香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   100%

該用戶從未簽到

哦......甘即係如果我入場BBQ,要俾人頭費,食第二d野又要另外俾錢...?
如係甘,我唔B啦~~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 13:55 發表
    赤洲珊瑚一日游獨木舟+浮潛,日期定左5月28日(端午節)啦~~~

暫時已confirm的出席者有:
    1. joejoe
    2. catcat
    3. 菲菲
    4. 圍圍
    5. batbat
    6. tartar
    7. fung sir (TBC)

Catcat, 我係掛P牌咋, 掂唔掂ga, 我隨時cap ga

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 13:59 發表

哦......甘即係如果我入場BBQ,要俾人頭費,食第二d野又要另外俾錢...?
    如係甘,我唔B啦~~~

大尾篤有 d 場好似星期六日唔做任食..問清楚 d 好...
    如果要食其他野唯有偷運

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 13:48 發表

如果真係join大尾篤個d任食BBQ,圍圍可否同我問下個度有無疏菜類/姑類等供應...?
    如果無,就你地自己BBQ啦~反正我無野岩食,單車完就走人啦~

catcat:
    可以唔燒任食既反正BBQ都唔食得多,有間叫餐既可以另order疏菜類/姑類,每人都係$100樓下。

升級   0%

該用戶從未簽到

講起山藝堂...我之前係在攀山總會學..
    有聽過工聯會果 d 比較易....

請注意有 d 山藝課程考完都未必可以得到攀山總會認可....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 13:56 發表

車~~~
    你又唔係學生,summer唔summer咪一樣~~

我9月又要開學la~~~我係d半工讀既苦學生ma~~~
    好心你就資助下la~~~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 13:55 發表
    赤洲珊瑚一日游獨木舟+浮潛,日期定左5月28日(端午節)啦~~~

暫時已confirm的出席者有:
    1. joejoe
    2. catcat
    3. 菲菲
    4. 圍圍
    5. batbat
    6. tartar
    7. fung sir (TBC)

我book咗28/5嘅獨木舟嘞, 單人艇book咗9隻(包儲物更衣沖身, 有助浮衣, 冇防浪裙~~), 超過9個街坊就玩雙人艇啦~~

仲有, 問咗Fung Sir, 佢會盡量夾時間嚟~~

升級   100%

該用戶從未簽到

各位隊員:

5月份有法國電影節,我會在這幾天買以下戲票,如有隊友想join就通知我啦~~

1. 10/5 (sun), 2:25pm, The Big Day (油麻地百老匯電影中心)
    2. 14/5 (thu), 8pm, Traffic (油麻地百老匯電影中心)
    3. 16/5 (sat), 9:50pm, Play Time (油麻地百老匯電影中心)
    4. 17/5 (sun), 2pm, My Uncle (油麻地百老匯電影中心)

參考網址:
    http://www2.cinema.com.hk/revamp/html/movie_ticketing.php?lang=c&mode=ticketing

節日(the big day)
    故事簡介
    平靜小鎮的居民為迎接一年一度遊藝會,忙於張燈結綵,但要到豎立旗桿升掛國旗時,卻似倒瀉籮蟹。積葵.大地演長腿郵差叔叔,騎單車來送信,順便湊湊熱鬧,卻差點被旗桿擊中,而且笨手笨腳,送來的電報竟然給羊吃掉。在遊藝會偶然看到一齣宣傳片,目睹美國郵差不但用飛機派信,壯志凌雲衝上雲霄,而且都是腳踏烈火戰車的熱血英雄,長腿叔叔又豈能落後於人,於是以異想天開的方式提升工作效率,實行自我增值,卻鬧出笑話連篇。積葵.大地首部執導的長片,已開始以身體語言和聲效取代對白,也開始了諷刺人們盲目追求現代化(乃至美國化)的主題。

車車車 (traffic)
    故事簡介
    于洛先生系列完結篇,顧名思義,主角是車。于洛仍舊穿乾濕褸,手挽雨傘,這次他的職業是汽車設計師,帶著新設計的「古惑的車」從巴黎出發,要到阿姆斯特丹參加汽車展,途中卻遇上很多古怪事。公路上車來車往,互不相讓,猶如森林猛獸。一次連環車禍,竟把公路變公園,車聲換成鳥語,人們紛紛走出金屬車殼,踢踢腿伸伸腰,趁機舒展筋骨。如果說《我的舅舅》是在調侃現代人對科技的崇拜,《嬉戲時間》是在拿缺乏個性的建築開玩笑的話,《車車車》大抵就是針對汽車文明過度機械化的惡作劇,索性把汽車水撥變成拍子機,為刻板的城市風景打拍子。

