ChARsoN 發表於 2009-11-17 00:20:38

原帖由 亞平 於 2009-11-16 17:35 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
途經此處..早走為妙..
見到你地班大人傾計
我呢d 小朋友都唔知點搭嘴~

blurmax 發表於 2009-11-17 08:43:07

hgD158bnvbn 見到你地班大人傾計
我呢d 小朋友都唔知點搭嘴~

Be smart & never smoke!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

kito807 發表於 2009-11-17 18:39:17

原帖由 cx5500 於 2009-11-16 14:47 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我是新加入長跑網的會員, 一路以來都有上長跑網閱讀各種資訊, 這個是我的長跑故事.

我是一名中年人, 四十多歲, 從小到大都有吸煙習慣, 最多的時候, 一天可以抽兩包煙, 如果以煙齡來計算, 都有二十多年了. 但這一切 ...

ching 我同你一樣!! 上年我又係同自己講, 如果能在兩小時內完成半馬, 下年便參加全馬,
結果上年好好彩地緊緊過關, 所以今年膽粗粗參加了第一次全馬, 到依家都未太有信心可以跑畢全程,
一齊加油吧!!hghface24gyhg

cx5500 發表於 2009-11-23 10:32:34

上星期, 因為瞓嚟頸, 所以休息咗一個星期.:L :L

今個星期繼續操練 :lol

昨天, 跑咗一課 20 Km, 感覺良好. :victory: :victory:

不過, 跑完後腳踭有多少痛. :L :L

休息一晚後, 今早起來腳踭回復正常. :D :D

cx5500 發表於 2009-11-25 18:26:24

昨日早上 , 慢跑 10 Km , 感覺上雙腳肌肉有多少扯住:Q :Q,

可能係上一次 20 Km 的關係 . 打算休息兩日再操練 . :L :L

cx5500 發表於 2009-11-27 21:05:18

今日傍晚在粉嶺跑15Km , 跑之時見到一名 C Hing 穿長跑網背心 , 由後趕上 . 本來打算追上前打個招呼:handshake :handshake, 可是那個 C Hing 實在太快 , 去到碧湖花園已經距離成條街:Q :Q. 長跑網 D C Hing 真係利害 .

cx5500 發表於 2009-11-29 19:11:46

近來 , 可能跑步多了 . 右腳腳踭十分之痛 :Q :Q

看了長跑的運動受傷治療區後 , 可能是因長跑關係 , 令到腳踭撞擊多了受傷 , 需要休息兩星期 . :'( :'(

但係今日下午 , 腳踭不太痛 , 打算跑一個長課 , 但係 7Km 後 , 右腳踭的痛楚 , 令我不能跑下去 . :Q :Q

希望腳傷早日復原 . :L :L

feifanchun 發表於 2009-11-30 01:10:13

cx5500 Ching : 有傷要休息吓; 長跑長有!

祝早日復原trtsmilertyrt

cx5500 發表於 2009-12-10 21:34:31

休息了幾天, 本星期再次投入訓練, 同時亦在跑鞋內加上一個腳踭墊, 更在跑步前在腳踭位置貼上膠布, 以防止腳踭脂肪因撞擊而走位. :victory:

昨天中午, 跑了一課20Km, 感覺腳踭不痛, 可能是以上措施有效果, 不過在跑鞋內加上腳踭墊, 感覺就怪怪的. :L

今天晚上, 再來一課10Km, 感覺仍好. :lol 似乎是我的方法有效. :lol

佐治男孩 發表於 2009-12-11 01:02:52

原帖由 cx5500 於 2009-12-10 21:34 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
休息了幾天, 本星期再次投入訓練, 同時亦在跑鞋內加上一個腳踭墊, 更在跑步前在腳踭位置貼上膠布, 以防止腳踭脂肪因撞擊而走位. :victory:

昨天中午, 跑了一課20Km, 感覺腳踭不痛, 可能 ...

