香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

TKO毅行 T隊, K 隊 (及O隊 --> support team) 操山 go Go GO!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-24 22:38 發表

隊長叫你地寫報告, 竟然响度扯貓尾...

不如等我寫...

經過上一次行1,2段的體會, 覺得休息咗1個鐘, 真係好浪費,
所以今次的起心肝, 由頭到尾唔休息, 保持蟻行狀態,
結果係用 ...

落完針山無耐繼續往草山進發時, 迎面見到昌哥同Rockie一齊行緊, 我好突然地佢地點解會係我面出現
而佢地又若無其事話我點解過咗佢地頭又唔知, 咁我就知佢地係行錯路喇

話說係城門水塘佢地早我差不多5-10分鐘出發, 我一路上針山, 見到Sammy佢重同我講話昌哥係前面.
我就繼續行, 去到2/3見到山頂位時但又見唔到有類似昌哥同Rockie ge 人係前面. 我就心諗: 你倆條友駛唔駛快得咁緊要呀
唯有繼續, 去到山頂之後梗係望下山腳見唔見佢地啦. 又唔見, 唔通連往草山個截石屎路都過埋, 真係好堅吓喎, 駛唔駛片得咁盡呀
原來大家都唔係行緊同一條路

升級   94.3%

該用戶從未簽到

麻煩各隊員請盡快將自己網衫呎碼o係 post 719 或之後人工智能登記,隊長須 26/7 前提交兩隊所須尺寸。:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=11862&page=36#pid681954

原帖由 leefs 於 2010-7-22 14:26 發表

致各位"毅行戰士"及為團隊作出無私貢獻的支援人員,
今天好高興可以在此宣佈﹕
本網將會為今年出戰"毅行者"各"香港長跑網"團隊人員提供統一的戰衣,
希望各位可以於比賽時穿上得以增添士氣及進一步啟現團隊精神,
現希望各支隊伍合作收集隊員之所(網衫尺碼)以作統計。
預祝各位毅行圓滿成功!

[url=https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=11765&page=3#pid678525]https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=11765&page=3#pid678525[/url]

原帖由 kenneth 於 2010-7-22 14:32 發表

注意事項1. 毅行長跑網隊隊衣事宜
我們會在跑衣上,加上七隊的隊名,如下︰
1822  TKO-TTKO-K隊 小學生
壞人同盟  蝸牛部隊  
傻佬俱樂部  
如果各隊想再改名,希望盡快於下星期一(26/07-10)前改定及通知本人或皇上,27/07-10 ,我們將會把設計交比想關贊助商,開始預備生產隊衣。
(以上名字,只是用於跑衣及官方網上)

2. 請各隊於 26/07-10 前,提交各隊所須的尺寸給我們,每隊 7 件,格式如下︰
e.g.

Z. 蝸牛部隊隊員      34-1,36-2,38-1
Z. 蝸牛部隊十卜添  34-1,36-2

因為時間緊逼,亦希望各位隊員諒解,如各位相關隊員有任何意見,歡迎盡快提出,。謝謝﹗﹗

BR,
Kenneth

[url=https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=11765&page=4#pid679537]https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=11765&page=4#pid679537[/url]

升級   100%

該用戶從未簽到

故事應該係由城門水塘口補水處開始說起...

不知不覺間已走了今日旅程的一半, 到達了麥六的尾段, 體力亦耗損大半, 但為怕擔誤之後的行程, 唯有休息片刻便相約洛奇先行上路而去, 但想不到竟然是悲劇的開端, 一場無法收拾的殘局.

"你地要緊記, 見到水霸後要向..." 我竟然將亞里的忠告拋諸腦后, 活該!  我和洛奇兄然後以快而不急的步伐, 向著針山而去, 沿途風景宜人, 上落斜不斷, 一路上詢問遊人方向, 一路行了大約五公里多, 不想發生的事情始終都出現了, 遠處看見的竟然是校長的迎頭. 這時我知我們"迷"了.

"是亞昌的錯嗎?  真的是亞昌的錯嗎?" 我真希望從來沒有到過此地, 如果可以的話, 請將今日勾走. 雖然比原定路線行多了兩公里半之多, 但是是不夠的, 體能已比其他人佔優, 加上不上針山非好漢, 我已沒有顏面再留下, 唯一可以做的, 就是在餘下的行程上, 不能被校長有所拋離, 才可減輕人生此一大污點.

