香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-15 23:40 發表

本來真係冇諗住報呢個比賽,不過又tum到個仔肯陪我一齊玩,所以先會報。

咁下次tum埋佢玩鐵人重開心wor!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-15 23:40 發表

本來真係冇諗住報呢個比賽,不過又tum到個仔肯陪我一齊玩,所以先會報。

好開始,希望以後多D 見到小圍同大圍兄父子兵~~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-16 10:00 發表

好開始,希望以後多D 見到小圍同大圍兄父子兵~~
    x2,囝囝跑成點呀?
    下次有約跑叫埋佢來玩丫

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-6-15 23:59 發表

咁下次tum埋佢玩鐵人重開心wor!

我都想佢玩鐵人呀,不過其實佢唔鐘意跑步。
    仲有玩鐵人要使好多錢,諗諗下都係唔好....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-6-16 10:13 發表
    x2,囝囝跑成點呀?
    下次有約跑叫埋佢來玩丫hgj091" />" />hj

佢跑步唔掂啦....3K 17'xx,包尾第二~
    約跑佢唔掂啦,或者做單車支援佢都可能會考慮下既~
    等佢考完試睇下tum唔tum到佢陪我啦,要佢肯陪我唔係咁易啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-16 12:59 發表

佢跑步唔掂啦....3K 17'xx,包尾第二~
    約跑佢唔掂啦,或者做單車支援佢都可能會考慮下既~
    等佢考完試睇下tum唔tum到佢陪我啦,要佢肯陪我唔係咁易啦...

期待大、小圍一同穿上長跑網衣比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-6-16 10:31 發表

36:xx慢左少少喎(不過應該快過我^^). 係咪因為玩其他野太多呀?
    兩仔爺拍住跑肯定好開心, 我都想同個仔一齊跑, 等佢大個D先.

真係好慢呀.....果日仲跑到暈暈地咁好辛苦,我諗係狀態唔夠同埋濕度太高呱,應該唔關玩其他野事既。
    想同瘋仔一齊跑要早d train定佢培養佢跑步興趣啦,唔係大個左想佢陪你跑都幾難,哈哈~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 13:03 發表

期待大、小圍一同穿上長跑網衣比賽hgj091" />" />hj

馬王兄:
    跑完星期日個比賽,下次更加難叫到佢跑啦....
    游水先係小圍強項呀,遲d北區之友去黃金海岸操水,我試下搵埋佢來同大家切磋下仲好啦....

升級   58.95%

該用戶從未簽到

等埋小弟.加疯疯.3加3玩6P.哈哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 xo523 於 2009-6-16 21:15 發表
    等埋小弟.加疯疯.3加3玩6P.哈哈哈

好.....咁就比兩年時間xo仔同埋瘋仔練功,到時諗住點玩法?

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.16 灣仔運動場 Interval Run 1000m @6'30 x 6

今晚放工去到運動場都冇咩時間慢跑熱身,淨係做左2set神腿3式加拉下筋就開始衝,時間如下:
    3'52"62
    3'50"32
    3'54"96
    3'56"57
    4'25"44 (跑完4set爆爆地,跟跑1set回下氣衝last果K)
    3'51"50

抖順條你先再慢跑3圈cool down + 拉筋收工,冇咩進步感,真係要繼續努力~

升級   100%

開心

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-16 23:00 發表
    2009.6.16 灣仔運動場 Interval Run 1000m @6'30 x 6

今晚放工去到運動場都冇咩時間慢跑熱身,淨係做左2set神腿3式加拉下筋就開始衝,時間如下:
    3'52"62
    3'50"32
    3'54"96
    3'56"57
    4'25"44 (跑完4set爆爆地, ...

你操D時間,10K SUB 40應該無難度啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-6-17 00:09 發表

你操D時間,10K SUB 40應該無難度啦!

