香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊閒聊地帶

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-12 01:06 發表

我啱啱先洗完嘢, 洗到我

今日行程實在太精采, 而家真係明白JoeJoe的3星level去到邊,行又唔係行得好攰, 但驚險度搭夠,:
首先有龍龍表演抱石, 小華表演空中飛人過譚,
大休時又見到小華表演崖邊切生果, 見佢帶埋木針板大家都O晒咀
之後到戲肉, 進攻澗頂: 本來都好順利, 但行程的轉捩點出在一舊有少少向前傾的大石, 就係因為過唔到佢, 之後就繞路行, 點知就偏離咗石澗, 行到有鬆石同草叢的地方, 好彩最後都揾返"青龍頭", 大家都有驚無險完成到咗爛頭營......仲記得見自己行都頂的感動, cc直頭同我哋几個都來個big hug
但估唔到成個旅程最甘的地方係最後由山頂行返到東涌, 係咁落石級成個鐘, 膝頭哥勁投訴, 就連小華同龍龍兩匹fit馬都要使出打橫行同倒後行絶技, 步步營為咁落...

啱啱upload咗D相:
http://picasaweb.google.com/joelkk88/2009_04_11#
上面highlight咗嘅經典片段都可以係度搵番, 加埋打大佬隔離嘅大大大佬時華華落繩助攀片段, 不過大休「華華廚房」片段就要由迪迪提供嘞~~
今日連個大大大佬都比你哋打爆埋, 真係要cup個「勁」字俾你地囉~~
仲有華華可以做我哋嘅技術總監~~  

升級   20.35%

該用戶從未簽到

琴日玩完要訓足12小時><"
http://picasaweb.google.com/a02121985/411#
我D相影得好嘛嘛地……

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-4-12 02:23 發表

啱啱upload咗D相:
http://picasaweb.google.com/joelkk88/2009_04_11#
上面highlight咗嘅經典片段都可以係度搵番, 加埋打大佬隔離嘅大大大佬時華華落繩助攀片段, 不過大休 ...

joejoe, 啱啱睇返你啲相, 我估我哋打既大大大佬有啲唔同, 印象中冇經過可以落繩的位置, 仲要頂頭有個小潭~~~
最衰我哋無影相唔可以睇反添~~~唔知廸廸部機會唔會有呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-4-12 09:24 發表
" />" />" />" />琴日玩完要訓足12小時>

hello 小華~~~你啲相條link唔work呀
我瞓得6個鐘~~~而家都要趕住出門口啦~~~

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-12 09:28 發表

hello 小華~~~你啲相條link唔work呀
我瞓得6個鐘~~~而家都要趕住出門口啦~~~

整左啦!再試下~
你又去邊度玩啊?
爛玩得你吖~~
下午無野做一齊黎沙田吧!!!

升級   83%

該用戶從未簽到

到我報吿喇~~

昨天在潵石灣與龍龍會合,然後就出發,初段的石都不太大,大家都飄住咁上,間唔中又玩下蜻蜓點水,之後小華表演誇步跳,龍龍又有攀石絶技,好快就去到第一個大佬位----水霸,仲大玩合作,合力把小華,joejoe升左上霸頂,還記得小華上到頂時,joe問"上面有冇路走架??", 哈哈~~小華好似話有架...好彩我冇上咋 有冇路,你地自己睇相啦~~小華之後用他自己的方法爬上來,睇到我o哂咀........ 俾個"勁"字你.....

之後一路上山,石級越來越大步,在南大嶼郊遊徑交界作大休,小華帶來了很多生果,休息後大家決定行埋上二東山,joejoe說的大大大佬,果然被它難到了,不過最終也能越過,謝謝龍龍在險境中冷靜咁同我地作戰~終於返回平垣既草原,我也有點感動呢~~不過最感動都係見到小華,joejoe,cc佢地上到山頂果時~~cc,你好叻呀~~仲可以同我地big hug

其實今次旅程真係唔簡單, 因為聽joejoe講,我地一口氣爬升了7百多米呢~~joejoe重話行快d可以行多條澗落山,最後當然唔會啦~~行樓梯落已經好甘~~落返7百幾米~

睇相啦~~
http://picasaweb.google.com/kandisdis/RufXPB#5323583765444427250

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-4-12 09:33 發表
到我報吿喇~~

昨天在潵石灣與龍龍會合,然後就出發,初段的石都不太大,大家都飄住咁上,間唔中又玩下蜻蜓點水,之後小華表演誇步跳,龍龍又有攀石絶技,好快就去到第一個大佬位----水霸,仲大玩合作,合 ...

各行山的師兄弟妹,

睇完你地0的相,我都O 晒咀! 不過你地玩得好開心woh!

見到你地有幾張相上斜,個斜都有成80度,厲灰!

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-12 09:27 發表

joejoe, 啱啱睇返你啲相, 我估我哋打既大大大佬有啲唔同, 印象中冇經過可以落繩的位置, 仲要頂頭有個小潭~~~
最衰我哋無影相唔可以睇反添~~~唔知廸廸部機會唔 ...

冇影啦~~咁驚險,不過我記得左邊是大石山,然後慢慢走回右邊的石澗啊~~

最接近的相片
第一張,上山前, 14:55攝
第二張,可能是休息/上完山的位置,15:23攝

升級   83%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

睇到大家d相都感受到大家一定玩得好開心呀,羨慕死人咩.....
可能因為冇得去琴日竟然屈到病左,仲要係公司捱到夜晚8:00個無良上司都唔放人,要我自己出聲話頂唔順自己走先,正一PK。
joejoe:
期待下次你再搞既行山活動。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-4-12 09:33 發表
到我報吿喇~~

昨天在潵石灣與龍龍會合,然後就出發,初段的石都不太大,大家都飄住咁上,間唔中又玩下蜻蜓點水,之後小華表演誇步跳,龍龍又有攀石絶技,好快就去到第一個大佬位----水霸,仲大玩合作,合 ...

