香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 亞平
打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

升級   56.95%

該用戶從未簽到

回復 4678# 的帖子

平手寫平心,好似睇小說
    希望有一天能有平兄之文筆(輸入能力)

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.04.17 09:30 大欖涌水塘

臨出發前一晚深夜,突然接到死亡恐嚇,壞人聲稱明天會來放火,這個壞人言出必行,而目標極有可能就是我這個不堪一擊的人,如何化解此劫呢?心中忐忑不安,連和他約用早餐的地點都弄錯了,搞到最後要用PM、SMS來更正。Nancy也加入了早餐團,今早的早餐幫了個大忙,壞人獨自叫了個沙嗲牛肉麵,味道特別地芬芳濃郁,這足已使他在途中頻頻回味,算是對放火者的一種懲罰了。

進場時,想起一隻替死鬼,鬼影,正好用來招呼壞人。細明哥因工作夜歸,臨時決定不來,B哥則突然加入,值得一贊是辣蕉妹,近來改變劣習,不再忘記約會,也開始準時出席。7人隊伍準時出發,由錦輝上麥十引水道涼亭,稍停拉筋,壞人不停地煽風點火遊說多跑幾公里至河貝才回程,想起明天還有個南生圍20公里要跑,今天只能夠慢跑,還是留些氣力明天用吧。反而鬼影則有些心動,而最後他們二人果真一起多跑3公里至河貝,來回便多6公里才回程。

由M196開始慢跑麥十沿引水道4.5公里,WONG SIR 和壞人雙雙在前面帶頭,有WONG SIR在,壞人的火點不著,乖乖地拍住WONG SIR聊著天跑著。其他人都跟著後面幾拾米遠,邊聊邊跑,很好,今天就是想這樣輕鬆點跑。引水道尾段下坡路正好可慢跑回氣,不用停下就開始跑上大長甘斜路(M187),這次不用跑畢整條斜路,只需要700米便可抵達麥十車路轉往大欖涌水塘山路入口,上斜時換了壞人帶頭,跟著他後面跑了上去,在入口處合拍了今天唯一的一張相片。

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-4-18 00:21 發表 2010.04.17 09:30 大欖涌水塘臨出發前一晚深夜,突然接到死亡恐嚇,壞人聲稱明天會來放火,這個壞人言出必行,而目標極有可能就是我這個不堪一擊的人,如何化解此劫呢?心中忐忑不安,連和他約用早餐的地點都弄錯 ...

這故事教訓我地、唔好同壞人玩,除時推爆你

升級   0%

該用戶從未簽到

2010.04.18 16:00 南生圍

去年3月21日,叮叮噹搞了一次有66位跑手參加的約跑-日落南生圍。當時的人數已經破了長跑網最多人出席的記錄,友好跑會天水圍吹水會也來了好多位高手,負責幫忙帶路。那次約跑回程時,和Gary一起跟著以為是識路的喪ken跑,誰知到博愛過了天橋沒多久,便發現跑錯了路,最後跟喪ken跑進了市中心,大街小巷左穿右插,過公園,進街市,穿過食肆,左轉右轉帶著我們跑經他住的地方,才回到運動場。第二次跑南生圍是去年的11月8日,私約了雙P一大早來到元朗,可能是大家都還沒睡醒,結果是在大樹下和公奄路一帶跑來跑去,怎麼也找不到南生圍路,結果最終也是跑去喪KEN家附近再回運動場,那次的南生圍私奔,最後變成了元朗約跑

今天一早起來,已覺大事不妙,外面雨勢時大時小,時有時無。有3位大西北同學來電決定不跑。而我卻決定如常赴會,和我一樣風雨不改的還有另外11位跑友,比我估計會出席的人數要多出很多。這次約跑是源自有次青公跑後的飯局,和大家說起2次迷路南生圍的故事,天鬼兄說他認得路,於是促成今天的[夏日炎炎-天鬼?腳之暴走南生圍]

升級   0%

該用戶從未簽到

由上年十月到而家...你提左好多次我迷路嫁啦

升級   0%

該用戶從未簽到

河景張相好正呀,當中有一輪漣漪,更突顯了安靜之中的寧逸。我看了很久,很嚮往呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2010-4-16 21:49 發表

嗱..你話架~~

哈哈~~冇問題..只驚招呼唔到啫~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小西華 於 2010-4-17 13:14 發表
    平手寫平心,好似睇小說
    希望有一天能有平兄之文筆(輸入能力)

想打字快好容易辦到啫~~多D上來吹水啦...或者留言都得架~~

升級   0%

該用戶從未簽到

平兄,究竟你駛唔駛休息架....
    每個weekend的節目都咁豐富~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2010-4-18 14:10 發表

這故事教訓我地、唔好同壞人玩,除時推爆你

好彩有你呢隻勁馬,陪果隻癲馬玩咋...唔係果日又唔知邊個唔好彩慘遭壞人毒手喇~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-4-19 00:02 發表
    由上年十月到而家...你提左好多次我迷路嫁啦

等你帶我地去跑轉南生圍後...再加BBQ招呼...咁就唔會再提啦~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-4-19 12:23 發表

好彩有你呢隻勁馬,陪果隻癲馬玩咋...唔係果日又唔知邊個唔好彩慘遭壞人毒手喇~~

登錄/註冊後可看大圖
    咦! 典解成日眼眉跳?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2010-4-19 10:32 發表
    河景張相好正呀,當中有一輪漣漪,更突顯了安靜之中的寧逸。我看了很久,很嚮往呢

張相不是我影的..因為果日我地沒有帶相機...只用手機影..影唔到咁靚既景...
    睇下幾時再約入去跑番轉啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2010-4-19 11:04 發表
    平兄,究竟你駛唔駛休息架....
    每個weekend的節目都咁豐富~~~

今個月是歡樂月嘛~~而我又爛玩~~見有得玩就去囉....下月要收歛少少喇...嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-4-19 13:28 發表

登錄/註冊後可看大圖
    咦! 典解成日眼眉跳?

你舊扣肉呀~~出得來放火...就要預左俾人講既啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-19 15:43 發表
    ...好彩星期六來唔到...唔係命都無

你講野咩..閣下公奄來回都跑到...大長甘又當生菜咁食...點會命都無呀~~
    想搵日..全男班執轉環塘...趁天氣尚未熱到嘔白泡既時候...有冇興趣?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-19 15:55 發表

我入公奄都是 job 入去而已,你哋成班一邊跑,一邊放放火,仲扯到咁快....太可怕了。
    閣下只會找小弟玩全男班,真無癮﹗﹗唔知 wong sir 星期六會唔會走環塘呢....

我問過佢啦..佢咁憐香惜玉又點捨得要班師姐們去嘔白泡呀~~
    515有期..搵3-4個傻佬入去執轉...爆左各自閃...