香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-1 13:17 發表
    2009.5.31 陸上兩項鐵人聯賽-比賽2

之前抱住試玩既心態報左呢個比賽,個比賽係要先跑3K然後踩21K單車,最後再跑3K。
    因為之前1日上晝踢完波下晝再去操山3.5hrs,加上又未玩過,所以都係諗住盡力完成。
    個比賽朝 ...

圍圍:睇尼真係好好玩咁wor!兩日都上強課你體能真係勁 !

升級   0%

該用戶從未簽到

09年5月份總結:
     SUNMONTUEWEDTHUFRISAT
    1/5 - 2/5     快活谷馬場
    邪神分享會

3/5 - 9/5  灣仔運動場
    Interval Run
    (800m@5'30 x 8)
     Cross Training
    Soccer Game
    邪神分享會
    踢腿+基本訓練
    踩單車
    10/5 - 16/5青衣運動場
    1K + (300@2'30 x 8sets) + 1K
    Swimming
    梅子林約跑-12K
    (Time: 1:06'18)
      荃灣西鐵<--->深井
    慢跑 13K
    17/5 - 23/5必達夏日長跑賽 8K
    (Time : 36'04)
      沙田運動場
    (800快/200慢 x 8)
     荔枝角公園
    隨意跑約10K

24/5 - 30/5沙田運動場
    邪神分享會
    公園緩跑徑
    Recovery Jog + 跑腿練習
     沙田運動場
    慢跑2K + 踢腿
    沙田運動場
    邪神分享會
     上晝-踢波
    下晝-毅行操山20.5K
    31/5陸上兩項鐵人聯賽
    跑3K + 單車20K + 跑3K

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.3 荔枝角公園 Recovery Run

休息左兩日,雖然仲係好攰同埋大脾肌肉有d酸痛,但係放工點都要jog下消下d乳酸,希望盡快恢復再次投入操練。
    1) 慢jog一個大圈熱身
    2) 踢腿練習 - 基本神腿3式 (skip其餘要跳既動作)
    3) 慢跑3個大圈 + cool down 拉筋

jog完今日好似鬆返好多,今晚試下落場玩下節奏跑睇下掂唔掂,是日共跑約8K。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.4 穗禾苑五人足球友誼波

本來呢晚計劃落運動場練節奏跑,點知下晝波友打來話唔夠人開波,朋友叫到唯有幫下腳啦,不過對腳好攰冇咩態所以踢得好差勁。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-3 17:24 發表
    09年5月份總結: SUNMONTUEWEDTHUFRISAT1/5 - 2/5     快活谷馬場
    邪神分享會 3/5 - 9/5  灣仔運動場
    Soccer Game邪神分享會
    踢腿+基本訓練Cross Tra ...

好充實的 5 月份

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-6-6 00:21 發表
    無手信比你, 有d相睇~
    Real Madrid的場館好有皇者氣勢的, d 獎杯多得好緊要,

比d相我睇.....咪即係要我恨下~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-3 17:24 發表
    09年5月份總結: SUNMONTUEWEDTHUFRISAT1/5 - 2/5     快活谷馬場
    邪神分享會 3/5 - 9/5  灣仔運動場
    Soccer Game邪神分享會
    踢腿+基本訓練Cross Tra ...

大圍真係好勤力....唔怪得咁多師兄都讚你進步左好多啦...所以話努力同成績真係成正比既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-6 12:50 發表

大圍真係好勤力....唔怪得咁多師兄都讚你進步左好多啦...所以話努力同成績真係成正比既

billy兄:
    你太過獎啦,我只係比較其他ching們容易安排時間訓練,反而我真係好佩服你同其他ching公私兩忙都可以堅持到,咁先係難得。
    你都加油啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-6 11:45 發表

比d相我睇.....咪即係要我恨下~

我幾年前都去過,真係好正架.......
    諗諗佢啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.6 長跑網約跑 沙田運動場 <---> 大埔元洲仔 20K

今日呢個長跑網約跑非常成功,參與跑手加埋各位義工及支援隊伍,估計接近佰人。
    今日自己遲左少少先到達運動場,冇咩時間做熱身,只係拉下d筋同埋踢左幾下腿已經夠鐘出發。
    可能就係因為熱身唔夠,一起跑橫隔膜已經抽住抽住咁痛,如果係平時練跑我諗我會放棄唔跑,不過今日係一個咁大型既約跑日字又咁特別,唯有忍住痛慢慢咁跑,因為要keep住個呼吸先冇咁痛,所以有幾位跑友跑過想同我打招呼我都回應唔到佢地,真係唔好意思。
    一路痛住來跑跑左大約25分鐘度橫隔膜既痛楚先慢慢開始消失,於是開始慢慢咁加快少少個步速,同時自己亦想練習下炎熱天氣之下補水既安排,所以今次冇帶水跑中途都冇向各單車水手攞水飲,一路保持均速跑到元洲仔折返點,時間 53'47。
    呢個時候當然要停低飲水休息下,去下toilet洗下面淋下水cool down下,成支水比我飲使都唔夠仲要再去水機侵d來飲,唔覺唔覺都休息左5分幾鐘先回程。
    好彩可能使前半程跑得唔快所以消耗唔係太大,係停左跑返初段覺得對腳有d堅,跑順左又OK可以保持到個均速跑,大約跑左15K開始真係覺得攰,不過知道就來返到終點盡量都唔比自己速度跌得太多,去到雙橋見到梁兄都忍唔住問佢攞左支水飲,果度離運動場仲有大約3K度,於是谷埋最後啖你盡跑,後半程時間 56'21,時間好普通不過今日咁熱練習來講都OK自己都收貨。
    明天邪神分享會繼續努力.....