小華把刀子真係勁!!!
有無試過用來鋸樹??

升級   97.67%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-4-12 11:37 發表

尋晚...." />" />" />" /> 菲菲同disdis好勁.....有個驚險位....佢地兩個完全唔使用繩,發揮佢地ge小宇宙....一衝==>就衝左上去....龍龍話,想叫都叫唔切....唯有跟住兩位美女勇士∼∼所以我地一見面,都好感動. ...

好刺激~~
合我口味!!!

JOE兄
几時再有咁刺激的探險活動呀?
預埋我~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

嘩, 大家玩得好開心呀, btw, 小華既一跳好驚險

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-12 10:56 發表
    睇到大家d相都感受到大家一定玩得好開心呀,羨慕死人咩.....
    可能因為冇得去琴日竟然屈到病左,仲要係公司捱到夜晚8:00個無良上司都唔放人,要我自己出聲話頂唔順自己走先,正一PK。
    joejoe:
    期待下次你再搞既行山 ...

圍圍, 保重呀, 聽日我哋要考3星, 帶齊野, 今晚早D瞓啦 , 聽日仲要踩成日, 仲要去祝壽ga. , 少D體力都唔得呀

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-12 09:27 發表

最衰我哋無影相唔可以睇反添~~~唔知廸廸部機會唔 ...

菲菲, 咁我就唔知你哋之後果段係爬邊度啦~~

順帶一提, 我哋所講嘅"大佬"係青龍石澗最精彩果段, 叫青龍瀑同青龍壁~~
    其他行友爬青龍壁嘅情況, 相片崖壁上方角位就係青龍石澗嘅logo---青龍頭嘞~~
    http://www.fotop.net/mtandstream/tsinglungstream/IMG_2936

仲有, 呢幅相就係天池, 不過映時好少水, 夏天會滿晒~~(不過我哋最後cut咗澗末呢個景點~~)
    http://www.fotop.net/mtandstream/tsinglungstream/20080405_035

我同華華都有映到青龍壁同青龍頭嘅相, 不過唔係好似其他行友咁由澗中向上映, 而係在左邊山坡向右映~~

菲菲迪迪龍龍呢三位勁人, 因為太快太勁嘅關係, 率先嚟到青龍瀑嘅下段, 選咗瀑左側嘅難線上, 隨後我哋嚟到, 華華已set好繩輔助上攀頭一段, 結果大家都爬咗呢條不見經傳, 但難度明顯高過正攀線(打大佬)嘅左攀線(又斜又多碎石又濕又多青苔嘅大大大佬~~), 之後大家都由草坡折回已趨平坦嘅澗源, 係90度轉角位(其實果度就係我之前寫嘅青龍擺尾~~)shortcut接上二東山糷頭營~~
    最後大家都有驚無險咁完成旅程(尤其大大大佬一段至少值4.5星~~), Cheers!!

升級   56.95%

無聊
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 Tarry 於 2009-4-12 16:26 發表

仲要去祝壽ga. ,...

華華你帶埋木針板好無?

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-4-12 01:06 發表

我啱啱先洗完嘢, 洗到我

今日行程實在太精采, 而家真係明白JoeJoe的3星level去到邊,行又唔係行得好攰, 但驚險度搭夠,:
    首先有龍龍表演抱石, 小華表演空中飛人過譚,
    大 ...

到我報告下先~~~
    我一訓都訓左12個鐘呀, 因為前兩晚, 每晚都係訓得3至4個鐘, 一次過訓返晒......
    咁快就有相睇啦, 睇返d 相真係千萬個驚險, 行o個時我又唔係好覺, 因為一直都係向上, 只要你有個勇字就可以上到,
    當然你個身體會同你講得唔得啦.
    全程我覺得自己係ok嫁. 10分既難道的話, 我比呢次有7分啦, 有3分係落極都落唔完既樓梯..." />" />

路程的中後段, 菲菲, 迪迪兩人就一個箭步係咁飄上山, 係呢個時候, 我都係跟住兩位美女飄上山(萬一有咩樹都有我照顧佢地, 哈合),
    就同大隊失散了, 真係服左佢地有o個團火, 都唔知係邊到走出黎, 之後一路上山, 我都覺得好舒服,
    時不時回頭望, 感到呢個世界真係好靚, 仲有格一格都會好大聲叫小華一次, 不過都係無回音,
    你地真係好叻, 有著不會放棄的精神, 係困難裡面, 只要冷靜, 一定可以走返出黎的, 到了山頂我真係大叫左出黎,
    等了大約15分鐘後就見到小華, 當時真係好開心, 個個都完成呢次山澗......

今次係我第一次同大家行山, 真係勁正, 有晒我之前想要既野,
    好玩, 激, 靚, 有挑戰......

多謝joejoe 帶今次行程.
    多謝小華負重帶咁多野食黎同大家分享.
    多謝joejoe, 小華, 迪迪係咁幫我地影靚相.
    多謝你地每一個同我玩, 真係好難忙......" />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

之前有人拍咗青龍石澗精華段嘅video:
    07-10-07 青龍石澗
    http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=456320&p=%E9%9D%92%E9%BE%8D%E7%9F%B3%E6%BE%97

有興趣可以睇埋行友photo album:
    http://www.fotop.net/mtandstream/tsinglungstream?page=1

或者望望我係post#1136果兩幅相條link~~