香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

北區跑友集合之<基本功練習及衝圈特訓>

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-4 10:35 發表

如果一星期 2 課 1 hr , 去到 9 月仲好多時間, 如果係要分階段練習
e.g 每課分 4 節
1. 頭 5-10 分钟練踢脚
2. 10-15 分鐘分 左/右手練划水
3. 15-20 分鐘  1 下手, 2 下腳 , 1 下呼吸
( 因為大多數人為單邊呼多, 所以分 1 / 3 , 如果是兩邊可呼吸為 2/4 ..etc)
4. 練耐力, 唔要快, 係要姿勢正確, 游到幾耐得幾耐

6-8 課後, 有進步, 再陳 interval....

如果唔介意, 可以約下每 2 星期出黎大家 look look , 有什么地方要改進下。

Loud 兄,請問2同3可唔可以講詳細少少...THX~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-8 09:53 發表
起錨!起錨!起錨!起錨!起錨!

休息一天聽日去游下自由式!

傑傑星期日去東涌練車嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-8 00:40 發表
to: 小虎我屋企無位都係咁樣放單車, 有快拆拆左個前轆就好好擺架喇我放埋支結他仲有位

傑兄:

唔該晒你張相.
問題係要說服太太嘛.
正如Dee兄之前都講過佢自己case,這要全家人都同意才成呢.
不過,這也是目標之一

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-8 09:44 發表
另外小虎兄話部車車無快拆上港鐵好唔方便,其實上TB 買果D 快拆超平呀,有D 十人仔都有交易,你話部車平費事搞,試下用呢D 啦~~

Dee兄:

好啊
有冇條link睇下?
如果自己search,是不是用”快拆”來search?

升級   100%

該用戶從未簽到

Dee兄:

呢d得唔得?
http://item.taobao.com/item.htm?id=5500988561

咁後轆使唔使?
http://item.taobao.com/item.htm?id=5500994007

升級   0%

該用戶從未簽到

公司睇唔到d 相...

邊D o岩就最好問幾位經驗車手,我唔係好識...

升級   95.6%

該用戶從未簽到

星期日我去唔到喇, 大家努力d 操

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-8 11:33 發表
星期日我去唔到喇, 大家努力d 操

仲諗字搵你擋風~~

升級   100%

該用戶從未簽到

問左我同事,佢話:
”搞咩搞,出過部好過啦∼∼
反正你玩三鐵,出過部先係你既終極目標....
咪當出兩副全視線羅.....
拿,咁咁同老婆講...咁咁....
出過部先安全...咁咁....”

好似好有道理咁喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-8 12:48 發表
問左我同事,佢話:

好 ...

小虎耳仔軟

支持支持,人一世物一世,買部好d既玩下啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-7 15:35 發表

我每朝要送個仔返學先, 所以好難 join 你了,
日日游, 應該大有進步hgj091" />" />hj

雖然而家每次仲係游得果兩個塘,但都feel到每日都有少許的進步

而家仲有時間,希望到時ITU可以一take過游晒1.5km

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

小弟昨晚第一堂學游水, 個身硬掘掘, 尤其條頸, 轉都轉唔到, 激死教練
    由於小弟太硬頸, 教練話要八堂學識機會渺茫, 所以唔包學識, 唯有學完八堂後至算啦, 到時睇下加唔加堂啦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-6-8 14:34 發表
    小弟昨晚第一堂學游水, 個身硬掘掘, 尤其條頸, 轉都轉唔到, 激死教練
    由於小弟太硬頸, 教練話要八堂學識機會渺茫, 所以唔包學識, 唯有學完八堂後至算啦, 到時睇下加唔加堂啦

八堂中間你自己去操多d 水, 其實要學識游水話難唔難話易唔易
    浸得多水玩得多水, 浸到唔驚放鬆到就得架喇, 當你驚水時全身肌肉緊晒就會沉

所以就算未識游都好, 去游池浸下, 係池邊練下呼吸, 玩玩下你便覺得個人會浮

升級   100%

該用戶從未簽到

>所以就算未識游都好, 去游池目及下, 係池邊練下呼吸, 玩玩下你便覺得個人會浮
    點解我睇到個目及

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

收到, 我會努力架啦
    兩位聽晚到唔到呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-6-8 09:59 發表

Loud 兄,請問2同3可唔可以講詳細少少...THX~~

2. 練 10-15 分鐘分 左/右手練划水,
    最主要是要訓練你一面踢腳,還可以一面練呼吸,可以慢小小,不要失去平衡,
    大數人因為提手時要就呼吸因此失去平衡,所以開頭不要快,是要熟習 “平衡”       
    好似這 link : 你可以練下,左 / 右 手呼吸, 試試看 DEE hing.
            http://www.youtube.com/watch?v=Swqr5PExu60&amp;feature=channel

3. 15-20 分鐘  1 下手, 2 下腳 , 1 下呼吸
    雙手放前,劃一下手 (左手 跟住 右手), 記得踢 2 下腳, 呼吸一次 (為一個循環)
    又是要慢慢練。玩要這組,最後將 1, 2 , 3 組,練 30分鐘為一課。

希望下次可以當面告訴你知,因為文字有點困難。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-8 13:09 發表

雖然而家每次仲係游得果兩個塘,但都feel到每日都有少許的進步" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

而家仲有時間,希望到時ITU可以一take過游晒1.5km" />" />" />" />

, 好野 馬王,2 個, 2 個...... 慢慢 10 個塘都“鹽”小,
    遊水是沒有速成,要不斷練習先有進步,就算奧運選手都要每天練基本功。
    努力, 你一定得,ITU 我地會同組開始

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-8 12:48 發表
    問左我同事,佢話:

好 ...

是對的,其實如果你到比賽當日先熟習你部車,其實好危險,
    有一部自己的車,會好好多,不敢講會安全 d, 但是可以知道自己有幾多。

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-6-8 14:34 發表

Stan 兄, 你學咩式? 自由式你可能會辛苦d, 蛙式應該0岩你bor,
    或者好似我咁游"水刷"式

升級   15.45%

該用戶從未簽到

問左我同事,佢話:

好 ...

咁咁咁....架車比人撻左...咁咁咁...我接"裝" 咁咁咁...得左