香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

TKO毅行 T隊, K 隊 (及O隊 --> support team) 操山 go Go GO!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 8-8-2010 12:25 發表
早晨各位!
    昨晚K隊真刺激,8:30起步,開頭一路很舒服上山,當離開嶂上行到雷打石時,己感覺到個天好像要下雨,再往山谷底行時,這時雨開始大,仲行雷閃電添,到了谷底,見到兩條路,一條上雞公山,一條落山往石坑,呢個時候 ...

嘩, 好驚險WOO, 最緊要人安全冇事, 好好休息下 !!!

升級   56.95%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2010-8-8 12:25 發表
早晨各位!
    昨晚K隊真刺激,8:30起步,開頭一路很舒服上山,當離開嶂上行到雷打石時,己感覺到個天好像要下雨,再往山谷底行時,這時雨開始大,仲行雷閃電添,到了谷底,見到兩條路,一條上雞公山,一條落山往石坑,呢個時候 ...

嘩!你們好驚險呀,明智决定離開,TKO大雄隊長真一流;

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 228華 於 2010-8-8 20:26 發表

嘩!你們好驚險呀" />" />,明智决定離開" />" />,TKO大雄隊長真一流" />" />;

x2,最緊要係安全。

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

今日終於見識到傳說中的4個窿!
    出席者:猿球, 馬拉 , Desmond、阿勝(Desmond 細佬)
    3:30,TKO運動場出發,上坑口道斜路已見到活師姐跑完回來,
    我地第一個窿去最輕松銀線灣。緊接著第二個窿去龍蝦灣,未去過呢個窿想像唔到長命斜咁金。
    第三個窿繼續入大坳門,出來繼續第四個窿布袋澳,回程慢慢跑還可以,但猿球腳底起水泡,最後要係清水灣道回旋處士多行回TKO!
    今日路程30k,可補昨晚不足k數!

傳說中的4個窿

升級   100%

奮鬥

原帖由 馬拉 於 2010-8-8 22:12 發表
    今日終於見識到傳說中的4個窿!
    出席者:猿球, 馬拉 , Desmond、阿勝(Desmond 細佬)
    3:30,TKO運動場出發,上坑口道斜路已見到活師姐跑完回來,
    我地第一個窿去最輕松銀線灣。緊接著第二個窿去龍蝦灣,未去過呢個窿想像 ...

馬拉師兄,你哋好勁呀!!!!
    今日咁熱都跑到四個窿,佩服佩服。
    俾著係我,一個窿己經...-------------->

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-8-8 19:43 發表
    希望世伯快D好返  
    x9

原帖由 228華 於 2010-8-8 20:26 發表

嘩!你們好驚險呀,明智决定離開,TKO大雄隊長真一流
    x9

另猿球今年既生日係過得好特別好難忘呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-8-8 16:01 發表
    我兩點幾喺醫院行出嚟離遠見到有位著橙衫戴淺藍帽o既女仕跑過,我諗9成係你。

係ar ..... ...好眼力

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-8-9 00:02 發表

係ar ..... ...好眼力

活活星期六好玩嗎? 恭喜妳成功攪掂6,7,8!

妳咁勤力, 遲d我地實行要跟住妳條馬尾走麥徑!

升級   100%

該用戶從未簽到

祝哈世伯身體健康!

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 坑口公牛 於 2010-8-8 22:53 發表

馬拉師兄,你哋好勁呀!!!!
    今日咁熱都跑到四個窿,佩服佩服。
    俾著係我,一個窿己經...-------------->

今日咁熱都跑,我座冰山肯定俾温室效應溶咗啦
    佩服得五體投地 (好似佢哋跑嗰條路線咁)

升級   100%

該用戶從未簽到

馬拉, 猿球, desmond, 琴晚你地充份表現出有勇有謀, 亦做到誠哥果句金句---量力而為, 今日又咁勤力補返k數, 真抵讚, 每人記優點一個及獎水特一枝, 但上次中途走咗去游水要記一缺點及罰水特兩枝,  1優點 + 1缺點 =  冇事發生 + 請隊長飲水特1枝