前進兄,sub 40' 我諗今年都好難做到,你衝1K用咩時間先? 我諗起碼要快多10秒先會有信心。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-17 10:15 發表

前進兄,sub 40' 我諗今年都好難做到,你衝1K用咩時間先? 我諗起碼要快多10秒先會有信心。

持續先有用

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.17 沙田運動場 Recovery Run + 踢腿練習

呢排日頭多野做個人比較攰,加上琴晚衝完圈,所以今晩主要都係諗住做下踢腿同埋體能。
    今晚遲左少少放工,去到運動場換好衫就開始:
    1) 慢跑10分鐘熱身 (真係好慢果隻)
    2) 踢腿練習 - 神腿8式 @50m x 2 sets
    3) 強化腰腹動作 @20秒 x 2 sets

之後本來諗住再慢跑多10-15分鐘先收工,但係跑完一個圈已經唔想跑,於是拉埋筋就提早收工。

P.S. 今晚自己一個人操,本來仲想操下邪神分享會學到其他d體能動作,但係得一個人做一來怪怪地,二來真係冇咩動力所以最後冇做,好懷念邪神分享會一大班人一齊操體能果個情景。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.20 行山逍遙樂(大嶼山西南部)

路線︰石壁-->狗嶺涌-->分流-->二澳-->大澳
    全程:約17K

今次純粹係逍遙行順道影下風景相,而且全程唔係太多上落山,所以都唔係太辛苦,係一次相當愉快既經歷。
    不過天氣就真係好熱,好彩自己帶去既水加埋團友們分享既水果同飲品都勉強足夠。

2009.6.21 馬鞍山遊樂場 <---> 大埔海濱公園 26K長課程 + 打壁球2個鐘

今朝冇join瘋瘋佢地既友情去"馬"跑梅子林12K,走去跟stanley跑長課,佢呢個係備戰澳洲黃金海岸馬拉松最後一個長課,因為預左會好熱所以都渣住支水來跑方便沿途補水,去程完全跟stanley兄既步速走,佢均速真係控制得好好所以半程都唔係太辛苦。
    到左13K轉折點即時do返罐水特保充體力,略為休息一陣就回程,係呢個時候因為stanley兄人有三急,唯有改變計劃自做步速先得回程,離開左元洲仔之後一段到科學園都係烈日當空,身體由於要散熱不斷排汗,當時都有少少擔心手上一支500ml既水能否頂到返終點,好彩最後都無驚無險返到馬鞍山遊樂場,時間 (去程:1:20     回程:1:28)
    個人即時輕鬆使,第一時間又do支冰凍檸檬茶一飲而盡,之後係更衣室抖抖再拉筋然後先去沖身換衫,沖完身先見到QQ同stanley兄返到來,原來stanley因為回程唔夠水飲使左d時間搵地方買野飲所以先追唔到上來。

因為要趕下場book左1:00打壁球,所以換好衫先行同2位ching告辭,返到屋企樓下食個早餐,之後係屋企休息半粒鐘就出門口join埋鬼影、壞人、幻像3位ching打壁球。
    4個人輪住打,真正高手鬼影ching又教我地玩下d新玩法,唔經唔覺然來兩個鐘都好快過,最後同壞人兄兩個去食返個下午茶,傾傾來緊毅行既操練安排......又過左一個非常充實既周末。

P.S. 今日跑完個26K之後,個人真係好扯水,其實琴日行完山都係,飲極都好似唔夠,個口都係好乾......估計大大話話今日到而家最少飲左5-7K水份落肚。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-21 18:07 發表
    2009.6.20 行山逍遙樂(大嶼山西南部)

路線︰石壁-->狗嶺涌-->分流-->二澳-->大澳
    全程:約17K

今次純粹係逍遙行順道影下風景相,而且全程唔係太多上落山,所以都唔係太辛苦,係一次相當愉快既經歷。
    不過天 ...

真係呀...
    我今日跑完都要飲返好多野.....

升級   0%

難過

大圍好似有無限精力, 昨日行山, 今早長課, 重可以打壁球......十足十鐵人.