香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-1-18 23:50 發表

因為你想做錯事嗎 ! 所以沒得解 ! 沒得改 !

我都冇做錯事....當然不須改喇~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-1-19 00:15 發表
查實你聽到啲乜嘢說話會最開心架﹖

跑得快過O兄....呵呵....會開心到飛起....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-1-19 00:40 發表
呢樣嘢你上年渣打已經做到啦......

舊年是因為你遊戲人間...否則...你老早返去終點喇

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.01.17 19:00 屯門鄧兆堅運動場(97)

人往往面對許多抉擇,預先做好的決定,常常會在最後一刻,作出大幅修改,甚至興原意背道而馳。簡單如跑步亦是如此,昨日剛參與23K昂步棧道山賽,今晚跑與不跑,猶疑不決。通常遇到此情形,我最愛用隨機應變策略來處理,未去到某個階段,往往是難於作出決定,既然如此,何不將傷透腦筋也解決不到的問題,留在該面對的時候,才去作出定奪。

總歸要面對抉擇,我選擇了減慢減半來完成3K X 4組的課程。決定了的事,亦並非一定能確實無誤去執行,路上有太多誘惑的目標,不知覺間便失了速,我太容易受別人的影響,同時我也太容易惹火了,亦同樣影響了別人。二組過後,盡管小腿已發出抗議的訊息,不知如何就是不願停止,莫名其妙地難於自控,不顧後果,其實並不等於不知後果,知道後果仍然去做,是不理後果。

不理後果的結果,就是繼續去跑完餘下的二組。為了不再給別人造成干擾,就把休息時間減半,在其他人還在休息時先行起步,想不到,單鈍如跑步,亦會引起別人的誤會,不過,這只是小事一件,有時候,別人會猜測意會錯行為背後的動機,那才是個天大的誤會,但願所有的誤會,都會有澄清、化解的機會。

你誤會我,我也誤會別人,我們都在誤會中得到教訓。生活中我們都避不開誤會,我們也會有些澄清不了或是不願意去澄清的誤會,也有些看似是誤會,其實自己心裡明白並不是誤會,只是沒有勇氣去承認,自己對自己的誤會,那麼,也好,那就繼續誤會下去吧。

這篇BLOG文,從不同角度解讀,或許就會產生不同的誤解。不必深研,這只是我睡不著時的胡言亂語。

是日共跑12K 本月累積 123.4K

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-19 00:02 發表 我都冇做錯事....當然不須改喇~~

#9193 : 阿平說"這都是我的錯"

大佬平, 邉句真啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 continent 於 2011-1-19 11:32 發表

#9193 : 阿平說"這都是我的錯"

大佬平, 邉句真啊!

森美...做人何需太認真...真真假假..假時亦真...

升級   0%

該用戶從未簽到

真的假不了, 假的真不了

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-18 15:55 發表
2011.01.16 09:00 昂步棧道

一個烏龍百出的星期日,先是搭西鐵忘了下車,去到香港終站還懵然不知,待再次開車後才醒覺。來到東涌港鐵站,本能地跟住那些掛上號碼布的跑手,前往起點報到,在報導處出示通知書後,驚 ...

平平, 太好了, 你這篇BLOG正好寫出我所想, 那我就可以省回不用寫了!

回想整個昂平賽, 過程是"十分"辛苦, 但過後的回憶也是同樣令人"十分"嚮往的.
這是我們第一次用組合身份去比賽, 雖然最後敗給3隊高人, 但第4名的成績已令我相當滿意了.

鳳凰山路段令我望而生畏, 是次比賽過後, 我立志下年下下年都不要再參加這個賽!
但不知道, 不久的將來, 我又是否會改變主意呢?!

美麗的昂平棧道和市集, 希望下次我有機會可以輕輕鬆鬆的到這裡遊樂!

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-1-19 00:58 發表
我今年會繼續......今日終於買了新機呢!

O兄渣馬那天可以等埋我嗎? 呵呵~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2011-1-19 12:40 發表
真的假不了, 假的真不了

呢句野..老大成Q日講既...俾你地講到有D真假難分....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-19 13:41 發表

平平, 太好了, 你這篇BLOG正好寫出我所想, 那我就可以省回不用寫了!

回想整個昂平賽, 過程是"十分"辛苦, 但過後的回憶也是同樣令人"十分"嚮往的.
這是我們第一次用組合身份去比賽, 雖然最後敗給3隊高人, 但第4名的成績已令我相當滿意了.

鳳凰山路段令我望而生畏, 是次比賽過後, 我立志下年下下年都不要再參加這個賽!
但不知道, 不久的將來, 我又是否會改變主意呢?!

美麗的昂平棧道和市集, 希望下次我有機會可以輕輕鬆鬆的到這裡遊樂! ...

今次就免你役喇....下星期輪到你執筆..呵呵

對於你的立志以後不玩昂平賽.....我有D保留...呵呵.....

想輕輕鬆鬆遊昂平...我有個提議..下次由黃龍坑效遊徑上,接鳳徑上大東二東山..落佰公坳....可繞過鳳凰山入昂平的...呵呵...黃龍坑效遊徑...既是效遊徑...一定很輕鬆的..信我啦..信我啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2011-1-19 14:09 發表

哈哈 超多蝦碌搞笑的一個比賽
最後仲驚覺原來報錯名. 應該報女子囉. 報乜鬼蝴蝶組啊!!" />" />

果日真係好多蝦碌野....事實上..昨晚才發覺...賽後離開東涌後..多了樣蝦碌事件....哈哈...真好笑。

升級   97.1%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2011-1-19 16:03 發表

果日真係好多蝦碌野....事實上..昨晚才發覺...賽後離開東涌後..多了樣蝦碌事件....哈哈...真好笑。

是多了2件...呵呵~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2011-1-19 14:15 發表
話時話. 真係辛苦你地兩個囉
玩蝴蝶組. 攞正牌.
唔知係邊個提既主意呢? 果然夠細心." />" />" />" />

btw. 唔係咁多賽有蝴蝶組. 好好珍惜" />" />" />" />

你個烏拉呀,咁抵死..蝴蝶組都俾你諗到...事實上,玩呢個賽事都是因為呢D組合罕有..否則成$600一個人既賽..打死都唔會玩喇..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 GRACE@ 於 2011-1-19 16:05 發表

是多了2件...呵呵~~" />" />

我知道得一件..乜仲有咩?講來聽下....

升級   100%

該用戶從未簽到

我見到600元報名費,拿拿聲連張傳單掉進垃圾桶.個主辨單位都食錯藥.而家連籌款活動都咁貴.