香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

越來越懶寫blog,唔寫個blog好快又沈左唔知去邊....點算好呢?
都係寫返少少野推返佢上來先......

2009.7.11 壞人同盟-毅行操練(三)

參與隊員:大圍、馬王、R
出發時間:15:00
路線      :麥徑4-5段 (約23.3K)
完成時間:4:06  (2:12  1:54)

呢日掛緊3號波,天陰陰間唔中仲有雨,感覺唔太熱所以冇上次操練咁辛苦,比原定目標5小時完成快好多,不過計埋士多補給都飲左成3L水,我諗緊使唔使習慣飲返少d水。
今次我地3個隊員輪流帶一段,效果唔錯大家都唔會互相扯爆對方,希望大家以後操練都咁順利,向18小時呢個高難度目標繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.7.14 灣仔運動場 Interval Run 800m @5'30 x 8

呢晚照舊跟泰基班ching ctse一齊衝圈,放工好趕去到運動場都差唔多起跑,只係夠時間慢跑一圈熱身+少少拉筋就要開始。
好耐未跑過800m Interval,都唔知要用咩速度走好,唯有隨心......
時間:3'06"50  3'09"38  3'12"94  3'16"22  3'22"21  3'22"66  3'21"40  skip
今次都係食唔使....雖然last 2 sets加左15秒休息,但係最後果個跑過100m之後開始感到橫隔膜抽痛,頂唔順唯有拉停行返去。
抖返順先再慢跑cool down同拉筋.....最後梗係一齊食飯啤啤佢啦。
不過下星期開始灣仔封場改去快活谷操.....到時多數join唔到,本身而家又要兼顧毅行d操練,真係要度度以後應該點練法好。

2009.7.15  放工打壁球1個鐘.....好好玩!

升級   0%

該用戶從未簽到

前晚同你操練完,隊啤酒.....爽!

升級   0%

該用戶從未簽到

操練完,隊啤酒.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-7-16 10:24 發表
前晚同你操練完,隊啤酒.....爽!

Terry:
直頭正到唔識講啦......
話時話....你就掂啦,而家跟埋教練操,我連尾燈都望你唔到.....來緊中興盃你只要唔傷好大機會攞獎,我睇好你架。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.7.18 壞人同盟-毅行操練(四)

參與隊員:壞人、大圍、馬王、R
出發時間:9:30am
路線      :麥徑1-2段 (約24.1K)
完成時間:4:15

今次操練於高溫33度及勁曬環境之下完成,小隊一行4人9:30am於北潭涌起點出發。由壞人隊長帶領用舒適步速前進,第一段沿途經過萬宜水庫東西壩美麗風景,但係由於路段十分開掦大部份時間雖於暴曬之下進行,水份消耗特別快。
到達東壩尾涼亭途程約為10K,時間剛好用了一小時,出發時既1.5L水袋只淨餘大約500ml左右。小休一陣小隊再由壞人隊長帶領下向麥徑2段進發,由東壩涼亭至第一個補給站西灣士多呢一段約5K路程,應該係今次操練大家最辛苦既一段,自己飲水量亦不受控制,未到西灣補給站已經冇使水,幾經艱苦卒之到達西灣村士多,二話不說即時灌下一支水特作補充,再來支冰凍五花茶.....實在太爽,再為水袋加水約1L,大家係度洗下面淋下水降溫又放下水,休息左最少都有10分鐘先好唔情願咁又要上路。
離開西灣村冇耐就到達鹹田村,因為天氣實在太熱,大家又係度休息一陣作補給,自己都亦受唔住引誘飲左罐汔水,咁就出事啦......
由於之前係西灣村已經一次過飲下1.2L飲品,加上呢罐汔水真係有少少肚脹感覺,離開鹹田村後因為主要為平路+少落斜,其他隊員步速越來越快,自己開始跟唔上同時突然橫隔膜開始感覺抽痛,唯有減慢速度,到咗最後2K路程已經冇咩鬥志,直頭唔想跑行返去算數。
原定計劃係由北潭凹跑多4K返去北潭涌,最後梗係冇咁做改為搭的士返北潭涌啦,之後因為自己趕時間所以冇等大家自己走先,真係唔好意思。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

