香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

麥子,名兜,字仲肥,愈大愈肥,後來仲肥....
呢個就係我啦.

2008之前都有做下gym打下波,但因為肥 + 鼻敏感,好唔鍾意跑步.
2008年朋友第一次拉我去一齊玩渣打10k, 因為俾左錢,抱住唔好浪費的心情去跑.我既第一次好辛苦, 目的只係唔想跑超過2小時連證書都無 + 唔想要d朋友掉低我.最後順利完成.但痛左我成個星期.
之後因為一位舊同學,識左一班愛好戶外活動的朋友,係咁玩,開始由一個唔運動既人.多左好多運動.
又因為同一個朋友話nike的跑衣很好看,再去報名跑 nike 10k,
一次同小學同學聚舊,又係俾佢笑我肥.我的起心肝買左個nike sport kit黎迫自己準備nike 10k,雖然已經跑多左,不過準備還是不足,最後抱住參加左就要去完成既心態去完成.第一次見到葉伯,見到佢雖然辛苦,落後很多.但依然繼續努力.看得我非常慚愧.之後再去報渣打,剛好見到poly的running squad,第一次真正上training.開始發現跑步的樂趣.可惜...2009年的渣打, 都係好慢.睇見自己張肥相.好驚.但就因為四圍搵相,見到長跑網.因為家住將軍澳.見到有逍遙跑.
第一次逍遙跑, 又缺水, 又想暈, 好在有各位團友. 也遇上超好人的文ching. 見我無帶水死死下去7-11買左支甘露來. 後來陪住龜速的我跑又指點我上斜要小步及留意不要愈跑愈快.
仲有山比的親切。
及後的逍遙跑, 仍是要各團友睇住我. 跑跑下又要停下.
從小氣管有問題. 疑似有鼻敏感. 跑步時呼吸很容易亂, 於是很快就會很累及有窒息的感覺...
自從邪神神箱開左, 膽粗粗問左呢個問題, 在分享會邪神教我應該點做, 又講俾我知小明都有鼻敏感.
講解左點樣去解決各樣問題.
尋日又俾朋友睇住我不自控的食完又食.好想好想食少d,瘦番d...我都知依家咁唔多健康.
我要定時定候上來報告飲食同運動量...明知自己無恆心,一向都唔敢做
但在ee同山比鼓勵下...決定來做做.希望各位多多支持!
+1 0
上一篇︰伍生,一年了 [轉載]下一篇︰2010年揸打全馬備戰(目標5小時完成)

升級   90%

該用戶從未簽到

16 Nov 2009
尋日在久未練跑下跑得完個10公里挑戰賽, 發覺之前既努力無白費! 我終於跑得完啦
無停到啦, 途中仲講到野, 即係話個我可以 keep 到無因為心急跑快左啦 好開心~~
見到斜路, 就諗起文師兄教我要跑慢d;
想垂頭時, 就諗起我要繼續向前望, 先唔會愈來愈累;
想放棄時, 就諗起亮師兄話唔好輸比自己;
到最後臨衝線, 就想起之前聽見兩位師姐的對話: "我同杯奶茶都o係終點等你!"
雖然今日行路都成身痛, 但我會加緊訓練, 為黎緊既渣打半馬加油!
訂番個目標先...
今次我都係要跑得完!

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-11-3 10:36 發表

aann ctse, 度度都可以問 ^^
好呀~ 將軍澳區歡迎你! 不過佢地暫時準備緊半馬, 否則星期六會有逍遙跑.
如果focus在減肥, 你可以先去跑步減肥版問問

多謝你先~~我已發表我的問題...

祝你事事順利...長跑長有:p

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-3 10:27 發表
你好哦~, 我是新來的..經過你的post 知道你是住將軍澳..亦是要減磅的....

有些問題想問下大家..我應該去邊度問好呀?

跑步減肥?女性跑步區?將軍澳區????

aann ctse, 度度都可以問 ^^
好呀~ 將軍澳區歡迎你! 不過佢地暫時準備緊半馬, 否則星期六會有逍遙跑.
如果focus在減肥, 你可以先去跑步減肥版問問

升級   24.74%

該用戶從未簽到

你好哦~, 我是新來的..經過你的post 知道你是住將軍澳..亦是要減磅的....

