monsterjoe 發表於 2010-7-7 11:14:17

原帖由 齋老味 於 2010/7/7 10:13 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

就係因為仲辛苦
所以你試完就會覺得朝早同夜晚跑好思服...........tyuytuyiuo" />" />" />" />" />" />

有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱fgfgtk_33fgfg, 都係跑夜晚C服D

齋老味 發表於 2010-7-7 12:34:07

原帖由 monsterjoe 於 2010-7-7 11:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱fgfgtk_33fgfg, 都係跑夜晚C服D

朝早跑
我中學時期試過
諗住跑完先返學
但係只可以維持幾日
之後就有成千上萬個借口叫自己唔好跑

停左一兩年又想朝早跑
最後又係得幾日貨仔
所以我以後都唔會揀朝早跑
因為我意志薄過 pizza............kuoiuoyuiytu

阿聰 發表於 2010-7-10 11:49:39

昨晚和馬拉兄, 以及Desmond 再次挑戰"澳景".
只可惜之前成個星期再沒有練跑山路,
而練跑上山途中又突然胃痛,
結果只有慢慢行上山頂,
再行落山至調景嶺站便草草完成;
真的是徹底失敗, 失望到極點!! :(

(唯一慶幸的是Desmond 幫我照顧背包, 使我無後顧之憂去練跑, 真的謝謝你!! :loveliness: )

阿聰 發表於 2010-7-13 14:38:12

昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
但回程時最終都變成"又行又跑",
令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
照道理是可以再延長路程
不過始終都只是到了科學園便要回頭
這樣的成果, 當然是不可接受.....

Stephen 勉勵我要將跑步成為一種"享受",
但我似乎還未到達這種境界.....
他可以享受這個過程, 不計較成績, 不計較名次,
不過, 我自己是未達到成功的人,
如果只是享受過程, 好像變成有點"不思進取" (當然我並不是真係這個意思)
始終人是需要有動力, 才能有進步
或者每個人經歷不同, 想法也會不同吧?!?!

有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
人少去跑 , 也有當中的樂趣
真的希望這樣的練跑能夠繼續維持.....:loveliness:

齋老味 發表於 2010-7-16 15:57:31

原帖由 lianpeng 於 2010-7-16 11:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
路過進來看看,看看可以學到什麽!

看完就好去跑啦~~~~~~~ghijhgijghughj

monsterjoe 發表於 2010-7-16 20:45:41

原帖由 阿聰 於 2010/7/13 14:38 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
但回程時最終都變成"又行又跑",
令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
照道理是可以再延長路程
不過始終都 ... 有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
人少去跑 , 也有當中的樂趣 ...

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣ghjghiuijhkj。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣ghjghjgh

阿聰 發表於 2010-7-18 08:29:02

原帖由 monsterjoe 於 2010-7-16 20:45 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣ghjg" />" />hiuijhkj。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣ghjg" />" />hjgh

咁又唔同, 我會比較喜歡人少去跑
始終壓力冇咁大 :loveliness:

阿聰 發表於 2010-7-20 00:06:02

大埔 (七)

今晚和Stephen, 阿招佢地一齊練跑,
原本大家由大埔元洲仔公園出發, 打算跑到"雙橋"折返回程, 而全程大約15K左右

由於大家當初溝通上的誤解, 他們跑到馬料水科學園內的公園, 便一直乾等
我又以為佢地係跑到"雙橋"尾先至等埋我
結果當我一個去到"雙橋"時, 發覺不見他們,
我還以為他們會直入馬鞍山,還想向馬鞍山方向跑去,
後來自己實在太累, 跑到半路才放棄, 折返回大埔

但最終都體力不繼, 自己都只是"又行又跑"回到大埔,
想起開始起跑時的雄心萬丈, 到最後還是功虧一簣!! :(

不過有了今晚的經驗, 相信日後我會更有把握如何跑到沙田/ 馬鞍山,
或者將來好似Christy 所講, 可以係馬鞍山會合呢?! 哈哈......:lol :lol

阿聰 發表於 2010-7-20 01:10:33

後話: 今晚他們都話我大有進步
但我相信他們"客氣"說話啫

之前我又大病, 搞到成個星期冇練
現在的我, 只是急起直追.....:L

我看不到自己有何進步過 :(

阿聰 發表於 2010-7-25 09:58:31

大埔 (八)

