香港長跑網  - 長跑長友

樓主: MatthewTse
打印 上一主題 下一主題

男兒當跑步 ~~ 『練馬拉松長跑者,心無罣礙。』

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 372 天

MT 兄: take care

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

渣馬340-345計劃

MT師兄:想請教點樣可以跑到340-345?長課係咪要多加距離?可否分享心得?
    感覺上自己耐力唔夠(前/后半馬: 1:52/2:00)。18-11廣州全馬352,25K后跌速同抽根,用352完成。平時一星期跑3次:分別係8k,15k,同22-25k左右,全部都係跑街。

升級   0%

該用戶從未簽到

1/12/2012 急風冷雨 LSD 30k 2:34'58

馬鞍山長廊 >< 大埔水陸墟

5'35/5'20/5'14/5'08/5'09/
    5'04/5'12/5'08/5'13/5'18/
    5'15/5'21/5'15/5'14/5'17/
    5'08/5'11/5'13/5'07/5'01/
    4'53/4'56/5'07/5'04/5'15/
    5'03/5'04/5'06/5'00/4'42/

話說感冒休息吃藥大昏迷兩天, 直情好似廢佐功, 但怎樣慢也好, 星期日点都要交30k長課, 16度毛毛雨長T加手套都好凍, 跑完攰到難以想像, 人生刻度又深深冷冷劃一下.

本月至今累積30公里

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jefflam7 於 2012-11-30 09:11 發表
    MT師:想請教點樣可以跑練馬速, 到340-345?長課係咪要多加距離?可否分享心得?
    感覺上自己耐力唔夠(前/后半馬: 1:52/2:00)。18-11廣州全馬352,25K后跌速同抽根,用352完成。平時一星期跑3次:分別係8k,15k,同22-25k左 ...

客氣. 我自己跑330時也是跑街. 我主要跑質唔追里數. 你目標馬速5'13/k, 因為强度吾算高, 20k就走馬速, 15k走5'分k內,10k內唔可以慢過4'40/k.

升級   100%

奮鬥

原帖由 MatthewTse 於 2012-12-2 15:26 發表 客氣. 我自己跑330時也是跑街. 我主要跑質唔追里數. 你目標馬速5'13/k, 因為强度吾算高, 20k就走馬速, 15k走5'分k內,10k內唔可以慢過4'40/k.
    多保重身體。多謝指教,我就試試多走tempo15-20k,看CCM全馬會點,反正今季重有渣馬同鄭州2013-03-31去搏

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 je廣州flam77 於 2012-12-2走ccm 17:17 發表
    多保重身體。多謝指教,我就試試多走tempo15-20k,看CCM全馬會點,反正今季重有渣馬同鄭州2013-03-31去搏

如果廣州352係平路, CCM 做到sub4 當平手. 我首馬也是ccm 相當難忘.

升級   100%

奮鬥

原帖由 MatthewTse 於 2012-12-2 17:50 發表 如果廣州352係平路, CCM 做到sub4 當平手. 我首馬也是ccm 相當難忘.
    我都未跑過CCM,所以係以平常心去跑,因為11/11跑NB15K其中12K用4:40衝,平時練跑只試過用5:20跑,可能係甘,18/11走完廣州,ITB出事,昨天跑13k已經痛,寄望渣打好番曬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jefflam77 於 過度伸展012-12-2 19:13 發表
    我都未跑過CCM,所以係以平常心去跑,因為11/11跑NB15K其中12K用4:40衝,平時練跑只試過用5:20跑,可能係甘,18/11走完廣州膝部對上ITB出事,昨天跑13k已經痛,寄望渣打好番曬。

如果ITB 膝蓋對上有反應, 可能是下斜坡太爽小腿過度伸延, 記得保持適度屈曲.

升級   0%

該用戶從未簽到

5.12.2012 跑手堂 4k + 400 x 12

地點: 九龍湾運動場 

1'36/1'36/1'36/1'36/1'36/
    1'37/1'35/1'35/1'33/1'33/

1'23/1'24/1'23/1'22/
    1'21/1'21/1'22/1'21/
    1'19/1'18/1'20/1'18/

話說今晚上堂雖然冷, 但終於不用冒雨跑實在太好, 大夥練完拆解先用快10k pace 走4k, 休一會再走12隻400 休1'30, 自己走1'20 外冇喘幾順, 尾段1'18 就辛苦小小, 不過練完唔算攰好滿意。

本月累積  41公里

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2012-11-28 00:54 發表

即是long slow distance. 顧名思義係慢及長. 訓練速度一大約比10K配速慢50至60秒,簡單來說是可以輕鬆與人聊天的步調。訓練距離馬拉松的話至少慢跑25公里.

MT兄,想問下如果訓練半馬的話,LSD最少慢跑幾多公里呢?
    而訓練速度約比10K配速慢多少呢?

謝謝.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖 jbr問題比較空泛, n 於 2012練得足, -12-6 16:16 發表

MT兄,想問下如果訓練半馬的話,LSD最少慢跑幾多公里呢?
    而訓練速度約比10K配速慢多少呢?

謝謝.

