runnrun 發表於 2014-11-2 12:29:50

2/11/2014溫度:25濕度:85%

遲左起身,8點先開始跑,但今日好潮濕,比較熱。
估唔到琴晚跑左幾圈間歇影響都幾大,一跑已經覺得狀態差點,頭幾k又唔小心跑快左,10km後都係慢跑返去,返到起點14k就係附近跑多一陣,總數只有17.5km。

另外,由於今日潮濕,出左好多汗,又無帶水黎,搞到後段狀態跌得好快!

7.3KM34'36"605
飲水00'19"52634'56"131
21'19"42556'15"556
水動樂00'39"41656'54"972
14KM16'12"0671:13'07"039
17.5KM22'26"368
17.5KM1:35'33"407

runnrun 發表於 2014-11-4 23:31:57

4/11/2014
溫度:23濕度:75%
今日比較夜跑,因為抽中左某運動牌子既三個月免費跑步班。
第一堂,都係教左點拉筋,跑全馬要多練長課等,而且教練話目標每星期要60~70k,最好可以去到80~90,大家都聽到呆左,不過都係話盡量跑多點就得,做唔到唔緊要,不過一定要有長課。

教練要求跑12~14km,速度以10k速度慢10~20秒。
我都無特登話要跑咩時間,用自己舒服既速度跑,跑到8km左右開始覺得累累地,去到10km時間47:25,最後10圈加快少少,1'05"44完成14km (4:41/km)。

天氣涼左,係衰在唔記得放支水係附近,一直無飲水,但跑得都滿意既,希望12月中半馬能以呢個pacing完成!(sub1:40)。

1:05'44"643每2km時間
400*359:25
113.6899:28
116.499:35
111.8799:21
111.6549:34
111.9579:15
112.939:03
113.33
111.331
115.755
115.26318'54"278
114.357
114.813
115.133
115.421
116.13728'30"139
112.7
114.505
111.811
110.74
111.58
111.306
111.102
115.574
121.199左邊心口痛
115.24147'25"897
109.176
110.342
108.63
112.243
114.68156'40"969
109.64
109.643
112.091
110.285
102.015
1:05'44"643

runnrun 發表於 2014-11-6 23:18:25

6/11/2014
溫度:24 濕度:85%

第二堂,好老實咁講,教練有點hea....睇黎都係靠自己最好

講返練習,係西九個邊跑,原來話跑兩圈,但我跟左一位師兄大半之後先知佢跑完一圈就要早走,結果都係跑得一圈,覺得未跑夠!

時間: 25'29
距離: 5.52KM

4:36/km

runnrun 發表於 2014-11-9 12:11:14

9/11/2014溫度:20~22 濕度:80~85% 早上長課,目標28km。今日涼左好多,跑得幾舒服,開頭好小心睇住速度,唔敢太快,去到14km慢過上次1分鐘到,但覺得狀態幾好。14km後可能怕會爆,所以唔敢跑得快,中間係汽水機買6.5$水既時候賣晒,竟然出左9.5$既檸檬茶= =我寧願飲水啊!去到18km覺得熱熱地同累累地,入到碼頭21km,睇返原來慢左唔少,要38’06先入到去,覺得有點慢!
飲完水繼續,知道得返7km,心情同狀態同上次差好遠,上次係仲要捱多7km,隻腳又好緊好累,今次係得返7km,隻腳仲幾有力,決定加快少少返去!最後個7km平均用4:50/km返去,第2轉只係用左1:11’35,幾滿意!總時間2:25’42,比上次2:28’04快左差不多2分半鐘。
兩轉14km比較:
    1st碼頭2nd碼頭
7.3KM36'44"68238'06"786
10KM15'44"61414'18"772
14KM20'54"31818'05"304
1:13'23"6141:10'30"862
+補給時間0'44"0051'04"505
14KM1:14'07"6191:11'35"367
28KM2:25'42"986

詳細

距離(KM)分段時間累積時間
7.336'44"682
飲水00'24"03537'08"717
1015'44"61452'53"331
?6'28"23759'21"568
買水動樂33000'19"97059'41"538
1414'26"0811:14'07"619
?14'05"7711:28'13"390
買檸檬茶50000'30"7131:28'44"103
2124'01"0151:52'45"118
飲水00'33"7921:53'18"910
2832'24"076
2:25'42"986

runnrun 發表於 2014-11-9 19:05:51

runnrun 發表於 2014-11-9 12:11
9/11/2014溫度:20~22 濕度:80~85% 早上長課,目標28km。今日涼左好多,跑得幾舒服,開頭好小心睇住速度,唔 ...