昨晚終於一氣呵成, 由大埔直跑到"雙橋"(馬鞍山),
再跑返大埔, 全程15KM;
其實我在最後500米, 我已經覺得雙腳嚴重超出負荷
因為我發現大腿是前所未有這麼酸痛
不過, 我本著不可臨陣退縮的心態,
最後還是很辛苦的完成整個路程

當我跑完之後, 就發現雙腿劇痛,
初時我並沒有為意, 以為過多一陣就會沒有事
點知想拉筋時, 發覺大腿嚴重抽搐, 迫使我要放棄拉筋

在樓下大堂的時候, 其實我已顯得相當辛苦, 管理員還問我是否需要入醫院
幸好當時我還可以有精神看見影像; 如果再加上"眼前一黑"的話, 那我今日恐怕就躺在醫院了.....:funk:

當我回到家中後, 就發現自己肚屙作嘔又頭暈,
而且還有好像"中暑"的跡象 (雖則我又覺得唔似)
由於身體內裏熱到發滾, 我便唯有立即沖凍水涼降溫
幸好之後身體便慢慢正常, 但結果我整晚還是又屙又嘔...:(

經過今次之後, 我有點懷疑自己能否再應付這麼漫長的路程
但是跑步正正就是要這種"堅持", 才可以逐漸成功
因此現在的我, 還是充滿疑惑.........:L

purejoey 發表於 2010-7-25 10:59:25

原帖由 阿聰 於 2010-7-25 09:58 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大埔 (八)

昨晚終於一氣呵成, 由大埔直跑到"雙橋"(馬鞍山),
再跑返大埔, 全程15KM;
其實我在最後500米, 我已經覺得雙腳嚴重超出負荷
因為我發現大腿是前所未有這麼酸痛
不過, 我本著不可臨陣退縮的心態,
...

想問聰哥係唔係一個人跑? 係的話照計個pacing 完全係自己控制。
小弟很怕跑完有後遺症,非常保護自己(怕死),好注意跑時的身體變化,發覺很熱燙時立即減速散熱。

當小弟由跑開10k逐步升上15k後,發覺連士啤呔都開始縮細,很好hjokkjlkjlkjl

不過入夏後我都好少跑15k,除非跑完10k後唔夠喉。

試過由坑口跑到寶達返黎唔夠喉想跑埋澳景,但跑到維景灣畔發覺雙腳已超出負荷唯有打消念頭掉頭。

最近跑上太平山頂中途拗柴,跑唔到又想完成,行lor。

小弟有句座右銘:"enjoy jogging", 比賽時 "enjoy racing"
唔好太勉強自己變成"hate jogging"

阿聰 發表於 2010-7-25 11:54:55

原帖由 purejoey 於 2010-7-25 10:59 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

想問聰哥係唔係一個人跑? 係的話照計個pacing 完全係自己控制。
小弟很怕跑完有後遺症,非常保護自己(怕死),好注意跑時的身體變化,發覺很熱燙時立即減速散熱。

當小弟由跑開10k逐步升上15k後,發覺連士啤 ...

Joey ching, 其實我比你更加"怕死"
因此我點解為何都係我自己一個人跑, 而沒有跟你地跑呢?!

講真, 昨晚我從未試過跑完之後完全散唔到熱
我都唔係日光日白, 猛烈太陽下去跑啦
但都搞成咁.....:(

或者今個星期三, 我都係跟你地練跑下, 睇下點先啦
如果你地不嫌棄我跑得慢就是了......:loveliness:

齋老味 發表於 2010-7-26 10:28:39

你小心d好喎
唔想係報紙見到你............yhfhfghfhjhjm

你一口氣跑中途有冇飲下水呀?
我之前跑 16k 雖然都係一口氣跑
但係中途係有帶支水一路跑一路飲既
家陣太熱啦
夜晚都 over 30度
我都只係跑 13k 算
中途會停一停去水機飲水 (所以我唔駛帶水)
發覺太熱太累會即刻唔跑行下先抖抖
可能我仲係太肥啦
所以好怕中暑同傷膝..............ghjghjghjgh

原帖由 阿聰 於 2010-7-25 11:54 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

Joey ching, 其實我比你更加"怕死"
因此我點解為何都係我自己一個人跑, 而沒有跟你地跑呢?!