上草山之路, 雖不太難走, 但路途遙遠, 眼看結伴而行之校長和洛奇, 一次又一次地將我拉遠, 這時我才明白到大家體力和技術上的差距, 在用盡每一分力量去追趕的情況下. 他兩已用神速的身段到達草山頂, 再以身輕如燕的步法在我眼前消失, 無影無中地消失. 頓時, 我亦只好向大帽山山腳方向緩緩落下.

涼亭集合數分鐘, 就要開始全日最重戲碼之程, 香港最高之巔"大帽山"了, 經起行前相討對策, 由麥徑經驗豐富的校長為首, 再由處事成熟, 泰山崩于前而面不改容之洛奇守尾, 在互相照料我這初生之犢為大前題下, 箭步直前. 眼見的是一個又一個的山頭, 左邊是險峻難行的山崖, 右面是高聾入雲的山峰, 前行的校長不斷使出蹤雲梯, 後追更加是神行百變的洛奇, 壓力之大, 可想只有平日在家中才可領略得到.

死纏難打已是唯一出路, 在身心俱疲加上神智不清的狀況下, 到達了香港屋脊之頂.  互相祝賀一番後就已急不及待地向最後三五公里進發, 自知體力餘額有限, 除了"衝"已別無他法, 最後在校長以身軀為我檔風, 洛奇以關懷為我檔雨, 再以每公里少於七分鐘的步速, 兩時前到達終點, 完成了我的首個衝山之旅.

升級   100%

該用戶從未簽到

TKO毅行T隊訓練5報告:  
日期:T隊:24/7/2010 (星期六, 7:45am起步)   
出席: (R, 牛牛, 明, iceberg, 昌, rockiec, 哈利, Sammy, Michael, Roger, bolo, 祖祖, AH LI, 大雄)
行程及全隊到達時間(連休息):
1. 黃大仙地鐵 - 麥5沙田凹入口   (約1.8k)  0:28
2. 麥5沙田凹入口 - 大埔道         (約7.3k)  1:32
3. 麥6, 大埔道 - 城門水塘          (約4.6k)  1:15  
4. 麥7, 城門水塘 - 鉛鑛凹          (約6.2k)  2:15  
5. 麥8, 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路 (約9.7k)  2:10  
                                     (全程約29.6K) (7:40)

備註: 1. R同昌全程用咗6:10 (行大運兼留住力都咁勁)
          2. rockie全程用咗6:30
          3. bolo, AH LI同明哥第三批過終點, 全程用咗6:XX. (穩字派幾位長門, 行多兩段仲得)        

4. Sammy, Michael同Roger第四批過終點, 全程用咗6:XX. (行都快過我跑, 勁)
          5. 大雄, 牛牛, iceberg, 哈利壓尾完成, 全程用咗7:40

花絮:
1. 大家行到麥5尾段時, 發現咗大圍迷路果個位, 大家笑餐死後好耐先回倒氣!
2. 沿途d馬騮見到我地大軍殺到都速閃, 但係d馬騮毑見到昌哥就係咁追住佢, 攪到佢d pacing快咗好多.
3. 落到草山, 牛牛同佢d同類鬥爆, 成地都係地雷, 但最後都係牛牛耐力好d, 一路學烏拉同對四頭肌傾偈, 一路爆
到落大帽山士多, 真係好慘烈.
4. 大家一路行, 一路等住大圍迷路走過嚟麥徑, 最後大家都好失望.
5. 我地壓尾四人組上到大帽山頂既時候, 突然行雷閃電, 左面一吓, 右面一吓, 上面一吓, 下面一吓, 咁啱起全港最高位置, 真係劈唔死算大命, 好彩四個平時都好孝順, 唔係就變咗報紙既頭條. 最勁最近果吓就起頭頂劈落嚟, 嚇到牛牛爆咗都可以衝落山!
6. 經過祖祖唔夠水既教訓, 隊長會嚴格檢查隊員上唔上夠水, 如果唔夠就唔准上山.

