香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

佢不嬲都係咁~~踢完波又行山~過一日又玩兩項~~大把野玩

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-6-21 23:22 發表

真係呀...
    我今日跑完都要飲返好多野.....

stanley兄:仲有兩個星期...你都要加油呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-21 23:28 發表
    大圍好似有無限精力, 昨日行山, 今早長課, 重可以打壁球......十足十鐵人.

叮叮噹:都係因為同大家一齊玩好開心,精力就會自然來.....妳信唔信丫?

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.24 沙田運動場 Interval 400m @3' x 8

今晚放工照計劃返沙田補返琴晚果課 Interval,本來想最少走10個,最後都係爆爆地走唔使.....
    1) 慢跑15分鐘熱身 + 簡單拉筋
    2) 神腿3式 @50m x 2sets
    3) 主菜,時間如下...
        1'23"30...跑第2set果陣禁錯錶,於是停跑返轉頭重新來過,呢個唔計當送。
        1'28"87  1'25"50  1'26"33  1'26"65
        1'26"26  1'29"39  1'29"82  1'30"45 真係爆回唔到氣,唯有收工
    4) 抖返順再慢跑15分鐘cool down + 拉筋收操

P.S. 沙田運動場因為維修看台,搞到條跑道爛使,我諗暫時都唔去果度跑住啦。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-17 10:15 發表

前進兄,sub 40' 我諗今年都好難做到,你衝1K用咩時間先? 我諗起碼要快多10秒先會有信心。

盡量都想keep住4分鐘/k,到賽季至上量囉!其實真係無時間操!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-6-25 00:27 發表

盡量都想keep住4分鐘/k,到賽季至上量囉!其實真係無時間操!

呢個都係好多跑手普遍既問題...比心機呀!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-25 09:46 發表

呢個都係好多跑手普遍既問題...比心機呀!

係呀!!所以宜家都會玩精d囉!! 盡量保持唔傷就夠啦!!

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.27 壞人同盟毅行操山(2) 麥徑第4段

今日壞人同盟隊長壞人兄,帶領我同馬王操山,原定計劃走第4,5段,後尾因為落大雨+行雷被迫提早係基圍爾營徹退。
    我地先係西頁食飽早餐,跟住搭的士去到水浪窩起步,之前睇過資料都知4段條路都好甘下,所以都係採取上山行、平路/落山慢跑策略。頭段因為一路落住微微雨唔太熱所以都走得唔係太辛苦,係有少少邪邪地.....有個分义路口,唔知點解我地3個人都睇唔到個牌竟然miss左行錯路,走多左同埋使左d時間。
    記得好似大約過左大金鐘度開始落好大雨,落兩都唔係問題,最慘仲係咁行雷,呢個時候馬王好似見水即生咁越跑越快,壞人兄又跟住加速,搞到我一個人係咁搏命追都跟唔住,最後要等佢地停底等埋我休息下。大家商量過之後....為安全計都係取消操練提早徹退,之後我地盡快跑完第4段去到基圍爾營,經飛鵝山落山。
    全程加埋徹退路線大約走左15K,時間用左大約3個鐘,最後撘返小巴出彩虹一齊食埋lunch先散band。

升級   100%

開心

你地幾點到基圍爾營??本來諗住追你地~~~11點到馬鞍頂就勁大雨~走都走唔切

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-6-28 10:35 發表
    你地幾點到基圍爾營??本來諗住追你地~~~11點到馬鞍頂就勁大雨~走都走唔切

我地食埋早餐差唔多9:00先開始起步,去到基圍爾營應該大約11:30度,你會唔會係我地起步果陣已經過左第3段,一係就係我地行錯路果陣追過左我地,所以見唔到我地。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.28 馬鞍山遊樂場<---> 科學圍 Recovery Run 12K

今朝join埋瘋瘋同其他幾位ching友情去"馬",因為琴日操完山今日都係諗住慢跑當recovery。
    等齊人大約8:15am起步,一開始瘋瘋已經拉唔住同幾位快腳ching衝左出去,我就拍住stan兄同andrew兄係後面用大約6'/K既速度慢跑,今朝天氣幾啱跑步.....冇太陽又啱啱落過雨幾清涼下。
    去程我、stan兄同埋andrew兄都係拍住一齊走,因為唔快大家都幾輕鬆下,間唔中仲可以傾下計吹下水,好快已經跑到過左馬料水碼頭,之後andrew兄有傷先後掉頭,我就stan兄繼續走,諗住到見到d快腳回程既時候我地都一齊回程,跟住跑到科學園中間度都未見到人,估計當時我地已經跑左夠6K都未見有人返轉頭,我地商量過驚d快腳唔知會唔會唔夠喉加程跑左去元洲仔,於是我地決定唔等先行回程,返到終點andrew兄係度做緊踢腿,我自己都做下拉筋,冇幾耐其他人都相繼返到終點。
    自己冇帶錶,唔該stan兄提供時間:(去程 約38'  回程 約36')

