香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

毅行者0764隊,0791隊及十卜組揮手約操山區(現招募後備及十卜)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

請各位自行加名

日期 : 2009年8月08日 (星期六)
集合時間/地點 : 0930/ 荃灣千色店附近 撘小巴上城門水塘
路線 : 麥徑7-10
距離 : 約37.8km
預計完成時間 : 8hr
操練方式 : 平路/落斜慢跑,上斜/上山行
參加資格 : 自信毅行者能25hr 之內完成之跑友

人工智能報名處:

1. Kenneth
2. 亞平
3. Patrick
4. Alex

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-27 09:17 發表

原來係咁,個售貨員話個鞋底係特制防跣的,水陸行澗都得,所以真係要綁緊d鞋帶,試清楚佢。
我也有閣下既同感,行完夜山後,反而驚自己沒能力應付100KM,而家仲減少為兩個禮拜才操一次山,真怕行唔晒。

我地尚屬於操山初期, 連續操山會對膝蓋有一定程度的勞損.
適時的休息可以令對腳耐用一些!

今個星期雖然唔操山, 但都建議可各自加一課: 慢速跑(20-25km, 平路已足夠).
一來可輕鬆些, 二來可保持狀態, 三來可增強耐力,
對之後既長途跑山有利無害.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-7-26 22:51 發表

... 今次因拗柴及後跟痛, 做了逃兵, 沒有走第6段. 早知你們只是"行"的話, 就一於2仔底, 死跟啦. 現在覺得很遺憾.不過行夜山真的苦樂參半. 黑夜時行山沒有問題, 但跑山真的需要時間適應. 當光線照地時與跑步時不配合,隨時被樹根攪到PK.  當晚就是樹根攪到我拗柴幾次.

行完夜山後, 反而驚自己沒能力應付100KM.

原帖由 allanccl 於 2009-7-27 09:17 發表

原來係咁,個售貨員話個鞋底係特制防跣的,水陸行澗都得,所以真係要綁緊d鞋帶,試清楚佢。
我也有閣下既同感,行完夜山後,反而驚自己沒能力應付100KM,而家仲減少為兩個禮拜才操一次山,真怕行唔晒。

行完今次夜山後, 我反而增加左信心去應付毅行.
我的信心不是來自自已, 而是來自大家!

要毅行做得好時間, 並不是單單速度和體力, 是講求整隊的配合.
當晚的夜山, 在高速下也能保持隊形, 十分難得, 還要別忘記其中好多位是首次跑夜山!

大家唔好比太大壓力自已, 你地已做得無得頂啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-7-27 09:44 發表

我地尚屬於操山初期, 連續操山會對膝蓋有一定程度的勞損.
適時的休息可以令對腳耐用一些!

今個星期雖然唔操山, 但都建議可各自加一課: 慢速跑(20-25km, 平路已足夠).
一來可輕鬆些, 二來可保持狀態, 三來可 ...

同意~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-7-27 10:04 發表

行完今次夜山後, 我反而增加左信心去應付毅行.
我的信心不是來自自已, 而是來自大家!

要毅行做得好時間, 並不是單單速度和體力, 是講求整隊的配合.
當晚的夜山, 在高速下也能保持隊形, 十分難得, 還要 ...

實不相瞞,最初小弟完全沒有信心,經過第一次操山後,逐漸一次比一次有信心..希望再經過多幾次操練,會有更多進步.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

你地個個都咁fit, 可唔可以俾個窿俾小弟

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-7-27 10:40 發表

Sue 兄擴課一堂係會比其他同學仔落後少少架啦,自己去補番兩課長課啦,好快追得番D 功課~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

8/8 因出差關係, 未能JOIN唔到大家麥徑7-10段. 你地跑得開心d啦!! 我會在印度自隊跑步機25km gala.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-7-27 10:40 發表

Sue兄別擔心, 當日操3-4段時, 以小弟觀察所得,
    閣下現欠的不會是體能和速度 (有參加過大西北練跑的ching-包括小弟, 一定領教過閣下的能耐).
    現欠的應是心理方面的障礙(講到好似好複雜...), 只要閣下去突破這方面的問題, 相信亮哥會有苦頭吃啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好咁講啦,操多幾課後,可能會比其他人更fit呢.俾D信心自己,亦俾D信心你的隊員,一齊再努力!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 Patrick 於 2009-7-27 11:09 發表