(各位隊員如有更多花絮, 可自行加入報告中)
5.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 大雄2009 於 2010-7-25 00:36 發表
    花絮:
    1. 大家行到麥5尾段時, 發現咗大圍迷路果個位, 大家笑餐死後好耐先回倒氣!
    4. 大家一路行, 一路等住大圍迷路走過嚟麥徑, 最後大家都好失望.

依個話題, 我隊今日行經上址都笑餐死, 今次真係有排笑

升級   0%

該用戶從未簽到

我諗我以後去到個處都會想起大圍可愛既一面....

升級   81.05%

該用戶從未簽到

20.25k
    第九,十段
    3小時8分鐘

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 猿球 於 2010-7-25 12:23 發表
    20.25k
    第九,十段
    3小時8分鐘

時間好好!

原來大雄連操兩日,勁!

多謝你們的問候!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-7-25 00:36 發表
    日期:T隊:24/7/2010 (星期六, 7:45am起步)   
    出席: (R, 牛牛, 明, iceberg, 昌, rockiec, 哈利, Sammy, Michael, Roger, bolo, 祖祖, AH LI, 大雄)
    1.  ...

你班友仔即管笑啦, 我會目及住你地....有咩e郁、十倍奉還~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-7-25 00:58 發表
    我諗我以後去到個處都會想起大圍可愛既一面....

難得P爸識得欣賞我.....
    可惜丫.....你又唔係女~

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

原帖由 猿球 於 2010-7-25 12:23 發表
    20.25k
    第九,十段
    3小時8分鐘

麥理浩徑9-10段共20.25KM
    出席: Desmond 、猿球 、馬拉、大雄、靜儀、叮噹、技安、
    日期:25/7/2010 (星期日)
    大帽山--大欖涌水塘                  (8.91K) 1:02:21、
    大欖涌水塘--大欖涌水塘出口      (5.76K) 1:02:57、
    大欖涌水塘出口--大棠度假村      (5.58K) 1:02:53、
                                                 總時間   03:08:12、已包括所有休息
                                                   總 共   20.25km、
                                              Avg Pace 09:17
    [url=http://connect.garmin.com/activity/41700686]http://connect.garmin.com/activity/41700686[/url]

升級   15.79%

該用戶從未簽到

回復 695# 的帖子

1. 黃大仙地鐵 - 麥5沙田凹入口   (約1.8k)  0:28
    2. 麥5沙田凹入口 - 大埔道         (約7.3k)  1:32
    3. 麥6, 大埔道 - 城門水塘          (約4.6k)  1:15  
    4. 麥7, 城門水塘 - 鉛鑛凹          (約6.2k)  2:15  
    5. 麥8, 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路 (約9.7k)  2:10  

備註: 1. R同昌全程用咗6:10 (行大運兼留住力都咁勁)
              3. bolo, AH LI同明哥第三批過終點, 全程用咗6:XX. (穩字派幾位長門, 行多兩段仲得)        
              4. Sammy, Michael同Roger第四批過終點, 全程用咗6:XX. (行都快過我跑, 勁)
              5. 大雄, 牛牛, iceberg, 哈利壓尾完成, 全程用咗7:40

花絮+ 後記:
    2. 沿途d馬騮見到我地大軍殺到都速閃, 但係d馬騮毑見到昌哥就係咁追住佢, 攪到佢d pacing快咗好多.
    3. 落到草山, 牛牛同佢d同類鬥爆, 成地都係地雷, 但最後都係牛牛耐力好d, 一路學烏拉同對四頭肌傾偈, 一路爆
    5. 我地壓尾四人組上到大帽山頂既時候, 突然行雷閃電, 左面一吓, 右面一吓, 上面一吓, 下面一吓, 咁啱起全港最高位置, 真係劈唔死算大命, 好彩四個平時都好孝順, 唔係就變咗報紙既頭條. 最勁最近果吓就起頭頂劈落嚟, 嚇到牛牛爆咗都可以衝落山!
    6. 經過祖祖唔夠水既教訓, 隊長會嚴格檢查隊員上唔上夠水, 如果唔夠就唔准上山.
    7. 現埸見識到R校長在6段大上斜慢JOG上去,姿態輕鬆,佩服!TKO毅行T隊訓練5報告:  