P.S. 下星期日預告 - 停雲ching帶路跑西沙公路,詳情等瘋瘋出post。

升級   100%

開心

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-28 12:54 發表

我地食埋早餐差唔多9:00先開始起步,去到基圍爾營應該大約11:30度,你會唔會係我地起步果陣已經過左第3段,一係就係我地行錯路果陣追過左我地,所以見唔到我地。hgjD115" />" />hj

我大約十點行完第三段~~不過係恆安個邊走左~~應該差唔多WOO

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-6-28 20:13 發表

我大約十點行完第三段~~不過係恆安個邊走左~~應該差唔多WOO

ic.....梁兄下星期係咪都會操,睇下啱唔啱時間又一齊操啦,不過係都只可以跟你一段....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-28 13:21 發表
    2009.6.28 馬鞍山遊樂場 科學圍 Recovery Run 12K

今朝join埋瘋瘋同其他幾位ching友情去"馬",因為琴日操完山今日都係諗住慢跑當recovery。
    等齊人大約8:15am起步,一開始瘋瘋已經拉唔住同幾位快腳ching衝左出去 ...

前日跑山真係夠晒難忘

第一次跑因天氣關係只完成了第四段,有d可惜,其實大家仲有氣力跑埋第五段,不過第一課操練有呢個速度已經唔錯了

呢兩日去買番個靚d既背囊先

升級   0%

該用戶從未簽到

一個星期冇寫blog已經沈左去第2頁,點都要寫返d野先得~

2009.7.3 泰基極速漂移 沙田運動場<--->梅子林 12K

呢晚可以準時放工, 一於趕返沙田跟下泰基跑梅子林,去到已經差唔多7:30,熱身都做唔到只可以求其拉下筋就出發。
    去程因為未熱身,加上冇帶眼鏡睇唔清楚條路,所以跑得唔係咁順,去到梅子林路口時間20'34,跟住上斜衝10'55,回程斜路慢jog落10'12,最後跑返運動場用左22'26,
    總時間:1:04'08
    P.S. 泰基班跑手好多係灣仔場衝圈見過,不過自己怕醜之前冇咩點介紹,以後希望可以多d機會一齊跑。

2009.7.4 長跑網足球隊 足球友誼賽

今次既對手聽peter數兄講都係雜牌軍,長跑網隊因為踢得比較夾同埋體能比對方好,最終大勝5:0延續不敗記錄。

2009.7.5 友情去"馬"約跑 馬鞍山遊樂場<--->西貢水浪窩 全長約16K

今朝有咩太陽唔係咁熱,雖然部份路段有上落斜但係跑來都冇上次咁辛苦,去程跟住停雲、阿四兩位ching跑,感覺步速唔係太快都跟得稍為輕鬆,半程用左46'38....當時已經知呢段路應該唔止7K,後尾有ching既GPS度到最少有8K。
    係度休息一陣同埋補水,等埋大隊影下大合照hea左10分鐘先回程,回程計劃都係盡跟停雲、阿四兩位ching走,跑左一陣路佢地就開始好似越跑越快咁,自己好彩仲有少少力加到....一於死跟吊住大約100m距離,差唔多返到馬鞍山既時候聽日後面急速腳步聲迫近,原來係果位泰基ching從後趕上好輕鬆咁已經過左小弟,自己果時已經冇辦法加速去追,唯有keep住自己步速跑返終點算啦,睇返錶回程用左48'56 (其中停左最少5分鐘影相),計返回程係快過去程都好多。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.7.7 灣仔運動場 Interval Run 400m @2'45 x 13

呢晚都係跟泰基班跑手一齊衝圈,今次衝400m......初時仲以為會冇咁辛苦,點知原來比平時自己練休少15秒已經差好遠,最後仲要skip其中兩個。
    1'21"50  1'25"63  1'26"31  1'27"00  1'26"51
    1'30"51  1'29"27     skip     1'27"62  1'29"33
    1'26"89  1'32"13     skip     1'30"70  1'24"03
    d時間唔係咁穏定,一來自己未夠火喉,二來因為田總而家既新rule,有時會被迫全程走第3線唔知果度影響有幾大呢!尾圈頭段試下盡搶....未到一半已經散使捱返來,好鬼辛苦。抖順返條氣慢跑一個圈cool down之後拉筋,最後再做返神腿3式先收操,跑得咁辛苦之後梗係要同幾位ching食飯啤啤佢。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-7-8 11:33 發表

唉...可門10K請硬你食富豪早餐!

瘋瘋:
    唔使咁快打定輸數,一日未跑完勝負都未決........
    諗到有人請食鮑魚早餐就流水添....

升級   100%

該用戶從未簽到