香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

岩岩開始跑,有一個新手問題(加左個問題)(急問)

升級   3.68%

該用戶從未簽到

我想問咁跑法用黎減肥得唔得呢??
一開始跑2km,then 行1km,再跑1km,行500m,再跑1km,再行500m
咁樣一set大約跑7-8個字到(好似好慢咁= =)

另外我想問有冇跑鞋介紹
budget 400-500
本人係80kg= ="

*加左問題:
我諗住今日買跑鞋
鎖定左mizuno
我高173,重80kg
我想問idaten,rider定係creation岩我多d呢??
最好比埋地址

+1 0
上一篇︰龍騰虎步上獅山下一篇︰日本買跑步用品

升級   6.05%

該用戶從未簽到

跑鞋介紹Mizuno
超好著

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

最好就連續跑....

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄你太重.. 暫時以急步走 or 游水先減磅... 之後才跑步
    如果唔係傷膝

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 17:23 發表
    一開始跑2km,then 行1km,再跑1km,行500m,再跑1km,再行500m

另外我想問有冇跑鞋介紹
    本人係80kg= ="

唔知hkwinter ching有幾高,咁樣跑法係咪因為腳痛,所以要行下跑下?跑是跑幾快?行又係幾快呢?點知自己跑了1km呢?又點知自己行左500m呢?
    我減肥前一跑就膝頭哥痛,所以開始時只能急步行,直至減左三十磅之後才慢慢學跑步咋!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-25 17:31 發表
    師兄你太重.. 暫時以急步走 or 游水先減磅... 之後才跑步
    如果唔係傷膝

帶氧運動(包括跑步,單車等)頭20分鐘主要燒糖,之後燒脂.咁你知道如果想效果好D應該點做啦.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

急行或行山都係唔錯的減肥方法,減番咁上下先去跑步,效果或都更好!

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 17:23 發表

另外我想問有冇跑鞋介紹
    本人係80kg= ="

ching,咁跑法我覺得都ok架,因為我成日減肥的,十年前我都係17x磅,都係咁樣減磅,慢慢跑一段時間,
    跑到好辛苦就行下休息,行到條氣順隻腳冇咁疲倦又跑過,其實就好似跑long slow distance(LSD)咁。

跑唔需要快,最重要可以持久跑,速度調整到自己可以一路跑一路哼歌岩岩好,只求跑得耐,果陣我由馬鞍山
    跑去沙田再跑返去馬鞍山,跑下行下跑下行下,一次大約個幾兩個鐘,3個月減到去14x磅。

唔駛刻意增快速度,到你減到咁上下,身體輕左,雙腳承受重力少左,步速自然會快左,步幅又會自然大左,
    自自然然又會跑快左少少。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-2-25 17:37 發表

唔知hkwinter ching有幾高,咁樣跑法係咪因為腳痛,所以要行下跑下?跑是跑幾快?行又係幾快呢?點知自己跑了1km呢?又點知自己行左500m呢?
    我減肥前一跑就膝頭哥痛,所以開始時只能急步行,直至減左三十磅之後才慢慢學跑步咋!

唔係ar...係我唔係幾夠氣
    跑得好辛苦先抖
    點知自己跑了1km呢? 地下有寫幾長.....係體育館隔離既足球場 1個圈263 m

其實我有進步ga la....岩岩開始跑
    跑3個圈就頂唔順
    一路開始由3個圈=> 4 =>6 =>8個圈咁
    我覺得體能好似進步左咁

p.s.我上過一個網
    佢話練長跑可以用1:0.5-1既跑同休息比例練wo....

升級   0%

該用戶從未簽到

其實如果你主要目的係減肥, 你用嘅方法都無話唔得
    如果你係想跑步, 上面班師兄已講咗,
    減咗磅對中長跑會容易些, 亦唔會咁傷膝頭哥!!

Rule of Thumb: 一步一步來, 唔好急進, 避免受傷!!

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-2-25 19:36 發表
    其實如果你主要目的係減肥, 你用嘅方法都無話唔得
    如果你係想跑步, 上面班師兄已講咗,
    減咗磅對中長跑會容易些, 亦唔會咁傷膝頭哥!!

Rule of Thumb: 一步一步來, 唔好急進, 避免受傷!!

