香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   49.45%

該用戶從未簽到

2/12/09

12月份新開始, 諗住今晚去北區一齊練. 但碰啱去廣州東站條路大塞車, 成9點先返到屋企. 去唔到北區運動場練. 但為了緊守240KM的目標, 馬上換衫落街跑12KM (1:00:02), 之後感覺良好.

12月份暫共跑了12KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

5/12/09

早兩天因事忙抽唔到時間跑步. 今朝起身後即整番轉LSD. 一共跑了29KM. (2:36:52). 頭24KM可以KEEP到5:20MIN/KM, 但之後的幾KM腳板底開始出現痛楚, 所以慢了下來, 原本想跑30KM, 但不想監硬跑, 所以29KM作結. 慢行回家時見到CY在練跑. 他跑得真係好快. 回家敷冰後, 痛楚消失, 感覺良好!!!

12月份暫共跑了41KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

6/12/09

今朝雙腳有點酸, 不過繼續落街跑了10KM的RECOVERY JOG, 共用了57:35. 跑完雙腳輕鬆了不少. 不過兩隻腳的腳踝都仍然有點反應. 敷冰後, 酸痛消失, 感覺良好!!!

12月份暫共跑了51KM.

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo hing, 加油....经過 TW 既洗禮, 儲多 d 里數 + 長課, SCM 一定有好成績。
Macau FM......今次見阿 LEX, 平兄, Sue.....个个好似火車頭咁有力.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

8/12/09

今日放工要同客食飯. 但見有時間, 所以跑左15KM, 原本想來個21KM, 不過時間太趕, 所以15KM作結. 跑了1:18:57. 事後感覺良好.

LOUD兄, 你錯啦!! 人地TW之後就愈跑愈快, 我就好似愈跑愈慢, 愈來愈唔想郁咁. 成日都輕鬆跑. 黎梗渣馬都唔知點??

12月份暫共跑了66KM.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

9/12/09

昨晚因要照顧小孩, 所以沒時間到北區運動場練習. 晚上待小孩睡覺後才踩trainer 20km (40min). 可能耐無踩, 頭15min想死咁滯, 之後開始順暢, 但"pat pat" 都係好痛, 攪到唔想再踩, 之後地下仍然變成澤國. 踩車都係踩街好, 舒服好多. 之後又唔使拖地善後.

希望今日放工可以跑番!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-8 22:44 發表
8/12/09

今日放工要同客食飯. 但見有時間, 所以跑左15KM, 原本想來個21KM, 不過時間太趕, 所以15KM作結. 跑了1:18:57. 事後感覺良好.

LOUD兄, 你錯啦!! 人地TW之後就愈跑愈快, 我就好似愈跑愈慢, 愈來愈唔想郁 ...

我都有少少厭跑, O 馬都末好番 , 呢個星期休下息 , 希望膝頭無咁痛再慢跑下
TW 應該練到耐力喎 , 我見阿平, 步姿 , 步伐完全無收慢度 , 我見佢跑真係段段有力,
好似大把在手 , 可能你自已唔知, TW 之後又未参加過比賽 , 未知自已副偈 o个 setting
己经上 GT 啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-10 09:12 發表
9/12/09

昨晚因要照顧小孩, 所以沒時間到北區運動場練習. 晚上待小孩睡覺後才踩trainer 20km (40min). 可能耐無踩, 頭15min想死咁滯, 之後開始順暢, 但"pat pat" 都係好痛, 攪到唔想再踩, 之後地下仍然變成澤國.  ...

kopo兄,我同你的里數仲未足夠,時間無多,大家努力啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-12-10 12:46 發表

kopo兄,我同你的里數仲未足夠,時間無多,大家努力啦!

無錯 , 只係里數唔足o者 , 能夠 18:34 完成 TW, 耐力, 速度一定無問題 ,
經過 O 馬 , 我又深深體會到 , FM 係無得扼人架 , 無 10 足準備 , 全靠意志
去完成, 會好痛苦。
SCM 前我希望聽下阿 pete 建議走番 6 課, 最少 36-38km, 長課。
希望輕輕松松响過 finish line ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-10 13:06 發表

無錯 , 只係里數唔足o者 , 能夠 18:34 完成 TW, 耐力, 速度一定無問題 ,
經過 O 馬 , 我又深深體會到 , FM 係無得扼人架 , 無 10 足準備 , 全靠意志
去完成, 會好痛苦。
SCM 前我希望聽下阿 pete 建議走番 ...