要慢慢調節下飲食節奏呀!-R-兄跑開山賽可以參考下佢的方法WOR!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-19 04:58 發表
    2009.7.18 壞人同盟-毅行操練(四)

參與隊員:壞人、大圍、馬王、R
    出發時間:9:30am
    路線      :麥徑1-2段 (約24.1K)
    完成時間:4:15

今次操練於高溫33度及勁曬環境之下完成,小隊一行4人9:30am於北潭涌起 ...

33度實在太熱了!還能跑24.1K,佩復,佩復

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-7-19 21:09 發表
    要慢慢調節下飲食節奏呀!-R-兄跑開山賽可以參考下佢的方法WOR!

呢樣一定啦.....我第一年玩毅行,真係要全靠壞人同R兄睇住先得架~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-20 07:20 發表

33度實在太熱了!還能跑24.1K,佩復,佩復

佐治兄:
    真係失禮使先真.....最後2K個人真係冇使鬥志,幾位隊友跑返去我自己一個係後面慢慢行~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-20 11:04 發表

佐治兄:
    真係失禮使先真.....最後2K個人真係冇使鬥志,幾位隊友跑返去我自己一個係後面慢慢行~hgjD103" />" />hj

大圍兄,頭兩、三課可能會辛苦d,慣左之後會好好多,唔好太介懷~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-20 11:04 發表

佐治兄:
    真係失禮使先真.....最後2K個人真係冇使鬥志,幾位隊友跑返去我自己一個係後面慢慢行~hgjD103" />" />hj

你已經很不錯了!是我的話,10K都不一定跑得到。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-21 02:01 發表

你已經很不錯了!是我的話,10K都不一定跑得到。

佐治兄:
    多謝ching既鼓勵,睇完你個blog先知你真係唔簡單,希望ching來緊2010 Boston Marathon 可以再創住績,小弟以後仲要ching多多提點。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.7.21 跑馬地馬場 Interval Run 800m @5'30 x 8 sets

因為灣仔運動場封場既關係,逢星期二泰基既衝圈練習將改係跑馬地馬場大圈進行。
    本來諗住今次join唔到要自己操,好彩又可以好準時放工,盡趕都可以係7:00pm前到達,換好衫做完少量拉筋就正式開始呢晚主菜。

800m @5'30 x 8 sets 時間如下:
    2'57"82  3'02"26  3'05"09  3'07"02
    3'15"88  3'07"65  3'11"45  3'00"04

今次時間比上星期係灣仔場操好,而且仲冇咁辛苦,但離開10K sub 40'既水準仲差好遠,還需繼續努力。

升級   30.33%

該用戶從未簽到

大圍兄, 上次唔該晒你, 屋企人參加完畢業典禮仲玩得好開心番黎了~ Thank you~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-22 17:44 發表
    2009.7.21 跑馬地馬場 Interval Run 800m @5'30 x 8 sets

因為灣仔運動場封場既關係,逢星期二泰基既衝圈練習將改係跑馬地馬場大圈進行。
    本來諗住今次join唔到要自己操,好彩又可以好準時放工,盡趕都可以係7:0 ...

大圍ching. 速度很好,相信不久就可以sub 40.

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄,有幸同閣下夜山操練,途中並得到閣下停下等候小弟做防雨工作,謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-7-25 17:30 發表
    大圍兄, 上次唔該晒你, 屋企人參加完畢業典禮仲玩得好開心番黎了~ Thank you~

貓仔欣 ctse:
    好耐冇見啦...唔使咁客氣啦,其實我都冇幫到妳咩手,反而我要多謝妳d靚相先真,有機會我都好想過澳洲玩下。