香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kan0902
打印 上一主題 下一主題

阿根正傳2012

升級   9.8%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

想请教下根兄,你跑量都唔算细,唔知你點樣保護膝關節同腳踝ga?
    我初初跑時曾經因為跑得太長太快(相對自己而言啦),膝關節同腳踝都傷左,導致休左差唔多一個月,無得跑真系好難受。

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Cliff 於 2011-9-22 08:50 發表
    想请教下根兄,你跑量都唔算细,唔知你點樣保護膝關節同腳踝ga?
    我初初跑時曾經因為跑得太長太快(相對自己而言啦),膝關節同腳踝都傷左,導致休左差唔多一個月,無得跑真系好難受。

Cliff 兄你好

查實呢,講起上黎真係慚愧
    對於腳部雙腿保護
    我其實非常不愛錫它
    冇資格教人點處理

因為我非常之熱愛跑步
    唔知點解
    只有一日不跑我便非常不舒服
    可能跑已經成為我生活一部份
    所以我也重傷了兩次
    一次差唔多4個月(2010年)
    一次就5個多月(2011年即今年)
    都係近呢兩年發生
    也是前兩年前起我開始不停狂走
    鐘意周街走
    傷ge時間我極之不開心

我也正在尋求可以達到每天也能跑到至少一次而不會受傷方法

以一星期有7天一個循環為例
    點運用佢好呢
    我多數星期一至星期五會到運動場練習
    多數係d interval ge 野 200m,400m,800m,1000m,2000,5000m 都有
    但只會選擇2天係會盡全力跑(9至10成力)
    其他只可以用5~7成力
    或慢jog

而星期6,日 是放假的日子
    我會好早起身便出街跑步
    唔再係運動場兜圈自轉

都係一天hea跑 3~4成力 短短地8~12k左右
    一天會用8~9成力 20~30k左右

即其實 只有3天係出真功夫練
    另4天是慢慢跑 當recover

由於我地唔係專業跑手
    往往會不自制地加哩數 再 加強度(因為目標越set就越高)
    所以可能有氣不斷走(即走極都唔斷氣)
    狀態越來越好
    就是到了最容易受傷的時候
    而身體上往往經過多年歲月而不支持可能有機會導致受傷
    所以要控制自己 不能過份地 加加加

這是我個人睇法

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月22日 星期4 晚上 8點

鞋類:adizero mana(紫)

沙田運動場

800m=2'58"
    2000m=8'02"
    2000m=7'36"

此終都係遲到..........

升級   9.8%

奮鬥

原帖由 kan0902 於 2011-9-23 00:14 發表

Cliff 兄你好

查實呢,講起上黎真係慚愧
    對於腳部雙腿保護
    我其實非常不愛錫它
    冇資格教人點處理

因為我非常之熱愛跑步
    唔知點解
    所以我也 ...

多谢根师兄,你ge經驗非常有借鑒意義,令我受益匪淺。
    另外為左令自己ge膝關節更加堅韌,我開始嘗試練習一位師兄教ge下蹲(deep squat),每日早晨做30-40次,晚上跑前40次,跑完後40次。宜家只練左半個月,個人感覺,通過深蹲練習,腿部肌肉得到很好的鍛煉,這些肌肉對於膝關節的起到好好ge保護作用,而且覺得雙腳比以前有力左好多,特別是上斜,效果非常明顯。在此亦同根師兄分享。

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月23日 星期五 早上 7點15分

鞋類:adizero boston(共走)

蒲崗村道--->鳳德道--->斧山道 x 2

5.5k=27'12"

升級   9.8%

奮鬥

原帖由 kan0902 於 2011-9-23 00:14 發表

因為我非常之熱愛跑步
    唔知點解

呢幾句真是心聲。
    我ge同事得悉我中意跑步,會好意外gan問我:“你點樣可以堅持落黎ga”
    我就quote左初上春樹ge話黎回答:“中意ge事自然可以堅持,唔中意ge事點都長久不到”

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Cliff 於 2011-9-23 08:29 發表

多谢根师兄,你ge經驗非常有借鑒意義,令我受益匪淺。
    另外為左令自己ge膝關節更加堅韌,我開始嘗試練習一位師兄教ge下蹲(deep squat),每日早晨做30-40次,晚上跑前40次,跑完後40次。宜家只練左半個月,個人感覺,通過深蹲練習,腿部肌肉得到很好的鍛煉,這些肌肉對於膝關節的起到好好ge保護作用,而且覺得雙腳比以前有力左好多,特別是上斜,效果非常明顯。在此亦同根師兄分享。