進展良好,加油!:handshake

chanman100 發表於 2009-12-11 12:23:24

原帖由 狗哥 於 2009-11-16 16:54 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
師兄做得好 ngD176hgh
戒了煙,對自己、家人、荷包都是好的ngD151hgh
祝你身體越黎越健康、跑得越黎越好及如期完成人生第1個全馬~ ng19hgh

小弟到家下都差唔多有10年煙齡...不過自己個決心唔多夠....所以都無 ...

your case is same as me ... :handshake
if I can quit smoking totally, I think I can sub42-44 for 10km, now just sub46-47 for public race .... :Q

cx5500 發表於 2009-12-11 13:26:47

嘩! C Hing 你真利害, 我戎咗煙都要54-56 分 10Km. :L :L

cx5500 發表於 2009-12-12 18:47:56

昨晚, 跑了一次 12 Km. 都是放慢來跑 :o :o ,

以免再整傷腳踭 :L :L

今天休息, 明天再繼續訓練. :lol :lol

狗哥 發表於 2009-12-12 22:25:34

原帖由 chanman100 於 2009-12-11 12:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

your case is same as me ... :handshake
if I can quit smoking totally, I think I can sub42-44 for 10km, now just sub46-47 for public race .... :Q

加油~ 戰勝心魔~ 其實食煙都係習慣多於癮~
祝師兄可以戒煙成功,PB之後再PB~ 然後Sub40~ ng19hgh

狗哥 發表於 2009-12-12 22:28:12

原帖由 cx5500 於 2009-12-12 18:47 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
昨晚, 跑了一次 12 Km. 都是放慢來跑 :o :o ,

以免再整傷腳踭 :L :L

今天休息, 明天再繼續訓練. :lol :lol

cx5500師兄真勤力及有安排,慢慢來不用急ngD176hgh 我聽日都跑返課長課ng7hgh

馬飛 發表於 2009-12-12 22:37:53

原帖由 chanman100 於 2009-12-11 12:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

ching 醒啦!!!!!!!!!!!!
唔好再食啦!!!!!!!!!!!!
戒煙啦
我都食左5-6年煙
最高時1日兩包
但都戒到

唔係講風涼話
要戒無話戒唔到

戒唔到的話
唔好賴三賴四
只係你俾借口自己

戒煙都戒唔到
咁無意志
咁跑長跑又點會跑得好呢!

係呀 你無意志呀~~~~

戒煙啦!!!!!

cx5500 發表於 2009-12-15 17:50:46

這個星期來, 已經跑了兩課短課, 一課是在家附近 12Km, 另一課是專誠到吐露港海旁跑13Km , 感覺上兩課也良好. 不過, 在跑吐露港的一課, 可能是環境不同及空氣效好, 十分之享受 :lol :lol .

現在計劃由烏溪沙碼頭出發, 沿城門河上沙田公園, 再過河沿單車徑上, 直上大埔林村河口, 再沿海邊到鳳凰衛視為止, 不知道共有多長. :lol :lol

坑口公牛 發表於 2009-12-16 13:49:36

我食咗31年煙都戒到:victory: ,兩位師兄努力,一定可以戒得到。ng19hgh

佐治男孩 發表於 2009-12-17 01:17:05

祝大家都戒煙成功,為身體健康努力,又可以為減排作出一分貢獻 :handshake

cx5500 發表於 2009-12-17 18:52:07

近來, 看了一些有關跑步的書籍, 並由書中學到了跑好 LSD 的方法及好處, 同時書中更介紹最好一邊聽音樂, 一邊跑, 並要跟隨著拍子, 來控制跑步的速度, 並推薦以 160bpm 的拍子音樂, 是最好作為 LSD 之用. 因此, 亦上網找了些資料, 知道 160bpm 是最好的 jogging 音樂. 但係到處找都找不到, 最後仍然是要付款, 才可以擁有有關音樂. :victory: :victory:

今天, 因為天氣凍, 所以就試一試以 bpm 160 的音樂拍子, 來一課 LSD . 跑了二個半小時, 都不太覺得疲倦, 感覺上是很輕鬆就完成, 我想太約跑了 23-24Km. :lol :lol

似乎用音樂來打拍子, 亦是一個好選擇. :lol :lol
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 由老煙民變成長跑人

香港長跑網