天鬼 發表於 2010-1-19 23:15:36

天堂有路你不走...鬼門大開闖進來

話說當年(3-4年之前)既我....係一個幾乎無運動既人,每日都係返工,放工....回家就上網打機(宅男!?:()
當時開始發覺每日訓極都唔係好夠咁(8-10個鐘)....再係咁就唔掂喇......
之後就試下去玩健身啦.....玩左2-3個月到開始好d.....每次去玩最後都跳上跑步機度跑一陣(2-3個字到或跑2km到)
玩左兩年到啦....開始係跑步機上試下跑耐d....試左幾次1個鐘內到跑到10km....
之後好天真咁諗住報下渣打全馬黎玩(當時真係乜都唔識+唔識死:L)
當時係08年12月,已經下定決心要完成一次既渣打全馬....上網搵下渣打既資料啦,諗住12月報左,有2-3個月練下就無問題啦
上網搵一搵...原來已經報唔到囉~~就咁只有等下年啦....但係已經應承左自己,要完成一次渣打全馬喎,咁就要練習啦
一路練習,一路上網睇下跑長跑既野...原來跑長跑唔係咁簡單......因為試過跑10km以上既長課,對當時既我黎講原來好辛苦
就咁練習左幾個月......搵到一個網有好本港多不同既賽事!!原來香港唔只得渣打馬拉松架!!!!(香港長跑網!!長跑長友!!:lol)
練左幾個月,不如試下自己去到咩程度啦.....就報左第一個比賽...2009.08.16中興盃超級夏日挑戰賽
對當時既我黎講感覺好新鮮,好好玩....有成千幾人同你一齊玩,向住同一個目標出發.....
第一次10k比賽既成績49:19:victory:.....對一個第一次玩比賽既人黎講係一個好滿意既成績喇!!(就咁愛上左長跑:loveliness:)
返到屋企就即刻報多幾個黎玩下先~~(荃灣8k 38:44,歐化寶1/4馬 47:23 ,長跑會半馬 1:46:37,樂善行 4:18,中國沿岸半馬1:40:23)
之後再係d約跑度出現下一齊跑下咁囉(多數都係青公:lol)

feifanchun 發表於 2010-1-19 23:33:45

恭喜天鬼師兄開BIOG大吉,多多指教.

狗哥 發表於 2010-1-20 00:15:22

hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj
恭喜 天鬼 你開blog大吉~
你08果年底報唔到全馬可能是福不是禍hghface8gyhg

以前自己都好少運動係屋企打下機上下網(家下都有但量少左好多因跑完步都無咩時間)
早幾日見返d半年以上無見既vendor,佢地問我係咪去完非洲黎,黑左咁既 hghface10gyhg
同佢地講家下有keep住跑下步,跟住就話估唔到以前夜晚就唔知閃去邊梳乎既人會咁健康hghface27gyhg

所以大家渣油~ 努力~

blurmax 發表於 2010-1-20 00:32:22

hgD158bnvbn hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj hjhj01218hjhj
恭喜 天鬼 你開blog大吉~

http://blur2020.blogspot.com

天鬼 發表於 2010-1-20 07:53:59

我既長跑生涯岩岩1歲喇~~而我既第一個大目標就在眼前喇
要比心機練習~~去完成呢個目標

swtcheng 發表於 2010-1-20 09:59:36

天鬼哥. 恭喜開Blog 大吉.

第一次參加比賽49分幾都幾好wow. 我第一次參加07Unicef10K 要55分完成...

喪Ken 發表於 2010-1-20 14:25:19

利害!第一次跑比賽可以 sub50 hjhjD102hjhj
ching ccm 都好似有唔錯既成績...相信好快10k 做 sub40...hgj091ghjghj

天鬼 發表於 2010-1-21 09:43:23

仲有唔夠6星期就黎料喇~~要加多d長課練習先得喇~

kenneth 發表於 2010-1-21 09:48:04

天鬼 發表於 2010-1-22 12:18:55

尋日食左兩餐總數32k...有d飽飽.....今晚再食多一餐先~

天鬼 發表於 2010-5-2 17:05:25

渣馬之後都無乜火去操過.....到430就有返d火喇...連行帶操3日貨....430約跑1:52...1/5跟壞人操山由北潭坳->沙田凹4:30...2/5自己試左條新路3個鐘左右啦(勁多上斜)之後再去左做一陣gym(腰&腿).....有新目標就狂操啦

228華 發表於 2010-5-2 18:38:05

原來天鬼師兄有長跑blogng32hgh
希望你新目標除了狂操外也狂寫bloghgjD115ghjghj

亞平 發表於 2010-5-2 23:54:03

原帖由 天鬼 於 2010-5-2 17:05 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
渣馬之後都無乜火去操過.....到430就有返d火喇...連行帶操3日貨....430約跑1:52...1/5跟壞人操山由北潭坳->沙田凹4:30...2/5自己試左條新路3個鐘左右啦(勁多上斜)之後再去左做一陣gym(腰&腿).....有新目標就狂操啦

今年個 blog 會唔會專寫毅行?

玩毅行..唔玩毅行...玩毅行..唔玩毅行...玩毅行..點呀?決定未?

天鬼 發表於 2010-5-3 00:58:24

原帖由 亞平 於 2010-5-2 23:54 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

今年個 blog 會唔會專寫毅行?

玩毅行..唔玩毅行...玩毅行..唔玩毅行...玩毅行..點呀?決定未?
有得玩就玩.....遲d可能無機會架喇

天鬼 發表於 2010-5-3 17:19:26

一開始操返.....體重由132減到128

hkyen 發表於 2010-5-3 19:04:57

原帖由 天鬼 於 2010-5-3 17:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
一開始操返.....體重由132減到128

話一下就冇左4磅一定練到 jhikjhkhkjh

laputa99 發表於 2010-5-3 22:22:30

天鬼原來你有寫blog, 我現在先知
我還記得當初青公約跑, 你唔敢叫我哋, 只是靜雞雞跟着跑.
現在長跑網無人唔識天鬼, 還吹雞攪約跑開blog, 非常活躍
好開心認識到你ng032hgh
你個blog要改下名~~~

kito807 發表於 2010-5-4 00:12:30

天鬼~~ 開BLOG 大吉~~hjhem27hj

街坊鄭 發表於 2010-5-4 10:39:46

天鬼....開blog大吉..生意興隆,長跑長友.

狗哥 發表於 2010-5-4 10:45:17

新鋪個名好有氣勢呀~ uhgjuem32hj

長跑~ 毅行~ 做gym~ 渣油呀~ uhgjuem33hj
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 天堂有路你不走...鬼門大開闖進來

香港長跑網