香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 燉奶佬
打印 上一主題 下一主題

獨跑樂

升級   0%

該用戶從未簽到

喪Ken
終於聰完首歌啦!好似唱緊鄉下話,古古怪怪,幾時有個咁既人黎左香港架
佢一唱歌,我就諗起亞平d廣東話

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-12-28 11:46 發表

做咗13奶之後, 仲駛唔駛癲得咁得人驚

咁係唔係要收山呢?
以後你包養我?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-28 11:29 發表

掉轉左打添,嚇親你唔好意思
幾時可以出街街跑番步呀!

我諗要兩星期後先可以 ...

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 燉奶佬 於 28-12-2010 11:53 發表

咁係唔係要收山呢?
    以後你包養我?hgjD124" />" />hj

低調啲好喎, 你咁多相好唔肯過我架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-28 09:30 發表
    27/12
    11:30 天水圍運動場
    400 x 10 (休1分)
    1'11"31; 1'12"82"; 1'13"62"; 1'13"27; 1'13"19" (頂唔住jog 左一圈再跑)
    1'17"42; 1'16"03"; 1'15"67"; 1'14"87; 1'11"88"

好耐無同舊相好跑步!佢大傷初俞係度jog,但見佢愈jog愈輕鬆,跑完自己個part,仲諗字跟下,跟一圈就被佢扯爆,傷完都jog 咁鬼快架!

16:30
    屯門鄧記
    3k 慢跑
    18'17"

然後去大西北聖誕party!有黃sir 魔術,paul 的口琴,Rebecca氣硬功!林林總總!開心快樂的一天!
    車仔更是千里沼沼連續三年入黎,個然係高層!而runrun ctse 都入埋黎,為party 更添氣氛!
    本星期已跑7k

見你D 時間都幾好,走完面色仲好好,濕完衫recover 得好快喎,真係好fit,總之小心d 啦知嗎~~
    係人都知阿舊相好呢排好fit,但係尋日俾我扯爆左,呢份就係最好既聖誕禮物~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2010-12-28 12:06 發表

我諗要兩星期後先可以 ...

唔駛愁喎,神童之名,即不用多練,就追番晒進度架啦!我對你有信心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-12-28 12:06 發表

低調啲好喎, 你咁多相好唔肯過我架

哦,多謝大恩客包養! 開串爆仗開心吓先!

我會低調啲架啦!已經無開炮慶祝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-12-28 12:18 發表

見你D 時間都幾好,走完面色仲好好,濕完衫recover 得好快喎,真係好fit,總之小心d 啦知嗎~~
    係人都知阿舊相好呢排好fit,但係尋日俾我扯爆左,呢份就係最好既聖誕禮物~~hgjD115" />" />hj

見到你就已經夠開心啦!所以頭段係度盡情奔放,之後都keep 唔到!
    仲要俾你扯爆埋,又俾你唱幾輪啦!你好野

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-12-28 13:15 發表
    無大志,因為無能力......點同你呢﹖