多謝Cliff兄 分享
    講得冇錯
    加強肌肉就是可以令到關節有一定的保護作用

上斜係有力左
    落斜都冇咁傷
    但也不能忽視落斜帶來數倍壓力
    越落斜得快加壓都一樣會增加
    受傷機會率也相對增加

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Cliff 於 2011-9-23 09:02 發表

呢幾句真是心聲。
    我ge同事得悉我中意跑步,會好意外gan問我:“你點樣可以堅持落黎ga”
    我就quote左初上春樹ge話黎回答:“中意ge事自然可以堅持,唔中意ge事點都長久不到”

真係0岩聽啦

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月23日星期五 晚上 7點20分

鞋類:adizero adios(共走)

晒草灣運動場
    (每圈500m)                       
                                            L-1     L-2    L-3     L-4     L-5    L-6     L-7    L-8     L-9   L-10   
    10000米=38分49pb(2'01"/2'03"/1'59"/2'00"/1'59"/1'58"/1'56"/2'00"/1'59"/1'56")
        半程時間=19'54"
                                            L-11   L-12   L-13   L-14  L-15 L-16    L-17  L-18  L-19   L-20   
                                          (1'58"/1'58"/1'54"/1'57"/1'59"/1'56"/1'55"/1'50"/1'42"/1'41")

ya!!10000米再度pb
    仲要係本星期連續兩次
    快左成40秒
    終於sub 39啦
    非常興奮

晒草灣今晚有kf,迪迪仔,13,會長,非比佢地都很勤力

升級   9.8%

奮鬥

原帖由 kan0902 於 2011-9-23 23:56 發表

上斜係有力左
    落斜都冇咁傷
    但也不能忽視落斜帶來數倍壓力
    越落斜得快加壓都一樣會增加
    受傷機會率也相對增加

收到!
    有时落山跑到兴起真系会胆粗粗咁跑到飞起
    其实真系好危险ge.

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月24日星期六 早上 7點52分

鞋類:adizero boston(藍)

馬鞍山至大埔海濱來回

26.5k=2小時45分22秒

哎呀!!又係忍唔住中途做大事啦

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月25日 星期日 早上 8點45分

毅行第2課
    麥徑雙坳

時間:10小時01分21秒
    距離:53km

北潭坳至企嶺下:1小時43分25秒
    企嶺下至基維爾:2小時24分30秒                (4小時09分30秒)
    基維爾至獅子亭:40分24秒                        (4小時48分20秒)
    獅子亭至大埔道:1小時10分06秒                (5小時58分27秒)
    大埔道至城門 :45分18秒+休18分43秒       (7小時02分28秒)
    城門至鉛礦坳 :1小時28分40秒                  (8小時31分09秒)
    鉛礦坳至荃錦坳:1小時30分11秒                (10小時01分21秒)

今回總pk次數有:1次

今次最深刻印象係,因為天雨路滑一路一直係d山路好小心
    ,但睇小石屎公路即趴左街,重傷,好痛........
    跌果時係向前衝180度急轉彎再剎停即跣到趴左落地,位
    置係沙田坳道,飛鵝山道同扎山道交界

係度好多謝十卜team,9哥,非比,lulu姐,前進
    兄(多謝你地支持)感激

一路上陪伴我左右有阿健同阿樊,冇你地我完成唔到

升級   9.8%

奮鬥

回復 713# 的帖子

祝賀根兄完成如此艱苦ge毅行。

升級   100%

該用戶從未簽到

根根師兄保重呀!

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月26日星期一 晚上 10點15分

鞋類:adizero mana(絆)

斧山道運動場

5k=27'17"

由於昨天操山趴街唔知傷成點
    於是放工走去斧山運動場
    慢jog睇下
    測試隻腳有冇料到
    點知又真係冇咩反應
    今晚有Eric 陪我慢jog

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月27日 星期二 晚上  7點30分

香港體院學院

鞋類:adizero mana(紫)

L-1     L-2    L-3     L-4     L-5    L-6     L-7    L-8     L-9   L-10   L-11   L-12  L-12.5
    5000米=22分23(1'46"/1'46"/1'46"/1'47"/1'48"/1'47"/1'47"/1'47"/1'48"/1'48"/1'47"/1'47"/0'53")