咁啫係話用左我呢個方法減磅先
    減左磅之後再加強度同長度??
    咁我想問大約減到咩水平到??

p.s.呢大半個月黎見住自己愈來愈進步
    成功感好大
    我諗我應該愛上佢
    好想練好佢

升級   26.6%

開心
  • 簽到天數: 10 天

回想05年頭我同你的體重差唔多(一米七),膽粗粗走去報毅行者,第一次操山差D休克。
    一年後體重減到百五磅,跟住開始學人跑步,雖然唔係快但跑得輕鬆開心。
    所以正如其他師兄師姐建議,先減磅(可以行山、踩單車或急步行),一來減低受傷機會,二來亦跑得輕鬆些。
    鞋方面:Mizuno係唔錯的選擇,視乎你乜野腳型,跑乜野目標都有唔同鞋款配合,詳情可參考跑步裝備討論區。

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-2-25 19:48 發表
    回想05年頭我同你的體重差唔多(一米七),膽粗粗走去報毅行者,第一次操山差D休克。" />" />
    一年後體重減到百五磅,跟住開始學人跑步,雖然唔係快但跑得輕鬆開心。" />" />
    所以正如其他師兄師姐建議,先減 ...

你用跑步減到百五磅??
    其實我一個星期跑2-3次
    因為我有時會打下籃球,打完籃球就唔會跑

一星期2-3次都應該唔會好傷啫
    同埋我一覺得痛我就會唔跑
    直到唔覺得痛先跑
    咁樣做係咪可以減低受傷既機會呢??

升級   82%

該用戶從未簽到

另外我想問有冇跑鞋介紹
    本人係80kg= ="

這樣跑可以減肥。慢唔緊要。始終都係一句“持之以恆”,無恆心,怕辛苦,乜野方法都無用。
    鞋要軟熟舒服,乜野牌子都無問題。

白頭佬

升級   26.6%

開心
  • 簽到天數: 10 天

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 19:59 發表

你用跑步減到百五磅??

直到唔覺得痛先跑

其實我由細到大最憎跑步,跑超過四百米=叫我去死。" />" />
    但我鐘意行山,尤其爬石澗,不過因工作關係有幾年懶左,搞到成百七磅。" />" />
    後來有朋友話想參加毅行者,而呢個又係我心願,所以就參加左。
    那一年主要係一星期行兩至三日山,每次行一至兩段麥徑,到十一月就減到百五磅。
    其實好似白師兄咁講,慢跑都得,就住黎跑就得,但係要有恒心,每次半小時以上的出汗運動,保證有效呀。" />" />

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 晴朗 於 2009-2-25 20:18 發表

其實我由細到大最憎跑步,跑超過四百米=叫我去死。" />" />" />" />
    但我鐘意行山,尤其爬石澗,不過因工作關係有幾年懶左,搞到成百七磅。" />" />" />" />
    後來有朋友話想參加毅行者,而呢個又係我心願 ...

恆心呢家野真係好難...
    我呢排勁唔得閒.....
    f6真係勁多功課做

升級   0%

該用戶從未簽到

i m 180lb now 171 high

rider 12 i use it, ok for me, around 4xx-5xx,
    if you near Kwun tong, go to see see, price good
    but no creation,

升級   3.68%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-3-1 11:03 發表
    i m 180lb now 171 high

rider 12 i use it, ok for me, around 4xx-5xx,
    if you near Kwun tong, go to see see, price good
    but no creation,

係邊到黎ga???近唔近apm??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

It doesn't matter you do running or fast walking.  The important thing is to keep your heart rate at aerobic exercise range.  The aerobic exercise range is (220-your age)x 60% to 80%. If you are 30, the heart rate should be kept at 114 to 152. In this range, the fat will be consumed, the fat will burnt only after 40min. So, you have to continue the aerobic exercise more than 40min in oreder to really burn the fat.  I am 170cm and 210lbs in late 2007 and recently I am 167lbs but there is still 20lbs to go.  I do firstly cycling and swimming to reduce my weight. Running may be not good as it may hurt your knees due to your heavy weight.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkwinter 於 2009-2-25 19:59 發表

你用跑步減到百五磅??

直到唔覺得痛先跑

唔好睇少痛呢個 signal...
    時痛時唔痛唔理佢會變成受傷
    先急步行一小時會比較好之後再跑會比較好
    你跑下停下話唔夠氣.. 其實可以考慮下再跑慢番 d... (甚至行)... 你要既係長時間運動而唔係跑得快

做運動持之以恆, 控制飲食係減肥不法二門...