香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   49.45%

該用戶從未簽到

9/9/09

由於晚上要參加北區練跑, 早上打算改為游水. 但因雷暴警告關係, 最後改為踩trainer 20km (31km/h; cf=90). 一如以往, 完事後, 家中變得澤國, 攪到菲傭都黑晒臉. 晚上北區操練時, dee兄第一次來粉嶺運動場參加我們的練跑. stan兄事忙所以遲來跑圈, loud兄因膝傷免戰, 馬王事忙只參與飯局, 由於早上踩完車, 初時跑時雙腳都有點反應. 但一兩圈後開始適應, 共跑了3km作熱身. 今次做馬克操亦沒有上次那麼累, 可能肌肉開始適應那些動作. 之後再跑4km作結. 今次操練發覺賽后馬仔跑得好勁. 腳步輕鬆及快速, 不久將來, 又會有好多人比佢界低. 之後參加了飯局, 吹水至11時許. 馬王踩了他的戰車出來, 我試了一轉, 果然不同凡響. 差d中毒, 好彩理智戰勝慾望. 不過遲d真係唔敢講.

今朝起身, 雙腳有點酸, 所以以游水來去乳酸. 游了1.5km (35:10). 差一點可破35分鐘大關. 現在早上發始有點涼意, 少了人游水, 所以游得較輕鬆.

9月份暫共跑了28km." />" /> 太懶了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-10 09:18 發表
9/9/09

由於晚上要參加北區練跑, 早上打算改為游水. 但因雷暴警告關係, 最後改為踩trainer 20km (31km/h; cf=90). 一如以往, 完事後, 家中變得澤國, 攪到菲傭都黑晒臉. 晚上北區操練時, dee兄第一次來粉嶺運動場參 ...

繼續放毒~

http://www.youtube.com/watch?v=al0vkCWn6Us&feature=fvw

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-10 09:18 發表
9/9/09

由於晚上要參加北區練跑, 早上打算改為游水. 但因雷暴警告關係, 最後改為踩trainer 20km (31km/h; cf=90). 一如以往, 完事後, 家中變得澤國, 攪到菲傭都黑晒臉. 晚上北區操練時, dee兄第一次來粉嶺運動場參加我們的練跑. stan兄事忙所以遲來跑圈, loud兄因膝傷免戰, 馬王事忙只參與飯局, 由於早上踩完車, 初時跑時雙腳都有點反應. 但一兩圈後開始適應, 共跑了3km作熱身. 今次做馬克操亦沒有上次那麼累, 可能肌肉開始適應那些動作. 之後再跑4km作結. 今次操練發覺賽后馬仔跑得好勁. 腳步輕鬆及快速, 不久將來, 又會有好多人比佢界低. 之後參加了飯局, 吹水至11時許. 馬王踩了他的戰車出來, 我試了一轉, 果然不同凡響. 差d中毒, 好彩理智戰勝慾望. 不過遲d真係唔敢講.

今朝起身, 雙腳有點酸, 所以以游水來去乳酸. 游了1.5km (35:10). 差一點可破35分鐘大關. 現在早上發始有點涼意, 少了人游水, 所以游得較輕鬆.

9月份暫共跑了20km." />" /> 太懶了...

勁! 睇黎游水練多一兩年都未必追到高寶兄~~

不過高寶兄跑步里數真係太少喎~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

9月份跑了28km先啱!! 不過仍然都係太少.......

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-8 17:53 發表

我 5:30 起床, 6:00 開始,  7:05 回家叫醒個大仔起床梳洗 ,
然後煮完早歺, 等佢一齊吃完 , 自己先冲凉 , 大約 8 點同佢返學 ,
跟住返工 , 晨早係起身o個刻 , 克服到 , 都幾好 , d 人好似又真 ...

各位師兄,歡迎參加早上練跑俱樂部。我都是很早練跑,有時早一點,有時晚一點,但一星期都有兩三天像今天一樣,5am 起床,5:25開跑。天太黑,trail沒燈,要自己帶燈!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-11 02:34 發表

各位師兄,歡迎參加早上練跑俱樂部。我都是很早練跑,有時早一點,有時晚一點,但一星期都有兩三天像今天一樣,5am 起床,5:25開跑。天太黑,trail沒燈,要自己帶燈!

