香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,可以既話就聽醫生講休兩個月啦,期間咪去做下gym同埋游下水囉,長跑長有呀!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

大圍ching, 睇黎問題唔大, 唔使擔心啦, 不過對腳真係要休息多d.
等到好番就唔使再比傷患困擾, 可以跑得開開心心啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-2-11 21:15 發表
很高興知道大圍兄沒有甚麼大礙.
如果"3月8日綠色有機健康跑"大圍兄繼續出賽, 不要跑得太快了, 要讓身體好好休息.
祝大圍兄早日康復.

Harvey兄:
多謝你關心呀,離綠色仲有成個月wor....如果到時連5K都跑唔到真係死得! 其實呢個比賽又冇成綪既,主要係想參與同埋攞佢D紀念品。
咁ching你跑完全馬復原成點呢?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

大圍兄, 咁就乖乖地聽醫生話好好休息兩個月, 讓雙腳完全康復, 之後又可以再跑LA. 同埋問下醫生休養期間可否做其他輔助運動?等你唔使咁悶.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-11 21:57 發表
大圍兄, 咁就乖乖地聽醫生話好好休息兩個月, 讓雙腳完全康復, 之後又可以再跑LA. 同埋問下醫生休養期間可否做其他輔助運動?等你唔使咁悶.

贊同...
大圍兄好好休息...
祝早日康復~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-11 21:30 發表
大圍兄,可以既話就聽醫生講休兩個月啦,期間咪去做下gym同埋游下水囉,長跑長有呀!

係呀...比左錢梗係要聽佢講啦,只係諗住偷偷地跑下綠色有機跑,攞返D紀念品。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-11 21:44 發表
大圍ching, 睇黎問題唔大, 唔使擔心啦, 不過對腳真係要休息多d.
等到好番就唔使再比傷患困擾, 可以跑得開開心心啦

唔擔心呀.....D大賽都完使啦,真係可以休息呀~
妳既傷勢都唔使咁擔心呀,保持開朗心境對復原有幫助。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-11 21:57 發表

有呀....佢話可以游水~
同埋教左我D好簡單既強化四頭肌運動比我呀~
我仲問埋佢關於葡萄醣胺既野,佢好SURE咁話呢隻野冇幅作用唔怕食,不過需要咩份量因人而異,如果要食最好搵醫生開。

升級   98%

該用戶從未簽到

等你好返齊齊再上梅子林

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-11 21:57 發表

Harvey兄:
    多謝你關心呀,離綠色仲有成個月wor....如果到時連5K都跑唔到真係死得! 其實呢個比賽又冇成綪既,主要係想參與同埋攞佢D紀念品。
    咁ching你跑完全馬復原成點呢?

OK la. 現在雙脚已不痛.
    我和大人都報了有機跑, 到時見

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-11 22:29 發表

有呀....佢話可以游水~
    同埋教左我D好簡單既強化四頭肌運動比我呀~
    我仲問埋佢關於葡萄醣胺既野,佢好SURE咁話呢隻野冇幅作用唔怕食,不過需要咩份量因人而異,如果要食最好搵醫生開。  

ching, 我唔知原來醫生會開葡萄醣比病人食喎, 我以為呢D只係保健supplement.  我初初開始加量練全馬時, 膝頭就開始痛, 食左呢隻野之後約一個月就唔係幾痛, 食到跑完比賽都無事, 我家老爺都有同樣的問題, 食完都好左.  我知0呢度有D ching唔係幾贊成食, 但事實上我地兩個, 仲另外有幾個朋友都試過話work.  但我估都唔應該長期食, 驚會變成依賴.

你而家知道咩事, 又好快會好番, 咁我地D梅子有望啦!!!!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

大圍兄,最好還是聽醫生話好好休息至完全好番為止。你也知道我腳傷後至今都休養3個多月了!有傷是急唔來的,真的需要時間慢慢讓傷口復原才行。不過你都好過我好多好多啦,起碼都完成了第一個全馬!那現在靜下心來,好好養傷,記著“長跑長有(友)”!

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,下次再挑戰 330 吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2009-2-12 00:12 發表
    等你好返齊齊再上梅子林

CRE兄:
    睇到你報左名跑畢拉山預跑,你腳傷應該好返好多,咁就真係好。
    等我好返一於約你跑下長課加梅子林.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-2-12 11:11 發表

ching, 我唔知原來醫生會開葡萄醣比病人食喎, 我以為呢D只係保健supplement.  我初初開始加量練全馬時, 膝頭就開始痛, 食左呢隻野之後約一個月就唔係幾痛, 食到跑完比賽都無事, 我家老爺都有同樣的問題, 食完都 ...

wongc ctse:
    醫生而家開比我係1日食1000mg,唔知妳食開既量係幾多呢?
    醫師話呢隻野係要來修補軟骨,如果係keep住都會跑既話即係軟骨都會不斷咁努損,咁就應該係keep住食唔係等痛先食架。而且我信醫生講呢隻野唔會有幅作用唔怕食,係怕荷包會乾硬化就真。
    係wor...ctse跑完渣打而家復原成點呢? 下星期三晚堅堅佢地都會跑梅子林,妳會唔會join呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2009-2-12 12:14 發表
    大圍兄,最好還是聽醫生話好好休息至完全好番為止。你也知道我腳傷後至今都休養3個多月了!有傷是急唔來的,真的需要時間慢慢讓傷口復原才行。不過你都好過我好多好多啦,起碼都完成了第一個全馬!那現在靜下心來,好 ...

daniel兄:
    我會呀....襯而家D大賽完使,真係可以好好養傷啦。
    咁你呢...跑完個半馬感覺好何呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-2-12 15:14 發表
    大圍兄,下次再挑戰 330 吧!hgj091" />" />hj

慢子兄:
    嘻嘻.....咁你係咪一齊上先?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-13 00:22 發表

wongc ctse:
    醫生而家開比我係1日食1000mg,唔知妳食開既量係幾多呢?
    醫師話呢隻野係要來修補軟骨,如果係keep住都會跑既話即係軟骨都會不斷咁努損,咁就應該係keep住食唔係等痛先食架。而且我信醫 ...

我毅行前就食左一個月操山~~~好似冇咩大作用~~~點知去返跑個陣~~個膝蓋都好正常~完全冇事~~唔知關唔關呢d事
    如果我操返山~~都會試下再食

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-13 00:54 發表

我毅行前就食左一個月操山~~~好似冇咩大作用~~~點知去返跑個陣~~個膝蓋都好正常~完全冇事~~唔知關唔關呢d事
    如果我操返山~~都會試下再食

梁兄:
    聽醫生講....呢隻野最少要食3個月先有效,如果食要早D食定。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-13 00:24 發表

慢子兄:
    嘻嘻.....咁你係咪一齊上先?

嘻嘻!好呀!