香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-12-10 12:46 發表

街坊, 咁無得比既, 我地話哂都係長青組, 仲跑得郁都算係咁啦.

我地做粉絲者, 無問題, 又唔係陪跑................應該唔會比人圍剿.

wong c 父,我睇亞平都係樂在圍中,圍人既開心,被圍既痴心,其實大家都好過癮!呢種雙贏既局面,睇黎都可以維持落去,唔好俾佢停呀!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2010-12-10 12:54 發表

現在陪跑可能追唔到啦(全馬最後5K)

咁陪到37K都唔錯啦, 獨對成3個幾鐘喎, 仲想點?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-10 13:00 發表

wong c 父,我睇亞平都係樂在圍中,圍人既開心,被圍既痴心,其實大家都好過癮!呢種雙贏既局面,睇黎都可以維持落去,唔好俾佢停呀!

講得好!  大家都好開心, 包括我呢D路人甲.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2010-12-10 01:10 發表
***小C妹寄居日記 - 第二篇***

05.12.2010 澳門國際馬拉松 – 人生的第一個42.195KM

離開校園後的我一直很怕再寫文章,今天卻又重新執筆,
為的是要把最愉快的事, 一點一滴的好好紀錄下來.

說起來, 參加澳 ...

我喜歡和跑友並肩奔跑的感覺,像是戰友,共赴同一個戰場,去一起征服42.195長路裡的種種挑戰...

我也喜歡分享別人成功的那份喜悅,共同的經歷,比起自己刷新個人時間,更別具意義,是更為難忘的,也是值得去做的一件事。

記起自己首個全馬,亦如這次般全程不停地跑,中途沒有任何停留,這是我對馬拉松的一份執著,沒有任何停頓,一鼓作氣地跑完全程,我個人覺得才是一個無憾的馬拉松,除了自己首馬外,謝謝你的堅持,也讓我在這次澳馬中沒有留下任何遺憾。

對於一個只有短短7個月左右跑齡的人,絕無僅有的一次29公里長課,並在一星期前才剛剛完成人生首個半馬,便倉促去面對一個更難的挑戰,事實上我也有些擔憂,但卻是充滿信心的,因為在那次聯合國半馬賽事中,我發現了你的堅毅比我想像中要強很多,我知道你的那份信念,足以支撐你去完成這次賽事的。

謝謝卡樂B,我們的技術指導,把原有的5小時內半行半跑完成賽事的計畫,改良提昇至4:30小時,也借出相關器材,令步速更加平均穩定,最終可以一個超標的4:23理想時間完成賽事。

我覺得非常的自豪,10公里過後,便開始一路超越別人,先是那些半馬的人,20公里後,便越過了一些全馬的跑手,30公里仍然這樣繼續著,最難於相信的是,35公里,全馬真正考驗的開始,也是一個你從未涉足過的距離,此時剛好位處西灣大橋,最後亦最難的路程,本以為你會如大部份人停下來慢行,本以為你已經乏力再跑,但你仍然可以咬緊牙關,奮力向上,甚至拒絕了我的幫忙,繼續去超越了一個又一個跑手,這是最令我引起為豪的時刻......事實上,接下來的..在最辛苦最為難捱的38公里後,仍然在持續地追上一個又一個的跑手...直至終點......

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-10 13:02 發表 我喜歡和跑友並肩奔跑的感覺,像是戰友,共赴同一個戰場,去一起征服42.195長路裡的種種挑戰...我也喜歡分享別人成功的那份喜悅,共同的經歷,比起自己刷新個人時間,更別具意義,是更為難忘的,也是值得去做 ...

說真,一個字, 服.

女子7個月練到全馬在423.  太正啦!

真的要多點練青公.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-10 01:02 PM 發表

我喜歡和跑友並肩奔跑的感覺,像是戰友,共赴同一個戰場,去一起征服42.195長路裡的種種挑戰...

我也喜歡分享別人成功的那份喜悅,共同的經歷,比起自己刷新個人時間,更別具意義,是更為難忘的,也是值得去做 ...

難以形容的感覺在心裡起伏不定.
這次的經歷永遠留在你們的記憶裡. 我也要學習是她那份堅持
,奮力向上的精神.

升級   0%

該用戶從未簽到

坦白講,小弟對平兄陪跑有些保留,始终全馬是個人挑戰,快慢成敗也是一個難忘體驗,等於毅行係一隊跑,遊戲規則就是隊際,平兄出發点絕對係好,但可能掠去了對方宝贵體驗。

對不起,以上言論太重,小弟雖然仍是新手,但熱愛長跑,不吐不快。見諒!

升級   0%

該用戶從未簽到

平平 ~~明早會巴士入良景向荃湾西跑,經鄧記後應怎向安定跑?經新墟!

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-10 13:34 發表 坦白講,小弟對平兄陪跑有些保留,始终全馬是個人挑戰,快慢成敗也是一個難忘體驗,等於毅行係一隊跑,遊戲規則就是隊際,平兄出發点絕對係好,但可能掠去了對方宝贵體驗。對不起,以上 ...
我自己又覺得 OK ! 好多全馬跑手有領跑員, 又奇是新手,   只要是有登計,沒好無比錢就走去跑就OK  !