花絮:
    7. 現埸見識到R校長在6段大上斜慢JOG 上去,神態輕鬆,佩服!
    8. 己隊(Roger+Michael +自己) 與TKO隊(明+Ah Li + Bolo), 從7段起,互相追逐,暗中較
    勁,大有電影'追撃赤色十月' (The Hunt for Red October) 之 feel, 爽!
    9. 7+ 8段,自己-定需要2L水,昨天只餘1.5L,尚幸到達大帽山頂時下雨, 立刻解困!好彩!
    10.從前幾次和今次的操練發覺,停下來等人后,自己會跌WATT, 很難才可或不可以撻著番,以后唯有減速,邊行邊等!
    11. 實驗証明,若不吃早餐,自己需耍吃4個麵包,出發前2個,途中2個. 今次只買了3個,故在大帽山頂肚餓,失策!, 幸好,明Ching 送上1 條Power Bar, 感恩!

升級   6.8%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

實驗証明,若不吃早餐,自己需耍吃4個麵包,出發前2個,途中2個. 今次只買了3個,故在大帽山頂肚餓,失策!, 幸好,明Ching 送上1 條Power Bar, 感恩!
    不用客氣,可惜只帶了2條.在上針山前吃1條
    大帽山的風和雨實在太勁和前一晚的黑色暴雨有得比.視線只有3至4呎在山頂等齊三人互相照應才下山

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 馬拉 於 2010/7/24 22:59 發表

祖祖,第一次操蟻行,老抽係正常架事,特別呢幾段實屬難行,上星期我都係第一次落針山時先老抽,呢幾段我起碼飲左5L水,你帶咁少水實頂唔順,下次再行搵支竹仔傍下身都冇咁辛苦!" />" />

無錯...今次確實係一次好好既經驗, 下次再有機會, 老c都負鎊帶多d水, 另外真係真要搵枝盲公竹瀉咁d力, 唔駛硬食上山, 再整埋d power bar, 咁就係行山(最少)三寶,
    今次知道自已已經去到好盡, 令到其他隊友, 隊長擔心, 確實過意不去 ,另外自已係體能上都要作一步增強。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2010-7-25 15:37 發表
    出席: Desmond 、猿球 、馬拉、大雄、靜儀、叮噹、技安、
    大帽山--大欖涌水塘                  (8.91K) 1:02:21、
    大欖涌水塘--大欖涌水塘出口      (5.76K) 1:02:57、
    大欖涌水塘出口--大棠度假村      (5.58K) 1:02:53、

今朝天氣酷熱, 應該辛苦過擒日!

一個鐘行6K, 有唔少路要跑喎!
    ctse 同 司弟都得?? 勁!!

英雄出少年, 真係唔可以睇小!

升級   22.45%

該用戶從未簽到

呢次行程,由豐富經驗領隊大雄及iceberg帶領rtr08rytr
    不過曳曳團友就計仔多rtr06rytr ,你有縱雲梯,我就補一補上斜"偉哥"rtr05rytr
    由黃大仙出MTR開始耳邊不時傳嚟"發發"之聲,各團友你追我趕,風景總是迷漫地往後滑
    汗不停由額角流往下爬,間中大點大點汗滴凝留係眼睫毛上摟曲前面視野,好超現代yrty17yty
    有數位被陽光先生招呼多次之團友,啡黑皮膚冒出粒粒汗珠係藍天下泛出陣陣金光,以為十八銅人落咗區

