香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

同病相憐, 渣打前傷病同志

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

冇端端年初一病, 痰上頸, 發燒, 咳, 手軟腳軟, 行都冇力, 唔好話跑步.
    咳同忍咳同樣辛苦, 咳到腰, 腹, 背, 下盤, 助旁肌肉痛, 想不到咳都好大運動量.
    唔想講嘢, 一講嘢就想咳, 再唔講嘢會精神病, 唯有開個post吹吹水.
    唔好借用Schnix個blog咁耐, 同志過嚟吹啦!
    +1 0
    上一篇︰日探梅子林 Dec.12 9:00AM下一篇︰New Balance 1224

升級   0%

該用戶從未簽到

同是天涯淪落人 在這傷心者通道上同行

平時病都係身體苦o者,比賽前病心理都好苦,成日驚影響比賽,真係病到出唔到賽都仲好地地,得唔得之間又影響表現,個心底都幾難受...

升級   100%

奮鬥

ctse保重多休息,離揸打仲有10日,仲趕得切最佳狀態出戰

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 15:12 發表
    同是天涯淪落人 在這傷心者通道上同行

平時病都係身體苦o者,比賽前病心理都好苦,成日驚影響比賽,真係病到出唔到賽都仲好地地,得唔得之間又影響表現,個心底都幾難受...

真係考驗心理質素. 講真該練都已經練, 現階段只是休息, 等身體回復最佳狀態.
    不過, 幾日唔能夠跑吓, 真係好難受.

花子,

你有實力架! 好好休息迎戰渣打.
    1/2咪輕鬆跑當熱身囉! 陪阿女親子跑都唔錯呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹師姐 & DEE兄,我諗2位好大機會係1月23日約跑果日中招,果日又大風,又凍,小弟跑到鄧記,即時著番件風褸,拉筋時都凍到震,即時係場內跑多2個圈,之後唔敢再拉筋,走左入浴室用好熱既水沖身..之後至唔覺凍.
    同埋跑完長課,身體抵抗力會暫時下降,都可能有關係.

小弟只可以衷心希望二位早日康復,出戰渣打!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-29 15:30 發表
    叮叮噹師姐 & DEE兄,我諗2位好大機會係1月23日約跑果日中招,果日又大風,又凍,小弟跑到鄧記,即時著番件風褸,拉筋時都凍到震,即時係場內跑多2個圈,之後唔敢再拉筋,走左入浴室用好熱既水沖身..之後至唔覺凍.
    同埋跑完長 ...

應該唔係當日中招, 全程雖然大風, 小妹不停跑沒有感到凍, 返運動場馬上穿上風褸同立即跑圈後拉一陣筋, 好快入去沖個好熱水涼, 返屋企再拉筋.

小妹係年卅十行完花市, 半夜(初一)開始痰上頸同咳.
    懷疑
    1. 飲了妹妹杯咖啡, 被傳染病毒.
    2. 行花市吹風或者人多病菌多, 小妹同母親大人都係去完花市, 初一就病.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 15:20 發表

真係考驗心理質素. 講真該練都已經練, 現階段只是休息, 等身體回復最佳狀態.
    不過, 幾日唔能夠跑吓, 真係好難受.

花子,

你有實力架! 好好休息迎戰渣打.
    1/2咪輕鬆跑當熱身囉! 陪阿女親子跑都唔錯 ...

今年成個plan 都好好,一路狀態唔錯,原本今個星期加多課4hr 就完成整個計劃,而家就係爭左呢4hr,真係臨尾香~~
    唯有係咁啦,只希望2月8精精神神,操練唔夠,鬥志搭夠~~

大家都要,加油!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-29 15:30 發表
    同埋跑完長 ...

我都可能有少少關係,本身果日背痛,就住就住,狀態都唔係太fit,又唔記得帶衫沖涼,吹足成晚,可能個身體弱左俾病毒有機可承~~

上左寶貴一課,冬天練跑小心保暖up就自己都識up,就係自己做得唔好,失敗中既失敗~~

升級   61.1%

該用戶從未簽到

Maybe due to SCM race date between winter and spring, many bacteria that cause sickness become active.

In my memory, I always got top status in Macau marathon (December), in SCM, 2 in 7 race I caught some kind of sickness in 10 days before the race day.

希望二位早日康復, go back to the racetrack soon!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

人多擠迫病箘都多d,留在家中多d休息,食多d維他命C既野,快d好番,決戰渣馬!
    祝早日康復!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

祝兩位早日康復,及時恢復狀態迎戰老渣。

小弟早幾日都傷風,照操可也,依家已冇乜事。

我覺得傷風都以可跑,但有感冒跡象(如頭痛、頭暈、發燒)就要停,唔知岩唔岩?

升級   6.84%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

跑步拗柴 on 24-1-09 now I am afraid I cannot attend on Full marathon on 8-2-09.

升級   0%

難過

原帖由 samuel779 於 2009-1-29 16:52 發表
    跑步拗柴 on 24-1-09 now I am afraid I cannot attend on Full marathon on 8-2-09.

大拗柴? 傷到跑唔到?
    兩個星期應該好啦!

升級   59.4%

該用戶從未簽到

祝各位師兄師姐,
    盡快康復!
    比賽只係一個過程,
    身體健康先係最緊要!

升級   40.15%

該用戶從未簽到

師姐小心身子啊,是關假如運動開都會感冒或咳,一定很嚴重且十分辛苦,希望師姐您多d休息,快d好番吧.

升級   0%

該用戶從未簽到

瞓醒一覺起來, 在這兒報到先, 真係同是天涯倫落人... 本來上星期已回復自己keep住練習, 為準備渣打已作最後努力, 真係估唔到年三十晚半晚已feel到喉嚨痛, 懷疑那晚飲了當歸湯, 真係很久很久沒有飲過, 飲完便立即喉嚨乾涸, 之後喉嚨痛, 再之後咳, 傷風得等... 昨晚到現在仲開唔到聲, 醫生話喉嚨及聲帶發炎.

覺得自己這兩年身體差了, 上次病是3個星期前... 下次一定會打流感針, 可能有用

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-1-29 17:10 發表

師姐小心身子啊,是關假如運動開都會感冒或咳,一定很嚴重且十分辛苦,希望師姐您多d休息,快d好番吧.

我都覺得一有感冒便是很嚴重那種, 來得快, 去也快 !!

升級   0%

難過

原帖由 卓卓 於 2009-1-29 17:10 發表

小妹都唔係好明白, 跑番步一年多, 過去一年發燒的次數係過去十年的總和.
    總結08年病歷:
    3月發高燒感冒
    6月發燒喉嚨痛感冒
    9月發燒喉嚨痛
    11月持續幾日發高燒
    n年沒有咳過, 今次真係咳番夠本, 相當辛苦, 最辛苦的時間已過, 你見我有心情上網就知道啦!

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-29 17:13 發表

我都覺得一有感冒便是很嚴重那種, 來得快, 去也快 !!

Nc 師姐,好好保重身子啊 .
    小弟較早前在也病了(約12月中),是關天氣轉冷,真係超辛苦,打個[ 乞痴 ] 好像怪獸噴熱氣, 喉嚨又痛 , 又有少少燒 , 於是拖著疲累的身子著上一件比較暖的 長T ,跑番幾轉直至汗出,之後感覺才好些 .
    希望師姐您快快康復,壯健如牛啦.呵呵呵...