香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

未瞓咩

咁夜仲未瞓咩

升級   100%

該用戶從未簽到

各位早晨:
    28/5獨木舟trip已加警告字句在p.1.
    水上活動具一定危險性,請各報名參加旅程的三星隊員,自行評估風險才決定參加與否.

升級   100%

該用戶從未簽到

joejoe:
    28/5獨木舟旅程,已除左tartar個名~~
    另外,中級隊員bunny會參加呀~~

升級   64.74%

該用戶從未簽到

hehe,joe先生通知我呢個活動咖
    我計劃買穿指手套&防水袋(裝gps/cell)嗎,你還有東西要買嗎

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bunnywong 於 2009-5-4 10:01 發表

我計劃買穿指手套&防水袋(裝gps/cell)嗎,你還有東西要買嗎

BUNNY:
    我都唔記同你講tim~~
    好在JOE無忘記你,哈哈...
    指手套我一早買左啦,上次你介紹個間係女人街既檔攤,好似$4X咋,幾抵....

5月9日單車團你玩唔玩呀?
    叫埋low b黎啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bunnywong 於 2009-5-4 10:01 發表

歡迎bunny ctse呀,小弟冇咩經驗,到時射住細佬呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-4 10:25 發表

歡迎bunny ctse呀,小弟冇咩經驗,到時射住細佬呀!

bunny係ching黎架~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-4 10:36 發表

bunny係ching黎架~~~

ic...搞錯左另外一位會員~

升級   100%

該用戶從未簽到

見到大家在假期間提供了不少對赤洲kayak trip嘅建議, 首先多謝大家咁有心提出, 而我又不妨對個trip做些改動啦~~

1. 整個活動改為在內海進行, 即海下珊瑚灘, 響螺角, 銀洲, 磨洲, 燈塔, 棺材石一帶~~
    2. 由於只在內海之平靜水域進行, 所以行程會大為縮短, 由海下士多計起, 最遠直線距離只為2km左右, 三星者當可以半小時完成該段距離~~
    3. 旅程航線會較多元化, 除經海下珊瑚灘/海下碼頭等浮潛熱點外, 會停留銀洲, 磨洲, 白沙仔等多個荒嶼及沙灘(佢地之間的kayaking距離由數分鐘至15分鐘不等~~), 有興趣可直接從獨木舟落海潛泳尋海底的黑珊瑚(在香港其他地方浮潛較難覓見)
    4. 該日除Fung Sir為教練及jennifier為中級level外, 單車朋友Bunny亦會join, 他亦是中級level, Catcat則已過了中級level及已有數次遠航經驗(~20km/trip), 而我亦已學咗高級level~~
    5. 當日kayak trip details還須看天氣而定, 會參考天氣預告, 潮汐, 風力, 風向轉變等因素, 如天氣差會取消行程~~
    6. 之前我有提過士多有助浮衣給每位玩Kayak trip嘅街坊~~
    7. 無錯cf兄提到嘅外海情況, 過燈塔後kayak trip受海流及風向影響頗大, 通常該段海域吹嘅係東風, 有白頭浪唔出奇, 我以前三星時來往赤洲, 最重要記住要保持鎮定, 看清航道來往之船隻, 不要與浪排成parallel, 以一邊前掃槳一邊前槳的方式, 一小時便可抵達赤洲, 不過今次trip唔出赤洲, 所以pt7資料便只作參考罷~~)
    8. 我會帶急救包, 浮繩, 哨子(哨子每人都應該帶, 手套也最好帶~~), Catcat請加在p.1~~

赤洲之旅惟有遲些有機會再攪啦, 希望各位有興趣嘅三星街坊, 今個夏天功力大進, 攞多D經驗, 遲D再一齊遠航~~

歡迎各位提供意見, 謝謝~~

升級   100%

該用戶從未簽到

穿指手套較適宜於kayaking時用, 而浮潛時則會用包指手套, Bunny你睇睇想買邊款啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

to joe:
    已update資料~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-5-4 11:11 發表
    見到大家在假期間提供了不少對赤洲kayak trip嘅建議, 首先多謝大家咁有心提出, 而我又不妨對個trip做些改動啦~~" />" />

1. 整個活動改為在內海進行, 即海下珊瑚灘, 響螺角, 銀洲, 磨洲, 燈塔, 棺材石 ...

joejoe:
    唔該使,咁我都可以好放心啦~
    不過仲有個問題想問,如果唔上岸直接係獨木舟落水玩浮潛,咁點樣估定隻野係海中心?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-5-4 11:11 發表
    見到大家在假期間提供了不少對赤洲kayak trip嘅建議, 首先多謝大家咁有心提出, 而我又不妨對個trip做些改動啦~~" />" />

1. 整個活動改為在內海進行, 即海下珊瑚灘, 響螺角, 銀洲, 磨洲, 燈塔, 棺材石 ...

多謝joejoe 同catcat細心安排, 而家內海玩的話我有多啲信心 ,
    講真自己未出過trip就出大海玩都驚驚哋, 怕到時有船船片埋來唔知點算~~~
    而家見個行程都好吸引呀, 熱切期待中~~~
    仲有我想問下, 冇浮潛嘢的話我帶個"味"鏡游水潛下係咪都得架??

升級   0%

該用戶從未簽到

catcat:
    9/5單車團,如果食早餐既朋友,直頭係B出口對住有間"食神茶餐廳"食住等係咪好d呀?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-4 12:08 發表

joejoe:
    唔該使,咁我都可以好放心啦~
    不過仲有個問題想問,如果唔上岸直接係獨木舟落水玩浮潛,咁點樣估定隻野係海中心?

圍圍:
    我都應該會泊埋隻kayak上岸,才會自行落海浮潛wor~~~
    因為有隊員應該無浮潛工具,佢地可以在岸上晒下太陽休息下甘...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-5-4 12:11 發表

多謝joejoe 同catcat細心安排, 而家內海玩的話我有多啲信心 ,
    講真自己未出過trip就出大海玩都驚驚哋, 怕到時有船船片埋來唔知點算~~~
    而家見個行程都好吸引呀, 熱切期待中~~~
    仲有 ...

lee個我都怕呀~~~
    d大船行過時,浪好大架~~
    上次我地出trip都嚇死我....

不過,fung sir成日話:d大船仲驚過你呀~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-5-4 12:11 發表

仲有我想問下, 冇浮潛嘢的話我帶個"味"鏡游水潛下係咪都得架??

到時在岸上,有工具既可以玩浮潛,絛工具既可以晒下太陽,玩下石仔,食下野or swimming都得架嘛..
    總之你個日帶埋味鏡啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-4 12:11 發表
    catcat:
    9/5單車團,如果食早餐既朋友,直頭係B出口對住有間"食神茶餐廳"食住等係咪好d呀?

好呀~~
    我改埋post 1啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-4 12:18 發表

到時在岸上,有工具既可以玩浮潛,絛工具既可以晒下太陽,玩下石仔,食下野or swimming都得架嘛..
    總之你個日帶埋味鏡啦~~

好呀, 咁我預埋會游水先
    但係想問下"玩下石仔"點玩架?

升級   44.74%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-30 16:10 發表

ric ric:
    你咪係搞手law,好簡單...定好條路線...開個post...自然有人報名~

條路線我都好似有問題點定ka