X                                       X                                     X

都係係繞烤場個度,只見-R-輕輕鬆鬆快步話:要三個鐘完成其下路段,好快.......係好快就唔見佢背影
    我同 AH LI and 明 係上針山石級時熱刺刺慢風 ,刺激着身體每一個細胞 ,頭頂著千斤耀曰,腳踏沙干泥路.***烈日試路團真係未玩先興奮,玩咗屎半節***
    遠處籃天碧海山連環,眼前紅面赤耳脚就殘
    過咗針山就可以遠望石屎路往草山,當時在最無雷公個道有一人影,估計就係-R-,距離我地位置起碼1K有凸,真係追得到比個錢你買甜筒
    落到石屎路行咗陣轉吓轉吓,入到有樹林遮緊D太陽有返D涼風先至好D
    接住又上斜,明ching好氣好力,一馬當先,正所謂跑過四OOOO,快到無雷公,
    當然AH LI 亦非池中物,又係跑過四OOOO人物
    唔駛問我無跑過四OOOO,你一定估到邊個守尾門
    行行重行行, 鉛鑛凹 小休洗面後,往大霧,路旁大石像對我說十年無見,冼吓你先,
    往上望頂端雷達站給黑雲用身駒煙沒了,環顧大埔,西貢,九龍,港島都了了無雲,山上卻有風雨欲來之感
    一隻張開翼麻鷹,慢慢飛離高地,"睇路呀行山人仕",麻鷹回頭地說
    約十五分鐘後就會到頂時,雨大起來,路上滾着流下雨水頓成小河
    轉往下山時雷聲連番震響 ,今次一閃一閃唔係小星星
    最後慢跑落山,遠離險處

X                                       X                                     X

升級   100%

該用戶從未簽到

TKO毅行K隊訓練五報告
    距離及時間:
    1. Desmond 、猿球 、馬拉

2. 大雄、靜儀、叮噹、技安 (全程快步行, 走shortcut到大棠)
    大帽山--大欖涌水塘                  (9K) 1:53:XX、
    大欖涌水塘--大棠度假村            (4K) 0:47:XX、
                                                 總時間   02:40:XX、已包括所有休息
                                                   總 共   13km、
                                              Avg Pace 12:20

報告:
    今朝5:40am起床, 叫咗好耐先叫醒叮噹同技安兩位大爺, 攪到成6:40先出得門口, 因早餐都未食, 唯有飛的由藍田到荃灣, 真係好傷呀, 搭咗成百幾蚊, 但終於都可以同大隊一齊食早餐. 食完早餐搭巴士到荃錦凹麥9入口, 影完團體相吹雞出發, 一起步TKO K隊應聲彈出, 好似搶錢咁絕塵而去. 可憐既大雄揹住5.8L水(水袋3L, 700ML水4支, 因為老細多, 冇辦法)及全隊補給物品, 帶住好耐都未行過山既多拉A夢隊死吓死吓咁出發, 每當落斜既時候, 大雄都嘗試跑吓跑吓咁引隊友跑落斜, 但3位隊友當佢隱形, 一步都唔肯跑. 大雄唯有用氹慣人上山既死橋來氹3人落山, 一路行一路話就嚟會好曬, 就嚟到終點, 大棠有冰凍可樂等奸計氹佢地, 3人終於肯用'較快'既步速行. 因為3位大爺乜都唔洗ling, 所以都算幾合作. 行吓行吓, 叮噹突然苦晒口面咁問大雄: 行山咁悶, 你點捱100k呀?, 激到大雄反肚咁滯. 幾經辛苦, A夢隊終於抵達大棠, 好開心咁飲住綠X同食住雪條等TKO隊. 起大棠渡假村等咗約半小時, 突然感到斜路上面有一般氣波傳來, 跟住見到3團綠影直衝落嚟, 原來TKO大軍殺到, 眾人齊聲歡呼, 互玩'Give me five', 影完相後落去上次請wty飲靚湯個靚姐果間餐廳大吃大喝一餐, 不過今次冇湯飲!

回程時, 眾人起268C巴士上瞓到死豬咁, 一齊發多拉A夢, 只有小技安仲眼仔碌碌咁睇風景!

鳴謝:
    特別鳴謝3位老細比面行足全程, 如果唔係就要急CALL TKO隊3位高手返轉頭揹佢地落山!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 大雄2009 於 2010-7-24 18:06 發表

牛牛, 跟咗我哋上山係咪仲慘過上咗隻賊船呢?

嘻嘻,唔係上咗賊船,係我搭沉咗隻船。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bolo 於 2010-7-25 17:17 發表
    呢次行程,由豐富經驗領隊大雄及iceberg帶領rtr08rytr
    不過曳曳團友就計仔多rtr06rytr ,你有縱雲梯,我就補一補上斜"偉哥"rtr05rytr
    由黃大仙出MTR開始耳邊不時傳嚟"發發"之聲,各團友你追我趕,風景總是迷漫地 ...

bolo你d報告仲好睇過武俠小說! 又好笑, 又押韻, 又抵死!