ringo: 我都希望可以快d,不過渣馬條路上上落落,要12月頭上32~35km試下情況係點 :D

runnrun 發表於 2014-11-11 23:26:37

11/11/2014

溫度:22~23濕度:85%

雖然星期日跑完長課未完全回復好,但今晚係10K比賽前最後一課速度練習。
一開始上堂教練又唔錯,做下靜態動態熱身,之後話練間歇1K快1K慢X6。
但我話有比賽想谷下狀態,所以就轉左1200快800慢X4

跑前目標每圈1:36,4:00/km
雖然今日好多人跑,好多時都要跑到2/3線,甚至去到5線避人,但跑出黎成績都唔錯!
不過跑完兩組已經累累地,所以第三組800m慢比較慢。

之後如果再練間歇1200m,會希望跑返慢少少,但跑10組左右!

練完又做下核心體能同拉返筋

800m慢 1200m快
400*2400*3
4'31"7364'46"362
4'39"5914'43"940
5'04"8644'44"206
4'40"8454'34"332
Total8KM37'45"876

詳細版:

400*2400*3*4
2'18"5771'36"162
2'13"1591'35"500
1'34"700
2'19"1171'34"964
2'20"4741'36"361
1'32"615
2'38"6821'37"333
2'26"1821'34"695
1'32"178
2'31"6301'35"097
2'09"2151'32"298
1'26"937

runnrun 發表於 2014-11-16 14:10:09

16/11/2014
第四屆美津濃10公里城門河挑戰賽
溫度: 22~23濕度:65~75%

賽前休息左四日,雖然覺得太多,但都係試行左。每天都會按摩放鬆肌肉,但兩日前右腳大腿內側肌肉突然淵痛(明明無跑?!),唔知係唔係按傷左,分唔清係拉傷定係咩問題,而且仲有喉嚨痛!
每次比賽前都好緊張,特別係希望做時間既比賽,見狀態唔係咁好真係有點擔心!

到比賽場地時,已發現太陽好猛烈,又係一場硬仗。熱身1K左右就等起步。

由於兩年前第一場10KM就係跑佢,知道開頭條路勁窄,一開始就好急咁衝出去,結果都估到,開快左4'10/km,但唔洗同人迫,不過有點辛苦!1K後有放慢少少,雖然覺得今日狀態唔好,但又想做時間,唯有迫自己跑快。

到差不多5K位置覺得累,時間21'50,但覺得仲OK,認為有機會跑到44左右。不過5K後太陽好曬,跑得幾辛苦,跑多一陣已經覺得唔可以sub44,去到7k幾位置同另一位跑友平排左一陣,沉唔著氣谷左上去,係就係過左佢,但8k幾好快就比佢追返,我就知道已經爆左。。。

最後2km真係辛苦,又熱又冇水飲,係捱返去,隻腳好沉重,完全比唔到力,不斷被其他人過,感覺好差。

時間只係得45'22,雖然比兩年前48'05快左,但真係有點失望,連sub45都跑唔到。比賽中間又諗自己跑全馬可能又會係咁,會仲慢過自己平時練習,甚至又跑爆。。。

總結今日表現較差既原因,身體狀態較差、休跑四日可能太耐、太陽稍為猛烈、配速失誤。

下星期10K越野跑應該會以玩既態度去跑,平常心,反正都做唔到好時間,所以只打算賽前休一日就算,跑多少少練耐力。

以大會距離牌計算,每km未必準確

14'10"034
距離錯
估計
-20~25s24'51"4479'01"481
距離錯
估計+20~25s33'50"98012'52"461
44'19"18017'11"641
54'38"57221'50"213
64'43"82226'34"035
74'23"66630'57"704
84'15"57035'13"274
距離錯
估計
-20~25s95'28"22140'41"495
距離錯
估計+20~25s104'41"137
45'22"632

runnrun 發表於 2014-11-18 17:56:36

runnrun 發表於 2014-11-16 14:10
16/11/2014

多謝各位既鼓勵!!! 雖然今次10KPB唔到,但都叫PB左呢個比賽路線,跑得唔好下次練習好再跑過!

runnrun 發表於 2014-11-18 23:36:16

18/11/2014
今日買左對快鞋,mizuno spacer DYNA,打算用黎係運動場跑tempo/interval用,原本仲諗住用埋黎跑全馬,但有跑友話呢對跑全馬保護唔夠,搞到我都唔知點好。。。

溫度:20濕度:70%

由屋企慢跑去運動場練習,跑左差不多7km,不過放工時間多人多車,唔好幾好跑,過馬路都等好耐~

去到運動場,教練原定話跑14km,點知轉左200intervalX20@rest1:30 ,仲諗住今日可以有20km。

頭兩隻未熱身跑得慢少少,之後就跟大隊速度,都ok,10隻左右開始累累地,最後幾隻開始跑快少少,尾二個隻跑慢少少,留返力跑最後一隻,跑到31.981都幾好!

