香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   15.67%

該用戶從未簽到

平兄我無念住界人
主要是測試自己去到邊和適應比賽節奏 當天我畀了很多男跑手 有很多南區.宇宙.和長跑網跑手
呢3個跑會較為有印象

升級   15.67%

該用戶從未簽到

平兄如果我當天念住畀人 以那天的狀態起碼界多10零20個無問題
還有其實我是一般的水準........ (慢慢慢呀)

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.01.11 19:00 屯門鄧兆堅運動場(44)

天氣寒冷,出席今晚路跑的只有14人,由於星期日有多位同學參與美記賽事,因此今晚不安排沖圈課程,改為外出跑街。14位同學中有首次來出席的天鬼兄,和專程前來交馬鞍山賽報名報的洛虎兄,既然洛虎兄一場來到,也就和我們一起做了8式熱身操,在凡我們出發後才自行離去。

幾次路跑的路線都是往碼頭方向(有沒有記錯?),這次改變了方向,向元朗方向跑過去。在路上遇到相識跑友,飛象和壞人是大聲告訴別人,跑去上水..........方向。距離是由時間來控制,按照自己的速度跑30分鐘就折返,起初還以為是總共是跑30分鐘。

在往澤豐單車徑時,巧遇大西北最高跑友,站在路邊挑選村姑。由於人數不多,大概只分成男女二組,開始跑時還算可接受的正常速度,和飛象兄在前面邊跑邊聊,繞道兆康行人過路線準備進入藍地時,被從後抄捷徑搭昇降機的女子組超越了我們,飛象開始點火,加速去追她們,追到之後,壞人兄開始接力上前繼續攪事,結果是越跑越快,給我的感覺是同昨日跑美記的速度一樣。

他們真的很瘋狂,明明今天是要慢跑鬆腳,而且除了天鬼之外,個個都是前一天才在美記拚完命,現在又要拚多一次。用4分多5分的速度來跑RECOVER RUN,簡直是喪心病狂,但卻又很奇怪,沒有人說這樣做不合適,人人都好像是理所當然的事。跑了15分鐘左右,以為到了,停下來等候女子組,wong sir 才說是單程跑30分鐘才能折返。

洗濕了頭唯有再跟他們上路吧,他們沒有因為比預期估計要多跑的路而稍微慢下來,相反卻好像愈跑愈興奮,壞人和飛象雙雙在前面領跑,互相拉扯,而天鬼、蔡兄、p哥和我就唯有死死跟著。SUE在較早前就很冷靜地離隊自己跑著。而我心想,反正再跑15分鐘就到,而且平常是沒有多少機會跟快馬一齊跑的,特別是那位只差30秒就可以拿到美記金章的飛象。這30秒的遺憾成了整晚主要的笑話來源。

塘坊村單程5,7公里,時間是28'53"(等候時間忘記按停),終於停了下來,還沒到30分鐘,可能是因為這裡有輕鐵站,有個地標容易計算距離吧。等了一會,只等到一個小傻妹跑了過來,其他人估計在更前的地方已經掉頭往回跑了,我們也就開始往回跑。現在多了一個辣蕉妹,大家一起跑過了洪水橋不久,帶頭的那2匹癲馬越來越癲了,不想太辛苦了,昨天才跑到剩下半條人命,今天真的沒本事和他們一起瘋狂了。幸好決定離隊,後來聽說他們有些是跑少於4分鐘一公里的。

和辣蕉妹一起跑了一大段,開始追到其他女子組的人,最後和P哥一起來到昇降機前,等SUE 和 IRIS 一起乘昇降機橫過馬路,剩餘的路決定和sue慢跑cooldown回去。回程時間是 27'05,來回總共是跑了11.4公里。wong sir 一定會後悔,早知你們個個跑完美記還有氣有力,不如照樣安排場內沖圈算啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

