sunrise 發表於 2010-12-3 12:25:02

朝陽撒網

因為跑步寫blog, 還是因為寫blog而跑步, 有一段時期, 我的確弄不清楚; 但幾個月之前, 我已經再沒有這個煩惱, 因為我既沒有興趣寫blog, 更加沒有興趣跑步!

回想當初, 以blog會友, 將自己跑步生活, 記錄下來, 公諸同好, 至今已3年多了, 跑步有關的blog亦寫了兩百多篇, 如果輯印成書, 可能有一本字典那麼厚! 其實我是一個不愛說話的人, 可以幾天不發一言都沒有問題, 不過當愛上跑步的時候, 就同時愛上說話, 或者每次跑完步後, 總有些感覺要說出來, 可惜身邊往往找不着聽訴的對象, 唯有透過文字, 在網絡中魚翁撒網, 當然這個無形的網, 又點會撈到魚, 不過在跑步的世界, 魚總是會自己游埋來的!

最近朝陽又有興趣跑步, 所以又要出來網魚; 不過雅虎那邊的海, 可能過度捕捉, 已經沒有什麼魚獲, 故唯有冒險, 跑到這片綠色的大海, 希望碰到一群快快樂樂的魚!

MatthewTse 發表於 2010-12-3 12:36:30

朝陽 Ching ~~ 我都是你 YBlog CD-rom fans.gfuhguhgiuy

燉奶佬 發表於 2010-12-3 13:03:10

歡迎你跑火重燃!共同努力!

rockiec 發表於 2010-12-3 13:15:50

唔怪得呢排無見你比賽...

以你ge 實力, 唔跑真係好可惜!
好在依家又有番興趣跑,
下一場玩邊場賽事呢?

711MF 發表於 2010-12-3 14:31:50

sunrise 發表於 2010-12-3 22:55:06

matthew, 我都係一口氣睇完曬你架跑步過程先有興趣係到開blog!
烏拉, 我幾鍾意食seshime架:lol
奶奶, 我架跑火或多或少因你而起!
rocki, 下一場係飛鵝山7k呀
7兄, 多謝, 唔知幾時可以再同你同場較量呢!

sunrise 發表於 2010-12-4 09:51:31

上週日首次30k長課後, 雖然無傷無痛, 只休息一天, 便可如常練習; 不過, 一種乏勁的感覺, 卻籠罩着整週, 每次練習, 總是跑不出水準!

第一課走1.6k x 4, 目標1'30/lap, 只有頭兩組勉強達標, 尾兩組要成4/k, 本來要走5組, 不過急c(運動場上練習以來第一次), 加上無態, 還早點收工!
第二課慢跑10k, 首次可以順時針走, 有點不習慣, 想跑45分內, 不過中段飲水後鬥志鬆懈,最後要46頭完成!
第三課慢跑9k, 4'45/k pacing, 竟然有喘氣><
第四課跑城門河約10k, 迷你飄移路線,守規舉跑行人路, spacer的石墨底與石磚不時發出啪啪聲, 感覺好古怪, 似乎沙田已經唔再是一處練跑的好地方, 用了50分鐘!

比起長課, 期待比賽又有另一番滋味; 走長課, 會怕辛苦, 不過如果真的很辛苦, 理性下便走慢些, 結果又不會太辛苦! 但比賽就不同, 無論你有幾辛苦, 還是需要堅持下去, 直到捱不住, 才會慢下來, 結果很可能會造就出一個異常辛苦的感覺, 一種比死更難受, 令人心肺俱裂, 衝次後會哀嗚幾聲, 數分鐘後才回復理智. 這種感覺, 令人又愛又怕, 因為當它出現的時候, 跑出來的成績一定已超水準, 而怕的地方就是當它出現過後, 往後的比賽都會變得平淡!

我想這種感覺明天會出現, 畢竟我跟它, 已經一別廿年了!

燉奶佬 發表於 2010-12-4 11:44:29

原帖由 sunrise 於 2010-12-3 22:55 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
matthew, 我都係一口氣睇完曬你架跑步過程先有興趣係到開blog!
烏拉, 我幾鍾意食seshime架:lol
奶奶, 我架跑火或多或少因你而起!
rocki, 下一場係飛鵝山7k呀
7兄, 多謝, 唔知幾時可以再同你同場較量呢!

你唔好諗字搵我出火就得架啦!:lol

燉奶佬 發表於 2010-12-4 11:46:56

原帖由 sunrise 於 2010-12-4 09:51 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
上週日首次30k長課後, 雖然無傷無痛, 只休息一天, 便可如常練習; 不過, 一種乏勁的感覺, 卻籠罩着整週, 每次練習, 總是跑不出水準!

第一課走1.6k x 4, 目標1'30/lap, 只有頭兩組勉強達標, 尾兩組要成4/k, 本 ...
明天一同加油呀!找回廿年前既感覺?初練呀:lol

sunrise 發表於 2010-12-4 12:34:16

原帖由 燉奶佬 於 2010-12-4 11:46 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

明天一同加油呀!找回廿年前既感覺?初練呀:lol

如果廿年前開始練跑, 到今時今日, 一係就跛左, 一係就做左教練了:lol
其實我講架係廿幾年前, 讀緊form 5架時候的第一次校內長跑比賽之後的感覺, 跑完果次之後, 一直無參與長跑活動, 可能覺得跑步太辛苦了, 直三年幾前, 才跑下步鍛鍊下身體!

sunrise 發表於 2010-12-5 15:37:30

大意失荊州!
今早飛鵝山10k賽, 由於第一次跑, 唔敢太進取, 起步時守在第二集團, 幾百米後帶頭份子慢下來, 我就保持輕鬆步伐, 好快就超越所有人!

