香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

有決心就事成, 成世流流長, 慢慢學囉!
    跑步好人生, 練跑學做人, 你一定可以做個好爸爸架! 加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

08-04-2009>>> 基本練習2小時35分鐘連Interval 400m三分連休x20 (1'26"/1'26"/1'26"/1'27"/1'26"/1'25"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'27"/1'25"/1'26"/1'26"/1'25"/1'14")

今晚北區衝圈敢死隊只得四人參與,Dee兄跨區撐場,而自己總算完成了充實的一課!

先跟kopo兄、Loud兄及Dee兄練習一些基本功,做了大約一小時,大家都身水身汗,最慘就是做完整套動作後雙腿很酸軟,擔心衝圈的表現。

由於CY今晚缺席,我和Loud兄決定改變衝圈路途,轉為短途400m。 而Kopo兄及Dee兄分別因傷及準備比賽,只作場地十公里練習。

根據自己十公里的速度,定了每圈1'27"作為目標,而Loud兄就1'35",大家速度上訂慢少少,但求可以做到20組。
    以上的速度大家的確走得不錯,我比原先訂落平均快一秒,而Loud兄平均造1'31"。
    今晚最令我出奇的是,每當跑到約200m時,感覺雙腿出乳酸,但沒有拖低到速度,仍然可以以均速返回終點。 不知道是否做到米拿兄之前提到"乳酸門檻"的效果?

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王兄時間真係very good 呀~~

睇黎馬王兄走既方向無錯,今年年尾開始一定有超好成績,加油!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

馬王兄, 你d時間愈來愈好. 來季一定有超好成績, 預祝星期日pb成功!!

我都希望隻腳可以快d好番, 再投入練習, 唔好比你拋離咁遠.
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-4-9 10:02 發表

馬王 :
    時間做得好靚喎...412都係唔好有目標時間好d..跑到嘜就嘜啦,,去馬...

其實我而家晌迷失期,比賽係咪唔應該set target 呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王操完體能後,跑IN的時間亦能做得咁好..
    狀態真係十分fit呀...
    今個星期日的天氣好過329...
    相信你今個星期日PB應該冇難度...

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 :
    時間做得好靚喎...412都係唔好有目標時間好d..跑到嘜就嘜啦,,去馬...

我都係咁話....

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王兄, 你d時間好好呀, 真令人羨慕...
    小弟自認未去到你對跑步訓練既一半恆心...
    唯有繼續努力!!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-9 00:30 發表
    08-04-2009>>> 基本練習2小時35分鐘連Interval 400m三分連休x20 (1'26"/1'26"/1'26"/1'27"/1'26"/1'25"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'26"/1'27"/1'25"/1'26"/1'26"/1'25"/1'14")

今晚北區衝圈敢 ...

嘩,馬王兄呢課好操勞喎,建議你星期五真係玩下好喇,三日內兩課重課好易傷架…

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-9 12:52 發表

嘩,馬王兄呢課好操勞喎,建議你星期五真係玩下好喇,三日內兩課重課好易傷架…

同意.....體能課最好唔好同強度跑課一齊......好容易傷
    我自己easy day先做體能......

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 :

係呀七兄,小弟今季最後一場比賽,會去盡佢,跑到乜就乜啦! 之後整個夏天會好好練番d基本功~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-4-9 10:42 發表
    馬王操完體能後,跑IN的時間亦能做得咁好..
    狀態真係十分fit呀...
    今個星期日的天氣好過329...
    相信你今個星期日PB應該冇難度...

PB信心都係一半一半,到時落場搵d快腳師兄跟下,希望可以拉快到時間...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-9 12:14 發表
    馬王兄, 你d時間好好呀, 真令人羨慕...
    小弟自認未去到你對跑步訓練既一半恆心...
    唯有繼續努力!!

CU兄,小弟都係被各師兄的熱誠感染,在大家互動之下,我至會操得咁落力
    上年渣打後,我真係放啤晒無練習無跑步,但今年就好唔同,主要係識認到自己確實係鍾意跑步

大家繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-9 12:52 發表

原帖由 stanleyhpm 於 2009-4-9 12:56 發表

同意.....體能課最好唔好同強度跑課一齊......好容易傷
    我自己easy day先做體能......

米拿兄&Stanley兄,小弟收到!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

小弟冒感仲未好...唔知點解會拖咁耐,呢個星期日好可能跑唔到!可能要麻煩馬王兄將物資交比曲奇姐...
    不過要星期六睇下身體狀況才作最後決定...

升級   0%

該用戶從未簽到

Dee兄&Kopo兄,黎緊夏天大家一齊操啦,多d人開心快樂d!

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-9 00:56 發表
    馬王兄時間真係very good 呀~~

睇黎馬王兄走既方向無錯,今年年尾開始一定有超好成績,加油!!!

原帖由 kopo1128 於 2009-4-9 09:10 發表
    馬王兄, 你d時間愈來愈好. 來季一定有超好成績, 預祝星期日pb成功!!

我都希望隻腳可以快d好番, 再投入練習, 唔好比你拋離咁遠.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-4-9 22:32 發表
    小弟冒感仲未好...唔知點解會拖咁耐,呢個星期日好可能跑唔到!可能要麻煩馬王兄將物資交比曲奇姐...
    不過要星期六睇下身體狀況才作最後決定..." />" />hj" />" />

Stan兄係咪上星期晌跑馬地冷親?
    有須要我幫你交給她啦~

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 上水馬王 於 2009-4-9 22:34 發表

Stan兄係咪上星期晌跑馬地冷親?
    有須要我幫你交給她啦~
    應該唔關事,星期日晚才作病,前日好番d架啦,依家又嚴重番,可能呢排多野做,休息唔夠啦...
    呢兩日在家要好好休息了,明日邪神會都唔去啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-4-9 22:38 發表
    應該唔關事,星期日晚才作病,前日好番d架啦,依家又嚴重番,可能呢排多野做,休息唔夠啦...
    呢兩日在家要好好休息了,明日邪神會都唔去啦" />" />

太可惜了...

Stan呢兩日要好好休息啦,食多兩個橙,快d好番,下星期三等你衝圈~