量子泡沫 發表於 2009-4-21 01:09:48

量子泡沫有自唔在有飯唔食(住)高溫作業(孽)

小弟決定學師兄師姐們開番個練跑blog, 一嚟可以鞭策自己, 二嚟亦希望師兄師姐可以多多教導我呢個慢腳......

打從3月中4月開始, 我心諗既然係尖沙咀番工, 何不好好利用尖東海傍趁食晏時練習, 雖然比較熱, 但總好過郁都唔郁......

目前練習既路線只是獨沽一味, 由尖沙咀鐘樓跑到海逸豪園, 單程約5.25k, 來回約10.5k, 目標1小時完成:

量子泡沫 發表於 2009-4-21 01:22:44

4月頭一個星期, 天氣尚算涼快, 跑了約53.3公里:

1/4/2009   尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園      8.6k    48:23
3/4/2009   尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園      9.2k    51:44    25:50 (半程)
4/4/2009   滙景花園 <-> 麗港城               4k      30:12
6/4/2009   尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園    10.5k    59:50    29:10 (半程)
7/4/2009   尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園    10.5k    59:24    29:14 (半程)
8/4/2009   尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園    10.5k    59:45    29:09 (半程)

從未試過一連3日跑10k, 幸好感覺尚算良好, 可能我跑得真的很慢吧......

runrun 發表於 2009-4-21 01:25:55

恭喜量子師兄開blog大吉、長跑長有!

hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj

量子泡沫 發表於 2009-4-21 01:34:12

上星期六(4月11日)中午(又係中午!!!)同太太在跑馬地練習, 天氣較熱(當天最高氣溫約25度), 而且陽光普照, 結果只夠氣走10k:

1k:   5:08
2k:   5:30
3k:   5:03
4k:   5:59
5k:   5:57
6k:   5:59
7k:   5:52
8k:   6:04
9k:   6:11
10k: 5:23

總時間:57:06

本月劑量: 63.3k

不知何日可突破55分鐘呢?

量子泡沫 發表於 2009-4-21 01:36:57

原帖由 runrun 於 2009-4-21 01:25 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
恭喜量子師兄開blog大吉、長跑長有!

hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj

謝謝師姐, 請多多指教fgyhgjm

量子泡沫 發表於 2009-4-21 01:52:30

上星期公司有事, 只跑到兩日, 最慘兩日都好熱, 中午氣溫迫近28度, 跑得頗辛苦:

~1 - 2 p.m.
氣溫 ~28度

尖東海濱長廊 <-> 海逸豪園   10.5k

0:30:30 (5.25k)
0:48:33 (8k)
1:03:44 (10.5k)

~1 - 2 p.m.
氣溫 ~28度

0:5:15 (1k)
0:16:20 (3k)
0:29:18 (5.25k)
0:46:04 (8k)
0:58:01 (10k)
1:00:41 (10.5k)

本月劑量:84.3k

量子泡沫 發表於 2009-4-21 02:20:13

上星期六(4月18日)下雨, 氣溫一下子下降了5度, 天氣涼快多了, 心思思和太太去跑馬地跑大圈, 無奈到達時, 雨勢漸大, 最後太太棄我而去, shopping去也......

頭兩公里跑得很舒服, 可能之前一日實在太熱,可惜由第3k開始, 雨愈下愈大, 整條石屎跑道水氹處處, 高溫作業頓成低溫水戰, 結果5k就要收工......

4:57 (1k)
5:27 (2k)
5:45 (3k)
5:50 (4k)
5:44 (5k)

總時間:27:43

本月劑量:89.3k

量子泡沫 發表於 2009-4-21 02:38:00

昨天4月20日是自從開始食晏跑以來最辛苦的一日:

~1 - 2 p.m.
氣溫 ~29度

0:5:10 (1k)
0:16:08 (3k)
0:29:10 (5.25k)
0:47:33 (8k)
0:54:28 (9k)
1:00:13 (10k)
1:04:22 (10.5k)

頭半程都跑得頗順, 無奈回程時體力急跌, 完全係捱番公司......還需努力, 還需努力, 還需努力......