P.S. 最後要再多謝今日活動既搞手Alfred兄同埋一眾義工,今日會係我其中一個好難忘既日子,多謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-6 23:56 發表
    2009.6.6 長跑網約跑 沙田運動場  大埔元洲仔 20K

今日呢個長跑網約跑非常成功,參與跑手加埋各位義工及支援隊伍,估計接近佰人。
    今日自己遲左少少先到達運動場,冇咩時間做熱身,只係拉下d筋同埋踢左幾下腿已經 ...

我就係其中一個想搵你講野既人啦,因為冇理由我可以追到你丫嘛,想問下你咩事,原來橫隔膜痛..

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.7 沙田運動場 邪神分享會

可能星期六跑完20K長課個人比較攰,搞到又唔知醒遲到,去到運動場大家已經跑完熱身圈同埋神腿7式。
    都好彩來得切學新動件神腿第8式,加埋係看台做抬腿練習,最後3個150m加速跑,感覺真係有d攰好似衝唔起咁,不過正如邪神咁講,呢課當係一個積極回復都幾好。

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.8 荔枝角公園游泳池

都係游下停下玩下水,之後參加Terry/豹豹個生日飯局。

2009.6.9 灣仔運動場 Interval Run 800m/5.5'連休 x 8

時間:2'59'20  3'05'60  3'08'40  3'19'62  3'10'78  3'14'33  3'15'72  3'14'59

可能因為跑之前冇食野,加上又熱又焗,感覺幾辛苦同埋體力跌得好快。
    仲有唔知點解呢晚運動場安排奇奇怪怪,慢跑同衝圈全部都係內線,好塞人搞到d時間亂使。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-10 11:35 發表
    2009.6.8 荔枝角公園游泳池

都係游下停下玩下水,之後參加Terry/豹豹個生日飯局。

2009.6.9 灣仔運動場 Interval Run 800m/5.5'連休 x 8

時間:2'59'20  3'05'60  3'08'40  3'19'62  3'10'78  3'14'33  3 ...

大圍兄你唔知田總改左RULE咩?
    http://www.hkrunners.com/node/2559#comment-16955

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-6-10 12:28 發表

大圍兄你唔知田總改左RULE咩?
    http://www.hkrunners.com/node/2559#comment-16955

原來有d咁既事...你唔講真係唔知亦都唔會去睇d rules啦~
    淨係覺得好亂.....希望遲d會有改善啦~

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-10 13:10 發表

原來有d咁既事...你唔講真係唔知亦都唔會去睇d rules啦~
    淨係覺得好亂.....希望遲d會有改善啦~

新rule大家未慣o者

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.10 沙田運動場 Tempo Run 6K

因為來緊星期日有個8K比賽,雖然琴晚係灣仔場操完一課Interval,今日放工再去沙田運動場操返課Tempo作最後準備。原定計劃跑8K,開始用1'50/lap既走速,之後每2K加快2-3秒/lap。
    今晚操練程序如下:
    1) 慢跑2K熱身,時間10'42
    2) 神腿8式 @30m x 2 sets
    3) 主菜最後只係跑左6K,因為跑完4K開始感覺攰加唔到,所以決定跑少2K情願最後兩圈盡量谷快少少...
        1'46"75  1'49"52  1'54"03  1'51"29  1'53"86 (0-2K  9'15"45)
        1'50"53  1'48"91  1'49"52  1'48"57  1'51"00 (2-4K  9'08"53)
        1'49"09  1'48"14  1'49"46  1'45"18  1'40"35 (4-6K  8'52"22)
    4) 行兩圈cool down + 拉筋收操

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.6.14 元朗區青年節長跑賽

個比賽晨咁早7:30就起跑,雖然之前一晚係屯門過夜但係都要5:00起身準備,去到集合地點差唔多都6:30。
    存好行李之後影時間仲早,慢跑下熱身同埋拉筋,之後影完大合照差唔多時間就上線。
    雖然今日比起上次馬鞍山早左起步好似冇咁熱,但係濕度非常高去到成90%+,加埋比賽前3日冇操過冇咩狀態,跑起上來比上次仲辛苦好多,除左頭2K時間比較快少少,之後體力一路係咁跌,回程中段直頭辛苦到想行,自己計時:
    8'17 (0-2K)
    4'28
    4'58
    5'04
    4'42
    4'34
    4'XX (過終點冇禁停時間,不過望過總時間大約36'4X)

跑完因為要趕住走,睇唔到咁多位長跑網 ching ctse搵獎,不過事後睇返d威水相都好開心。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

最難頂真係晨咁早要入到去,正明你真係好大引wor!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-6-15 23:30 發表
    最難頂真係晨咁早要入到去,正明你真係好大引wor!

本來真係冇諗住報呢個比賽,不過又tum到個仔肯陪我一齊玩,所以先會報。