香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-6 14:05 發表
6/5 SSP 游水

日期: 2009年5月6日
時間: 7:30pm
地點: SSP李鄭屋泳池中池,游住等

出席者:
1. catcat
2. cat細佬
3. 13
4. bonbon

仲有無街坊落黎游下..?

你地今晚游得開心d啦, 個池就係我樓下咋....
不過我上星期五下午先游完, d 水都仲係好凍,
一唔游我就凍到爆啦, 之後就走人...

下個星期去游應該會好好多...唔會咁凍...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-6 09:01 發表

甘sat係個間茶餐廳食住等啦~

hgjD124" />" />hj

即係邊間

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-5-6 17:58 發表

不過我上星期五下午先游完, d 水都仲係好凍," />" />

今晚得小貓幾隻,好似包左個池黎游咁!
水都仲有少少凍,不過已經好過早幾晚

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-5-6 23:19 發表

咁咩好爽lor~~" />" />

ya 打橫游、四式玩齊都唔驚撞到人!

升級   44.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-5-6 13:22 發表

有冇啲你啱玩架??

樣樣我都想玩, 但時間真的不多

升級   100%

該用戶從未簽到

各位隊員,早晨啦~~
今日我好精神呀,可能昨晚游完個好正既水....

而家報告下昨晚游水情況先,出席者有4人:我,細佬,bonbon及13ching~
我同細佬去到換完3,已見13浮係中池入面,嘩......正到呀~~無論大池中池都無咩人呀,我地好似做左上等人好富貴包左場甘,連個救生員都係度"釣緊魚"......落水都有點凍呀~不過keep住游下郁下就ok囉....13ching原來7點鬆d已經到左,仲話佢已游左n甘多個池~~而bonbon就遲左放工,差唔多8pm才到...

講番正題,昨晚我同bonbon,細佬真係獲益良多,13大部份時間都指導我地d姿態,指出我地之前自己唔會留意到既錯處,而13本身,佢既泳姿就當然正到暈啦,成條男版美人魚甘,睇到我同bonbon流口水甘濟~~

昨晚13只是指導了我地既蛙式,原來我既泳姿,好似昆蟲甘,頭胸腹每part都有好多問題~ 無計啦,我好似小學時,亞媽俾幾廿蚊幫我報左d cheap cheap市政局游泳班,學左幾堂就算你識架啦~之後又未識長跑網,身邊鬼有運動勁既朋友咩?最掂果個朋友就係joejoe啦,但佢又無約過我游水喎,佢好勁架,佢係睇書學游水...呵呵...所以我都未領教過joejoe d泳術..

總括黎講,13建議我既蛙式要注意以下姿勢:
1. 入水後,頭要向下,與身體成平行線減低水阻,會去水得快好多
2. 入水後頭及眼向下望,雙手伸直手掌合十,擺在頭的前方,好似果個d yoga動作甘...
3. 雙腳踢水時,腳掌都要擺動配合
4. 腳踢水不是亂踢,而應該半圓形向外踢出,屈埋向入收
5. 動作應是慢及relax,同時呼吸亦會較對深而細長

我照13既指導練左一輪後,游泳時呼吸太急速的毛病都略有改善,不過仍是唔夠氣,而家我可以唔休息游到30米左右啦~~~~

游完水,我,細佬及13去左松記食糖水,我都識做~~請左13食個$9既擋沙湯圓,少少心意以多謝佢賞面臨時教我地班水皮友游水~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-5-6 19:30 發表

即係邊間

赤赤:
請9:30am在 B出口對出既"食神茶餐廳"食住等~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-5-6 17:58 發表

不過我上星期五下午先游完, d 水都仲係好凍,

你個死野~~~樓上甘近都唔落黎~~
我問bonbon,做咩唔去你屋企拍門迫你落黎..

升級   100%

該用戶從未簽到

6.6 無窮之跑樂無窮

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4925&extra=&page=1

約跑日期: 2009年6月6日(星期六)
集合時間: 下午4:00分, 集合及熱身,4:30出發
約跑路線:
A組 : 沙田運動場>科學園>大埔元洲仔公園"折返"(全程約22公里)
B組 : 沙田運動場>科學園"折返"(全程約11公里)
行李寄存: 沙田運動場 locker,如已滿或有人租場則行李集合終點旁觀眾席,
               由義工看管。
跑後飯局: 對面馬路之禾輋大排檔 "樂園",大家報名時請同時回覆食飯與否,以便預先訂枱
時間: 預算兩小時半內完成, 盡量晚上7:00前到沙田運動場.

有無人跑lee個呀~~
我報左名啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-7 08:35 發表
各位隊員,早晨啦~~

而家報告下昨晚游水情況先,出席者有4人:我,細佬,bonbon及13ching~
我同細佬去到換完3,已見13浮係中池入面,嘩......正到呀~~無論大 ...

勁呀catcat, 可以學到嘢仲記錄得咁詳細添~~~
泳術一定突飛猛進啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

To: 各位單車團團友,
我9/5都係唔去踩車啦, 想休息返多啲先~~~
catcat嫲煩你update返啦, thanks

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-7 08:35 發表
各位隊員,早晨啦~~

我同細佬去到換完3,已見13浮係中池入面,嘩......正到呀~~無論大 ...

嘩~~~  游術改良班!正呀~~~  睇來我都有好多錯處~~~  應該要大執~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-5-7 10:37 發表

嘩~~~  游術改良班!正呀~~~  睇來我都有好多錯處~~~  應該要大執~~~

都係架啦...

等佢地開班教啦

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚我都在九龍公園游0左... 咁0岩見到我教練... 做0左 d 技術改良..
catcat 都講0左 d 要點 都係我以前所忽略的~

不過九公室內副池多人到死... 成日都俾人踢.. 但我又唔敢落主池...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-7 08:56 發表
6.6 無窮之跑樂無窮

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4925&extra=&page=1

約跑日期: 2009年6月6日(星期六)
集合時間: 下午4:00分, 集合及熱身,4:30出發
約跑路線:
A組 : 沙田運動場>科學 ...

呢個我主場點都會報名啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-5-7 10:37 發表

好呀, 13兄一於開個游術改良班, 我又報名~~(不過我要5月中打後先有時間~~)

升級   100%

該用戶從未簽到

有冇街坊有興趣報工聯會呢兩班? 我下星期一就會去報~~

遊樂船隻二級操作人考試研習班
專業防衛及控制技巧証書課程