香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   56.95%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-27 15:13 發表

係呀~蔡兄...美記一齊再努力跑好些...其實我第一次跑石崗...2:48都滿意既啦..留些空間出年進步吧...

平兄,蔡兄齊加油
多謝平兄順風車

升級   97.1%

該用戶從未簽到

***小C妹寄居日記- 第四篇***

12.26.2010   第十一屆Kappa 30km馬拉松熱身賽

不經不覺, 又來到了我期待的石崗30K比賽.

今早6時多出發時已覺得天氣很冷, 來到石崗氣溫只有8度左右. 上線前慢跑熱身, 不防一陣冷風吹來, 真是冷得令人發抖. (幸好後來發現冷天氣對比賽沒太大影響, 大家少了排汗, 還算是有點幫助呢.)

今天跑石崗的策略, 就是沒有策略, 因路段頗長, 而且盡是上上落落的斜路, 我心裡的計劃就只是 “盡力”跑.  起跑後, 跑手們很快就在彎彎曲曲的山路上散開了. 我跟著人潮一直跑著, 感覺像是漫無目的的. 石崗賽道果然是頗多上斜的, 每次上斜我都很有停下來的衝動, 卻又止住了, 結果在中途那兩條大長斜, 還是不敵心魔要停下來放肆地休息一下.

接著, 很快來到了水霸及15K折回處, 感覺很開心, 因遇到很多長跑網友及已經踏上回程的路了. 首20K 體能可以應付, 感覺是輕鬆的, 還可以保持應有的速度. 但之後體力漸漸下降, 我開始害怕要面對面前的斜路. 辛苦的時候我做了很多無聊事來分散自己的注意力, 例如哼歌, 看風景(因沿路的風景確是很美), 我還竟然在數起路邊的牛屎來…真是無聊得很…待精神回復後, 我就在跟身邊的幾位跑手互 “扯”, 直到終點,  就這樣, 這幾位陌生人就陪伴我渡過了最辛苦的後10K路了.

衝線後檢查時間, 成績是滿意的. 如自己沒有偷懶, 或許可以更好吧! 回顧整個比賽, 感覺是辛苦但好玩的. 奇怪地, 我發現自己竟然喜歡起跑山來. 因來到山上, 感覺就似是回到了古代, 有種世外桃園, 出塵的感覺. 如可以沿路慢跑, 一邊細味山水, 那就認真不錯了. 石崗賽道, 往後我一定會再來探望你的!

完成時間: 3:03
是日共跑: 30K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2010-12-29 13:59 發表

12.26.2010   第十一屆Kappa 30km馬拉松熱身賽

今早6時多出發時已覺得天氣很冷, 來到石崗氣溫只有8度左右. 上線前慢跑熱身, 不防一陣 ...

你竟然在比賽中數起路邊的牛屎來…超搞笑...哈哈....勁無聊呀
下次同你上草山...果處滿地牛屎...等你數餐飽的..

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-29 15:35 發表

你竟然在比賽中數起路邊的牛屎來…超搞笑...哈哈....勁無聊呀

平平, 你說得對, 一個人跑的時候原來有好多時間可以想出好多東西來!

哈哈, 這次沒你在旁邊跟我說話了~~

牛屎屎下次還是不要再見好了~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2010-12-29 16:20 發表

平平, 你說得對, 一個人跑的時候原來有好多時間可以想出好多東西來!

哈哈, 這次沒你在旁邊跟我說話了~~" />" />

牛屎屎下次還是不要再見好了~~

哈~係架...一個人跑悶悶地最好天馬行空咁諗下野既啦...
今次一個人獨自面對30公里長路,全靠自己,3:03 的確是一個好好的時間...明年再一齊去PB吧!

牛屎麥徑好多段都很常見...避不到.我已經見慣不怪了....哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜 Grace 石崗30k成績理想 ~~ 303呢個真係非常好, 俾我跑 330 都似.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2010-12-29 13:59 發表

今早6時多出發時已覺得天氣很冷, 來到石崗氣溫只有8度左右. 上線前慢跑熱身, 不防一陣 ...

好叻女喎!咁難跑...唔靠人都係303 ,好勁呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-29 15:35 發表

駛唔駛借d耳又帶人上山呀 !簡直比牛屎緊狼屎 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2010-12-29 17:29 發表

哈哈~~你唔抵得我約人上山數牛屎呀?來唔來啫?多個人幫忙數下會好d...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-29 17:56 發表

哈哈~~你唔抵得我約人上山數牛屎呀?來唔來啫?多個人幫忙數下會好d...

我鐘意數銀紙多過數牛屎...牛屎都係留番比你慢慢數喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-29 16:49 發表 哈~係架...一個人跑悶悶地最好天馬行空咁諗下野既啦...今次一個人獨自面對30公里長路,全靠自己,3:03 的確是一個好好的時間...明年再一齊去PB吧! 牛屎麥徑好多段都很常見...避不到.我已經見慣不怪了....哈 ...

果然不折不扣既滿腳牛屎既牛屎佬, 我就吾知咩味啦!! 呵呵呵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-29 05:56 PM 發表

數完記住帶返屋企

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-12-29 15:35 發表 你竟然在比賽中數起路邊的牛屎來…超搞笑...哈哈....勁無聊呀下次同你上草山...果處滿地牛屎...等你數餐飽的..

我想起一樣關於佢的, 好好笑, 有次同佢走吾知邊到, 佢見到隻疑似鳥屍的屍體, 問我係吾係鳥屍 (因為鳥屍被大貨車輾過, 所以幾核突), 之後我就加快速才答佢, 好似係.  之後原路折返, 我都忘了. 到回鳥屍處, 佢又要'裝'又要怕, 話又係條屍. 真係被佢激死......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-12-29 09:06 PM 發表

我想起一樣關於佢的, 好好笑, 有次同佢走吾知邊到, 佢見到隻疑似鳥屍的屍體, 問我係吾係鳥屍 (因為鳥屍被大貨車輾過, 所以幾核突), 之後我就加快速才答佢, 好似係.  之後原路折返, 我都忘了. 到回鳥屍處, 佢又要'裝'又要怕 ...

哈哈!!! 咁似個女人

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2010-12-29 17:25 發表

好叻女喎!咁難跑...唔靠人都係303 ,好勁呀

謝謝威威, 我會繼續俾心機的~~

石崗路真係有點難度, 所以這次我給自己合格的了!

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-12-29 17:22 發表
恭喜 Grace 石崗30k成績理想 ~~ 303呢個真係非常好, 俾我跑 330 都似.

謝謝Matthew Ching!

你唔好呃我喎, 計我話, 俾你跑230都似~~

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-12-29 21:06 發表

我想起一樣關於佢的, 好好笑, 有次同佢走吾知邊到, 佢見到隻疑似鳥屍的屍體, 問我係吾係鳥屍 (因為鳥屍被大貨車輾過, 所以幾核突), 之後我就加快速才答佢, 好似係.  之後原路折返, 我都忘了. 到回鳥屍處, 佢又要'裝 ...

B哥哥, 那東西有羽毛的, 不是雀仔餅會是什麼?!
我當然記得它的位置啦~~

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2010-12-29 17:29 發表

威威, 你又說穿了平平的計劃了~~