阿聰 發表於 2010-6-20 18:42:56

養兵千日,用在一朝﹗

以前的我 , 的確沒有寫 Blog 的習慣 ; 以往在我只是見個個都係寫如何跑幾多時間 , 以及造出幾多紀錄 ; 對我黎講 , 好似有點同我距離太遠…..

不過, 今日從這裡所見 , 大多數人仍然堅持練跑 , 造出最佳時間 , 原來都不是主要目的 ; 反而如何跑得健康 , 可以持之以恒 , 才是最主要的一步…..

之前我每次練跑完成後 , 我都會把自己當日所練跑的情況在這裡公開 , 目的都希望找到志同道合的人 , 繼而互相鞭策 , 互相勉勵 ; 而且也是向一些懷疑我決心的人說明: 我是做得到 , 並不是信口開河的人!! 不過 , 之前我沒有出現練跑 , 除了自己訓練不足外, 另外的是我以前從未出現過這些"網友聚會", 變成我一方面自己練跑, 一方面作出觀望 , 但現在我己決定 , 我將會儘快參加練跑活動, 始終一個人練習, 真是一件很苦悶的事....

不過經常貼在不同的帖子, 實在費時失事 , 因此經過考慮後 , 決定在這裡開 Blog 以集中自己所寫的一切 , 作為自己有效之”證明”:loveliness:

阿聰 發表於 2014-11-23 22:52:32

日期:2014年11月 23日(星期日)- 18:42地點:將軍澳運動場外單車徑8個圈長度:約15.3 km時間:1:28:26 (5:46/km) 氣溫:21 - 22度 (天氣清朗)

里程 (km)配速 (/km)累計時間
105'34"00:05'34"
206'00"00:11'34"
305'39"00:17'13"
405'40"00:22'53"
505'50"00:28'43"
605'30"00:34'13"
705'51"00:40'04"
805'40"00:45'44"
905'49"00:51'33"
1005'51"00:57'24"
1105'49"01:03'13"
1205'51"01:09'04"
1305'50"01:14'54"
1406'00"01:20'54"
1505'40"01:26'34"
15.305'29"01:28'25"

阿聰 發表於 2019-9-22 21:39:20

日期:2019年9月22日 (星期日) – 13:57地點:馬鞍山遊樂場 + 烏溪沙 + 海鮮舫 + 沙田濱景花園 + 沙田河畔花園 +雙橋 + 沙田污水處理廠+ 馬鞍山海濱長廊氣溫:31度長度:18.36 km 時間:02:06:37 (6:54/km)

阿聰 發表於 2017-2-2 22:40:09

日期:2017年2月2日(星期四)-18:34地點:將軍澳運動場外單車徑8.11個圈 ( 1.9 km x 8.11 )氣溫:16度 長度:15.41 km時間:01:31:27 (5:56/km)

阿聰 發表於 2016-5-27 23:08:52

日期:2016年5月27日(星期五)-18:33地點:慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑18.77個圈 (0.65 km x 18.77)氣溫:27度長度:12.2 km時間:1:16:58 (6:17/km)

阿聰 發表於 2014-11-5 23:46:25

日期:2014年11月 5日(星期三)- 19:02地點:葵涌運動場26個圈長度:400m x 26 = 10.4km時間:1:03:08 (6:02/km) 氣溫:24度 (天氣清朗)

105'13"00:05'13"
205'30"00:10'43"
306'11"00:16'54"
406'00"00:22'54"
506'20"00:29'14"
606'10"00:35'24"
706'09"00:41'33"
806'00"00:47'33"
906'01"00:53'34"
1006'20"00:59'54"
10.605'20"01:03'08"

阿聰 發表於 2014-8-10 22:54:33

日期:2014年8月 10日(星期日)- 20:46地點:大埔元洲仔公園 >> 馬料水科學園尾 >> 大埔元洲仔公園長度:約10 km時間:1:02:34 (6:12/km) 氣溫:29度 (天色明朗)

105'43"00:05'43"
205'41"00:11'24"
305'39"00:17'03"
406'11"00:23'14"
506'20"00:29'34"
606'20"00:35'54"
706'20"00:42'14"
806'20"00:48'34"
906'40"00:55'14"
1006'50"01:02'04"
10.105'58"01:02'33"

阿聰 發表於 2014-2-16 22:55:02

purejoey 發表於 2014-2-16 22:37
不如試玩全馬~

呢個都會係我明年目標之一,但大前題係要睇呢個夏季長課練成點既樣先。:loveliness:

阿聰 發表於 2014-2-15 10:54:29

日期:2014年2月 15日(星期六)- 7:26
地點:大埔元洲仔公園 >> 馬料水科學園尾 >> 大埔元洲仔公園
長度:約 10 km
時間:55:50 (5:35.0/km)
氣溫:8.3度 (大致多雲,天氣寒冷)

其實正常黎講,比賽前一兩日係應該要休腳以準備比賽,
不過我呢個星期都冇去練跑,唯有今早「焗」住都要跑一次啦?
今早雖然寒冷,而且風勢清勁,但好彩沒有落雨,加上只是跑平路,因此也輕鬆地完成。

我都希望明早渣馬比賽日,只是多雲而沒有落雨,但世事豈能盡如人意?
特別對於去年因跌傷而緣盡渣馬,令我更加希望以完成比賽次數為首要目標,成績只係其次。
現在自己做好準備,以好好享受明日既比賽吧?:)

阿聰 發表於 2013-9-20 13:08:15

賽事 : 創新績•PB跑(第1回:將軍澳)
日期:2013年9月 20日(星期五)-8:00
地點:將軍澳運動場 -> 將軍澳海濱長廊 -> 常寧遊樂場 -> 坑口文曲里公園 -> 寶康公園 ->將軍澳游泳池及體育館 -> 將軍澳運動場
長度:約 10 km   
時間:58:32 (5:51.2/km)
氣溫:30度 (天晴酷熱)

阿聰 發表於 2010-6-20 18:45:30

對於我來說 , 我的目標暫時只得兩個 , 就是希望2011年的渣打馬拉松 , 我能夠參加半馬賽事;
畢竟我已經有參加了渣打10K 的9次經驗 , 實在不想來年再"原地踏步"...

至於另一個目標, 就是希望藉著練跑 , 身體能夠健康 , 少左病痛之餘 , 更可以未來日子能夠重新捐血.
回想以前讀書的年代 , 我自己都是捐血的常客; 不過 , 自從最近幾年越來越肥胖, 令我不能再捐血之後 ,
自己彷彿好像沒有了目標 , 也失去了意義.
現在既然這裡的跑友 , 很多都是捐血的常客 , 令我都覺得自己不想再懶惰起來, 希望能重拾以往的熱情..

我很怕自己會變成"三分鐘熱度", 亦不知道有沒有資格得到這裡跑友的支持 ,
但期望以跑步來換取健康 , 換取豐盛的人生 , 則是目前所期待的.

練跑猶如行軍打仗,都是要不斷苦練才能成功。 :victory:

大雄2009 發表於 2010-6-20 21:49:37

恭喜阿聰開blog大吉,長跑長友!hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj

阿聰 發表於 2010-6-20 21:58:52

原帖由 大雄2009 於 2010-6-20 21:49 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
恭喜阿聰開blog大吉,長跑長友!hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj

謝謝
不過我寫既野會比其他跑友悶D , 冇咁多姿多采
希望你地唔會介意啦?!:loveliness:

始終我未有資格同人講可以跑幾快 (時間) :lol :lol

亞平 發表於 2010-6-20 22:34:06

聰兄,用心去跑..用心去寫..你個blog就一定很精彩的~~

呀招 發表於 2010-6-20 22:39:49

阿聰加油呀, 等你同我一齊捐血:P

阿聰 發表於 2010-6-20 22:41:08

原帖由 烏拉 於 2010-6-20 22:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
努力吧!!!yhgyface2gygy

謝謝:loveliness: , 我會努力的了, 七月再見 !! :D

阿聰 發表於 2010-6-20 22:47:29

原帖由 呀招 於 2010-6-20 22:39 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
阿聰加油呀, 等你同我一齊捐血:P

謝謝:)
重新可以捐血, 對比目前練跑係更加困難
而且路途漫長 (可能需時幾年)
因為除左運動 , 戒口節食都好重要

但我自己呢方面真係較弱 :L

sleung2002hk 發表於 2010-6-20 22:55:16

阿聰師兄~~恭喜你開blog大吉:lol
其實跑得多就會快~我地應該會係過程中拎到d野
唔好俾咁大壓力自己~~~跑要跑得開心~~加油~~長跑長友

阿聰 發表於 2010-6-20 23:49:42

回復 6# 的帖子

謝謝"平兄" :loveliness:

期望好似你咁....."跑步成為我一生中的事業" :victory:

imchristy 發表於 2010-6-21 00:43:27

開blog大吉,長跑長友!hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhjjkjk1_05jkjk jkjk1_05jkjk jkjk1_05jkjk

阿聰 發表於 2010-6-21 00:48:28

回復 12# 的帖子

謝謝 :)

非比 發表於 2010-6-21 01:16:28

hgonion_icon_107ghgh恭喜開blog~~加油~~hgonion_icon_107ghgh

阿聰 發表於 2010-6-21 01:29:05

原帖由 非比 於 2010-6-21 01:16 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
hgonion_icon_107ghgh恭喜開blog~~加油~~hgonion_icon_107ghgh

謝謝....:loveliness:
另外祝你生日快樂 !! (我都係遲左, sorry :lol )

swtcheng 發表於 2010-6-21 11:58:43

恭喜阿聰開Blog 大吉..

你的名字甚至真人都見了好幾次. 不過無論新界東還是tko 總是沒有機會跟你一起跑. 希望盡快加入我們一起跑. 一起特訓 :lol

阿聰 發表於 2010-6-21 23:14:12

原帖由 swtcheng 於 2010-6-21 11:58 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
恭喜阿聰開Blog 大吉..

你的名字甚至真人都見了好幾次. 不過無論新界東還是tko 總是沒有機會跟你一起跑. 希望盡快加入我們一起跑. 一起特訓 :lol

謝謝:)
其實之前我都想跟你地跑 , 無奈之前從未跑過山路/ 斜路,
因此唯有自己練跑下先

不過 , 星期六的逍遙跑 , 我快將會參加, 皆因今晚練跑過此路段, 都可以順利完成
如果一切ok , 我可以跟你地一齊跑 lu...

我都想試下同你係沙田跑 , 你都好似有參加 6.26, 咁可能有機會了......:lol :lol

狗哥 發表於 2010-6-21 23:36:01

恭喜阿聰開blog大吉uhgjuem21hj
見你好努力咁練習,讚好uhgjuem32hj

同有時唔駛介意快定慢或跑到幾長...你快d入黎tko齊齊跑+食
果種氣份已足夠將你昇呢uhgjuem26hj

阿聰 發表於 2010-6-21 23:41:10

將軍澳大圈 (三)

經過之前兩次馬拉兄帶領我去練跑此路段後,
我對此路段都有少許信心
見今晚天色咁好, 雖則天氣仍然炎熱
但我決定今晚自己走去試一試....

一開始的時候都好順利
直至跑到醫院後山的山路時, 我便放慢腳步緩緩跑上去
只是當時是傍晚, 正值放工時間, 有很多巴士同小巴經過
它們所排出的廢氣, 令我跑得舉步唯艱
最後我一鼓作氣, 終能跑到上迴旋處的位置,
雖則辛苦, 但成功了都是值得的:loveliness:

後來我跑下山, 一直沿著寶琳北路繼續向前跑,
發覺到練氣比之前暢順得多, 使我更有信心繼續跑下去.
之後的單車徑路段, 除了某些位置我幾乎跑錯方向之外, 一切都大致順利

直至最後的寶邑路段, 雙腳的確受到好大壓力,
我唯有把速度再次放慢, 最終都可以跑回運動場
後來我一看錶, 原來已花了1:30:15 黎跑呢段路,
講真.....真係好慢:Q , 我以前跑10K 都唔需要用咁多時間......

雖然現在夏天季節, 天氣會很炎熱,
但我仍希望堅持繼續練跑下去,
始終完成後的感覺 , 心情是很難言喻的 :loveliness:

明晚如果可行的話, 再試下練跑呢段路先.....:lol

allanccl 發表於 2010-6-21 23:43:01

hjhj01218hjhj恭喜阿聰開blog大吉hjhj01218hjhj

阿聰 發表於 2010-6-21 23:44:27

原帖由 狗哥 於 2010-6-21 23:36 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
恭喜阿聰開blog大吉uhgjuem21hj
見你好努力咁練習,讚好uhgjuem32hj

同有時唔駛介意快定慢或跑到幾長...你快d入黎tko齊齊跑+食
果種氣份已足夠將你昇呢uhgjuem26hj

謝謝:loveliness:
我之所以要咁練習, 除左現在份工給予我彈性外
另外我同你地唔同 , 我係"先天不足", 我練習起上黎會吃虧得多:L

星期三晚既"特訓"我都黎過兩次啦 , 真係好"升呢"喎?! :lol :lol
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 養兵千日,用在一朝﹗

香港長跑網