還記得上年嘉道理賽快放了1k左右就大爆散, 所以雖然越跑越順, 還是保持均速, 向上慢跑. 中段已感覺後面的人越來越遠, 但再跑幾百, 又突然出現腳步聲, 而且來得很急, 回頭一看, 原來是遲起步的壯年精英, 他只是在我視野範圍內出現不夠半分鐘, 就絕塵而去!

上完斜路, 去到水站, 發現水原來是一枝枝的, 不過既然無同組在後追趕, 便花幾秒埋去攞一枝, 擰開蓋飲了一啖, 就擰埋個蓋放在路邊, 然後慢慢再加速向前!

雖然知道有絃十米的優勢, 可是都不敢放鬆手腳, 以最快的速度向下衝. 每衝一步, 腳底就同地面產極大的磨擦, 或者我真的不擅長落斜, 不懂卸力, 硬食了2k後, 腳踭底部的皮膚開始有一種灼熱的感覺, 好像起了水pop, 心中不期然在盤算, 如果繼續高速衝下山, 灼熱的位置好可能會磨損, 而若磨損了, 下星期的樂善盃便大受影響, 畢竟樂善盃還是我今季的重點賽事!

于是, 決定收油, 改為慢跑落斜, 結果不幸地最後200米比人介左,想追都無法再加速了, 輸了3秒 只係得分組第二! 總時間為30'33, 比預期中要好!

blurmax 發表於 2010-12-5 17:19:33

ng015hgh Well done - congratulations!

Don't slow down next time lah^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

MatthewTse 發表於 2010-12-5 17:27:19

朝陽 Ching 說跑到最後那撞牆的感覺,

無生無死 心無罣礙 別無他念

相當禪的....hgjghjgjufgu

rockiec 發表於 2010-12-5 21:09:37

朝陽兄, 真係實力派, 慢慢跑都可以攞亞軍!
恭喜晒, 第一次復出即刻拎個亞軍!hjikgyufyuhjikgyufyuhjikgyufyu

期望下星期, 繼續攞獎!
下星期見喇!

sunrise 發表於 2010-12-5 22:22:33

原帖由 rockiec 於 2010-12-5 21:09 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
朝陽兄, 真係實力派, 慢慢跑都可以攞亞軍!
恭喜晒, 第一次復出即刻拎個亞軍!hjikgyufyu" />" />hjikgyufyu" />" />hjikgyufyu" />" />

期望下星期, 繼續攞獎!
下星期見喇!

Rocki兄, 以我架實力, 下星期樂善一定無機會攞獎, 做到頭120名都偷笑! 同時見!

sunrise 發表於 2010-12-6 10:04:03

原帖由 烏拉 於 2010-12-6 00:41 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

ughijhkjhkhm" />" />既然係咁.
個海咁大. 都係游開d先.
何況我魚毛仔一條黎架咋
都係遠遠睇下d師兄前輩. 係網內大魚食中魚. 中魚食細魚好啦.

hg16bnvbn
烏拉, 講笑啫!
係海中撒網, 網到架野係唔駛錢, 所以作為跑手, 梗係想想拾......免費架野啦:lol

MatthewTse 發表於 2010-12-6 10:19:56

朝陽兄 ~~ 恭喜晒得分組第二, 飛鵝山7k賽 Yblog 改了, 上面麻煩改埋.

小 fans 上

MatthewTse 發表於 2010-12-6 10:47:51

朝陽兄 ~~~ 我是村上春樹散文 fan, 1Q84 book 3 是不是 ending? 之前兩 books 太沉悶, 我以為本 book 2以悲劇結尾 tim.

sunrise 發表於 2010-12-6 11:12:04

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-6 10:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
朝陽兄 ~~ 恭喜晒得分組第二, 飛鵝山7k賽 Yblog 改了, 上面麻煩改埋.

小 fans 上
Matthew兄, Yblog果邊寫得比較長氣, 唔啱呢邊d跑友睇! 其實每次寫yblog, 我就要提醒自己, 要盡量精簡, 畢竟blog友的時間係好寶貴架!

另外, 1Q84卷3後應該還有卷4, 因為有好多謎底還未打開, 好似點解little people要整空氣蛹, 而青豆同天吾呢對亡命情侶, 按常理應該仲要打大佬, 要好似harry plotter一樣, 來一個正邪大決戰! 不過, 村上作品中好多神怪的事情, 通常都沒有進一步解釋, 究竟呢d超自然點解會出現, 或者這就是佢攞唔到文學獎的原因都未定, 因為西方人始終都喜歡問點解!

jshho 發表於 2010-12-6 11:12:05

樂善無風褸啦...

以朝陽兄的速度, 120 名內實無問題... ^O^

加油 !!
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 朝陽撒網

香港長跑網