香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-10-25 10:27 發表
2009.10.24 14:30 青山公路(荃灣西至黃金)

毅行支援隊會議在旺角一間韓燒餐廳舉行,與會者有22位,席中商討有關支援組各項細節安排,以及分配各支援組員的具體工作。操山訓練己接近尾聲,現時正處於減量期中。今天 ... 那處早前被二位來自大西北熱心外星人畫下的300米處做起點

嗰啲... dee vin7 code? 真係唔該晒嗰兩位外星ching...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 喪Ken 於 2009-10-27 15:53 發表

嗰啲... dee vin7 code? 真係唔該晒嗰兩位外星ching...

你都幾好野,識得用外星文來問外星人既問題..不過我是地球人,答唔到你既問題~~

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.10.26 08:30 屯門九徑山

今天公眾假期,陪同平嫂去行山,選了最近住家的九徑山,順便再評估下此路線用來將來行山約跑的可能性.由鄧記出發,穿過澤豐輕鐵站,過屯門公路天橋,進入紅橋,在大西北常聚餐的富峰餐廳(現已易名為家零一小廚)旁邊隧道穿過青山公路.如圖一示.

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.10.26 19:00 屯門鄧兆堅運動場(33)

Wong Sir 因家有要事,故缺席一課.假日中的星期一鄧記,仍然來了18羅漢,茶色是佰佰 x 8組,大伯快二伯慢.做完八式熱身後,因胃口欠佳,自我放逐離場.出街前巧遇剛到的誠哥,因於他也不準備沖圈,於是雙雙外出散步.原來澤豐至蝴蝶灣小食亭來回,都有接近9.5公里,以一小時散步回來,剛好趕上大隊拉筋做體能.

升級   0%

該用戶從未簽到

2009.10.28 18:00 青山公路(荃灣西至小欖回旋處)

同數位跑友一起跑了轉青山公路,荃灣西-小欖回旋處,單程11公里,時間55'44"70,去程初段本來準備跑5'30"/1K,因為有隻快馬帶快了步速,加上後面有跑友推動下,結果跑快了少少,在跑順了之後,有些失控,臨接近折返點數百米前,停下拾起掉落的水壺時,被隻外星來的勁馬追過了,拍跑了一段路,又被佢拋離了.結果是用平均5分/k跑完半程.食粒得力素糖段隨即起程跑回程,後半程只有自己一人在跑,沒有壓力下,速度明顯比去程慢了,用了57'22"29.全程時間 1:53.

最近跑了幾次青公,發現跑上斜時比起以前有所改善,以前跑上斜坡是最弱的,一定會慢過跑平路,現時基本上都可以用均速跑完整條斜路,乳酸亦因此沒有出現.上完斜後只需要一小段距離就會恢復正常,這種感覺非常的好,希望能繼續維持下去.回程時還碰到一個樂華師兄和一個很勤奮鍊跑的屯門師姐.今晚氣溫很怡人,全程只喝了很少的水,在終點正想拉筋時,不敵海風寒氣,急忙走回更衣室,沐浴更衣後才慢慢拉筋.

一起吃了個晚餐,吵吵鬧鬧地擾攘了一晚,怕且我們以後要換另外一間餐廳用膳了.下個星期再跑多一次青公長課後,可能要暫別青公,準備一下11月15日的NIKE比賽,有些擔心,很久沒有跑過.也沒有怎麼去鍊10公里,希望到時不要跑得很難看就好.青公,毅行後再見吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日晌平兄後面跟左一陣,平兄上落斜速度都keep 得好好,上斜好有力,感覺進步左唔少~~
我都係hau 你跌水至過到你咋,後尾加速你都跟到,去到轉折點我整一整個鞋墊,你同奇哥已經變左火柴人...
平兄而家已經快過小弟啦,你要加油,唔係奇哥會過你~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.47%

該用戶從未簽到

>>下個星期再跑多一次青公長課後,可能要暫別青公,
oh ! 咁快最後一次, 見你跑青公, 我呢隻龜仔,成日心思思想跟跑.......

>>準備一下11月15日的NIKE比賽,有些擔心,很久沒有跑過.也沒有怎麼去鍊10公里
>> 希望到時不要跑得很難看就好.青公,毅行後再見吧!
加油 ...... 平兄 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-29 12:03 發表
尋日晌平兄後面跟左一陣,平兄上落斜速度都keep 得好好,上斜好有力,感覺進步左唔少~~
我都係hau 你跌水至過到你咋,後尾加速你都跟到,去到轉折點我整一整個鞋墊,你同奇哥已經變左火柴人...
平 ...

花生,你試緊新鞋墊,又要留力苗圃,梗唔會用高波行走啦....你咪氹人啦,我邊有能力快過你丫..你個奇哥又唔到,去程真係被佢逼快左...佢好有聲勢架...擦擦擦..擦到我同parco爸亡命飛奔...嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-10-29 12:46 發表
平兄已經非常貼近小弟個速度,NIKE跑好少少都應該47無難度!記住留前鬥後!

O兄,又講笑啦..跟都跟唔到你,點會貼得到你丫..所以到目前為止,都唔敢同你跑青公....
Nike我都想跑好少少,起碼要好過舊年,不過..似乎10K是我比較弱的..因為我需要比人多些時間WARM UP才跑得起....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-10-29 12:48 發表
今晚氣溫很怡人,全程只喝了很少的水,在終點正想拉筋時,不敵海風寒氣,急忙走回更衣室,沐浴更衣後才慢慢抽筋.
乜你可以慢慢抽根咁勁GE﹖  

哈哈...打錯字..係拉筋..唔係抽筋呀...話時話..我好似學識左點樣避開抽筋...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ivy123 於 2009-10-29 14:49 發表
>>下個星期再跑多一次青公長課後,可能要暫別青公,
oh ! 咁快最後一次, 見你跑青公, 我呢隻龜仔,成日心思思想跟跑.......

>>準備一下11月15日的NIKE比賽,有些擔心,很久沒有跑過.也沒有怎麼去鍊10公里
>> 希望到時 ...

Ivy師妹,只係暫停一段短時間而已,毅行之後又回重回青公,到時一齊來玩下啦..我都想見識係女泰山落山之後,會唔會變成女飛人...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-10-29 15:04 發表
平兄,要見女泰山落山,一定要同佢一齊上山先得架!不過小心步海苦大人後塵呀!" />" />

同佢上山,真係想找死咩?我意思是佢離開左山之後,落左平路跑,會唔會是一個女飛人..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-10-29 15:05 發表
仲有,如果你想nike跑好啲,就唔好操咁多長課住,呢輪要操短ge快ge!今晚去唔去鄧記﹖

昨晚跑完青公,patpat有些少痛...今晚唔跑得啦...星期六仲有課山要操,佢地講左好似好輕快不停玩1-3,啊..唔知輕快的意思是否是輕鬆愉快咁完成呢?

11月第2個星期就可以用來玩速度..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-10-29 15:27 發表
唔會,佢平路你會界低佢,不過係之前你已經比佢界到一項血,無力還手啦!

呢用我知..佢上山既速度,嚇鬼死人..