你我能力不相伯仲,有時間練既話,我食塵添啦!你有你強項既!
    係無我咁多時間練,呢樣野,係你唔憤氣既地方

升級   0%

該用戶從未簽到

19/12
    7:00 14C
    台北富邦馬拉松
    今日真係好意外,係天時地理人和之下,可以PB!好開心!多謝大家一支對亞奶支持。
    賽前1日收到黃SIR密令,試下照做,前半做得唔錯,後半出太陽,氣溫升到24度,就都係差D,但都無以往咁跌多,要多謝黃SIR 呢兩個幾月既建議提醒,另一方面也要多謝我既大恩客成日黎MARK我鐘,奧兄都陪我跑左兩次我最唔得既長課,仲有7兄幫手技術指導,同埋其他,即係你地各人既指教同鼓勵。
    今天起步時,天氣清涼,五點就係酒店大堂集合,怕去到會場天未光,先於大堂合照,然後十幾人浩浩蕩蕩,由西門乘捷運去市政府站,捷運內沒有如渣馬時港鐵內的清一色跑馬分子,可能台北始終較大,跑手有其他選擇吧!
    經過一輪熱身後,再做少少快跑,感覺步伐很鬆。然後便上線,起步點分兩邊,中間有鐵馬分開,幸好跟著亞Mark,他見到另一邊較少人,便帶著我去左邊,站在較前的位置!
    特邀選手早3分鐘起步,不一會大隊也出發了,跑了4/5min,見不到里數牌,自問是個步速不穩定的人,感覺更是不可信賴,無里數牌規範自己,心中很不踏實,但也唯有順自己感覺去跑吧!跑至兩k才看到里數牌,但台馬的里數牌是有名不準的,怎麼算,仍是順感覺去吧,跑得很順,但沒有一個相熟的跑手身影,是跑得慢跟不上所以很順嗎?是跑得太快,連亞mark都沒有跟上來嗎?顧不得那麼多,總之感到比澳門跑半馬時更順,便維持速度吧!再不久,有一身穿跑步舍的ching 步大力雄的越過,只見他步履輕盈有力,不一會侯又超前幾個身位,跟上去好嗎?但實在太快了,決定不跟唯妙,賽事完了才知那跑手是跑半馬,更以1:22’ 的快速完成,心中慶幸當時把持得住!
    跑至4k 多,與fun run 的跑手分流,那前面的只是半馬及全馬的選手了。
    過了6k的里數牌,不久再有跑手越過,一看,是有sub-3能力的香港女選手, 今年年頭美記時也跟過一大段,此時真是及時雨,好步速穩定,跑姿又好,是很好順風車,過了8k 她慢了下來,另一外籍選手卻跑上,便也跟著跑,至10k 地氈,時間41’12”,是sub-3 需要的時間之內,而自己跑得較澳門半馬時更舒服(當時是41’05”),便繼續跟那外藉選手步速,過了13k 里數牌之後,那女高手再次超越,我也死死的跟在後面,不作他想,跑到20k 再算吧。一直記住黃sir 吩咐當跑兩個半馬。 20k 時間是1’23’28”,半程約1’28’ 也是sub-3 的理想時間,最重要是自己沒有氣喘的情況,是輕鬆地跟到其餘跑手的速度,然後是另一個半馬的開始了。考慮到自己長課與耐力的不足,尾後,過了30K,體力下降是必然的,3’05”也很好吧,也有得交待了。
    不久,甩了那女選手,緊緊的跟在那外籍跑手身後,心想,會像澳門那次,最後要與另一同鬼佬死拼嗎?然後不久,太陽猛了,他體力下降,我便再找其餘的跑手跟了。折返時終於見到幾個同去的跑手,原來他們在我後面呢!後來知道,他們當下也在盤算什麼時我會追上我,因大家都知我長課練得不太好,後段經常出事!也聽到叫”亞奶加油” 原來是WADEE兄!他見到我3次也有幫我打氣,太多謝了!
    去到30k 時間是2’06’11”,只剩12K了,53分足夠有餘吧,但30K後一向是我的弱項,氣溫也熱了不少,在高架路上,個個形單隻影像無此境的跑,越跑越悶,加上賂體力下降,步速也慢下來了,再一個折返,只剩8K,呼吸開始急促,其間有一較年長的跑手越過,過了一百多米後,見里數牌開始倒數,5K,4K,便再始加快少少,追回那跑手,再越過另外一些慢下來的跑手。沒有撞牆的現象!
    要SUB-3的強烈願望,在此時爆發,我真的不會爆嗎?會否最後200米才兩腿抽筋呢?也不怕了,盡力去
    得幾多得幾多吧!不然下次不知會否有同樣狀態與機會了。入到市區,只剩3K,再加快些吧,心中興奮了,入遂道,眼前一黑,把太陽鏡架起才跑。40K 的地氈,時間是2’50’46”,9分鐘2K,SUB-3 在望了,原來衝得迷迷糊糊,計少了那200,而且跑極都不見最後1K牌,不想飲恨,卯足勁,衝,衝,衝。最後大直路,竟看不見”終點”兩個字在前面,只見兩個拱門,應是終點吧!拱門接近了,望到鐘,2’59”XX,追呀,要SUB-3呀!原本拱門前有兩塊地氈,踩呀,另一塊踩埋佢先,過了兩扇門,那時全力衝刺,最後沒望大會鐘,然後才記得按表,3’00’10”,哎呀!是否不能SUB-3呢!唯有等大會的時間!
    安慰自己,3’00’10”,也已經不俗,且已取得波士頓的參賽資格,未能SUB-3,也不枉此行了。不竟已PB了17多分鐘呢!然後就開心地去幫其餘跑友打氣。
    等了個多小時,然後跑友們告知有獎,去看成績,是第10名,時間2’59’55”,嘩,開心到彈起,與跑友手,相互擁抱,毫然僅僅SUB-3,是夢想成真,獎項是其次,但也是近年來自己唯一的個人獎。而同行的共有4名跑友也取得名次獎!一齊歡喜快樂,真高興!

台馬係D里數牌亂到九彩,有好多里數牌又收收埋埋,只可以每十K的CHECK POINT 有地氈作準!
    此行也好彩找到勁人坐順風車,去到21K 係1'27"45,當時都跑得好順,好輕鬆,就試下係後半程試下搏,竟然做到!自己都好突然!
    而今次做少了力量訓練,尤其上身,故此腰背在後段力量不足,整個人向後傾,頸項因此也受力不少!

分段時間:
    10K 41'12
    20K 1'23"28 (42’16”)
    30K 2'06"11 (42’43”)
    40K 2’50’46 (44’35”)
    2.195  8’58”
    42'195"  2'59"55"
    總名次46 組名第10

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

完全感受到你當時既興奮呀

升級   0%

該用戶從未簽到

亞奶個報告看到我冒汗....

燒雞冀~我鐘意食~ 你燒住雞冀等我,我估下個賽季有机拿BBQ入場券架啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-28 11:53 發表

咁係唔係要收山呢?
    以後你包養我?hgjD124" />" />hj

俾我SUB3...就收山...

升級   0%

該用戶從未簽到

奶媽渣打玩半馬?
    賺少一千蚊添...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2010-12-28 15:57 發表
    完全感受到你當時既興奮呀  

係呀,喜出望外個種開心!真係好過癮!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-28 16:04 發表
    亞奶個報告看到我冒汗....

燒雞冀~我鐘意食~ 你燒住雞冀等我,我估下個賽季有机拿BBQ入場券架啦!

你仲意食雞冀,好,我燒住等你啦!
    好似報完名仲要等抽籤!是媽?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-12-28 16:09 發表

俾我SUB3...就收山...

咁你應該都好快收山,到時我幫你擺酒,金盤洗腳啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 喪Ken 於 2010-12-28 16:16 發表
    奶媽渣打玩半馬?
    賺少一千蚊添...

香港個3隧3橋,聽到都怕啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-28 16:49 發表

你仲意食雞冀,好,我燒住等你啦!
    好似報完名仲要等抽籤!是媽?

I think so. 聽說2011 April 波士頓馬拉松當地時間2010 10月18日接受報名, 結果八小時內就爆滿.