香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

最大問題係條頸, 活動角度唔夠,
    自由式擰唔到個頭上水抖氣, 蛙式又抬唔起個頭向前, 教練都話好大問題
    或者背泳可以一試, 又或者玩潛水

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-6-8 22:02 發表

咁咁咁....架車比人撻左...咁咁咁...我接"裝" 咁咁咁...得左

好搞笑!  但好主意! 真係唔諗我架鳳凰牌?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

早晨, 咁多位

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-8 19:50 發表

, 好野 馬王,2 個, 2 個...... 慢慢 10 個塘都“鹽”小,
    遊水是沒有速成,要不斷練習先有進步,就算奧運選手都要每天練基本功。
    努力, 你一定得,ITU 我地會同組開始

係呀,Loud兄......我而家成日都同自己講:BB仔學游水

我當年BB仔都係靠每日學行,至而家可以跑到全馬

初初每兩下手單邊吸氣,跟住模索到三下兩邊,而家慢慢可以五下兩邊,越黎越鍾意游水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-6-8 23:49 發表
    自由式擰唔到個頭上水抖氣, 蛙式又抬唔起個頭向前, 教練都話好大問題
    或者背泳可以一試, 又或者玩潛水hgjD103" />" />hj

Stan兄背泳可能快過晒我地自由式

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-8 19:43 發表

2. 練 10-15 分鐘分 左/右手練划水,
    最主要是要訓練你一面踢腳,還可以一面練呼吸,可以慢小小,不要失去平衡,
    大數人因為提手時要就呼吸因此失去平衡,所以開頭不要快,是要熟習 “平衡”       
    好似這 link : 你可以練下,左 / 右 手呼吸, 試試看 DEE hing.
            http://www.youtube.com/watch?v=Swqr5PExu60&amp;feature=channel

3. 15-20 分鐘  1 下手, 2 下腳 , 1 下呼吸
    雙手放前,劃一下手 (左手 跟住 右手), 記得踢 2 下腳, 呼吸一次 (為一個循環)
    又是要慢慢練。玩要這組,最後將 1, 2 , 3 組,練 30分鐘為一課。

希望下次可以當面告訴你知,因為文字有點困難。

2. 明晒,第一次有令女教我游水~~
    另外我見佢划水去到腰位會收一收,呢個係咩技術?
    3. 真係唔係好明,1下手=1左+1右?? 2下腳=2左+2右??

好想俾Loud 兄執多劑,不過呢排開始操山好難就,Loud 兄而家咩時間練水多??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-9 09:46 發表

係呀,Loud兄......我而家成日都同自己講:BB仔學游水" />" />

初初每兩下手單邊吸氣,跟住模索到三下兩邊,而家慢慢可以五下兩邊,越黎越鍾意游水:lo ...

呢個心態應該幾好~~
    我都明白我練自由式唔好既原因係我咁多年來都keep 住有游,動作太過根深柢固,已經有個慣性,而家真係要洗腦~~
    尋日踢自由腳時就快斷氣我又自然踢左兩下蛙腳,下次要自己虐待下自己,飲水都唔可以用蛙腳~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-9 10:01 發表

2. 明晒,第一次有令女教我游水~~
    另外我見佢划水去到腰位會收一收,呢個係咩技術?
    3. 真係唔係好明,1下手=1左+1右?? 2下腳=2左+2右??hgjD088" />" />hj

好想俾Loud 兄執多劑,不過呢排開始操山好 ...

2. 可能推水去到腰位, 再拉上前,角度上看有點怪,

DEE Hing, 其實現在 TI 游法好似比較適合我地呢類長途泳者
    踢腳只是附助身體不要沈下去, 去水主要靠双手划水動作。
    看看這片 ,  http://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4&feature=related
    他去程用右邊呼吸 , 每一下手 , 踢 2 下腳 ,
       回程用左邊呼吸 , 又係一下手, 踢 2 下脚,
    如果你練水, 要做到有節奏, 不用急利用你划水帶動身體滑行, 一來省力又去水,
    好似練基本功, 先要姿勢正碓 , 力量同速度自然會慢慢練成。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-9 09:46 發表

係呀,Loud兄......我而家成日都同自己講:BB仔學游水" />" />

初初每兩下手單邊吸氣,跟住模索到三下兩邊,而家慢慢可以五下兩邊,越黎越鍾意游水:lo ...