嬉戲時間 (play time)
    故事簡介
    于洛先生在熙攘的巴黎市兜兜轉轉,猶如大城中迷途的小人物,但只要張開眼睛,仍會發現周遭充滿無數教人會心微笑的小趣味。絕對是為大銀幕而創作的電影,堅持用七十米厘菲林拍攝,細節豐富得令人目不暇給。杜魯福就曾誇讚這是「來自另一星球的影片」,也是積葵.大地傾家蕩產拍成的經典傑作,前後拍了三年,更不惜工本建造外號「大地城」的模型城市。對於非人性化辦公室、填鴨式觀光、現代社會的種種繁瑣手續,都加以戲謔,甚至將塞車變成旋轉木馬,把人際疏離的石屎森林變成巨大的遊樂場,在冷漠人間自製嬉戲時間。

我的舅舅 (my uncle)
    故事簡介
    于洛先生有個妹妹,一家過著裝模作樣的摩登中產生活,大屋窗明几淨有如商品陳列室,又有滑稽魚型噴泉用來迎賓,對科技崇拜更近乎病態,連廚房也佈置得機關重重。于洛自己則住在舊城區天台屋,那裡有市集有咖啡店,到處有小狗追逐、頑童嬉戲,難怪外甥總渴望跟他在一起。電影一開始就把冷冰冰的建築工地,跟富有人情味的舊區風貌做對比。積葵.大地以獨樹一格的喜劇感,和接近默片的表演方式,化身現代唐吉訶德,決鬥對手不是風車,而是工業化和機械化帶來的刻板生活,以及來勢洶洶的美式消費文化。獲康城影展評審團大獎及奧斯卡最佳外語片獎。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-4-28 14:12 發表

我book咗28/5嘅獨木舟嘞, 單人艇book咗9隻(包儲物更衣沖身, 有助浮衣, 冇防浪裙~~), 超過9個街坊就玩雙人艇啦~~

JOEJOE好野~~~
    唔該晒~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-4-28 14:12 發表

joejoe:
    咁快手.....真係唔該使,想縮沙都來唔切添~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-4-28 13:36 發表
    我地個summer~~~真係多野搞~
    6月...同catcat 去學下dance (有無人有interest ar?)
    我又約左人學射擊
    再學埋山藝~~~~~~
    人生真係好充實ar~~~hohoho

射擊,係咪開槍個d呀
    我都有興趣wor

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-28 14:17 發表

射擊,係咪開槍個d呀
    我都有興趣wor

lee位隊員....真係暴力~~
    嘿嘿

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 14:14 發表
    各位隊員:

5月份有法國電影節,我會在這幾天買以下戲票,如有隊友想join就通知我啦~~

1. 10/5 (sun), 2:25pm, The Big Day (油麻地百老匯電影中心)
    2. 14/5 (thu), 8pm, Traffic (油麻地百老匯電影中心)
    3. 16 ...

wow...catcat妳好忙下wor,d戲會唔會太藝術呀,我怕睇睇下訓著wor~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-28 14:22 發表

wow...catcat妳好忙下wor,d戲會唔會太藝術呀,我怕睇睇下訓著wor~

係lo~~好多場都要9:50pm先開場,我都怕會zzzz

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 14:21 發表

lee位隊員....真係暴力~~
    嘿嘿

我想玩好耐啦~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   70.53%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-28 09:07 發表
    batbat:
    有人問我地既跑型22今個星期幾時開班呀....
    不如明晚啦...?你得唔得...???

" />" />

明晚係唔係o架, 我失緊業, 好得閒, 跑啦~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 oh-man 於 2009-4-28 15:13 發表

明晚係唔係o架, 我失緊業, 好得閒, 跑啦~~

照跑啦,都係練返上星期的東西ma
    你記住食多少少野,唔好只食朱古力餅啦

升級   70.53%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-28 15:24 發表

照跑啦,都係練返上星期的東西ma
    你記住食多少少野,唔好只食朱古力餅啦

我在英國買o的朱古力餅俾我自己一個人食晒, 想食都冇得食 >.<

快o的攪報名睇o下仲有邊個 join 啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 oh-man 於 2009-4-28 15:29 發表

我在英國買o的朱古力餅俾我自己一個人食晒, 想食都冇得食 >.<

快o的攪報名睇o下仲有邊個 join 啦~

man man你同比比明天都ok嘛...?
    我幫手出post呀....

29.5 SSP跑型22-修身減肥突訓
    日期: 5月29日
    地點: 斧山運動場(記得帶鎖頭)
    時間: 7pm開始,跑住等

出席者:

1. 比比
    2. mandy