香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   49.45%

該用戶從未簽到

多謝鼓勵!! 其實我上年都有信心sub4架, 不過都係响西隧上信德個度抽筋. 最後都無功而還, sub4唔到. 所以今年不能掉以輕心. 上年雖然里數足, 但上30k的長課較少, 今年雖然里數差d, 但上30k的長課就多d. 希望今年可以達到目標啦!!! 你而家有冇報比賽呀?

升級   7.45%

該用戶從未簽到

kopo兄,小弟過去兩屆全馬都在30k左右抽筋,回想可能是缺乏鹽。今年我嘗試帶一些鹽餅,希望可以有效。Kopo兄會否試試?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-2-3 11:13 發表
kopo兄,小弟過去兩屆全馬都在30k左右抽筋,回想可能是缺乏鹽。今年我嘗試帶一些鹽餅,希望可以有效。Kopo兄會否試試?

我上年响西隧入面好想快d出黎, 所以加速想快d捱過呢2km上斜, 點知到頂就抽筋. 唔知係咪之前飲水太多定係其他原因, 不過, 亦有ching分析我的肌肉受不了這運動量而抽筋. anyway, 我今次都會帶鹽餅. 不過, 鹽餅唔可以响感到作抽時先食, 這時才食就已經太遲了.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-3 13:43 發表

我上年响西隧入面好想快d出黎, 所以加速想快d捱過呢2km上斜, 點知到頂就抽筋. 唔知係咪之前飲水太多定係其他原因, 不過, 亦有ching分析我的肌肉受不了這運動量而抽筋. anyway, 我今次都會帶鹽餅. 不過, 鹽 ...

今年唔會再係咁飲 d bonactive 啦 , 飲到肚到漲曬

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-2-4 09:59 發表

今年唔會再係咁飲 d bonactive 啦 , 飲到肚到漲曬

啱聽!!! 千祈唔好貪呢d小平宜而誤大事. 今次攞左唔會即時飲, 打包攞走, 留番第時慢慢飲!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-4 10:40 發表

啱聽!!! 千祈唔好貪呢d小平宜而誤大事. 今次攞左唔會即時飲, 打包攞走, 留番第時慢慢飲!!!!

咁咩定背‎ , 好似有 d 朱古力之類供應......一于又食又拎

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 loudspeaker 於 2010-2-4 13:13 發表

咁咩定背囊‎ , 好似有 d 朱古力之類供應......一于又食又拎
    咁咪要負重跑?
    話時話, 到時我想帶兩包Gu和一些鹽餅, 點樣帶好呢?用腰bag?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-2-4 14:48 發表
    咁咪要負重跑?
    話時話, 到時我想帶兩包Gu和一些鹽餅, 點樣帶好呢?用腰bag?

我會用腰bag, 帶 vaseline, 3 x power gel, 鹽餅 , 同 "殺濃巴 C" ( 唔想買廣告 , last 2k 先用, 救命靠佢, O 馬用過好得)

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-2-4 14:48 發表
    咁咪要負重跑?

我會帶個asics的小腰包 (唔知你以前見過未?). 我會帶2-3包gel + 鹽餅 (不過到而家我都未有, 唔知有冇人慷慨贈我一兩粒). 殺龍巴C真係咁得?

不過, 上次苗圃d救護話唔好搽咁多, 如果唔適應, 可能仲容易抽筋???

升級   7.45%

該用戶從未簽到

師兄:朱古力並不是合適補充劑,用power gel 吸收快很多,又不頂胃。
    原帖由 loudspeaker 於 2010-2-4 13:13 發表

咁咩定背囊‎ , 好似有 d 朱古力之類供應......一于又食又拎

升級   49.45%

該用戶從未簽到

呢兩日都冇時間跑步, 所以改為在家練trainer. 之前Jason介紹過一些trainer的訓練方法, 昨晚"的"起心肝跟住做. 嘩!! 原來真係幾辛苦下.  以為以高HR踏幾十秒好容易, 點知d時間响呢段時間過得特別慢. repeat 幾次之後, 個地下又變成澤國. 不過呢兩次trainer之後, 發覺對大腿都有力左. 真係好似loud兄咁講, 跑起黎都覺得對大腿好鬆, 今朝追車完全感覺到.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我食6包gel, 照足包gel 指引每45mins 一包. 但係會食吾哂, 見有帥兄需要時 幫一把.
    麗景時會食半隻蕉long一long 肚.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

6/2/2010

早幾日沒有跑, 只練trainer. 今朝落街跑15km, 需時1:17:51. 全程對腳都比較累, 但感覺仍然ok! 之後下午陪阿仔練水, 自己就游左2.5km, 需時1:03:36. 游得比以前慢. 之前1km, 雙臂都比較累, 慢慢適應了就好一點. 不過到最後500m都游得比較辛苦, 好彩最後都捱過左. 不過游完水真係好舒服.

2月份暫共跑了30km.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-4 17:33 發表

我會帶個asics的小腰包 (唔知你以前見過未?). 我會帶2-3包gel + 鹽餅 (不過到而家我都未有, 唔知有冇人慷慨贈我一兩粒). 殺龍巴C真係咁得?

不過, 上次苗圃d救護話唔好搽咁多, 如果唔適應, 可能仲容易抽筋???: ...

下次見到面提我先給你,  阿 Kito hing, 給左我 10 粒, or SCM 當早 帶俾你

升級   49.45%

該用戶從未簽到

10/2/2010

因為傷風鼻塞+咳嗽, 休息左3日, 期間只是踩踩TRAINER, 今日決定來個21K. 原先諗住3轉粉嶺上水來回, 到第3轉, 諗住加碼, 向安樂村方向跑. 可能呢幾日冇操+食左藥, 成身軟LAI LAI, 一路都跑得不是太輕鬆, 加上天氣潮濕, D汗BAR BAR聲咁流, 到20K左右仲作抽筋添, 加上兩隻腳腕都好痛, 到20.5K左右決定放棄, 慢慢行番屋企, 之後順番都慢JOG左1K. 20.5K用了1:50:07. 之後番屋企沖涼後, 再踩住我架元祖戰車, 又名移動TRAINER去北區運動場會合其他跑友團年去也. 一行10人, 去了大排檔來了豐富的一餐.

2月份暫共跑了51KM.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Kopo兄,渣打快到la,小心唔好跑伤呀!腳腕痛有冇看醫生?多保重。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-2-11 00:02 發表
    10/2/2010

因為傷風鼻塞+咳嗽, 休息左3日, 期間只是踩踩TRAINER, 今日決定來個21K. 原先諗住3轉粉嶺上水來回, 到第3轉, 諗住加碼, 向安樂村方向跑. 可能呢幾日冇操+食左藥, 成身軟LAI LAI, 一路都跑得不是太輕鬆, ...

而家晚上單車徑多左好多人跑步呀 !  1:50 20km, 唔慢啦 , 里數夠曬啦 ,
    過年忍下口 , 唔係又要負重跑 , 好蝕呀
    多謝你 d  XO 醬 , 點蘿蔔羔一流, 勞面食都一流。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

13/2/2010

幾日來都沒時間跑, 見今日有空, 下午拿拿林食完飯, 休息一陣就落街輕鬆跑15KM (1:15:18), 隨即回家帶阿仔去練水, 自己就响旁邊游左2.5KM (1:02:56), 比上次快DD, 但就舒服好多. 由於年30晚的關係, 泳池很少人, 很好游.

2月份暫共跑了66KM.
    711MF 該用戶已被刪除