問題比較空泛, 或者慢跑50' ~ 70'

10k半馬全馬配速大約各慢15~17"

升級   0%

該用戶從未簽到

7.12.2012 54321 攞你命 20k tempo

地點: 九龍仔公園
    (5'50/5'30)
    4'16/4'09/4'08/4'06/3'53/(5'01)
    4'02/4'05/4'00/3'51/(5'30)
    4'03/4'01/3'48/(5'15)
    3'57/3'56/(5'01)
    3'57

話說今晚功課非常走非常有挑戰性嘅5+4+3+2+1 中間 easy run 1k 共18k, 本打算走4'20/4'15/4'10/4'05/3'55/k, 速度逐段加, 出門前見七兄份功課非常凌厲,熱身兩公里後當跟著尾燈走, 3公里段已經冇力加, 最後一公里直情小腿作抽筋(不過冇痛), 跑完靈魂已經不存在.

本月至今累積61公里

升級   0%

該用戶從未簽到

9/12/2012 冬日長課@430 26k 1:58'33

馬鞍山長廊 >< 大埔水陸墟

4'41/4'27/4'28/4'27/4'22/
    4'24/4'24/4'28/4'29/4'39/
    4'29/4'28/4'27/4'33/4'29/
    4'27/5'04/5'00/4'44/4'36/
    4'33/4'39/4'36/4'30/4'33/
    4'26

話說星期日中午特別去看了套冷門又超掂嘅黑色科幻"鐵幕蒼穹(Iron Sky), 看到字幕完才起身, 2012年cult片首選, 長課時腦袋不斷重播電影主題曲, 睇怕要買sound-track 看門口了.

下午到馬鞍山和上星期一樣路線30k, 速度保持430穿梭機, 前晚那課太赲,走了16k 到水陸墟作抽筋走慢小小, 之後頂回馬鞍山26k已經爆, 慢跑1k就停。今天冬日下, 人生刻度可以暖暖劃一下.

本月至今累積87公里

升級   0%

該用戶從未簽到

10.12.2012 EasyRun 12k 59'49 

地點: 花墟運動場

7'15/5'45/4'55/4'50/4'41/4'36/
    4'33/4'34/4'39/4'34/4'37/4'42/

話說前三課限時走强度, 今晚可以調節下, 小步跑到花墟順着力自轉夠一小時12公里,回家再熱敷。

本月累積  99公里

升級   0%

該用戶從未簽到

12/12/2012 跑手堂 800 x 8 (5' 組)

地點: 九龍灣運動場

2'58/2'56/2'54/2’55/2’53/
    2'57/2'55/2'54/skip/skip/

話說上堂先慢跑2k, 大夥練完拆解主菜走10 隻800 5' 連休,速度保持2'55,腳仔有點壓力上岸走少兩隻調整下。

本月累積107公里

升級   0%

該用戶從未簽到

13.12.2012 晨運小步跑 44' 7k

地點: 大坑東足球場大草地

話說見大腿繃緊今晚又要開夜, 晨早出發大坑東大草地, 呢度未來過, 好不熱鬧, 和其他公公婆婆晨運, 超慢跑鬆脚.

本月累積計114公里

升級   0%

該用戶從未簽到

15.12.2012 LSD 32k 馬沙之反擊

地點: 馬鞍山> 大美督>鹿頸> 沙頭角

5'51/5'27/5'24/5'28/5'26/
    5'21/5'25/5'22/5'16/5'11/
    5'15/5'21/5'32/5'25/5'34/
    5'33/5'17/5'40/5'36/5'24/
    5'52/5'20/5'27/5'18/5'38/
    5'22/5'24/5'15
    豆腐花+可樂15'
    5'46/5'21/5'24/5'24

話說見休息週可以輕鬆調整, 週末早上陽光普照下晨早出發由馬鞍山恒安站出發, 一路看風景一路慢跑入鹿頸, 吃碗豆腐花繼續慢跑到沙頭角公路, 距離粉嶺站好似仲好遠, 跳上小巴走人, 攰到粉碎.

本月累積計146公里

升級   0%

該用戶從未簽到

16/12/2012 Easy Run 12k

地點: 九龍仔公園

5'15/5'18/
    4'58/4'49/4'45/4'41/4'42/
    4'36/4'28/4'24/4'24/4'22/

話說昨天長課完大腿好繄,今晚慢跑2k後都是easy run, 天氣仍然很濕, 跑了5k 已經水人一個。

本月累積  158公里

升級   0%

該用戶從未簽到

18.11.2012 EasyRun 15k 1:21

中電>九龍塘>浸會>黄大仙>斧山> 花墟

6'13/5'40/5'41/5'25/5'51/
    5'32/5'43/5'31/5'30/5'08/
    5'06/5'00/4'54/5'01/5'17/

話說今週可以輕鬆d, 今日放街順便走下小小上落斜,單程31' 到斧山村運動塲,回程再到花墟自轉夠15k。

本月累積計173公里

升級   0%

該用戶從未簽到

22/12/2012 冬日長課@430 11k x 2

馬鞍山長廊 >< 大埔元洲仔

5'21/4'51/4'30/4'28/4'26/
    4'31/4'36/4'39/4'50/4'31/4'30

4'26/4'14/4'20/4'27/4'22/
    4'26/4'23/4'36/4'40/4'39/4'30

話說星期六早上約七兄長課, 去程攰攰地入了元洲仔公園出了意外, 跨欄跌損左膝蓋, 叫七兄走先, 檢查冇傷關節筋絡就踢腿等七兄回程, 擦傷点都有點痛就住跑, 不過冇大礙, 今天人生刻度真的劃了一下,成條血痕.

本月至今累積199公里