升級   100%

該用戶從未簽到

TKO毅行T隊訓練7報告:  
    日期:T隊:6/8/2010 (星期五)  11:15pm
    參加者: (10兄弟)  非比, kf, 牛牛, 明, bolo, rockiec, 狗, 哈利, albert, 大雄
    行程及完成時間:
    1. 麥3段 北潭凹 - 企嶺下   02:26 (10.2K) 休息 00:15 
    2. 麥4段 企嶺下 - 基維爾營地 03:55 (12.7K)
    3. 麥5段 基維爾營地 - 沙田凹 00:51 (03.0K) 
                             全程 07:27 (25.9k)

報告:
        大隊於北潭凹集合後, 各人拉筋熱身準備出發, 突然駛來一部的士, 車上跳下3男1女, 睇佢地既裝束(去街衫, 涼鞋, 斜揹袋), 似開PARTY多過行山, 但當我地問佢地嚟做乜, 佢地竟然話要同我地一樣行麥3-5, 真係估佢地唔到!

影相完畢, 大家興奮地大踏步向山上進發, 因防止有隊員走失, 大家都緊貼著行, 並不斷用1-8的報數方法, 確保人齊. 明明有10個人, 點解用1-8, 因為快腳非比及kf一開始就起前面快放, 消失起漆黑既山林之中, 但我地就用最穩陣唔怕P既方法---全程只急行不跑. 行吓行吓, 8人中帶頭既哈利因想追非比, 所以亦在前面消失咗, 後生仔果然利害. 當過咗章上左轉入林徑之後, 突然見到有電筒迎面照來, 大家以為有另一隊人馬逆走麥徑, 點知睇清楚後發覺係哈利仔, 原來佢比kf同非比放甩咗, 仲走出咗麥徑咗路, 走吓走吓逆走緊麥徑都唔知, 比大圍知道佢實好開心, 因為佢終於都搵到同類喇! 好彩佢遇返我地, 如果唔係就走返去北潭凹都未定!

個衰鬼雞公山, 好似上極都上唔完咁, 上到頂既時候真係幾乎連雞公都啼咁滯, 大家都覺得謝謝地, 如果我係山賊, 起雞公山個頂度等水魚一定大有收穫, 因為上到去D人一定冇力反抗, 呀! 針山頂亦係一個好地方. 落到企嶺下, 見到非比同kf摞住兩枝5L裝既水等住我地, 原來佢地只係用咗1:38就到達, 等咗我地成45分鐘, 大家都覺得非常感動, D眼淚起雙眼度lon吓lon吓, 呀!原來係汗嚟就真, 不過起度真係要多謝佢地兩位. 休息補水完畢, 就同兩位神經俠侶(狗哥改既)say goodbye, 狗哥想同非比整個goodbye kiss都趕唔切(我知佢想咗好耐), 因為kf一踏油門架BMW就起馬路既盡頭消失咗, 果然係神經俠侶, 連渣架BMW都好似識輕功咁!

由麥四入口上大金鐘, 大家都可以一氣呵成上到頂, 隊頭同隊尾只相差3分鐘, 由此段到基維爾天色越嚟越清, 可以睇到滿天既星星, 包括有牛郎和織女星, 仙后座, 金牛座, 七姊妹星團等等, 最後仲睇見一彎明月起東面升起, 嘩!真係有披星戴月既feel, 個月亮仲好似跟住我地一齊行咁, 正呀! 但正當大家心裏都講緊'正呀'既時候, rockie卻大叫'死喇', 原來佢扭傷咗隻腳, 唯有負傷慢步前行, 並考慮於梅子林落山離隊. 但後來得到行山杖的幫助, 可以繼續行程, 仲越行越快, 真係估佢唔到. 當就快到基維爾(M92)既時候, 大圍好想發生既事又再發生, 原來佢又多咗3個隊友. 話說去到M92的時候, 大雄接到本來起前面既牛牛既電話, 通知大雄佢同哈利仔及明師兄行咗好耐都唔見D麥徑牌, 可能咗路! 於是大雄就叫佢地掉頭走, 希望搵返麥徑, 而大隊則於M92等佢地, 過咗幾個字, 佢地終於起大隊後面出現, 大家匯合後繼續向前進發