有些問題想問下大家..我應該去邊度問好呀?

跑步減肥?女性跑步區?將軍澳區????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-10-3 10:15 發表
今日漫遊:
參加唔到逍遙跑 , 於是自己跑左將軍澳4K
嗚... 我本來想跑平時逍遙跑6K... 點知我跑錯路...
但今日發覺自己耐力比之前好, 希望繼續努力, 目標係NIKE 10K 唔好再行, 上次10月1實在係太耐無跑, 上到斜個心跳得太快要停低, 睇黎遲D跑得完全程都要試試跑斜路.
正如上次去10月1一直同自己講: 我知我輸俾所有人, 但我唔可以由得自己輸俾自己.
果然是中秋, 今日跑完好爽呀. 中秋節快樂!

唔可以由得自己輸俾自己,係呀,努力加油!

升級   90%

該用戶從未簽到

週記
感冒左成個星期 ... 今晚終算好番D, 不過都係未完全好番, 夜晚去飲, 都食唔到好多野, 於是我媽話: 趁佢病, (羅)佢命...叫我趁咁樣減肥@@... 不過話說回來. 的確係無咩胃口同食少少野已經頂住個胃...
加上愈黎愈感受到... 唔俾自己出身汗就成身唔舒服既感覺... 於是今日咳住跑左個圈. 跑完的確舒服點. 希望快D好番再跑多D!
雖然跑得少, 但都要... 繼續努力!
秋高氣爽, 要跑多D!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-10-3 17:19 發表
Hi, ec 中秋節快樂!

HEHE.... 話說... 我見到時已經唔係中秋, 今晚多謝番MILL先

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Hi, ec 中秋節快樂!

升級   90%

該用戶從未簽到

今日漫遊:
    參加唔到逍遙跑 , 於是自己跑左將軍澳4K
    嗚... 我本來想跑平時逍遙跑6K... 點知我跑錯路...
    但今日發覺自己耐力比之前好, 希望繼續努力, 目標係NIKE 10K 唔好再行, 上次10月1實在係太耐無跑, 上到斜個心跳得太快要停低, 睇黎遲D跑得完全程都要試試跑斜路.
    正如上次去10月1一直同自己講: 我知我輸俾所有人, 但我唔可以由得自己輸俾自己.
    果然是中秋, 今日跑完好爽呀. 中秋節快樂!

升級   90%

該用戶從未簽到

10月1日衰左. 我要重新黎過!
    聽日, 將軍澳漫遊.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-8-17 15:43 發表

我都唔知呢排做咩, 成日都病
    今晚都係乖乖地11點訓, 然後聽朝乖乖地去跑番轉至得.

星期二唔跑,星期三可以o黎參加衝斜/運動場慢jog, 星期六仲可以逍遙跑!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-8-13 15:02 發表

e.c.成日病...好番D未呀? 今個星期六黎唔黎逍遙跑+特訓呀?

我都唔知呢排做咩, 成日都病
    今晚都係乖乖地11點訓, 然後聽朝乖乖地去跑番轉至得.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-8-13 22:33 發表

emma,小心身體,病好番哂才開始復跑呀~~
    保重~~

我會啦, 謝謝曲奇關心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-8-10 11:50 發表
    無呀
    上星期病 +  狂OT + 尋日前日舉家去左馬交, 今朝又太累無跑
    結果停左一星期啦
    今晚真係要好早訓 聽日如果好番d要早d去跑下至得.

emma,小心身體,病好番哂才開始復跑呀~~
    保重~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-8-10 11:50 發表
    無呀
    上星期病 +  狂OT + 尋日前日舉家去左馬交, 今朝又太累無跑
    結果停左一星期啦

e.c.成日病...好番D未呀? 今個星期六黎唔黎逍遙跑+特訓呀?

升級   90%

該用戶從未簽到

無呀
    結果停左一星期啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-8-4 10:26 發表
    今朝又偷懶了...

e.c.哩幾日咁熱有無跑呀?

升級   90%

該用戶從未簽到

今朝又偷懶了...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-8-1 09:29 發表

我覺得行書展仲辛苦過跑步 應該算...
    我今次好慘呀,目標書一本都買唔到,如唔係趕時間,我真係想續間巢到底呀!

其實要搵到目標書真係幾難.... 咁多人咁多書