香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

你想被溶左既滋味好似姐, 吾駛咁麻煩啦, 又要買溝女鞋又要咩咩物物, $7.8買支漂白水洗面就得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-30 23:15 發表

係丫, 友情史麻, 你諗左D咩呀 ?!

我想..你心中所想的..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-30 23:16 發表

係呀, 你得閒同黃sir 講依對鞋, 影多幾張相比佢睇, 可能佢都有興趣, 不過吾知佢買對鞋既目的係咩?

你同佢都是男人...天下男人都是一樣..目的也會是一樣的...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-30 23:19 發表

你想被溶左既滋味好似姐, 吾駛咁麻煩啦, 又要買溝女鞋又要咩咩物物, $7.8買支漂白水洗面就得

$7.8只可以買到把爛遮...買不到漂白水的..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-6-30 23:21 發表

我想..你心中所想的..

冇錯, 你睇得穿我所想, 但我看不通你所諗, 因為吾夠你咁奸, 同咁 .... !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-6-30 23:23 發表

你同佢都是男人...天下男人都是一樣..目的也會是一樣的...

bingo !! 知我地者, 莫必平西王, 我地係想跑好D步, 好好保護對鞋, 是哉?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-30 23:25 發表

冇錯, 你睇得穿我所想, 但我看不通你所諗, 因為吾夠你咁奸, 同咁 .... !

廢話少講..幾時交收?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-6-30 23:24 發表

$7.8只可以買到把爛遮...買不到漂白水的..

吾好口輕輕, 我買到你有冇guts 飲晒到, 最多我比你開 1:1 清水

升級   74%

該用戶從未簽到

老實說:雖然認識平兄不太久,但他真是「玩時玩,跑時跑。」不過平兄真係唔好跑完飲凍嘢~
有機會的話,等我進步番D同你跑!

與其在平兄的跑BLOG「洗版」,不如到小弟的跑BLOG留下佳音。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-6-30 23:28 發表

廢話少講..幾時交收?

haha , "廢話少講" 居然出自你口 ?!!  平西王真係十分幽默

其實最好下星期一, 不過果日我可能晚收工. 一係下星期四公青跑啦, 最多我跑短D, okay嗎 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CHOCOLATE_DAVID 於 2010-6-30 23:30 發表
老實說:雖然認識平兄不太久,但他真是「玩時玩,跑時跑。」不過平兄真係唔好跑完飲凍嘢~
有機會的話,等我進步番D同你跑!

與其在平兄的跑BLOG「洗版」,不如到小弟的跑BLOG留下佳音。

我不是經常跑完飲飲凍..剛岩平嫂話想飲啫~
其實我跑得好慢架..差不多是鄧記最慢果個..你唔駛點進步都足夠跑贏我的.
陣間過去拜訪下你個BLOG

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-30 23:33 發表

haha , "廢話少講" 居然出自你口 ?!!  平西王真係十分幽默

其實最好下星期一, 不過果日我可能晚收工. 一係下星期四公青跑啦, 最多我跑短D, okay嗎 ?

咁下星期四啦..我都想跑青公...不過同你跑..即係自己找死....我想跑小欖來回22K..你不如跑黃金來回30K..OK?跑完食飯。

升級   74%

該用戶從未簽到

平兄,咁叫平嫂頂多飲一細啖喇!
尤其是「冰鎮」可樂,越飲越「快樂」~
唸番起,我都戒咗成一年半!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CHOCOLATE_DAVID 於 2010-7-1 00:18 發表
平兄,咁叫平嫂頂多飲一細啖喇!
尤其是「冰鎮」可樂,越飲越「快樂」~
唸番起,我都戒咗成一年半!

我就舊年開始愛上了可樂...係操完山之後..通常會飲一罐的

升級   74%

該用戶從未簽到

飲POCAL SWEAT啦!
「跑飲可樂,越飲越口渴,十分不快落。」

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-6-30 23:46 發表

咁下星期四啦..我都想跑青公...不過同你跑..即係自己找死....我想跑小欖來回22K..你不如跑黃金來回30K..OK?跑完食飯。

緊係吾okay 啦, 依家好熱嫁. 跑到青龍頭算啦, 好吾好?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-7-1 03:47 發表

我就舊年開始愛上了可樂...係操完山之後..通常會飲一罐的

亞平兄,
你舊年操完山飲果罐好似係喜力喎!

