香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

同病相憐, 渣打前傷病同志

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 17:11 發表
    瞓醒一覺起來, 在這兒報到先, 真係同是天涯倫落人... 本來上星期已回復自己keep住練習, 為準備渣打已作最後努力, 真係估唔到年三十晚半晚已feel到喉嚨痛, 懷疑那晚飲了當歸湯, 真係很久很久沒有飲過, 飲完便立 ...

年初二阿姨同我地食開年飯時講開, 原本幾年前她很怕冷, 手腳冰冷, 睡極都手腳唔暖, 又虛不受補, 唔食得當歸及補品架!
    人教她冬天盡量食薑醋, 食到農曆新年前便停. 她食了幾年, 很見效.

可能, 當歸對妳來說太燥熱, 唔受得.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

各位傷病既跑友們, 多多保重, 長跑長有啦~
    我唔會再入來睇呢個post啦.....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 15:51 發表

今年成個plan 都好好,一路狀態唔錯,原本今個星期加多課4hr 就完成整個計劃,而家就係爭左呢4hr,真係臨尾香~~
    唯有係咁啦,只希望2月8精精神神,操練唔夠,鬥志搭夠~~

大家都要,加油!!

花子師兄,小心身子為上,不要擔心,
    爛船有三根釘,天鐵落黎當被蓋.
    流番D汗出番黎就會冇事,希望你快D好快吧,呵呵呵  .

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 17:11 發表
    瞓醒一覺起來, 在這兒報到先, 真係同是天涯倫落人... 本來上星期已回復自己keep住練習, 為準備渣打已作最後努力, 真係估唔到年三十晚半晚已feel到喉嚨痛, 懷疑那晚飲了當歸湯, 真係很久很久沒有飲過, 飲完便立 ...

我地有規律做運動, 一向身體強壯甚少病都中招, 一定係非一般流感.
    流感針打都作用不大, 因為流感變種其快, 疫苗都追唔切啦!
    流感針留番俾體弱多病, 幼童同長者打啦!

升級   0%

難過

原帖由 oscar 於 2009-1-29 17:31 發表
    其實未必關大家身體事,而係流感已大規模爆發,聽醫生講過,流感有成300多種,,而且不斷變種。再加埋禽流感,內地已經死咗七個,相信面前都幾嚴峻,打咗流感針都未必有用。小病是福,病完之後有抗体,未 ...

對! 好有鼓勵作用.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-1-29 17:27 發表

Nc 師姐,好好保重身子啊 .
    小弟較早前在也病了(約12月中),是關天氣轉冷,真係超辛苦,打個[ 乞痴 ] 好像怪獸噴熱氣, 喉嚨又痛 , 又有少少燒 , 於是拖著疲累的身子著上一件比較暖的 長T ,跑番幾轉直至汗出,之後感覺 ...

謝謝卓卓

不過e一招我唔o岩駛呀, 話說初三上午, 約了跑友跑入西貢, 自己也跑了很少: 3-4k, 之後上車西貢會合, 另下午見自己精神唔錯兼且有d陽光, 很想出街, 於是去了朋友家中, 後來回家後更加開唔到聲, 家中大人便狂 .

升級   31%

該用戶從未簽到

噪熱野同涼野都吾可以亂食, 要睇番自己個底

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 17:36 發表

我地有規律做運動, 一向身體強壯甚少病都中招, 一定係非一般流感.
    流感針打都作用不大, 因為流感變種其快, 疫苗都追唔切啦!
    流感針留番俾體弱多病, 幼童同長者打啦!

我都係咁諗, 這幾年有免費針打自己都唔打, 阿媽就有打, 她真係無咩事喎. 而這2年自己每次病都係大鑊o野!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 17:30 發表

年初二阿姨同我地食開年飯時講開, 原本幾年前她很怕冷, 手腳冰冷, 睡極都手腳唔暖, 又虛不受補, 唔食得當歸及補品架!
    人教她冬天盡量食薑醋, 食到農曆新年前便停. 她食了幾年, 很見效.

可能, 當歸對妳來說太燥熱, 唔受得.

原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-29 17:47 發表
    噪熱野同涼野都吾可以亂食, 要睇番自己個底

謝謝兩位, 真係要小心.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 15:12 發表
    同是天涯淪落人 在這傷心者通道上同行

平時病都係身體苦o者,比賽前病心理都好苦,成日驚影響比賽,真係病到出唔到賽都仲好地地,得唔得之間又影響表現,個心底都幾難受...

表現哩樣野我唔再諗啦, 現在target 只係可以參與

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 20:02 發表

表現哩樣野我唔再諗啦, 現在target 只係可以參與

凡事向樂觀方面去想,相信自己能夠做得到。

白頭佬

升級   28.42%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 20:02 發表 表現哩樣野我唔再諗啦, 現在target 只係可以參與
    +1
    我上個月跑美津濃時整傷咗膝頭, 到依家都未好返.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-29 20:13 發表

凡事向樂觀方面去想,相信自己能夠做得到。

白頭佬

好多謝白師兄既鼓勵, 今日見腳開始唔痛, 試下上跑步機好慢咁jog 5min, 希望黎緊都唔會痛, 等我可以順利完成自己既復原計劃, 8/2 可以參加渣打啦

升級   0%

該用戶從未簽到

我原本打算在年假訓個夠跑個飽... 現在想動也動不了... 但... 可以點...

使我明白...欲速則不達... 回想十一月後幾乎個個星期都比賽... 身體不適應所致..
    要好好的檢討自己的訓練計劃.. 復原之後... 好好去進行.. 小妹目標仍是三十歲前跑人生第一個全馬呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-29 21:06 發表
    我原本打算在年假訓個夠跑個飽... 現在想動也動不了... 但... 可以點...

使我明白...欲速則不達... 回想十一月後幾乎個個星期都比賽... 身體不適應所致..
    要好好的檢討自己的訓練計劃.. 復原之後... 好好去進行 ...

檢討係成功的一個過程, 深相ee的理想一定能夠達到, 大家都睇好妳o架, 30歲前全馬一定沒有問題

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-29 21:06 發表

要好好的檢討自己的訓練計劃.. 復原之後... 好好去進行 ...

好明白ee ctse 既心情, 我都係傷左無得跑先開始停一停, 諗一諗, 再檢討自己既操練計劃
    放心啦, 你既傷只係需要時間復原, 但唔係嚴重個隻, 所以好快可以跑得番架啦
    你都有報工聯會course, 大家都上下堂由最基本既學起吧, 加油呀

升級   1.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 Paullam 於 2009-1-29 20:18 發表

我都係美記半馬傷膝,至今未完全康復

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 21:13 發表
    檢討係成功的一個過程, 深相ee的理想一定能夠達到, 大家都睇好妳o架, 30歲前全馬一定沒有問題

x2, ee咁年輕, 年青人勇猛同有鬥心.
    中國沿岸半馬咁甘妳都可以完成, 有幾年時間妳練全馬, 完成全馬當然冇問題, 且看妳如何定目標時間.
    賽後檢討+調整訓練=進步而避免傷
    除了耐力同決心之外, 或許需要智慧同冷靜.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我腳踭傷痛已幾個月,正在康復中 輕操幾k無問題
    但為免再復發,渣打半馬一定唔跑得 \
    唯有完全康復後,再去玩比賽