香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-5 22:57 發表
    2009.4.5 Round The Island (65K比賽)
    玩完今日呢個比賽覺得好開心呀,第一次玩又冇pre-trip過都比我順利完成到。
    條路唔止長(65K),仲要勁多大長甘斜路同埋樓梯,d山路反而我覺得比較易走。
    呢類小型比賽(聽講得 ...

係呀呢個比賽出名補給非常充足,雖然人小小但真係好好玩呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-5 22:57 發表
    2009.4.5 Round The Island (65K比賽)
    玩完今日呢個比賽覺得好開心呀,第一次玩又冇pre-trip過都比我順利完成到。
    條路唔止長(65K),仲要勁多大長甘斜路同埋樓梯,d山路反而我覺得比較易走。
    呢類小型比賽(聽講得 ...

我想問下係未沿路無指示?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-6 22:49 發表

我想問下係未沿路無指示?

梗係有啦....沿途都會油左d藍點做記號,不過有d轉彎位唔留意好易miss左,我咪走錯左兩次LAW。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-6 15:10 發表
    大圍兄, 果然好野!!!!65km加埋咁多大長甘真係唔野小. 你仲係sub9hr完成. 我相信你今年行毅行都會無mac難度. 其實如果唔係膝傷, 我都想試下呢個環島行. 下年睇下有無機會一齊著網衫出戰!!!!" />" />yg

kopo兄:
    咁約定你出年一齊著網衫玩過。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-4-6 23:09 發表
    呢個賽幾錢呀﹖好似好得意喎!

oscar兄:
    $300...計落真係好抵玩,下年你都一齊玩啦。

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-5 23:50 發表

下年都想玩呀,因為會係跑相反方向架,不過太長遠邊諗得咁多,今年得我一個人著網衫跑,希望下年會多d啦。" />" />  
    btw 我大長甘斜路同埋樓梯都係行架,唔係死左9年啦。" />" />

大圍ching,看到你的blog都覺得呢個比賽真係值得玩.
    本來都想玩呢個比賽,無奈星期日要返學,
    希望下年有機會一齊玩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwoksiu 於 2009-4-6 23:31 發表

大圍ching,看到你的blog都覺得呢個比賽真係值得玩.
    本來都想玩呢個比賽,無奈星期日要返學,
    希望下年有機會一齊玩

kwoksiu兄:
    下年一齊玩梗係好啦,但係你今年唔係應該主力練10K速度咩? 我怕你兼顧唔到兩種極之唔同既比賽訓練方法,你要諗清楚呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.4.7 沙田運動場 Recovery Run + 踢腿練習
    玩完星期日個65K RTI,好好彩膝頭同埋筋都應該冇傷,之係休息左1日之後雙腿肌肉依然係好緊,預左唔跑梅子林只係運動場jog下同埋做下基本踢腿,是日餐單:
    1) 慢跑 2K + 拉筋
    2) 神腿3式 @50m x 3 sets
    3) 慢跑 2K + 拉筋
    之後沖身等埋其他dab梅跑手一齊去宵夜吹水。

2009.4.8 荃灣西鐵 <---> 深井 慢跑13K
    呢晚join左長跑網約跑,經過之前一晚既Recovery Run之後,雖然雙腿肌肉已經冇咁緊但係都仲係好攰,所以全程都係用均速慢跑,順便又可以練下節奏跑,去程 38'39,跟住係7仔門口休息約15分鐘等埋其他A線跑手再一齊回程,回程時間 39'XX,跟住拉筋沖身。

P.S. 既然而家冇咩傷一於報埋5.17個8K比賽,到時睇下可以做到咩時間先。

升級   20.35%

該用戶從未簽到

圍圍·請問……明天你會不會帶羽毛球啊?

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄好野,狀態不斷提升中!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-4-9 19:35 發表
    圍圍·請問……明天你會不會帶羽毛球啊?

華華:
    我會帶波呀,你帶自己拍得架啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-9 23:08 發表
    大圍兄好野,狀態不斷提升中!

