香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-7 12:16 發表
尋晚見到馬王兄D 肌肉開始出黎,衝刺力又強左,基本功既鍛鍊初見成效~~

玩完四月呢兩個比賽我都要從頭做起,開始部署炎夏特訓~~" />" />

而家諗番起,琴晚果三組100m衝次,上身要用既力好似比平日衝一公里比重上明顯大左,感覺上越衝越快
呢排差唔多每日都有做上身既操練,希望可以keep繼續唔停做落去~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 上水馬王 於 2009-4-7 12:41 發表

而家諗番起,琴晚果三組100m衝次,上身要用既力好似比平日衝一公里比重上明顯大左,感覺上越衝越快 呢排差唔多每日都有做上身既操練,希望可以keep繼續唔停做落去~

小妹上身比較弱, 掌上壓都做唔好, 點算??
    多謝馬王鼓勵小妹, 俾力量我堅持完成整個訓練內容.
    我跑得慢但已經盡量跟個練習指示, 今次有留力就食得曬, 下次會多注意速度控制.

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王兄個個星期一都山長水遠入屯門上wong sir 堂,真係好有毅力,當然一定有進步啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 7/4/2009 15:24 發表
    馬王兄個個星期一都山長水遠入屯門上wong sir 堂,真係好有毅力,當然一定有進步啦!

重有星期五去跑馬地跟邪神操,出年全馬實攞一千蚊。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-7 12:41 發表

而家諗番起,琴晚果三組100m衝次,上身要用既力好似比平日衝一公里比重上明顯大左,感覺上越衝越快
    呢排差唔多每日都有做上身既操練,希望可以keep繼續唔停做落去~

果幾個100 見馬王兄你好似穿雲箭咁一點著就彈,莫講追,跟都跟唔到,你果下爆炸力相信晌呢度既師兄中已經係最強果幾個啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-7 14:03 發表

小妹上身比較弱, 掌上壓都做唔好, 點算??
    多謝馬王鼓勵小妹, 俾力量我堅持完成整個訓練內容.
    我跑得慢但已經盡量跟個練習指示, 今次有留力就食得曬, 下次會多注意速度控制.

你真係好野呀,一個人無人帶仲可以堅持埋尾,所以真係好佩服你!

掌上壓同埋situp其實好易進步,加上你有鬥志應該無問題

你可以試下每組5下開始做起(甚至多d,唔得既話試下3-4下開始),做5組

1st-->5下
    (休2')
    2nd-->5下
    (休2'30")
    3rd-->5下
    (休3')
    4th-->5下
    (休3'30")
    5th-->5下

每隔一組的休息時間會多左,心理上感覺會無咁辛苦,亦係自己可以引誘到自己繼續做落去的原因
    完成後可以待隔日做的時候,每組加一下,即6下x5組,休息時間一樣
    如果你做到last一組做唔到5下既話,即係肌肉仲未夠力,咁既話下次照樣做番每組5下,做到可以完成目標為止

situp都係一樣,同樣方法,每組休息時間慢加(2'-->2'30"-->3'-->3'30"),總之每日都要keep到個量,甚至可以每日增加下數就最完美
    以下係我呢幾日的記錄,可以參考一下:

30-03-2009>>> sit up(39+39+39+39+39=195)
    31-03-2009>>> 休息
    01-04-2009>>> 掌上壓(27+27+27+27+30=138)
    02-04-2009>>> sit up(40+40+40+40+40=200)
    03-04-2009>>> 掌上壓(28+28+28+28+33=145)
    04-04-2009>>> sit up(41+41+41+41+41=205)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-4-7 15:24 發表

小弟見平兄真的進步不少,當然唔敢停落黎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-4-7 15:28 發表

重有星期五去跑馬地跟邪神操,出年全馬實攞一千蚊。

雖然好想,但係仲有排捱.....希望今年可以追到上年梁兄的進度啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-7 15:39 發表