如果走到六課咁長,準備一定足,不過加長課唔好一次過加得太快,人地話每星期加10%已經好理想

對上的全馬,我就係一次過加得太多而傷左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-12-10 13:20 發表

如果走到六課咁長,準備一定足,不過加長課唔好一次過加得太快,人地話每星期加10%已經好理想

對上的全馬,我就係一次過加得太多而傷左

我會架啦, 由 28km 開始 , 至最後一課 38km 完結 , 大家努力 ,
想响下星期買對 tiger 試試 , 可能 rider 12 唔係好夾我 , 28km
後腳掌痛 , 須要一對保護力强 d 既鞋.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-10 13:28 發表

我會架啦, 由 28km 開始 , 至最後一課 38km 完結 , 大家努力 ,
想响下星期買對 tiger 試試 , 可能 rider 12 唔係好夾我 , 28km
後腳掌痛 , 須要一對保護力强 d 既鞋.

tiger未試過,諗住買邊款?到時好著既話我知

升級   49.45%

該用戶從未簽到

如果你著開闊版美記的話, TIGER可能會窄少少. 不過鞋底保護一定足夠.  我有對NIMBUS GEL 10. 跑長課時個腳板底唔痛, 但腳的兩邊有夾腳的感覺, 時間長會有D痛. 而且, 不知是否個底太軟, 初時著會感覺有回彈, 個膝頭會有D痛, 但聽講換塊硬D的鞋墊便沒有問題.  不過跑了一輪就無事了. TIGER基本上甚麼都正, 只是價錢較貴, 比美記貴成50%. 我遲D可能都會買過對TIGER來REPLACE 呢對舊TIGER.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-12-10 13:30 發表

tiger未試過,諗住買邊款?到時好著既話我知

未知, 阿 Pete 會買 , 下星期睇下有乜好介紹 , 試左通知你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-10 13:54 發表
如果你著開闊版美記的話, TIGER可能會窄少少. 不過鞋底保護一定足夠.  我有對NIMBUS GEL 10. 跑長課時個腳板底唔痛, 但腳的兩邊有夾腳的感覺, 時間長會有D痛. 而且, 不知是否個底太軟, 初時著會感覺有回彈, 個膝頭會 ...

我都未着過 , 貴 d 都要試下 , 如果真係掂 , 唯有省 d 使
Tiger 有無話好似 NB 有 W 版架 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-10 12:04 發表

我都有少少厭跑, O 馬都末好番 , 呢個星期休下息 , 希望膝頭無咁痛再慢跑下
TW 應該練到耐力喎 , 我見阿平, 步姿 , 步伐完全無收慢度 , 我見佢跑真係段段有力,
好似大把在手 , 可能你自已唔知, TW 之後又未& ...

loudspeaker兄,由頭到尾差不多同你追追逐逐玩足30多K..你都好厲害,唔係你我可能會跑得慢好多架..
最尾我見你停係水站拿水..之後先唔見你...最終跑咩時間呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-12-10 14:30 發表

loudspeaker兄,由頭到尾差不多同你追追逐逐玩足30多K..你都好厲害,唔係你我可能會跑得慢好多架..
最尾我見你停係水站拿水..之後先唔見你...最終跑咩時間呀?

平兄 : 基本上 28km...度啦 , 本來真係諗住有個人跟下 , 互界下 , 可以 sub 4 完成 ,
唔知係先頭 20km 太急定係對 rider 12 問題 (可能係本身問題 , 哈哈), 左膝舊患又開始
發作 , 响上僑位被你界完 , 只能目送你越走越遠, 自己一步一跑慢慢 jog 上去 , 因為左膝越
來越痛 , 唯有盡量用多 d 右腳 , 最後死曬火 , 抽下抽下完成,  4:05:01
你對 rider 13? 好着嗎 ? 真係見你段段都步大力雄 , SCM 以你為假想歒 , 跟到你去馬帥道 sub 4................................茅云提

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-10 14:48 發表

平兄 : 基本上 28km...度啦 , 本來真係諗住有個人跟下 , 互界下 , 可以 sub 4 完成 ,
唔知係先頭 20km 太急定係對 rider 12 問題 (可能係本身問題 , 哈哈), 左膝舊患又開始
發作 , 响上僑位被你界完 , 只 ...

loud兄, 我覺得你都係頭20km急左d. 你平日長課都茅云提喎. 如果你跑5:15min/km. 你一定好輕鬆, 大把响手, 你後段一定唔會爆成咁. SCM再一齊努力啦!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-10 14:48 發表

發作 , 响上僑位被你界完 , 只 ...

原來你舊患番發,唔怪之得,因為同你追逐時,你應該仲好有力的。我最尾3-4K慢左好多..因為意志力既問題..好失敗.
我個對不是RIDER 13,年初渣馬著R12發覺好重下,今天改著AERO8,又OK喎..對鞋輕過R12,避震差過R12,但你我體重相若,你應該都可以著到.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-12-10 15:02 發表

loud兄, 我覺得你都係頭20km急左d. 你平日長課都茅云提喎. 如果你跑5:15min/km. 你一定好輕鬆, 大把响手, 你後段一定唔會爆成咁. SCM再一齊努力啦!!!

可能是的...我相信佢既時間是5分0幾一K左右..