馬王兄:
    小弟短途速度同你仲差好遠呀,希望可以係來緊兩個比賽操返起少少速度啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-4-9 23:21 發表

其實都可以諗下架!ccm做頭盤,渣打做主菜(其實去玩嘢),呢個做甜品。其他賽就唔玩囉!

呵呵...OSCAR兄諗住專向長途發展咁WOR~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.4.10 沙田運動場 邪神分享會
    呢日因為係假期,邪神分享會可以改係日頭沙田運動場進行,今次係場練有新野玩,run down如下:
    1) 開始大家先係8線慢跑5個圈熱身
    2) 神腿3式(踢腿練習)
    3) 連續上踢腿 + 節奏跳 + 衝刺急停
    4) 主菜爆2K,時間7'44 (自己PB)
    5) 慢跑cool down + 拉筋

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.4.12 長跑網約跑-復活梅子比腳大會 (4.26沙田越野道路混合賽試路)
    沙田運動場集合,大家慢跑約15分鐘+踢腿拉筋,準時4:30pm出發,自己頭2,3K都跟住大隊尾慢跑,之後到4.26賽道因為要留後大隊尾,全程山路大陪份都係行,比上次試路落完兩易行好多,路面不覺濕滑跑起來還是可以的。
    到離開山路就開始落雨,真係好彩,跟住係梅子林路閘口會合其他ching ctse就回程返運動場,沿途跟住一位ctse尾均速咁跑,返到運動場再跑多一圈cool down,拉筋收工。
    之後大部份跑手都趕住交人,最後得返9個人一齊食飯不過大家都食得好開心。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.4.19 青衣運動場 Interval Run (400m 3分連休 x 10)
    跑完4.12試路之後,因為成個星期都要OT所以都冇跑過,呢日一次過玩返夠本:

A) 早場8:00a.m.先來一場長跑網足私房球賽,比賽結果 0:3 B隊勝出,其實當日A隊實力與表現絕不比B隊差,再一次證明波係圓既。
    球賽片段 : http://www.mediafire.com/?sharekey=0874b31aa193dda18ef1259ff1b60e81d54c47b3ea26097f5621d66e282a0ee8

B) 正場11:30a.m.青衣運動場衝圈,今次跑10個400m (3分連休),今日個program雖然好簡單,但係都幾甘下:
        - 慢跑約15分鐘熱身
        - 神腿3式(踢腿練習)
        - 主菜 (400m @3 x 10)
          1'38'30  1'37'46  1'30'50  1'30'51  1'31'57  1'30'52  1'29'88  1'29'70  1'31'69  1'26'38
          頭兩個因為大家一齊跑用1'40pacing,之後梁兄提意用返自己1'30pacing來跑。   
        - 體能訓練-主要有連續跟腿 x 3、X跑步行x 3、(掌上壓10下+收腹10下+老虎跳10下) X 3 sets
        - 拉筋

C) 同場加影桌球練習,7個人打兩個鐘,玩左3局咁多,可能大家都少打所以入波比較少,不過真係好好玩,以後要搵機會打多d。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1038# 的帖子

你上個星期日的活動真是多姿多彩喎...
    由早做運動做到晚...
    厲害..

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.4.22 公園緩跑徑慢跑 + 踢腿練習

星期日踢完波再加埋衝圈真係成個人散使,今日都仲未復完得使d肌肉仲有少少酸痛。
    難得今晚7:30pm可以放工,於是返到屋企即刻換衫落樓下公園慢跑,諗住可以jog返鬆d肌肉迎接星期五既邪神分享會。
    先先慢跑5個圈(1.5K)熱身,之後練習神腿3式+瓜步行,可能之前兩晚都訓得好少,加上肚餓個人已經有d暈暈地,諗諗下都係收操去食飯算數。
    呢兩個星期真係跑得勁少,忙完呢個星期遲d要跑返多d補返數~