6780m38'29"800
rest36'59"938
200快rest
39.40494.505
40.538107.023
38.86281.177
38.02884.003
38.86584.971
39.74984.208
38.14683.01
39.076111.535
38.3295.052
10th38.71991.758
38.46283.784
39.20287.918
39.26893.124
35.907105.218
37.38695.223
35.977102.717
35.70899.303
37.129106.95
41.22983.236
31.981
avg38.097893.40605

runnrun 發表於 2014-11-19 21:22:49

runnrun 發表於 2014-11-18 23:36
18/11/2014
今日買左對快鞋,mizuno spacer DYNA,打算用黎係運動場跑tempo/interval用,原本仲諗住用埋黎跑 ...

VC:多謝你意見,要跑多幾轉試下,黎緊半馬比賽應該會試下

runnrun 發表於 2014-11-19 21:28:20

19/11/2014
溫度:20 濕度:75%

試新鞋,隻腳仲幾痠~
跑運動場,本來想跑1小時,跑完21圈後左邊膝蓋突然痛,雖然隻腳仍然有力,但都即停。

對新鞋輕好多,而且鞋既設計會令你用多左前掌落,但由於今日跑唔太快,隻腳又痠,未完全試到對鞋~

距離:8400m
時間:42'34"503

400*21(秒)
133.127
129.483
127.278
124.257
122.278
120.941
121.223
122.597
126.552
117.798
117.371
119.283
119.145
119.397
119.096
116.906
116.733
120.713
121.168
118.437
120.72

runnrun 發表於 2014-11-19 22:57:40

runnrun 發表於 2014-11-19 21:28
19/11/2014
溫度:20 濕度:75%

purejoey: mizuno spacer DYNA!

runnrun 發表於 2014-11-20 23:28:38

20/11/2014
溫度:21濕度:80%

今日隻腳好痠,如果唔係要參加跑步班儲分就一定唔跑!

跑1400*2 rest2分鐘,跑三組,頭兩組慢跑,最後一組跑返快少少4:10~4:15/km~

距離時間
14007'35"777
14007'23"96814'59"745
rest2'25"489
14007'29"465
14007'27"53214'56"997
rest1'58"480
14005'57"742
14005'48"88511'46"627
total840046'07"885

runnrun 發表於 2014-11-22 15:15:39

22/11/2014溫度:24濕度:70%

跟跑步班到北潭涌,今日好曬,由北潭涌向萬宜水庫半行跑,由於時間所限,只係到西壩附近休息一陣就回程,回程又行多左~
有點想得閒入黎跑下長課,可惜補給問題較難解決~

距離:9.63km
時間:1:19'53 (35'44去/4'42休息/39'27回)

bowling68 發表於 2014-11-22 17:29:55

runnrun 發表於 2014-11-16 14:10
16/11/2014

恭喜ching PB, 我都有跑同pb,不過-頭段勁塞

bowling68 發表於 2014-11-23 15:20:47

第一次 LSD 32K ..馬鞍山--大皇爺廟--烏溪沙--馬鞍山運動場 6個圈砌夠長課.
多謝兔 同 Desmond帶 pacing, Jacky 同May 陪住拍跳。

runnrun 發表於 2014-11-24 13:43:46

24/11/2014
香港越野跑2014
溫度:25濕度:70~75%

賽事係高爾夫球場草地進行,跑3圈,田總話有9.9km,即每圈約3.3km。
930先起跑,而且今日好猛太陽,真係幾熱!
由於上星期10k跑爆左既經歷,今日比賽冇太大期望,策略係第1,2圈慢少少,留力比第3圈。
由於賽前唔知條路係點,所以目標圈速係15:00~15:15/14:45~15:00/14:15~14:30,如果難跑就再慢點。

結果第一圈都係比預期快左少少,雖然條路唔算太難跑,但始終都上上落落,所以第二圈唔敢加速,不過由於前期比較保守,第二圈已經開始追到前面既人,第三圈繼續以追前面既人為目標,但都唔敢加太快,直到最後1.5km先加速,最後衝線都仲有力,又追到兩三人,感覺不錯!