馬王兄, 只要有恆心, 鉄柱磨成針。

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-6-8 23:49 發表
    或者背泳可以一試, 又或者玩潛水hgjD103" />" />hj

當年我老豆游蛙式, 成個shoulder都上左水, 咁就更係唔正確啦,
    但係你身體結構,關節活動幅度你自己最清楚, 8 堂之後可能都做唔到教練要求都無問題
    有時,係要自己諗d方法, 好似我咁,踩水踩極都唔識, 咁咪扮"水刷" lor,
    我相信你一定可以學識游水, 唔好比"8堂"呢個時間 限屎自己.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-9 10:06 發表

呢個心態應該幾好~~
    我都明白我練自由式唔好既原因係我咁多年來都keep 住有游,動作太過根深柢固,已經有個慣性,而家真係要洗腦~~hgjD088" />" />hj
    尋日踢自由腳時就快斷氣我又自然踢左兩下蛙腳,下次 ...

我現在在樓下自已練, 先踢 30min 腳 (起初會感覺好攰), 因為用錯左力, 好似 7 兄教跑步甘,要用寬關節發力 帶動大腿 , 小腿, 腳掌放鬆,
    咁原來可以踢好耐都唔攰 (可惜我都唔太去水, 可能要同 KOPO hing 睇睇先得 )

DEE hing, 可以慢慢試下.

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-9 01:24 發表

好搞笑!  但好主意! 真係唔諗我架鳳凰牌?

鳳凰牌? 曾經擁有. 現在平價山雞0岩我d..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-6-9 10:34 發表

當年我老豆游蛙式, 成個shoulder都上左水, 咁就更係唔正確啦,
    但係你身體結構,關節活動幅度你自己最清楚, 8 堂之後可能都做唔到教練要求都無問題
    有時,係要自己諗d方法, 好似我咁,踩水踩極都唔識, 咁咪扮"水刷 ...

rebecca, 啱呀, 有一次去小清, 見到海面有幾個 忍者打扮全身黑色包到得對眼,
    用係尼龍繩綁住舊發泡膠, 响海面 浮下沈下, 好似好 enjoy 咁, 無招勝有招,
    原來係 d 早水阿 毛, 阿 8, 响樹游早水 - 只要識捉老鼠就係好貓

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-6-9 10:40 發表

鳳凰牌? 曾經擁有. 現在平價山雞0岩我d..

Phoenix 好野呢喎, 送石油氣都靠佢,

升級   15.45%

該用戶從未簽到

呢樹有d豬料, 講自由式 睇下有無用

http://www.active.com/swimming/A ... e-Your-Swimming.htm

升級   95.6%

該用戶從未簽到

返黎北區呢版約人先

星期日幾點呀係邊樹等呀? 我去喇~~~~

book 架車入東涌唔知幾錢呢, 仲有係book 來回定單程?

升級   15.45%

該用戶從未簽到

到低今晚有矛人蒲頭架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-9 14:14 發表
    返黎北區呢版約人先

星期日幾點呀係邊樹等呀? 我去喇~~~~

book 架車入東涌唔知幾錢呢, 仲有係book 來回定單程?

咁早 + 上星期日, 最好 SAT book 定, 我夾過,  X 記最平,
    上次好似 300 蚊 , 唔包隧道 $. 回程睇彩數, 有車响機長送完客
    ,原車走會平 d , 我 SAT noon call sms 你地, 如果我去, 4 个除每人 70-90蚊度,
    如果去 5 到, sms 你 x 記 电話, 自己約

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-6-9 14:50 發表
    到低今晚有矛人蒲頭架

stan hing, 馬王會到, 爭你一个女將咋

siu fu 隔禮拜到, 所以應該有人既

升級   100%

該用戶從未簽到

使唔使約埋CHing魚蛋明?

>上次好似 300 蚊
    呢個價係單程定雙程?