香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 叮叮噹 於 2009/2/7 02:43 PM 發表

大圍,

真係羨慕你地有得去逍遙跑+飲茶特訓.

今日熱水足浴, 全身拉筋, 按摩吓對腳啲肌肉, 可以鬆弛對腳.

平常心去跑第一隻全馬, 我地一大班半馬友係駱克道等你地凱旋而歸, 加油!

x2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2009-2-7 14:42 發表
    大圍,
    預約辦理回鄉卡 , 上網都OK

http://www.ctshk.com/passport/bookrep.htm

登錄/註冊後可看大圖

wayne兄,我知道呀,但係上網預約D quota一早就full使,所以先要親身去呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

元老級尊貴發燒跑手大圍兄

"平常心去跑第一隻全馬, 我地一大班半馬友係駱克道等你地凱旋而歸, 加油!"

X3

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-7 14:43 發表

大圍,

真係羨慕你地有得去逍遙跑+飲茶特訓.

今日熱水足浴, 全身拉筋, 按摩吓對腳啲肌肉, 可以鬆弛對腳.

平常心去跑第一隻全馬, 我地一大班半馬友係駱克道等你地凱旋而歸, 加油!

我會呀...叮叮噹都要加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2009-2-7 14:52 發表

x2

THANKS呀....大隻兄你聽日準備好未呀?
    今次唔好衰比我睇呀,起碼都要跑足全程....加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-7 14:58 發表

"平常心去跑第一隻全馬, 我地一大班半馬友係駱克道等你地凱旋而歸, 加油!"

X3

速行兄:
    明白使,放心啦....聽日維園見呀~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009/2/7 03:00 PM 發表

THANKS呀....大隻兄你聽日準備好未呀?
    今次唔好衰比我睇呀,起碼都要跑足全程....加油呀!

u2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-7 14:58 發表

x 4...
    加油,一百巴仙支持你!!!!!!

升級   52.33%

該用戶從未簽到

大圍兄:
    放鬆心情享受明天比賽,你應可達標。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-7 19:22 發表

x 4...
    加油,一百巴仙支持你!!!!!!

x5

大圍兄加油,明天齊齊上!

升級   0%

該用戶從未簽到

咁多人支持...好!我一定會盡力。
    而家早D訓抖足精神~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄加油 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

2008.2.8 渣打馬拉松

回想起自己正式參與長跑運動不足一年時,原始於08年渣打在偶然情況下報跑了半馬賽事。而本身之前是完全未接觸過長跑呢項運動,在胡亂操練情況下更於賽前弄傷,在操練不足及帶傷上陣下用了2'09完成第一次長跑比賽,猶記得當時衝線一刻心情是幾咁興奮,對長跑既興趣亦由此而生。
    當時對長跑既認識只限於每年一度的渣打馬拉松盛事,及得於網上發現長跑網呢個網站,呢個網站提供到很多有關長跑既訓練、比賽及其他有用資訊,最重要係可能結識到一大班志同道合對長跑充滿熱誠既好朋友。
    不經不覺一年過去又到了渣打馬拉松的大日子,由當初改變計劃大膽挑戰全馬,然後安排大同比賽及操練,由當初只求完成賽時到最後目標希望做到330,自己感覺上安排得都妥為理想。真係估唔到歷史又再次重演,於賽前兩星期一次長課中右腳膝頭外側一條筋突然拉傷,之後兩星期其實已經盡量停操主力養傷,但最後都未能順利完成賽事,現在先來一個賽後報告:

呢日既天氣比預期之中理想,如果跑手們本身操練足夠同時有理想狀態,做到理想時間應該唔難。
    由於已作好心理準備而且亦參加過唔少比賽,當日是在沒有太大壓力的情況下比賽,由於大頭蝦於寄存行李後才發覺忘記帶上計時器,於是計劃全程跟住目標330戰友batbat跑。起步我地排得比較後要大約3分鐘先過到起點,亦由於實在太多人頭2K大塞人跑得好慢,估計跑到5K後先可以用正常步速跑,跑到大約10K度因為多人已經跟唔到batbat失去咗佢踪影,冇辦法自己唯有用自己既感覺控制步速。
    去到汀九橋見到第一個長跑網ching梁兄折返(第一個認得既應該係領航員ching拍住金帶,果然係其實力非凡。),跟住cyw、白頭兄等等快馬亦相繼出現。於各折返點前後每當見到有長跑網ching ctse時大家都會高呼加油,互相激勵士氣。當跑到汀九橋折返點(20.3K)既時候睇到大鐘1'47'XX,計一計數已經知道冇可能做到330既目標,但係時間已經非常唔錯,當時身體狀況都冇咩問題跑得尚算輕鬆,心諗只要可以保持呢個步速到30K,之後12K就算點跌做到SUB4應該都冇問題。
    呢個世界既野又邊會事事咁如意,當我跑出長青隧道冇幾耐右邊小腿肌肉突然跳一跳,跟住膝頭外側條筋傳一陣刺痛,即時慢落來希望慢JOG一陣會冇事可以繼續,結果係越JOG條筋扯得越緊,只要稍為提腿條筋就痛根本係跑唔到。冇辦法唯有停底行,行咗一陣見到前面有個TOILET咁順便行去放一放水,之後就係天橋邊拉下筋睇下會唔會好轉,但係都冇效,於是直頭坐係地下度比對腳休息下,坐咗陣起返身都係跑唔到於是行,行到救傷站問佢有冇野可以止痛,但係佢話冇得松節油,我冇查到走咗又繼續行,呢個時候真係好無奈又無助,心知係冇可能係指定時間內行到返終點但係更加唔想上車。

就係呢個時候見到有人留底支試用裝按摩膏係地下,我即時攞咗來卒腳,一路卒一路按摩右腳筋痛既地方直至成支比我查使,再行咗一陣我就試下JOG條筋好似真係鬆咗D,不過稍為一提腿條筋仍然會痛所以只可以好慢好慢咁JOG,因為咁JOG法原全用唔到大腿既力,全部力受使係腳掌同小腿,比跑5'/K還要辛苦好多真係搞到滿頭大汗,所以每JOG數分鐘就會覺得好攰好攰需要停底行,經過30K check point 既時候大鐘顯示啱啱3'00'XX,最後12K仲有兩個半鐘頭應該JOG下行下都夠時間返去,個心先至可以放低。  
    經過一段漫漫長路過咗西隧去到林士街天橋,咁啱見到runrun ctse係救傷站度查緊松節油,由於佢都係帶傷上陣,於是我停底等埋佢查完一路行一路傾咗一陣計,佢話佢唔止腳痛仲已經雙腳抽使筋,佢堅持要繼續半跑半行咁返終點,而我相反因為知道時間充足決定選擇呢程全行,我真係好佩服佢既勵力。

路上又遇到另外一位不相識只係大家同樣著住長跑網衫既ching,尾程拍住一邊吹水一邊行,行到銅鑼灣見到各位2公攝記及打氣團不斷為自己歡呼加油真係好開心,最後大會時間5'13'52完成,感覺好開心最難得仲可以幫我影到D咁正常既靚相。

銅鑼灣鬧市 by NC:
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

雖然今次有傷在身,渣打全馬未能達標...
    但我相信你傷癒後,之後好好調理,3:30冇難度.. ^^
    加油呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄難得咁多阻滯,咁辛苦都仲一直掛住燦爛既笑容,真係大家既學習對象~~
    繼續努力啦!!出年一定有好成績,長跑長有!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

保重 保重!!好好休息!!

明年向3:30出發!!!! add oil ar

長跑長友 ar 

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-2-9 10:11 發表

保重 保重!!好好休息!!

明年向3:30出發!!!! add oil ar

長跑長友 ar

大圍兄,回程時係西九過你時我都覺得好奇怪,因為你之前一直都係我前面好遠的地方跑,
    而我只係用好穩定的均速在跑,根本係唔會再見到你...原來你抽筋慢左落來.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

大圍兄, 你的實力不用置疑, 我相信你明年全馬一定會有好成績!!加油!!!