3.3km@lap
3.314'47"957
6.615'18"34630'06"303
9.914'49"24244'55"545
44'55"545

runnrun 發表於 2014-11-26 00:08:10

26/11/2014溫度:24濕度:80%

頭5km跑街跟人跑,回程4km自己脫離加快少少,返到運動場飲啖水再跑多2km。

休息一陣見有人衝3km又忍唔著去跟,跟到1.5km見大隊做緊core就返去一齊做,不過覺得呢個速度仲跟到,有信心3km可以pb!

熱身0.8kmN/A
5km23'20"594
water00'08"40223'28"996
4km17'53"18841'22"184
water00'39"30742'01"491
4001'46"469
4001'45"756
4001'44"340
4001'41"267
4001'35"5498'33"381
11km50'34"872

rest12'03"959

3001'11"133
4001'33"258
4001'32"708
4001'32"651
15005'49"750

runnrun 發表於 2014-11-27 23:55:21

27/11/2014
溫度:23 濕度:80%

熱身慢跑2km,然後均速跑約4km@ 5'07/km,休息7分半鐘就跑800間歇。
目標800*10,每隻3'20,休息1分鐘
開頭幾隻要保留力量,除左第五組,其他都幾好,過左5組就開始慢慢加快少少,但要改善既地方就係未夠均速,通常前400快後400少少!
最後一組3'00均速跑未去盡,希望星期日唔會太累再跑長課!

熱身2kmN/A
4.27km21'51"3615'07/km
rest7'26"391
800*10rest
3'19"60559.034
3'18"61958.998
3'20"79060.085
3'17"78256.503
3'22"81759.576
3'19"68259.184
3'18"61358.34
3'16"42059.525
3'13"49958.954
3'00"623

avg3'16"84558.911

詳細版:

800*10rest
100.881
98.724199.60559.034
96.969
101.65198.61958.998
98.468
102.322200.7960.085
96.767
101.015197.78256.503
99.843
102.974202.81759.576
99.981
99.701199.68259.184
99.097
99.516198.61358.34
96.315
100.105196.4259.525
97.028
96.471193.49958.954
90.825
89.798180.623
avg4001'38"42358.911

runnrun 發表於 2014-11-30 11:07:51

30/11/2014
溫度:23濕度:95%

早上7時左右起跑,目標32km(14來回郵碼X2+4km)
非常濕,跑左4km左右已經成件衫濕晒!但時間無多,要跑多點長課,加強耐力!
頭一轉比上次跑得快左,有點擔心後面會無力,14km後同上次一樣都係開始慢少少,幸好到24km都未爆,速度都無跌太多!
跑到約28km,2:25'52"359,比上次只係慢左10秒,於是照目標加多4km,不過呢4km真係好辛苦,雖然無食gel,但覺得唔係撞牆,只係肌肉耐力不足。。。不過最後捱到30km,得返2km回程就頂埋佢啦!

最後32km,時間2:48'09"982,時間不錯,但我已經無力跑落去啦。。。仲有10km先跑完全馬,好擔心到時跑唔完!

補給方面,7km係碼頭飲水,12km買水動樂飲,16km左右食左上次比賽送既朱古力,17km左右買左水飲,然後一直拎住支水到30km(碼頭加水)!

1st碼頭2nd碼頭
7.3KM35'49"98537'54"118
10KM14'59"95315'17"979
14KM20'19"08620'08"945
1:11'09"0241:13'21"042
+補給時間00'39"/87100'27"853
14KM1:11'45"6531:13'48"895
28KM2:25'52"359
去程+2.1km30KM11'16"895
回程+2.1km32KM11'00"728
total32KM2:48'09"982

詳細時間:

距離(KM)分段時間累積時間
7.335'49"985
飲水00'14"56936'04"554
1014'59"95351'04"507
?6'09"36457'13"871
買水動樂33000'22"06057'35"931
1414'09"7221:11'45"653
?13'51"9521:25'37"605
買水50000'17"8111:25'55"416
2124'02"1661:49'57"582
飲水00'27"8531:50'25"435
2835'26"9242:25'52"359
3011'16"8952:37'09"254
3211'00"728
total32km2:48'09"982

頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: runnrun的長跑日誌(明年再戰!)

香港長跑網