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-12-10 14:10 發表 有感而發篇小師妹今次的表現. 的確對烏拉做成頗大的衝擊. 想像不到有人可以練跑不多久. 竟然可以完成全馬. 而且更做到如此佳積. 確實係眼都凸埋.不是要去比較. 亦明白每人的體能各異. 背景不同. 只是...雖然 ...

等 !  2020 都跑唔到, 報完就有動力.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-12-10 10:01 發表

小c妹好少咁夜出post , 哈~~ 你地班友仔真心急. 係咁逼人.

恭喜晒, 小c妹, 自虐其實都好得意的, 能睇驗痛苦後的成功是說不出的喜悅, 滿足來, 未試過是不能體驗的. 今次幸得平西無私的幫忙, 日後要多靠自己些 ...

幕後也有你的一份支持與幫助....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-12-10 10:16 發表
其實我都諗過寫寫那霸之旅後記, 但都不想公開的.  悲喜交雜的情緒, 全在整個旅程中, 確定了一個對自己好好的朋友. 他的修養很高, 智慧很高, 甚有遠見的. 賺了份信任. 接受自己的錯失, 對此事我真的會下淚, 真的估不到 ...

期待中...快些寫出來吧~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-10 13:34 發表
坦白講,小弟對平兄陪跑有些保留,始终全馬是個人挑戰,快慢成敗也是一個難忘體驗,等於毅行係一隊跑,遊戲規則就是隊際,平兄出發点絕對係好,但可能掠去了對方宝贵體驗。

對不起,以上 ...

我知你并不惡意的, 你對長課十分認真而有熱誠的, 他們亦是有點混亂的 (對於這樣短時間來訓練, 其實我第一次更混亂, 因為我的膽子大得可怕, 態度亦不好的) , 你對他們認識可能尚淺了, 其實他們只想試, 想求完成, 不能他們不會強行完成的, 可說跑得多少便是多少的心態. 大家都明白跑全馬是要用時間來練. 由於時間太短, 所以才用陪跑方式. 再者, 我覺得沒有大問題, 有些大賽會有pacer 作pacing . 說真的, 跟的算不算違規, 求教?!  他們是靠自己雙腳來完成, 這不是倚從遊戲規則嗎? 求教 ?! 另外 帶盲人跑是否違規呢 ?!  我不是想代他們作抗辯, 只想由理性角來說清這事,不是動氣口舌之爭, 亦謝你樂意講出你真心的睇法的.  另外以態度來講, 他們已盡了力來做, 這好比一些人當比賽是嘉年華會一樣. 當然, 當比賽是嘉年華會的人, 我是能包容的, 只要不影響他人作賽, 一同來玩玩吧 !!

最後我想他們會接受你的睇法的, 希望你能明白. "慢慢來, 比較快" 是嗎? 大家不要對此事太著急了

升級   0%

該用戶從未簽到

睇完小師妹及平兄的澳馬分享後,我都有少少野想講..
平兄確是一個好pacer,還記得住年為渣馬作預備而跑長課..
多謝平兄陪伴我跑了多次青公...
我唔似小師妹,我是一個好易放棄的人,對跑步確是欠缺堅持...
若沒有平兄的陪跑,我真是沒有這份意志堅持下去,完成咁多次長課...
有pacer在比賽時領跑確是好好多,尤其是玩了一次苗圃後感受更深...哈哈...
小師妹:下次比賽時或許沒有人帶你了...
希望你以後一個人在賽道上還能保持那份比賽的熱誠及意志~~
平兄:對於你澳馬這次決定深表贊同...
為他人完成夢想比起自己做時間更有義意,I am proud of you~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-12-10 10:47 發表
平西, 今晚, 你講果處係香港文物旅遊博覽, 有冇興趣呢?  我地d粗人係時候提升下d文化氣色啦

「香港文物旅遊博覽 — 古蹟串串貢」展覽

是次展覽由發展局文物保育專員辦事處主辦,除展出造型獨特、設計精緻的歷史 ...

今晚唔得....約左個靚女講心事...呵呵
但係請留意..開放時間: 星期一至六(星期四除外):上午10時至下午6時

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-10 14:39 發表

今晚唔得....約左個靚女講心事...呵呵
但係請留意..開放時間: 星期一至六(星期四除外):上午10時至下午6時

saturday law , morning run and noon to go

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-12-10 14:10 發表
有感而發篇

小師妹今次的表現. 的確對烏拉做成頗大的衝擊. 想像不到有人可以練跑不多久. 竟然可以完成全馬. 而且更做到如此佳積. 確實係眼都凸埋.
不是要去比較. 亦明白每人的體能各異. 背景不同. 只是...
雖然 ...

哈哈, 我諗我要快d收山, 吾係好快被佢砌底

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2010-12-10 11:50 發表

我的定義是跑足全程,

我真是受騙, 平西王又話練完毅行,跑全馬會快D, 假嘅!

我舊年的確如是...10k..半馬...全馬統統 PB...我都好有信心今年亦會如是...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2010-12-10 12:01 發表
老平呢期練輕功~唔信你問佢呢42k係咪成個人飄飄然咁

我不會否認...我的確跑得非常快樂~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 街坊鄭 於 2010-12-10 12:33 發表
billy 說得對,平平志不在跑,係話比人睇...佢有美女相伴.

有美女陪跑,是一件賞心悅目的事...相信換作是鄭兄你,也不會拒絕吧~