vlotau 發表於 2013-6-6 12:22:52

10K 時間

唔知大家練左幾耐就可以突破一個鐘

見我鞋底,練左成年都仲要65-70分鐘... :dizzy::dizzy::dizzy:

little-fish 發表於 2013-6-7 19:19:54

JoJoYip 發表於 2013-6-7 18:39 static/image/common/back.gif
大概都望過
我知小魚師兄都係望心跳跑
或者我覺得兩者都有關連

你知我利用心跳,但有否留意其實我是用10km 比賽速跑tempo, 心率只是作為微調(氣溫、身體狀態等),尤其10km 比賽至後那三km 先係戲肉,所以7km 以下唔太辛苦。與其他計劃系統分別不大,只是在細微處重點唔同。過咗7km 就失去練tempo 的定義啦。
不如你講一下對tempo 及Inteval 的理解是甚麼?

keithlky 發表於 2013-6-6 12:31:19

無環境資料,好難答你。pace time 7分鐘一公里

HKMac 發表於 2013-6-6 12:47:55

大約2年時間, 49min5Xsec, 八九成平路

lamlamsir 發表於 2013-6-6 13:00:01

仲後生,練習45分左右。
(停左半年,練番一個月)

JIMTSE 發表於 2013-6-6 13:19:06

記得第一次跑10k都要成60mins,都係夏天……成二年前既事了~:)

ryim 發表於 2013-6-6 13:31:29

從上年九月開始跑...練左兩個月...ASICS 10km <48min...UNICEF 10km <45min...今年 百仁基金 <43min...:D

JIMTSE 發表於 2013-6-6 13:49:29

師兄幾高幾重?

little-fish 發表於 2013-6-6 14:02:27

11月時間,在首次比賽中(9700m) 53分鐘,之後一年玩咗一次10km (可樂),一次渣打全馬。今明兩年專攻10km,目標sub40

little-fish 發表於 2013-6-6 14:05:29

可能師兄跑得未夠慢,根基未得,比多些資料:年齡、身高體重、飲食、如何練習等

vlotau 發表於 2013-6-6 14:07:09

見大家D回應, 仲更加慚愧 :$:L:Q

我170cm高, 68kg

vlotau 發表於 2013-6-6 14:11:09

little-fish 發表於 2013-6-6 14:05 static/image/common/back.gif
可能師兄跑得未夠慢,根基未得,比多些資料:年齡、身高體重、飲食、如何練習等 ...

年齡 60後 :lol
每週跑around 40K :victory:

little-fish 發表於 2013-6-6 14:14:53

vlotau 發表於 2013-6-6 14:11 static/image/common/back.gif
年齡 60後
每週跑around 40K

頭定尾先?咁態度好難比意見你

dickyyim 發表於 2013-6-6 15:52:45

60後...都~50, 仲想同D 80/90後斗快?!
我都70後 + 長時間坐OFFICE......
現在跑步主要為健康... 時間快慢對我並不重要。 我們永遠都5會快過D 黑人啦:lol本地第一都 SUB 30. :'(
其實你儲夠咪數自然會快 (慢慢會快少少), 只是習慣咗平時個PACE 時間 (~ 7MINS./KM); 因人而異, 可能快D 你身體應付5來, 反而這個PACE 時間係最舒服, 仲可以跑展D 距離。
我上年才開始跑長跑, 讀書時玩開短跑 100M, 200M; 前年第一年跑渣打 10KM, 跑了幾轉 5~6KM 就去, 當時半行半跑... 都差不多70MINS 完成。在上年年中奧運歡樂跑開始參加本地 10KM賽事如: 美津濃, 皇者,飛達等, 參加比賽有推動力去練習多D (如果5係...多數找藉口5跑:lol) 最快時間 52分幾, 我無刻意去練速度, 但起碼 5會停下行下去完成, 可以一條氣跑完, 到終點5會點喘氣。(因為我5會因想快少少而臨尾去衝)
健康才是主要收獲:victory: 今年BODY CHECK D 數字比上年好好多!! 心跳都慢了。
HINTS: 你想測試自己可以找一個快過自己PACE 的目標跟住跑, 睇下跟5跟上, 辛5辛苦便知一二 。

ryim 發表於 2013-6-6 16:33:07

little-fish 發表於 2013-6-6 14:02 static/image/common/back.gif
11月時間,在首次比賽中(9700m) 53分鐘,之後一年玩咗一次10km (可樂),一次渣打全馬。今明兩年專攻10km, ...

呢個都係我o既目標 :)

little-fish 發表於 2013-6-6 17:55:21

dickyyim 發表於 2013-6-6 15:52 static/image/common/back.gif
現在跑步主要為健康... 時間快慢對 ...

我的啟蒙師兄,便是60後(頭個隻),兩年來跑唔多,百呎竿頭,邁向sub41(由我初跑步時,他在sub45).

建仔 發表於 2013-6-6 20:01:55

我個人建議如果10K想跑得快,對個時間有要求,
可以嘗試由1000米開始做目標,以5min/K既速度跑,
如果覺得氣還夠的話,可以下次加多500米,
一路如此,你就會慢慢加到10K了,
講緊已經差不多半年左右練成,但因個人體能及體質而已,
我相信每星期抽兩天練習已經很足夠,其他時間可以做少少體能訓練,
如掌上壓等等,日久必定跑10K可衝破1小時。

P.S. 我都係跑步區初哥黎 :)

vlotau 發表於 2013-6-6 20:22:36

little-fish 發表於 2013-6-6 14:14 static/image/common/back.gif
頭定尾先?咁態度好難比意見你

我剛剛中間,師兄真係好有,等你好意見 :loveliness:

vlotau 發表於 2013-6-6 20:25:19

dickyyim 發表於 2013-6-6 15:52 static/image/common/back.gif
現在跑步主要為健康... 時間快慢對 ...

多謝師兄分享,都係既,參加比賽有推動力。但師兄你咁young就要年年驗身!??

vlotau 發表於 2013-6-6 20:29:51

建仔 發表於 2013-6-6 20:01 static/image/common/back.gif
我個人建議如果10K想跑得快,對個時間有要求,
可以嘗試由1000米開始做目標,以5min/K既速度跑,
如果覺得 ...

我都開始玩變速跑,而家跑 5mins15sec/k, 已經係極限。一晚衝到三次已偷笑。;P

little-fish 發表於 2013-6-6 20:42:56

vlotau 發表於 2013-6-6 20:29 static/image/common/back.gif
Thanks

我都開始玩變速跑,而家跑 5mins15sec/k, 已經係極限。一晚衝到三次已偷笑。 ...

就你字眼而言,你對變速跑有誤解,變速跑一定係輕鬆的,只比Long run 略快。
師兄正正經經寫出至佳成績,近兩個月點跑、跑乜,睇一下你少咗乜。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 10K 時間

香港長跑網