你地既訓導班,要改名做塔利班,全部係恐怖分子,痴線。飛象受左好大刺激咩,壞人又陪佢癩,真係呀,好彩無入黎,如果唔係,今朝都唔駛返工都似

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-1-12 18:24 發表
你地既訓導班,要改名做塔利班,全部係恐怖分子,痴線。飛象受左好大刺激咩,壞人又陪佢癩,真係呀,好彩無入黎,如果唔係,今朝都唔駛返工都似

個訓導班,改名做塔利班,全部係恐怖分子,我想問我地既首領是誰?呵呵~

升級   0%

該用戶從未簽到

你又想玩死我呀,跟左人o甘耐唔知邊個係首領咩?我驚俾人肢解斬頭呀,都係唔好亂講出黎,你知邊個係首領架 我未想死住。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-11 15:46 發表

星期六果10唔夠...係好慢咁跑咋...全平路...跑完都好似冇跑咁.相信影響唔大..啊...唔係喎...之前我跑了百級樓梯上麥十...同跑了條不長的斜路...哈...終於搵到D理由賴下啦...

比賽之前個日跑10k真係多左d架,我有次15k比賽之前跑5k咋,起初都以為無咩影響,點知第2日都跑唔起,步速仲慢過跑半馬。加上你訓唔著,影響都幾大架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-1-13 01:07 發表
你又想玩死我呀,跟左人o甘耐唔知邊個係首領咩?我驚俾人肢解斬頭呀,都係唔好亂講出黎,你知邊個係首領架 我未想死住。

你一口氣開罪了成班恐怖份子..連我地既首領都不放在眼裡...我相信你背後一定有布殊在為你撐腰..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-1-13 01:16 發表

比賽之前個日跑10k真係多左d架,我有次15k比賽之前跑5k咋,起初都以為無咩影響,點知第2日都跑唔起,步速仲慢過跑半馬。加上你訓唔著,影響都幾大架。

係喇...我成Q日都唔識安排D野...見有野玩就去..去到又忍不住..明明想慢跑3幾K就算....結果跑跑下跑左接近10K..又跑樓梯又沖左條斜路..真抵我死....我都係要改下夜訓的習慣啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-13 10:15 發表

係喇...我成Q日都唔識安排D野...見有野玩就去..去到又忍不住..明明想慢跑3幾K就算....結果跑跑下跑左接近10K..又跑樓梯又沖左條斜路..真抵我死....我都係要改下夜訓的習慣啦..

一早叫左你唔好做夜鬼架啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-13 10:15 發表

嘜你成個小朋友o甘,o甘容易把持唔住架,下次唔好喇,小平平,唔好曳曳啦,要做乘豬先多人錫架,知唔知呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2010-1-13 10:39 發表

你仲話人,好似你都唔早訓既播

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2010-1-13 10:39 發表

一隻夜鬼叫另一隻夜鬼早訓...真搞笑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-1-13 11:24 發表

你仲話人,好似你都唔早訓既播

冇否認我係夜訓.....

我會試下改番前陣子的早睡早起習慣....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-13 11:30 發表

一隻夜鬼叫另一隻夜鬼早訓...真搞笑~~

我跑得唔好,唔會怨自己因為夜訓囉.....  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-1-13 11:22 發表
嘜你成個小朋友o甘,o甘容易把持唔住架,下次唔好喇,小平平,唔好曳曳啦,要做乘豬先多人錫架,知唔知呀。

知道喇....奶媽..做好孩子有冇糖糖食呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2010-1-13 11:44 發表

我跑得唔好,唔會怨自己因為夜訓囉.....  

我就會囉..我會搵D野來賴下架...嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-1-13 11:55 發表

知道喇....奶媽..做好孩子有冇糖糖食呀?

細路仔唔可以o甘咀刁,我得奶奶咋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2010-1-13 11:41 發表

冇否認我係夜訓.....

我會試下改番前陣子的早睡早起習慣....

o甘就乖豬啦。
小平,學習下曲小朋友啦,知無!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-1-13 12:03 發表

細路仔唔可以o甘咀刁,我得奶奶咋

我大個仔喇..戒左奶喇..