慢jog 5分
                                    L-1     L-2    L-3     L-4     L-5    L-6     L-7    L-8     L-9   L-10   L-11   L-12  L-12.5
    5000米=22分25(1'47"/1'47"/1'48"/1'47"/1'48"/1'48"/1'48"/1'48"/1'47"/1'47"/1'46"/1'46"/0'51")

慢jog 5分
    5000米=21分40秒 (1'46"/1'48"/1'46"/1'46"/1'44"/1'47"/1'45"/1'46"/1'46"/1'44"/1'40"/1'36"/0'41")

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月28日 星期三 晚上  9點

斧山道運動場

鞋類:adizero Adios(共走)

L-1     L-2    L-3     L-4     L-5    L-6     L-7    L-8     L-9   L-10   L-11   L-12  L-13  L-14  L-15
    6000米=24分00(1'35"/1'34"/1'37"/1'37"/1'34"/1'36"/1'36"/1'35"/1'36"/1'35"/1'34"/1'35"/1'35"/1'37"/1'36")

3號風好食風

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月28日 星期四  下午 4點52分

鞋類:adizero boston(共走)

慈雲山--->竹園--->窩打老道-->歌和老街--->達之路--->奧運

11.37k=1:17'51"

旺角至斧山道運動場

5k=26'31"

落左8號出左去跑
    好好風

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月29日 星期五  晚上 9點

鞋類:adizero mana(絆)

斧山道運動場

3k=14'50"

升級   59.05%

該用戶從未簽到

2011年9月份
    (1)距離(km)
    (2)距離(km)
    (3)距離(km)
    (1)時間
    (2)時間
    (3)時間
    地點
    備註
    9月1日
    星期四
    6.4

0時25分39秒

香港體院學院
    9月2日
    星期五
    6.77

0時48分01秒

慈雲山<--->飛鵝山來回
    9月3日
    星期六

2時01分57秒

火炭至大埔元州仔 來回
    9月4日
    星期日

9時39分34秒

麥理浩徑1至5段(M001~M050)
    9月5日
    星期一

9月6日
    星期二

0時20分45秒
    0時21分05秒

香港體院學院
    9月7日
    星期三
    0時14分42秒
    0時24分01秒
    0時03分05秒
    慈雲山中央公園+九龍灣運動場
    9月8日
    星期四
    0.45
    0時36分23秒
    0時01分26秒
    0時32分08秒
    香港體院學院至馬鞍山運動場來回
    9月9日
    星期五
    9.82

1時14分24秒

慈雲山<--->飛鵝山來回
    9月10日
    星期六
    11.09
    11.83

1時20分39秒
    1時18分42秒

將軍澳運動場至坑口永隆路來回+細圈來回
    9月11日
    星期日

4時43分42秒

慈雲山--->獅子亭入麥徑5段至6段城門--->和宜合道--->慈雲山
    9月12日
    星期一
    4.5

0時22分27秒

斧山道運動場
    9月13日
    星期二

9月14日
    星期三

9月15日
    星期四
    4.8
    4.5

0時19分40秒
    0時29分22秒

香港體院學院
    9月16日
    星期五
    2.2
    0.9

0時14分56秒
    0時05分48秒

斧山道運動場
    9月17日
    星期六
    6.32

0時30分10秒
    1時36分05秒

將軍澳運動場外圈+青公
    9月18日
    星期日

3時03分38秒

慈雲山至屯門西鐵站
    9月19日
    星期一

0時31分13秒

斧山道運動場
    9月20日
    星期二

0時39分29秒

斧山道運動場
    9月21日
    星期三
    18.8

1時43分44秒

斧山道運動場(10隻1600米)
    9月22日
    星期四
    4.8

0時18分36秒

沙田運動場
    9月23日
    星期五
    5.5

0時27分12秒
    0時38分49秒

蒲崗村道--->鳳德道--->斧山道 x 2+晒草灣
    9月24日
    星期六
    26.5

2時45分22秒

馬鞍山至大埔海濱來回
    9月25日
    星期日

10時01分21秒

麥徑雙坳
    9月26日
    星期一

0時27分17秒

斧山道運動場
    9月27日
    星期二
    0時22分23秒
    0時22分25秒
    0時21分40秒
    香港體院學院
    9月28日
    星期三

0時24分00秒

斧山道運動場
    9月29日
    星期四
    11.37

1時17分51秒
    0時26分31秒

慈雲山--->竹園--->歌和老街--->奧運+旺角至斧山道運動場
    9月30日
    星期五

0時14分50秒

斧山道運動場
    已跑哩數(km)
    444.55

總時間(hh:mm:ss)
    51:51:02

本月哩數有444公里