香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   4.33%

該用戶從未簽到

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-1-24 12:17 發表

死啊! 私妹咁勁. 全馬可能要食佢大塵. 都是準備上巴士免受界

驚就投降吧~大浪灣32k山路..難度都等同接近一個全馬架...呵呵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2011-1-24 12:23 發表

得得過去吹水區啦, 果還平西上左身呀!!

呵呵...咁閣下鐘意平平定亞平啫..定係上了身的平西呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-24 14:55 發表 呵呵...咁閣下鐘意平平定亞平啫..定係上了身的平西呀?

佢地有咩分別 ?! 你可吾可以粗略介紹 ?!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.1%

該用戶從未簽到

***小C妹寄居日記 - 第八篇***

23.01.2011 – 大浪灣跑山賽 2011

一連串跑步比賽的最後一擊, 便是這個32km的跑山賽.

乘撘大會車很早便來到了賽事場地了, 趁著有時間到了附近的大浪灣看看日出. 今天的天氣很好, 藍藍的天空, 片片的雲海映照著金黃色的朝陽, 感覺很清新! 我們竟然一早踏著細沙, 站在海灘迎接新的一天, 很意想不到吧!

上線時, 發現今天到這裡的跑手意外地少, 只有100名左右, 我想是由於同一天有七個比賽同時進行的緣故吧! 本以為應該會有許多跑手會選擇來參加這個賽, 因可以順便作渣打全馬的長課, 怎料結果卻是剛剛相反, 少有的不用爭先恐後便能順利上線.

今天起跑前後我的心是空蕩蕩的, 沒有既定的目標, 這跟以往的我有點不一樣. 或許是由於上週昂平賽的影響(陰影)吧, 令我很有意思在這次比賽渣灘. 另一原因, 是由於大會沒有放置里數牌, (只有行山的標距) 一路上, 我只是無意識地隨感覺跑, 加上沿路跑手疏落, 竟由頭到尾都沒有檢查追趕過時間. 這點現在回想起來, 真有點怪責自己太過草率, 事前沒有好好準備, 期間也沒有好好盡力.   

比賽頭段先是約百級石級, 然後是上斜山路, 經過上落石級, 小山, 狹窄而漫長的引水道, 然後來到折回點.  頭段的石級令人感到很累, 但很快便跑完了, 較有難度的是中間的700級石級, 但也比想像中好走. 一路上遇到許多行山者, 很悠閒的在漫步, 我趁有機會時都怱怱欣賞了幾眼風光, 因這裡的景色, 尤其是龍脊, 居高臨下, 確實很美. 沒想到香港也有這麼美的地方, 如果沒有開始跑步, 我想也許我遲遲也沒有機會發現這新大陸.  16km 過後回程時, 感覺比想像中輕鬆, 畢竟這賽道相較昂平賽道, 好走數倍吧, 加上已踏上回程路, 心情真的特別輕鬆!

最後一段, 趁還有氣力落山便加快了腳步, 努力作最後衝刺. 最後完成時間3:29. 也不知道是好是壞, 只知這時心裡確實鬆了一口氣, 因接下來的日子可以好好休息, 迎接渣馬了.

之後順道到附近的石澳遊山玩水, 喝喝奶茶吹吹海風, 又渡過了愉快的一天. 現在寫blog 時發現, 原來只拍得一張比賽相, 真是很可惜呢! 希望下年我可以再參加這個比賽, 重遊舊地, 拿到好成績!

是日共跑: 32km
完成時間: 3:29

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-24 20:57 發表 ***小C妹寄居日記 - 第八篇***24.01.2011 – 大浪灣跑山賽 2011一連串跑步比賽的最後一擊, 便是這個32km的跑山賽.乘撘大會車很早便來到了賽事場地了, 趁著有時間到了附近的大浪灣看看日出. 今天的天氣很 ...

32k山路3個半小時,上了身啊。我哋距離越來越大。連大佬平心理都出問題?身理上都好快超負重。是時間停一停想一想,回頭是岸啦。

得得上

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-24 20:57 發表 ***小C妹寄居日記 - 第八篇***24.01.2011 – 大浪灣跑山賽 2011一連串跑步比賽的最後一擊, 便是這個32km的跑山賽.乘撘大會車很早便來到了賽事場地了, 趁著有時間到了附近的大浪灣看看日出. 今天的天氣很 ...

大0係大嶼山西,大浪灣在港島南。都好近(在世界地圖。

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-1-24 21:18 發表

32k山路3個半小時,上了身啊。我哋距離越來越大。連大佬平心理都出問題?身理上都好快超負重。是時間停一停想一想,回頭是岸啦。

得得上

平平今日真係有野上身啊, 思覺失調, 我想冇得救了, 大家唔洗太傷心, 由佢啦~~

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-1-24 21:21 發表

大0係大嶼山西,大浪灣在港島南。都好近(在世界地圖。

哎呀, 打錯了, 是石澳才對.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-24 20:57 發表

24.01.2011 – 大浪灣跑山賽 2011

乘撘大會車很早便來到了賽事場地了, 趁著有時間到了附近的大浪灣看看日出. 今天的天氣很 ...

小c妹張相影得好美哦, 構圖吾錯的呢!

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-24 21:24 發表

哎呀, 打錯了, 是石澳才對. " />" />

哈哈  ~~ 咩你去左邊都吾知嫁 ?! 你知吾知你自己住係那 ?妳是誰呢 ?! 呵呵呵 ~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-24 20:57 發表

乘撘大會車很早便來到了賽事場地了, 趁著有時間到了附近的大浪灣看看日出. 今天的天氣很 ...

小弟對於Ctse 渣全馬前一連串的長課賽 - 大欖涌30k、昂平棧道、大浪灣32k都從容面對及完成真係十分敬佩...

我原本打算2012首嘗全馬,之前一諗到可能要像你一樣咁克服連串長課賽都感到汗顏,再加上美津濃半馬跑到抽住返終點,2012可能達不到玩全馬水準。

原來完成到全馬已經不易

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-24 21:22 發表

平平今日真係有野上身啊, 思覺失調, 我想冇得救了, 大家唔洗太傷心, 由佢啦~~" />" />

咩野事呀 ?! 我不知幾正常, 妳連大澳定石澳都分不清, 誰是思覺失調呢 ? 呵呵呵 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 平平 於 2011-1-24 23:32 發表

咩野事呀 ?! 我不知幾正常, 妳連大澳定石澳都分不清, 誰是思覺失調呢 ? 呵呵呵 ~~

作死你呀...咁樣同小師妹講野...找死呀~~

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-24 23:38 發表

作死你呀...咁樣同小師妹講野...找死呀~~

我都係講事實之麻,呼∼∼ . 橫都係入你數啦. 

升級   1.35%

該用戶從未簽到

原本都想玩呢個,不過想想在ccm之後一星期才放棄...小c妺真勁,努力,加油。

PS...平平係唔係亞平嚟ka

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2011-1-24 23:59 發表
    原本都想玩呢個,不過想想在ccm之後一星期才放棄...小c妺真勁,努力,加油。

PS...平平係唔係亞平嚟ka

真的假不了, 假的真不來

升級   1.35%

該用戶從未簽到

真的消失了,假的浮現了...