到達基維爾時天開始光, 但大家一點倦意都冇, 輕輕鬆鬆咁沿沙田凹道落到沙田凹. 正當大家商討是否繼續去大埔道既時候, 跛咗既rockie居然話隻腳冇事可以行多幾段都冇問題, 但因其中5位隊員(包括兩位隊長)都有要事要離隊, 所以大家決定結束呢次難忘既旅程. 雖然冇完成到預計既全程, 但都能夠體驗到由夜晚行到天光, 跛咗再行返及迷咗再搵返既滋味!

鳴謝:

1. 多謝kf, 非比及狗哥協助大隊於沙田凹及企嶺下埋水.
    2. 多謝狗哥沿途協助鴨尾及提供大量小學生零食.
    3. 多謝迷咗搵返同跛咗行返既隊員為我地沉悶既旅程增添色彩.
    4. 多謝眾隊員既老細雖然好唔願意都肯放人上山.
    5. 多謝大圍師兄比咗好多迷咗搵返既經驗我地, 使到我地迷咗都可以保持冷靜.   

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 大雄2009 於 9-8-2010 02:36 發表
    參加者: (10兄弟)  非比, kf, 牛牛, 明, bolo, rockiec, 狗, 哈利, albert, 大雄
    行程及完成時間:
    1. 麥3段 北潭凹 - 企嶺下   02:26 (10.2 ...
    你地真係好勁,完全發揮團隊精神,加油呀。

升級   100%

奮鬥

原帖由 大雄2009 於 2010-8-9 00:14 發表
    祝哈世伯身體健康!

X100

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬拉 於 2010-8-8 12:25 發表
    早晨各位!

小小意見 .. 如日後真係有狂風暴雨, 搵5到後備路線,都千萬不可以行溪澗 . 因特然山洪瀑發就好大件事.
    令願行番回頭路走,起碼不會迷路 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-8-9 00:12 發表

活活星期六好玩嗎? 恭喜妳成功攪掂6,7,8! " />" />

妳咁勤力, 遲d我地實行要跟住妳條馬尾走麥徑!" />" />

星期六 行6-8段 ok 5辛苦 ,因為只係行沒有跑.  
    而且 sue 姐陪行第6段沿途分享左佢上年行毅行的心得 .穫益良多  
    我一d 都5係勤力. 勤力就5會同你地相差甘遠喇 ........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-8-9 00:14 發表
    祝哈世伯身體健康!

x200

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-8-9 02:36 發表
    行程及完成時間:
    1. 麥3段 北潭凹 - 企嶺下   02:26 (10.2 ...

何止想 goodbye kick~ 直情想打埋車輪添~ 不過 kf 開車開得快,打唔到

果晚d相影得好差...今晚返去睇下有無d稍為見得人既post返上黎

升級   100%

奮鬥

原帖由 狗哥 於 2010-8-9 11:36 發表

何止想 goodbye kick~ 直情想打埋車輪添~ 不過 kf 開車開得快,打唔到

果晚d相影得好差...今晚返去睇下有無d稍為見得人既post返上黎

咦! 係喎! 懞到唔記得我都有影想,雖然得幾張同影得唔好,希望大家唔好介意。

登錄/註冊後可看大圖

捱到雞公山頂啦

登錄/註冊後可看大圖

終於都去到基維爾營

登錄/註冊後可看大圖

跟住向第五段前進

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

隊長同哈利一路快放...等埋呀! 唔該...

登錄/註冊後可看大圖

爲我哋每餐晚飯加餸嘅電視發射塔

登錄/註冊後可看大圖

香港早晨

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2010-8-9 13:00 發表 [size=11.8056px]咦! 係喎! 懞到唔記得我都有影想,雖然得幾張同影得唔好,希望大家唔好介意。

唔該公牛兄, 見到啲相真係傷感...
    就係落雞公山石級中招... 到依家仲隱隱痛!