講真, 昨晚我從未試過跑完之後完全散唔到熱
我都唔係日光日白, 猛烈太陽下去跑啦
但都搞成咁.....:(

...

阿聰 發表於 2010-7-26 19:19:13

回復 54# 的帖子

我就係要練到自己

中途既不飲水, 又要迫自己腳痛都去跑

咁先至唔會係真正比賽中, 容易中途放棄 :victory:

purejoey 發表於 2010-7-26 21:38:56

原帖由 阿聰 於 2010-7-26 19:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
我就係要練到自己

中途既不飲水, 又要迫自己腳痛都去跑

咁先至唔會係真正比賽中, 容易中途放棄 :victory:

腳痛就唔好勉強la, 可能做成永久傷害ugjgyjfhf

阿聰 發表於 2010-7-27 00:24:13

大埔 (九)

今晚和Stephen , 阿招他們6人再次係大埔練跑;
由於今晚Desmond 以及Louis 的加入, 同埋Kanok 的回歸, 令參加人數變得很多

今晚原定的目標, 是想再以"雙橋"作為目標才折返,
始終剛過去星期六之測試, 雖則是慘烈完成, 但起碼發現自己還是可以堅持
當時我估計, 只要今晚速度跑慢一些,我還可以輕鬆跑到”雙橋”吧?! :lol

結果今晚天朗氣清, 還有點微風,
當我跑到馬料水碼頭, 正打算再前直衝的時候,
忽然見到前面不停行雷閃電, 結果最後怕落大雨, 到時自己狼狽更麻煩, 才決定折返回頭;
當時發現自己未能再往前跑, 真是非常失望, 最後計算亦只跑得13KM :(

不過, 雖只是短短的13KM , 但終於發現自己是有能力去每次練跑至少10KM, 甚至更長的路程;
至少今晚練跑完後, 也再沒有作嘔頭暈的感覺, 證明自己身體還可以適應過來;

為了可以讓自己作出更有實力的比試,
看來今個星期三將軍澳之約跑, 也是適當的時候參與了......:loveliness:

齋老味 發表於 2010-7-27 00:34:57

原帖由 阿聰 於 2010-7-27 00:24 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
大埔 (九)

今晚和Stephen , 阿招他們6人再次係大埔練跑;
由於今晚Desmond 以及Louis 的加入, 同埋Kanok 的回歸, 令參加人數變得很多

今晚原定的目標, 是想再以"雙橋"作為目標才折返,
始終剛過去星期六之測 ...

聰兄加油
想問問你地跑 13k 大約跑幾耐?

阿聰 發表於 2010-7-27 00:45:53

原帖由 齋老味 於 2010-7-27 00:34 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

聰兄加油
想問問你地跑 13k 大約跑幾耐?

噢....今次我冇計過呢 :o
只知上次我咁跑15K, 個人都要用成2小時10先至搞掂,
真係超級地........慢:L

齋老味 發表於 2010-7-27 10:49:06

原帖由 阿聰 於 2010-7-27 00:45 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
噢....今次我冇計過呢 :o
只知上次我咁跑15K, 個人都要用成2小時10先至搞掂,
真係超級地........慢:L

唔算慢啦
尼d天氣跑咁遠真係想死
我對上一次跑 16k 都要 2小時10分
果時仲冇家陣咁熱架
家陣我都唔敢跑咁長囉.............utyuftyftyf

阿聰 發表於 2010-7-30 23:10:00

澳景 (六)

今晚和馬拉兄, Desmond 再次挑戰"澳景"
由於之前在大埔的練跑, 重要的是去如何維持步速節奏及呼氣, 令自己可以跑得更長久,
因此今晚我套用這個方法, 不但令自己可以一口氣跑上到山頂,
更有力氣去維持自己去跑回運動場, 這是我之前從未成功過的.

似乎以前LuLu 同我講, 先叫我練好平地長跑, 是有她的道理 :loveliness:

當然, 今晚也要謝謝馬拉兄同Desmond兩位, 唔介意我呢d"超慢腳"啦?! :lol

頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 養兵千日,用在一朝﹗

香港長跑網