香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

琴晚大家練成點呀?
几時出返果report呀? 等我可以自修下

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vv 發表

catcat...係緊要la~~~我驚唔食野...無力ar..我今早開始食banana 做breakfast ar~~~所以上course 之前..食多少少少少..應該無事ka..我諗...

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-22 15:24 發表

你個大閃呀...................
抖膽公然撩我地d減肥course既參加者食大餐...." />" />!!!!!!!!!!!!!

batbat,睇黎我地要飛左lee個不合格既纖體代言人.."

VV, ...驚唔食野...無力 ---> 正確~~應少食多餐, 運動前可以食少少供應能量嘅食物, 晚餐可吃含高蛋白質, 高纖(令自己有飽肚感覺), 低脂食物~~食煮熟嘅蛋白, 去皮雞肉, 蔬果啦~~不過晚餐就唔好食咁多碳水化合物啦, 尤其是simple sugar(..e.g.飲汽水, simple sugar肯定變晒做脂肪, 死緊~~)

今早開始食banana 做breakfast  ---> 都正確, 一日最重要果餐係早餐, 吃富碳水化合物嘅食物可供應身體日常能量, 且有足夠時間消耗, 不易轉為脂肪~~

Catcat, 減肥唔代表要食少好多嘢架, 最緊要食得健康, 少食多餐, 平衡之餘最好可以有策略咁去食~~

餓住唔食反而多數減唔到肥, 餓係身體俾你嘅一個警號, 唔理嘅話, 之後嘅報復性食慾會令你累積更多脂肪, 且對身體唔健康, 皮膚髮質會差, 會有胃痛等~~(不過唔係叫你一餓就走去食零食/垃圾食物~~)

做好多運動但又唔補充足夠營養, then你嘅muscle不單build up得唔好, 又會花咗你D運動時間同精力, 當然可以減到肥啦, 但係會變成條籐條, 冇咁好睇~~

所以運動同飲食嘅重要性係一半一半架, 唔好睇少你嘅每一餐, 同D垃圾食物呀~~
總之日日跑日日fit, 都要fit得健康D~~" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

HOHO~菲菲~wowo...禽晚就好反law~
有跳跳aerobic la,...有跳跳虎la...有跳土風舞la~wowo真係多樣化ar
report 住dd 吊下你引先~~
um...我而家果舊大比肉..有d 痛~
仲有...tartar真係無偷懶~佢真出晒力~做得有多無少, 我可以做證~
conclusion 係...我諗如果有恆心..一個week 跟跑型22反2次....一定會瘦...我仲驚~會瘦得滯tim

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-4-23 09:52 發表
有跳跳aerobic la,...有跳跳虎la...有跳土風舞la~wowo真係多樣化ar
report 住dd 吊下你引先~~" />" />
仲有...tartar真係無偷懶~佢真出晒力~ ...

真係好鬼吊癮喎~~~
你見唔見joejoe做埋你營養師呀, 你要加油努力做代言人啦

升級   0%

該用戶從未簽到

wow...joejoe做左我地跑型22既營養師呀~yeah~
joejoe...我有個問題, 我禽晚跑完..無跟大隊去食大餐 (真係乖la..hoho) 回家諗住食生果~只係食提子仲食左好多~我後來諗諗下...提子係唔係有好多果糖ka~咁咪一樣fat law
仲有..食banana 早餐..我今早都係食~我係食生生地d banana~係唔係真係無咁多果糖ka?? 我今早只係食左2條~而+ 已經有d 餓, 所以食緊soyjoy ar~其實e + 係唔係都係一樣fat 呢?
um..我好少好少食零食ka...餅丫cake 丫麵包果d..我都唔鍾意食既~e方面我唔太膽心~我公司個locker係無零食ka~得d茶葉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-4-23 10:21 發表
wow...joejoe做左我地跑型22既營養師呀~yeah~
joejoe...我有個問題, 我禽晚跑完..無跟大隊去食大餐 (真係乖la..hoho) 回家諗住食生果~只係食提子仲食左好多~我後來諗諗下...提子係唔係有好多果糖ka~咁咪一樣fat law ...