果幾個100 見馬王兄你好似穿雲箭咁一點著就彈,莫講追,跟都跟唔到,你果下爆炸力相信晌呢度既師兄中已經係最強果幾個啦~~

仲未係....我仲要有排練啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-7 16:27 發表

仲未係....我仲要有排練啦

馬王兄果種速度同爆炸力我都領教過,真係好強。
    但係我更加期望領教下馬王兄既球技,真係好想快d到19/4呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-7 17:30 發表

馬王兄果種速度同爆炸力我都領教過,真係好強。
    但係我更加期望領教下馬王兄既球技,真係好想快d到19/4呀~

小弟都有一排無踢波,球技生疏晒,希望到時唔好踩波車失禮就好了

升級   0%

難過

原帖由 上水馬王 於 2009-4-7 16:22 發表
    你真係好野呀,一個人無人帶仲可以堅持埋尾,所以真係好佩服你!

掌上壓同埋situp其實好易進步,加上你有鬥志應該無問題

你可以試下每組5下開始做起(甚至多d,唔得既話試下3-4下開始),做5組

1st-->5下 ...

一個人堅持埋尾, 真係對意志力的鍛鍊, Schnix都係一個人衝圈啦!
    你鼓勵又袋錢落我袋,
    有做開situp, 等我試吓練掌上壓先.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-7 22:38 發表

一個人堅持埋尾, 真係對意志力的鍛鍊, Schnix都係一個人衝圈啦!
    你鼓勵又袋錢落我袋,
    有做開situp, 等我試吓練掌上壓先.

小弟唔建議女仔做掌上壓...因為有機會練得一雙麒麟臂...
    練多D 擺手可能適合D~~

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-7 22:58 發表
    小弟唔建議女仔做掌上壓...因為有機會練得一雙麒麟臂...
    練多D 擺手可能適合D~~

我見活活ctse做掌上壓好有力, 上身好fit喎!
    咁下堂係咪女子組可以走掌上壓呢?
    女仔得唔得游水練上身呢? 會唔會好少少呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-7 23:12 發表

咁下堂係咪女子組可以走掌上壓呢?" />" />

游水都OK喎,不過而家泳池無暖水,過多一排熱d可以去游下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-7 23:12 發表

咁下堂係咪女子組可以走掌上壓呢?" />" />

嘩!我唔係專家,唔敢亂答人,不過見所有操掌上壓既FD 都會操到手臂好粗~~
    上堂做果十幾廿下梗係唔會啦,如果做咁少都得我就唔會咁唔大隻~~
    其實業餘女跑手都係想上身有力D o者,強度高既力量訓練當然對跑有幫助啦,係驚做到身體變型著衫唔令令o者,呢樣要自己去平衡~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-7 23:21 發表

嘩!我唔係專家,唔敢亂答人,不過見所有操掌上壓既FD 都會操到手臂好粗~~hgjD115" />" />hj
    上堂做果十幾廿下梗係唔會啦,如果做咁少都得我就唔會咁唔大隻~~
    其實業餘女跑手都係想上身有力D o者,強度高既力量 ...

其實另一途徑係去做器械,玩d輕磅舉重,次數要多,就會練到肌肉線條同埋耐力
    相反,如果舉重磅,然自次數會相應做得少,當然同樣會練到肌肉,不過就真係會一舊舊
    詳情要問問kopo兄

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-7 23:21 發表
    嘩!我唔係專家,唔敢亂答人,不過見所有操掌上壓既FD 都會操到手臂好粗~~
    其實業餘女跑手都係想上身有力D o者,強度高既力量訓練當然對跑有幫助啦,係驚做到身體變型著衫唔令令o者,呢樣要自己去平衡~~

花子爸爸真係明白女仔心事
    做你個女都幾幸福! (睇左你個blog講教養囡囡心得)

升級   0%

難過

原帖由 上水馬王 於 2009-4-7 23:20 發表
    游水都OK喎,不過而家泳池無暖水,過多一排熱d可以去游下

好啦! 係屋企做啲掌上壓.
    夏天就游水練上身, 目標要改好泳姿.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-7 23:30 發表

花子爸爸真係明白女仔心事" />" />
    做你個女都幾幸福! (睇左你個blog講教養囡囡心得)

唔敢奢望做到個好好既爸爸,不過都唔希望自己會係個衰爸爸~~