香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   0%

該用戶從未簽到

環法就開始, 快 d 惡補下 d 規則,
睇起上泥都 精彩 d , 3-4 粒钟, 都知班友做緊 d 乜,

升級   49.45%

該用戶從未簽到

係呀! 要去廸士尼. 不過10點先出發. 之前仲有時間响會所游番陣!!

聽日沿路睇下見到馬王佢地踩車先!!

升級   0%

該用戶從未簽到

早晨呀,
目弟龍舟要出發了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-15 22:55 發表

係呀! 要去廸士尼. 不過10點先出發. 之前仲有時間响會所游番陣!!

聽日沿路睇下見到馬王佢地踩車先!!

我用運輸處 webcam 監控住,5 知看不看到他們

升級   100%

該用戶從未簽到

Loud兄:
請教一下,個仔部MTB個龍頭比較矮,而家又長高左,結果更加矮.
有乜解決方案?
網上有d龍頭增高器,得唔得?

買過部都係方案之一,不過暫不考慮.
剛剛問過鎮洋d師傅仔,佢都話買過部

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-16 18:02 發表
Loud兄:
請教一下,個仔部MTB個龍頭比較矮,而家又長高左,結果更加矮.
有乜解決方案?
網上有d龍頭增高器,得唔得?

買過部都係方案之一,不過暫不考慮.
剛剛問過鎮洋d師傅仔,佢都話買過部

你的 MTB 是 20" 車鹿 ?
龍頭(stem) 應該是鎖住前叉, 應該是這種(threadless)
因為你支前叉短,所你要加長,一是買過支叉 or 2 拿去給人焊接,
我知 tsuen wan sha tsui road, only $30-40 for welding,
這樣會安全 d。
等我明天返回公司問下個 technician 買支通要幾銀?
taobao 有 d 這樣東西,我真的不知道。

file:///C:/DOCUME%7E1/ANDY%7E1.AND/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-4.png
file:///C:/DOCUME%7E1/ANDY%7E1.AND/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-3.png

file:///C:/DOCUME%7E1/ANDY%7E1.AND/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/ANDY%7E1.AND/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

早晨, 咁多位

升級   0%

該用戶從未簽到

各位,早晨呀

升級   0%

該用戶從未簽到

早晨北區友~~

今朝練水,試Loud 兄教既左右手踢水,第一個50 手腳唔協調,踢到屎咁滯,第二個開始掌握到少少,先至好D...

跟住撞到個FD,佢漏我同佢踢50水,我知輸緊,玩下無所謂,番去只係差1個身位,好滿意~~

跟住練手,幾順,last 齋游3個100,時間係慢d,大約3:00,但無喘氣,感覺進步中~~

Loud 兄,我FD話我個浮板唔夠浮,用浮D既效果會好D,有無好介紹??

升級   100%

該用戶從未簽到

早晨咁多位

Loud兄:
    唔該晒.
    至於個龍頭增高器,d相睇落幾靚仔,要百多二百人仔

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 3251# 的帖子

早晨小虎兄~~
    係咪改快拆呀,改左可以一齊出車~~
    係呀,有時都練得幾辛苦,但係見到自己少少進步就好開心,辛苦值得~~

升級   100%

該用戶從未簽到

Dee兄:
    係啊,訂緊等返貨
    咁係咪要買埋個車袋?

>但係見到自己少少進步就好開心,辛苦值得~~
    是的,我地就係enjoy呢d
    完左6.27都要比心機練自由式,我係個d踢極腳都唔去水個只

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-17 10:11 發表
    早晨北區友~~

今朝練水,試Loud 兄教既左右手踢水,第一個50 手腳唔協調,踢到屎咁滯,第二個開始掌握到少少,先至好D...

跟住撞到個FD,佢漏我同佢踢50水,我知輸緊,玩下無所謂,番去只係差 ...

乜野係左右手踢水?Loud兄幾時得閒出黎執小弟一劑?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-17 10:47 發表
    早晨小虎兄~~
    係咪改快拆呀,改左可以一齊出車~~
    係呀,有時都練得幾辛苦,但係見到自己少少進步就好開心,辛苦值得~~

苦盡甘來!

我同你一樣,由上年已經話要練好自由式,成年時間無藉口俾自己練唔好!

繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-17 11:08 發表
    Dee兄:
    係啊,訂緊等返貨
    咁係咪要買埋個車袋?

>但係見到自己少少進步就好開心,辛苦值得~~
    是的,我地就係enjoy呢d
    完左6.27都要比心機練自由式,我係個d踢極腳都唔去水個只

我未用過單車袋呀,不過聽Rockie 兄講幾好用~~
    北區個個都練水,氣氛好好,幾時搞交流田呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-17 12:37 發表

乜野係左右手踢水?Loud兄幾時得閒出黎執小弟一劑?hgjD115" />" />hj

搵唔番條片天,即係一只手推浮板,一只手做番划手,腳照踢,我就一個塘轉手~~

練協調幾好,我頭一個塘平衡唔到,做到亂晒,好辛苦,第二個塘開始做到節奏就好好多,唔知係咪咁神奇,我最後唔用野齋游時踢腳即時好似好左~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-17 12:41 發表

苦盡甘來!hgj091" />" />hj

我同你一樣,由上年已經話要練好自由式,成年時間無藉口俾自己練唔好!

繼續努力!

馬王兄,你都係我既動力,單車不嬲係你強項,跑步之前大家差不多,跑山我仲起步早過你,而家樣樣都俾你甩晒啦,游水就大家差不多一齊起步,今年乜都要努力D,希望唔好俾你甩咁遠,一齊努力啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-17 12:59 發表

搵唔番條片天,即係一只手推浮板,一只手做番划手,腳照踢,我就一個塘轉手~~

練協調幾好,我頭一個塘平衡唔到,做到亂晒,好辛苦,第二個塘開始做到節奏就好好多,唔知係咪咁神奇,我最後唔用野齋游時踢腳即時好似好左 ...

呢d就係可能所謂既樽頸位,一克服左之後就會突飛猛進

明白了,我而家上游泳班都係學緊呢樣基本動作,岩岩學完左右手交替

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-17 13:26 發表

馬王兄,你都係我既動力,單車不嬲係你強項,跑步之前大家差不多,跑山我仲起步早過你,而家樣樣都俾你甩晒啦,游水就大家差不多一齊起步,今年乜都要努力D,希望唔好俾你甩咁遠,一齊努力啦~~

GOOD!咁我要再大力d push下你先得!
    我見長跑網有兩、三位師兄都係較後期起步,經過磨練後而家成績好好,甚至成為勁人,我都係向住佢地追趕!

大家努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-17 10:11 發表
    早晨北區友~~

跟住撞到個FD,佢漏我同佢踢50水,我知輸緊,玩下無所謂,番去只係差 ...

TYR 0尼塊,去 “wing 泰” 買約 100 蚊,平通 "思 big 逃”
    好 pro 架