oh, 昨晚晚餐我都係食咗2條soyjoy同一個腸仔包only

升級   0%

該用戶從未簽到

wowo..2 條ar...我食左1條..好鬼甜ar 佢~~~
um..菲菲..你話我洗唔洗寫番個blog..report 下d 減肥進度呢?
不過..我又無其他人咁堅...要減好多lb wor..我只係想d肉frim d la~haha 即係..唔想係5花腩..但又唔想係排骨wor...最好係豬"爬"la~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-4-23 10:36 發表
wowo..2 條ar...我食左1條..好鬼甜ar 佢~~~
um..菲菲..你話我洗唔洗寫番個blog..report 下d 減肥進度呢?
不過..我又無其他人咁堅...要減好多lb wor..我只係想d肉frim d la~haha" />" />fgj 即係..唔想係5花腩..但又唔 ...

我都係咁話, 唔係剩係減肥, 而係要keep fit~~

升級   44.74%

該用戶從未簽到

下次我一定會來學下野先

升級   70.53%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-23 09:40 發表
琴晚大家練成點呀?
几時出返果report呀? 等我可以自修下

唔知點解, 跑完圈之後, 眼前一黑o左好耐

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-4-23 10:21 發表
joejoe...我有個問題, 我禽晚跑完..無跟大隊去食大餐 (真係乖la..hoho) 回家諗住食生果~只係食提子仲食左好多~我後來諗諗下...提子係唔係有好多果糖ka~咁咪一樣fat law
仲有..食banana 早餐..我今早都係食~我係食生生地d banana~係唔係真係無咁多果糖ka?? 我今早只係食左2條~而+ 已經有d 餓, 所以食緊soyjoy ar~其實e + 係唔係都係一樣fat 呢?
um..我好少好少食零食ka...餅丫cake 丫麵包果d..我都唔鍾意食既~e方面我唔太膽心~我公司個locker係無零食ka~得d茶葉 ...

1. 係吖, 你係夜晚睡覺應該用唔晒咁多果糖, 反而運動前食會好D~~

2. 生生地嘅 banana裡面較多碳水化合物(熟嘅生果會自動將碳水化合物break down為simple sugar, 甜D好味D, 咁D蟲就會食咗佢, 幫佢播種~~), 冇咁多果糖, 所以冇咁甜, 同埋要多D時間消化~~你早餐食ok吖~~

3. 飲茶好吖, tea extract可以幫人減肥~~

4. 仲有, 瘦紅肉(牛肉, 羊肉)裡面嘅carnitine(卡尼丁)可幫人提高fat metabolism, 植物係冇呢種原素架, 所以食瘦紅肉都冇話唔好架~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oh-man 於 2009-4-23 11:49 發表

以前會唔會都係比較容易暈架??? 可能係吃少了野!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-4-23 11:53 發表

血糖低??

我都懷疑你係血糖低喎~~~試下下次食返多少少嘢先跑~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-23 12:04 發表

我都懷疑你係血糖低喎~~~試下下次食返多少少嘢先跑~~~

X2

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 vhtober 於 2009-4-23 09:52 發表
    report 住dd 吊下你引先~~" />" />
    仲有...tartar真係無偷懶~佢真出晒力~ ...

vv, 多謝妳做我證人呀, 山長水遠黎跑, 點可以hea ga, 何況仲有咁多線人, 唔怕你哋打小報告咩, 仲有龍龍, 佢代DiDi睇住我有無偷懶ga , 妳個大比仲痛呀, 唔緊要ga, 下次就唔痛ga la, 我第一次操果陣痛足3日, 連patpat都痛呀 係勁痛呀

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 oh-man 於 2009-4-23 11:49 發表

oh mandy 沒事嗎
    以後一有什麼不對勁就要休息

報告:

昨晚9:30回到彩虹
    碰見TARRY

本來都想先找找你們
    但見好像要下雨
    便立即去跑
    做4式,跑5k
    第一式踢腿踢到去鼻子,差點爆鼻….

下次星期三你們來,找你們SAY個HI才去跑

Kin in Running

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-23 10:29 發表

oh, 昨晚晚餐我都係食咗2條soyjoy同一個腸仔包only

我尋晚食咗饅頭+蔬菜, haha