佐治兄, 你住西岸邊度呀? 我以前去SAN JOSE 探朋友, 早上同佢一齊跑步, 跑左差不多成個鐘, 先開始出少少汗, 天氣又涼快, 簡直係跑步的好地方. 我住三日, 跑足三日. !!

升級   0%

該用戶從未簽到

9/9/09

由於晚上要參加北區練跑, 早上打算改為游水. 但因雷暴警告關係, 最後改為踩trainer 20km (31km/h; cf=90). 一如以往, 完事後, 家中變得澤國, 攪到菲傭都黑晒臉. 晚上北區操練時, dee兄第一次來粉嶺運動場參 ...

估計 ITU 如無意外 32'-33' 內完成 1.5km swim...
kopo hing, 反而要操下單車轉跑步 d 肌肉適應性,
同時多練習下跑, OD 最難困我個人經驗 , 最辛苦係
尾個 10km 跑 , 如果我隻腳無乜事 , 來一課 40km bike,
再跑 10km, 睇下做乜時間, 到 ITU, 先評估下分配 3 項
既時間, sub 3 睇黎對你無乜難度 。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-9-11 02:34 發表

佐治兄 : 我都係被迫要早起架咋 , 不過朝早跑又真係幾好 , 可能做運動會產生 安多酚 , 返工都好似開心 d ,

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-11 11:40 發表

估計 ITU 如無意外 32'-33' 內完成 1.5km swim...
kopo hing, 反而要操下單車轉跑步 d 肌肉適應性,
同時多練習下跑, OD 最難困我個人經驗 , 最辛苦係
尾個 10km 跑 , 如果我隻腳無乜事 , 來一課 40km bike,
...

嘩!! loud兄, 千祈唔好比壓力我呀. 我真係唔知可唔可以sub3hr架. 不過呢個會係我10月ITU的目標. 我見而家天氣ok所以操多d水, 不過我就唔會將游泳當係正式操練一部份. 由於單車唔係咁熟, 所以想抽多d時間去練習同適應. 再加毅行的操山, 變左可以練跑的時間少了很多. 我都知最後10k最甘. 上次半奧距已體驗到. 我都會抽時間練單車轉跑步. 下星期會出差. 我諗會有多d時間可以在酒店練單車轉跑步. 不過唔知健身單車會唔會效果差d. 如果你隻腳無事的話. 不如就20/9早上去創新路走轉40km. ok否?

你呢個星期要好好養傷, 唔好做咁多劇烈運動同敷多d冰, 真係有效架. 同埋可以試下食葡萄糖胺, 真係對關節有d功效.

take care!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-11 14:34 發表

嘩!! loud兄, 千祈唔好比壓力我呀. 我真係唔知可唔可以sub3hr架. 不過呢個會係我10月ITU的目標. 我見而家天氣ok所以操多d水, 不過我就唔會將游泳當係正式操練一部份. 由於單車唔係咁熟, 所以想抽多d時間去練習同 ...

如果腳無事 , 9.20我一定得,
响 gym 做 2 項, 我都試過, 但係要剛好 treadmill 有位先得,
不過速度好似唔知點 set 好 ? 踩完車如果 set 太快, 好惊追唔切
不過唯有咁先練到 2 樣, 無偈
7 海健絡唔知有無效? 向萬 0 有 2 款, 價 $ 差 40蚊度, 都係 60粒裝,
有無色人食過? 想買泥食下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-11 15:20 發表

如果腳無事 , 9.20我一定得,
响 gym 做 2 項, 我都試過, 但係要剛好 treadmill 有位先得,
不過速度好似唔知點 set 好 ? 踩完車如果 set 太快, 好惊追唔切
不過唯有咁先練到 2 樣, 無偈
...