升級   74%

該用戶從未簽到

真的假不了,假的真不了。

不予置評

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.07.01 06:45 麥理浩徑7-10段

翻閱去年操山記錄,麥徑7-10段只操過2次,二次都沒有好結果,首次是8月8日,因屬第一次走,最終以迷路收場。第二次是9月19日,出現熱衰竭,在麥十斜頂入大棠山路時累倒,差點就完成不了全程。今天是今年首次操練7-10段,就在麥徑9段終點吉慶橋,出現輕度中暑跡象,最後決定不續去麥十,自己在吉慶橋抄捷徑回大棠。麥徑7-10段是隊友P爸的福地,卻是我的不祥之地,一共走過三次,湊巧得很,沒有一次能順利完成的。

麥7-9段,基本都在預計限時內完成。今年操山首次有貴賓同行,前一日隊長知會有高手陪行,估不到來的是一位高手中的高手,幸好這位高手非常識做,全程都很克制地保持在隊伍中的第二位置,沒有為我們帶來太多的壓力。在大霧山士多大休時,可能飲用了太多冰凍飲料,再出發時就出現輕微抽筋,用P爸的按摩膏擦完後,雖沒有再發生抽筋,但每次由行轉跑或反之,或上斜後轉下斜,總是會再出現想抽及痛的感覺,需要慢行/跑一段時間後情況才得於改善。隨後在接近麥9終點時更出現眼睏想睡的狀況,可能昨夜睡眠不足,體力開始衰竭,也有可能是中暑前的先兆,於是便告訴隊友想在吉慶橋退出。

額外因我而在吉慶橋稍出休息,炎熱高溫下,吉慶橋涼亭就像個天堂似的,休息後雖然情況已有點好轉,但就是不願意再離開這個天堂,隊友們勸說餘下的不到10公里,可慢走回去,但估計自己狀態有點像去年熱衰竭時的模樣,就算堅持走完大欖涌水塘路,上到麥十車路,也很可能就在上次那個地方再次累倒,那時便進退二難。最後還是敵不過魔鬼的誘惑,決定自己再多休息一會,才抄捷徑回大棠終點和大隊會合。

大約休息了半個小時,才依依不捨地離開涼亭,重新走進如同烤爐般的陽光裡。大棠山路,一點也不易走,一開始就是不停上斜,好長好斜的車路,望上去已經讓我腳軟,全程基本上都是在烈陽曝曬之下,一個人走更要加倍小心,也幸好是一個人走,不用理時間,可隨時在路邊蔭涼處稍作休息,吉慶橋到大棠巴士站4公里多,如果計數到大棠燒烤場大約只有3公里多些,不知走了多久,也不知停了多少次,可幸身上帶有足夠的清水,讓自己安心好多,不時還會往身上淋點水降溫。天文台發出酷熱警告,屯門氣溫高達34.8度,山上的應該會更加高溫,在走到大棠停車場時,對面就有人不適,召來消防救援車,緊接著還來了輛白車,希望那個人沒事吧。

大棠燒烤場內的士多竟然沒開,冰凍可樂當場夢碎,在廁所用等同熱水一樣的水喉水洗了面後,為了那罐清涼解喝的可樂,決定不等大隊,再走多一段路到渡假村門口汽水機買飲料,然後再走去大棠巴士站坐車回家。隨後的路,就是不停地買東西喝,回到家中,就是不停地睡..回歸日,累死了我。

升級   0%

該用戶從未簽到

平哥,你既 blog 對於每位好似我呢D毫無操山經驗既人來講係十分有參考價值!
特別係初哥級,在大熱天時操山,唔好過份自信勉強自己,呢一點真係十分重要!多謝你!