本月劑量:99.8k

wadee 發表於 2009-4-21 07:53:52

恭喜量子ching開blog大吉ng1hghng1hghng1hgh
ching真係好勤力

曲奇 發表於 2009-4-21 08:09:57

量子ching開blog大吉...
現在天氣開始熱仲keep住下午跑步..
真係勤力~

billy_yau 發表於 2009-4-21 08:19:36

恭喜師兄開blog大吉, 咁熱天氣重可以跑到10k, 實在耐力過人呀

kopo1128 發表於 2009-4-21 08:26:55

恭喜ching開blog大吉!!! 如果在黎梗既夏天都可以堅持到每日10k, 我相信2010年全馬都無難度!!

add oil 呀!!

MT 發表於 2009-4-21 08:41:46

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-21 02:20 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
上星期六(4月18日)下雨, 氣溫一下子下降了5度, 天氣涼快多了, 心思思和太太去跑馬地跑大圈, 無奈到達時, 雨勢漸大, 最後太太棄我而去, shopping去也......

ching 太太真係好, 落雨都唔阻止你跑
以師兄既訓練恆心唔好話10k 55"
10K 45"都指日可待~加油 hjokkjlkjlkjl

量子泡沫 發表於 2009-4-21 09:00:01

原帖由 SuperMT 於 2009-4-21 08:41 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

ching 太太真係好, 落雨都唔阻止你跑
以師兄既訓練恆心唔好話10k 55"
10K 45"都指日可待~加油 hjokkjlkjlkjl" />" />

其實拙荊都有叫我休息一日, 不過佢見我自從搵左"跑步"依個"二奶"後, 身體健康左, 人又靚仔左(講笑tfyftyftyfrty ), 所以最後都冇阻止.

太太身體一向不太好, 尤其是生完阿女之後, 我有時都會捉佢去跑馬地慢跑, 舊年佢都有陪我參加Nike 10k, 74分鐘完成, 大家都好開心......

花子阿DEE 發表於 2009-4-21 09:24:58

恭喜量子ching~~hjhj01218hjhj

好中意你句"高溫作孽"~~hgjD115ghjghj

加油呀ching~~hjhjD119hjhj

wadee 發表於 2009-4-21 09:28:07

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-21 09:00 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

其實拙荊都有叫我休息一日, 不過佢見我自從搵左"跑步"依個"二奶"後, 身體健康左, 人又靚仔左(講笑tfyftyftyfrty" />" /> ), 所以最後都冇阻止.

太太身體一向不太好, 尤其是生完阿女之後, 我有時都會捉佢去跑馬地慢 ...
你太太都幾叻ar,74mins完成10k
其實我都有鼓勵我家大人跑步
想叫佢都報個10k黎試吓
但佢始終對自己冇信心
整日驚自己跑唔晒

piyrag 發表於 2009-4-21 09:29:53

TerrySze 發表於 2009-4-21 09:35:40

ching 以前我都係一味keep一個速度跑,去到某個速度好難再快
如果你想增加速度.要在訓練中加速度訓練,心肺訓練.例如快慢跑,間歇跑,....亦都加入肌肉訓練:踼腿,鴨仔行...

量子泡沫 發表於 2009-4-21 09:48:02

原帖由 TerrySze 於 2009-4-21 09:35 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
ching 以前我都係一味keep一個速度跑,去到某個速度好難再快
如果你想增加速度.要在訓練中加速度訓練,心肺訓練.例如快慢跑,間歇跑,....亦都加入肌肉訓練:踼腿,鴨仔行...

謝謝師兄, 收到! 問題係目前的練習時間好難安排, 所以先自有食晏跑呢個"下策".遲D希望可以每個週末去跑馬地練interval...

至於踼腿,鴨仔行, 好在有去邪神師兄既分享會, 而家我間中都會匿埋係公司練習, 不過有時俾同事撞倒, 以為我"上身"   fghhjghj

量子泡沫 發表於 2009-4-21 09:55:41

原帖由 大坑人gary 於 2009-4-21 09:29 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

量子兄果然長跑長有!!好野,但天氣開始轉熱,小心身體為上。
同埋適當休息都是好重要的。

謝謝gary, 其實擒日魔鬼已經每十秒出嚟一次恐嚇我因住中暑, 所以決定以後一定要

1.帶枝水旁身;
2.戴太陽眼鏡, 如果唔係, 日日係咁"cheu", 遲早白內障ghjghjfghft
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 量子泡沫有自唔在有飯唔食(住)高溫作業(孽)

香港長跑網