香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝佐治兄鼓勵,本來我自己都冇咩信心可以跑到 sub40',聽完你咁講我一定唔會放棄繼續努力既~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-26 13:11 發表
大圍兄,有幸同閣下夜山操練,途中並得到閣下停下等候小弟做防雨工作,謝謝!

平兄: 可以同大家一齊操練,應該係小弟同大家講多謝先啱,第一次行夜山真係好難忘。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-27 14:19 發表

多謝佐治兄鼓勵,本來我自己都冇咩信心可以跑到 sub40',聽完你咁講我一定唔會放棄繼續努力既~

圍圍:我睇你d跑in時間係一定做到sub40架啦!但可能要多小小耐速跑好d!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-27 14:19 發表

sub40也是在下的目標,一齊努力,加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-7-27 22:27 發表

圍圍:我睇你d跑in時間係一定做到sub40架啦!但可能要多小小耐速跑好d!

前進兄:
    明白...呢排比較忙又要操山,所以都跑少左,遲d希望盡量抽時間操下耐速。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.7.24 毅行操練(五)

出發時間:22:00
    路線      :麥徑4-5段 (約23.3K)
    完成時間:5:04  (2:47  2:17)

呢日join埋長跑網另外兩隊25hrs既盟友一齊操夜山,壞人同盟除左小弟仲有馬王兄一齊參與。  
    今次自己都係第一次行夜山,主要目的都係希望熟習於夜間活動,所以全程都係用比較輕鬆既步速跟係最後面走,詳細情況平兄已經係佢個blog度寫得好清楚,我自己感想今次真係一個好難得既經驗,大家都能夠充份體現到合作精神,順利完成今次夜間操練,要比個叻大家!
    至於時間方面用左5:04完成4-5段,比上次日間操練啱啱用多一個鐘,不過就比較輕鬆好多,之後跟大隊分手,己一個人沿大埔道慢跑約4K返屋企。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該瘋瘋.....好有興趣, 試玩下B線都好, 不過係海游200m有少少驚wor, 同埋游得慢會唔會比人笑架?

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.7.28 跑馬地馬場 Interval Run 800m @5'30 x 8 sets

呢晚都係join泰基一齊衝圈,同上星期二一樣都係走800m @5'30 x 8 sets 時間如下:
    2'53"01  2'55"56  3'09"08  3'12"26
    3'28"04  3'29"08  3'29"62  3'14"18

頭果set一起步已經比個靚女跑手係隔離半個身位後吊住來跑,本來都知自己開快左少少,但係因為唔衰得點都頂住唔比個女仔過頭,搞到跑完第一個800已然有d辛苦。
    到第二set諗住調返轉跟住個女仔跑希望未段可以過佢頭,但係佢好似越放越順咁追來追去都追佢唔到,仲要慢佢成2秒度過終點....真係勁。
    因為頭兩set跑得太快,加上唔知會唔會係上星期五操完山未復原,跑第3set既時候小腿已經開始勁酸,跑跑下見到係前面個靚女跑手開始收慢,原來佢抽筋跟住果d佢都衝唔到,我諗佢都係因為頭兩set谷得太快頂唔順。
    之後因為小腿真係有d痛怕受傷,加上冇左個跟跑目標,本來諗住放寬唔操,後尾得到泰基ching鼓勵,情願跑慢少少都要完成佢,雖然之後幾set都做左包尾大班,但係都總算叫做完成使。
    休息一陣再jog返兩個大圈,然後再埋拉筋先收工。

P.S. 而家暫時逢星期2、5應該都會跟泰基操,星期六日操山,加埋平日一晚踢波運動量應該都夠,係最緊要唔好受傷。比賽方面除左毅行,來緊淨係報左中興盃同埋泰基盃,其他咁多比賽真係要認真度度先得。

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-30 13:13 發表
    2009.7.28 跑馬地馬場 Interval Run 800m @5'30 x 8 sets

呢晚都係join泰基一齊衝圈,同上星期二一樣都係走800m @5'30 x 8 sets 時間如下:
    2'53"01  2'55"56  3'09"08  3'12"26
    3'28"04  3'29"08  3'29"62  3' ...

大圍兄,靚女難追,紅顔禍水呀

升級   13.2%

該用戶從未簽到

回復 1255# 的帖子

嗰個靚女的確係幾靚o既

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2009-8-1 14:19 發表
    嗰個靚女的確係幾靚o既

可有相為証先?

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-30 13:13 發表

P.S. 而家暫時逢星期2、5應該都會跟泰基操,星期六日操山

大圍ching
    你星期五跟會操完, 星期六仲要跑山
    都咪話唔甘喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2009-8-1 14:19 發表
    嗰個靚女的確係幾靚o既

有同感呀! 不過靚女都係其次.....真係好跑得果度好野麻,佩服佩服。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-2 06:18 發表

可有相為証先?

呢樣野唔使相証明既。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-8-2 11:24 發表

大圍ching
    你星期五跟會操完, 星期六仲要跑山
    都咪話唔甘喎

finewong兄:
    你真係心水清,雖然我星期五都想跟操,不過真係會同星期六操山有抵觸.....所以上兩個星期五都冇去泰基跟操啦。
    安排時間操練呢樣野都幾麻煩....又要度度~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.8.1 壞人同盟-毅行操練
    參與隊員:壞人隊長、大圍、R
    出發時間:18:00
    路線      :麥徑6-8段 (約20.5K)
    完成時間:3:52

出發前自己先由大圍屋企慢跑約3K到大埔道6段起點當熱身,到等齊隊友就出發,全程由壞人隊長帶跑,可能今次因為都係夜晚操所以步速都唔係扯得好快,中段去到差唔多到草山頂開始老抽停左一陣鬆筋,好彩之後放輕鬆來走都無驚無險頂到尾,時間慢過上次拍梁兄佢地操同程差唔多半個鐘,不過都係目標時間內完成算係咁啦。
    下星期六計劃跟其他兩隊長跑網25hrs team一齊操7-10段.....操練開始會越來越甘,繼續努力!

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-3 09:39 發表

finewong兄:
    你真係心水清,雖然我星期五都想跟操,不過真係會同星期六操山有抵觸.....所以上兩個星期五都冇去泰基跟操啦。
    安排時間操練呢樣野都幾麻煩....又要度度~hgjD088" />" />hj

大圍ching,

驚體力回復唔切, 咁不如試星期二, 五跑少幾set,
    寧願跑少d都要keep到速度同穩定性

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-8-3 10:16 發表

大圍ching,

驚體力回復唔切, 咁不如試星期二, 五跑少幾set,
    寧願跑少d都要keep到速度同穩定性

在下覺得累的話,不妨跑慢一些。國外的好手都常跑這樣的 recovery run 咖。

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

係呀,大圍兄,星期六操完山,星期日可以去「馬」,做recovery run