香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   0%

該用戶從未簽到

50 蚊咁狼
e + 天氣涼好 d , 再熱 d 一定迫爆,
今晚去游下先

升級   95.6%

該用戶從未簽到

好wo, 逢星期二游水啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 09:45 發表

而家仲心大心細,9月先比賽,唔知專心練自由式好定用番自己熟好多既蛙式增強速度,一定要揀個方向先練到野~~

Dee兄:

雖然我淨係識蛙式,如果我係你我都會專心練自由式.
9月既不是最後一場比賽嘛,所以始終都要dick起心肝,那就由今天開始嘛

過左6.27我都要好好練自由式呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 10:35 發表

如果一星期 2 課 1 hr , 去到 9 月仲好多時間, 如果係要分階段練習
e.g 每課分 4 節
1. 頭 5-10 分钟練踢脚
2. 10-15 分鐘分 左/右手練划水
3. 15-20 分鐘  1 下手, 2 下腳 , 1 下呼吸
( 因為大多數人為單邊呼多, 所以分 1 / 3 , 如果是兩邊可呼吸為 2/4 ..etc)
4. 練耐力, 唔要快, 係要姿勢正確, 游到幾耐得幾耐

6-8 課後, 有進步, 再陳 interval....

如果唔介意, 可以約下每 2 星期出黎大家 look look , 有什么地方要改進下

謝謝Loud 兄超寶貴意見~~

定時出黎可能比較難...不如不定時開我地北區游泳交流會丫~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-4 10:53 發表

Dee兄:

雖然我淨係識蛙式,如果我係你我都會專心練自由式.
9月既不是最後一場比賽嘛,所以始終都要dick起心肝,那就由今天開始嘛

過左6.27我都要好好練自由式呢

好好!! 一齊轉玩自由式啦,無退路,gogogo~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 11:08 發表

謝謝Loud 兄超寶貴意見~~

定時出黎可能比較難...不如不定時開我地北區游泳交流會丫~~

不定時仲啱我,

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 11:09 發表

好好!! 一齊轉玩自由式啦,無退路,gogogo~~

好!! 無退路, 我依家完全唔游蛙式, 落到泳池游唔到都好都要游自由式!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

dee兄, 跟loud兄的練法應該好快可以掌握到自由式. 你可以同自己講, 自由式是你唯一可以游的泳式, 咁樣你好快就會學識. 之前我都係游蛙式, 練游自由式時一唔掂就即刻轉番蛙式. 所以一直都游得唔好. 之後有次我挑戰自己, 只用自由式游晒50m, 去到池中間, 覺得自己唔夠氣, 好想轉番蛙式, 但堅持到最後又ok 喎. 之後就慢慢加至兩個塘,三個塘, 四個塘..... 游完之後成個人散晒, 因為好累. 但日子久了, 當肌肉慢慢適應, 再加上fine-tune個姿勢, 你就會愈游愈舒服. 完全唔覺自己做梗運動. 我而家反而好似唔識游蛙式咁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-4 11:58 發表
dee兄, 跟loud兄的練法應該好快可以掌握到自由式. 你可以同自己講, 自由式是你唯一可以游的泳式, 咁樣你好快就會學識. 之前我都係游蛙式, 練游自由式時一唔掂就即刻轉番蛙式. 所以一直都游得唔好. 之後有次我挑戰自己 ...

收到晒高寶兄,我上年開始學自由式,因為平衡仲未係好好,所以夾住骨頭先游到幾個塘,唔用游一個塘已經扯氣,停左幾個月仲好似乜都無晒,由頭黎過,而家我知道點做啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-4 11:46 發表

好!! 無退路, 我依家完全唔游蛙式, 落到泳池游唔到都好都要游自由式!!

咁如果要游得好 d , 要買少少附助工具幫下手,
" 個 人 心 得 " 唔理老手初哥,
買塊 "浮力" 强少少既浮板練踢水, 因為要浮得起你上身, 你先可以專心 d 練踢腳,
又可以當 骨頭練下手.
推介呢塊  3 枕手, 雨邊枕手, 伸直双手用, 中間練轉 左 / 右交替練習

P.S.   我同 tyr 沒利益

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 12:20 發表

收到晒高寶兄,我上年開始學自由式,因為平衡仲未係好好,所以夾住骨頭先游到幾個塘,唔用游一個塘已經扯氣,停左幾個月仲好似乜都無晒,由頭黎過,而家我知道點做啦~~

DEE hing, 基本上上次見你己經游得唔錯, 係欠耐力, 要 d 時間練習,
就算上次 9.5 BOC, 因成年未落過水, 成個自由式都 keep 5 到, 最終
咪游左蛙式, 要時间操起 d 肌肉適應。

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 13:28 發表

咁如果要游得好 d , 要買少少附助工具幫下手,
" 個 人 心 得 " 唔理老手初哥,
買塊 "浮力" 强少少既浮板練踢水, 因為要浮得起你上身, 你先可以專心 d 練踢腳,
又可以當 骨頭練下手.
推介呢塊  3 枕手 ...

之不過泳池係咪唔俾人用呢d 野落水?

又無理由去禧水池練......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 13:32 發表

DEE hing, 基本上上次見你己經游得唔錯, 係欠耐力, 要 d 時間練習,
就算上次 9.5 BOC, 因成年未落過水, 成個自由式都 keep 5 到, 最終
咪游左蛙式, 要時间操起 d 肌肉適應。

哈哈~~上兩次同Loud 兄游見你好似海豚咁勁去水,估唔到都有燒鬚既時候~~

另外我有少少肩周炎,如果熱唔夠身右邊膊頭好易痛,又未識慢游自由式,所以我睇我頭幾個塘warmup 都要用蛙式啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-4 14:25 發表

之不過泳池係咪唔俾人用呢d 野落水?

又無理由去禧水池練......

傑兄唔好太介懷,好多高手都去副池練野~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 14:33 發表

哈哈~~上兩次同Loud 兄游見你好似海豚咁勁去水,估唔到都有燒鬚既時候~~

另外我有少少肩周炎,如果熱唔夠身右邊膊頭好易痛,又未識慢游自由式,所以我睇我頭幾個塘warmup 都要用蛙式啦~~

無操水, keep 5 到個 form, 有心無力, 不過游水, 有 d 脂肪着數好多, 會去水 d   
咁要在 6 上做足 warm up 先落上, 如果用蛙式熱身, o個組肌肉好似唔係好相同, 可能無乜用。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-4 14:34 發表

傑兄唔好太介懷,好多高手都去副池練野~~

= Ip Man 都要經常練木人莊, 5 係下下要上擂台 1 on 1 對决

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 15:02 發表

無操水, keep 5 到個 form, 有心無力, 不過游水, 有 d 脂肪着數好多, 會去水 d   
咁要在 6 上做足 warm up 先落上, 如果用蛙式熱身, o個組肌肉好似唔係好相同, 可能無乜用。

唔怪得之我而家去水左d啦!! 原來脂肪多左......  

另外, 想問下明早有冇人去舒創新路踩車??

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-4 16:55 發表

唔怪得之我而家去水左d啦!! 原來脂肪多左......  

另外, 想問下明早有冇人去舒創新路踩車??

早晨呀~~ 星期六返緊工啦

升級   100%

該用戶從未簽到

早晨

係粉嶺池操(玩!)完水,真係好耐冇游,好支力.
之後慢jog左K零返屋企.