我而家食緊七海,平果隻

食左一個月都未夠,暫時無乜特別

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-11 16:45 發表

我而家食緊七海,平果隻

食左一個月都未夠,暫時無乜特別

thx, 馬王 , 我都買盒試食下先

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我就食梗楓之寶的葡萄糖胺+軟骨素. 都OK. 格過價, 應該佢最平.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-11 09:14 發表

佐治兄, 你住西岸邊度呀? 我以前去SAN JOSE 探朋友, 早上同佢一齊跑步, 跑左差不多成個鐘, 先開始出少少汗, 天氣又涼快, 簡直係跑步的好地方. 我住三日, 跑足三日. 正!!" />" />

我住SAN JOSE東北約20-30分鐘,天氣更清涼。所以,Runnersworld 選三藩市灣區為全美最佳跑步城市。一年到頭,我都很少在15-16度以上的天氣練跑。
不過,問題是,如果囘港跑比賽,就會不適應香港的熱冬天啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo hing, 尋日出左去創新路自隊 10 圈 , 臨走前見到 Jason & Ginny 剛到 set 車準備出操 ,
於是 cool down 圈諗住撞下佢地打個招呼同 say 個 bye, 因為自己冲完 10 組己经無乜力追佢地,
於是去左科研路公廁 (即碼頭 , 上次 8.2 三項上水位), 剛好見到有 7-8 個, 20 崴< 少男少女 , 有
2-3 個仲着住印有姓氏紅色 tri-suit (似港隊衫), 跟住聽到有把男人聲 (我估應該佢地教練 ), 大嗌 , 游左水既 , 踩 1 圈 , 無游既自己踩多圈, (都好詫異......游左水? 佢地唔係就响碼頭對出游呀?.....) ,
於是遇去睇下 , 只係見到有人响樹釣魚, 我怱然有個諗法 , 如果 9.20 早上可以有地方安放好我地部車 ,
我地真係可以黎個 ITU 賽前預賽..........會唔會好危險 , 因為都見到有人响出面滑水。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-14 10:57 發表
kopo hing, 尋日出左去創新路自隊 10 圈 , 臨走前見到 Jason & Ginny 剛到 set 車準備出操 ,
於是 cool down 圈諗住撞下佢地打個招呼同 say 個 bye, 因為自己冲完 10 組己经無乜力追佢地,
於是去左科 ...

Loud Hing,

It is glad to know that your knees seem to me ok now. I think it would be too risky to go swimming without anyone looking after the RBs. We could not join the race if we lost the RB. In addition, it is a bit scary to swim if at the same time somebody is surfing there. I prefer to have only cycling in the morning of 20/9. Are you interested in?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-9-15 00:57 發表

Loud Hing,

It is glad to know that your knees seem to me ok now. I think it would be too risky to go swimming without anyone looking after the RBs. We could not join the race if we lost the RB. ...

kopo 兄,
謝謝關注,現在比前幾天好好多了,我想應該可以跑了。
9.20 就再去創新路踩 10 組,如果 7:00am 出發去到
可以早小小,沒有哪麼曬,會舒服小小。沒有人看住 d 車,
的確放心不下。
我想你應該是出了 trip? 昨天 HKTriA 打電話給我,關於
ITU 運輸安排,我問她有沒有 call 你,她說已經 called
了,但是電話不通,可能要等你回來再會 call 你。
$140 連人和車,上水上車去 disneyland.
我已經郵寄出支票,你如果返回可以用過數都可以。
HK 10km 挑戰賽, 9.16 網上可以報名,但是你可能
還未回來,希望你可以報得切

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-15 09:14 發表

kopo 兄,
謝謝關注,現在比前幾天好好多了,我想應該可以跑了。
9.20 就再去創新路踩 10 組,如果 7:00am 出發去到
可以早小小,沒有哪麼曬,會舒服小小。沒有人看住 d 車,
的確放心不下。 ...

如果無雨落我都會出車.......踩完車有無興趣番粉嶺游水?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-15 17:03 發表

如果無雨落我都會出車.......踩完車有無興趣番粉嶺游水?

I have to rush back to Church and I don't think I have time for swimming. Maybe Loud hing can go with you.  Can we start a bit earlier on Sunday?  Say at 6:30am?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

14-15/9/09

I am in Bangkok for business trip.  Since I do not have enough mileage for my running, I try my best to accumulate the mileage suring this trip. On 14/9, I have 10KM run plus weight training. On 15/9, again another 10km run. I feel good after running. I hope I can continue this running in the whole trip.

I ran 48KM in September.