Sue兄別擔心, 當日操3-4段時, 以小弟觀察所得,
    閣下現欠的不會是體能和速度 (有參加過大西北練跑的ching-包括小弟, 一定領教過閣下的能耐).
    現欠的應是心理方面的障礙(講到好似好複雜...), 只要閣 ...
    原帖由 亞平 於 2009-7-27 11:10 發表

唔好咁講啦,操多幾課後,可能會比其他人更fit呢.俾D信心自己,亦俾D信心你的隊員,一齊再努力!

多謝P哥哥及仇家, 小弟對隊友們當然百份百有信心, 只係小弟不才罷了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-7-27 11:18 發表

多謝P哥哥及仇家, 小弟對隊友們當然百份百有信心, 只係小弟不才罷了

仇家,其實最沒有信心,亦是最差果位應該是我,當初只是以一個支援組員的身份參與操練,完全沒有打算會落場玩,後來在你地的鼓勵下,變成後備,現在更成為你的隊員,信心亦由零開始在逐漸增加中,雖然還未去到有十足十的信心,但正如你曾經講過,只要有個目標,就會逼自己去刻苦鍛鍊,努力去達到這個目標!我正在這麼做....我相信你也一定會做得到!

升級   49.47%

該用戶從未簽到

>>kenneth ching 唔係想嚇怕你,只是實情回報番俾你聽啫...
    >>其實等Ivy小師妹諗清楚先好跟我地癲
          明白,知道 !

>>其實我相信Ivy妹實力殊不簡單,   
    識貨 ! 不過你估錯  

>>有時間可去看看平師兄個blog..佢通常會寫下事後感..就可了解多一點
    >>師妹如果有空請來探訪小弟blog,或者對我們操山有所了解

之前有睇, 會keep 住睇, 謝謝 !!
    請問 4,5,6 段, 各段分別時間是用了多少 ??

>>毅行最辛苦唔係路遠,是對時間的追求.對我來說,體能上,最辛苦是無窮無盡上山梯級.心理上>>,則是因為我是八條腿中的2隻....
      喜歡這句 , 喜歡那種一起拼的感覺, 絕對感到各c兄的同心, 相信是, 鬥心其一之根源 , 加油 !
       我郤缺少這種 " 比賽中一起拼 '' 的經驗

我從沒有低估各c兄的體力, 也沒有高估自已 , 我知操山係吾少野
    可能我誤選了要求跟操時段 , 絕對明白各c師的憂慮  
    如日後遇上適合的機會, 我仍想跟各c 兄操山, 領取心得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-26 22:29 發表
    今日去左鑽石山荷李活商場111舖M---bell,帶定鞋墊去試果對"水陸兩著"超輕透氣防跣跑山鞋,著左一試,就唔想除番落黎,好輕好舒服,訂價$659,我同佢講,我個朋友高寶響運動家買$519咋,你地咁貴,唔買啦!個售貨員立 ...

亮哥,旺角運x家,今天見到買一對 $459....
    明天去買~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ivy123 於 2009-7-27 12:07 發表
    >>kenneth ching 唔係想嚇怕你,只是實情回報番俾你聽啫...
    >>其實等Ivy小師妹諗清楚先好跟我地癲
          明白,知道 !

>>其實我相信Ivy妹實力殊不簡單,   
    識貨 ! 不過你估錯  

>>有時間可去看看平 ...

謝謝IVY師妹常常探訪小弟blog,希望有機會一齊操下山啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

昨天在旺角攀山看到非常多款Salomon鞋, 太多選擇5 G 點選......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-27 16:47 發表
    昨天在旺角攀山看到非常多款Salomon鞋, 太多選擇5 G 點選......" />" />

呢對全紅未見過喎..明天去looklook~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-27 17:34 發表

呢對全紅未見過喎..明天去looklook~~

There had a mud guard with this shoes, its cost around $6XX (before discount).