香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 7)

關閉 [複製鏈接]

升級   83%

該用戶從未簽到

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-8 23:19 發表
batbat走咗? 仲想問佢如果聽日順便走去睇下醫生,應該睇咩醫生先TIM~

琴晚太累...睇睇下電視訓左...
如果你真係睇醫生,睇普通料ok啦!不過佢都係比消炎藥過你,叫你休息,如果你今日唔痛,其實真係可以唔睇,但一定要休息,如果唔痛,可以慢跑下,不過唔可以長,再做下負重運動,加強肌肉力量,可減低受傷機會....

升級   0%

該用戶從未簽到

我琴晚本來都想上來同你哋吹陣水, 都係太眼訓訓咗
恭喜晒BatBat達成目標
恒恒ching順利完成全馬
圍圍要睇醫生快啲好返, 下年再報愁
仲有其他跑完半馬的, 你哋都係小妹努力學習既對象呢!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-2-9 09:58 發表

如果你真係睇醫生,睇普通料ok啦!不過佢都係比消炎藥過你,叫你休息,如果你今日唔痛,其實真係可以唔睇,但一定要休息,如果唔痛,可以慢跑下,不過唔可以長,再做下負重運動, ...

係呀batbat講得冇錯, 係呢樣嘢上醫生嘅作用不大, 我之前都試過同一條筋中招, 當你有足夠休息後, 條筋就會慢慢自我康復, 唔會痛ga嘞. 我之前買過一本訓練馬拉松嘅書, 裡面有提過呢種傷患(不過傷患名稱一時唔記得咗), 但要記住之後短期內如再練跑的話, 就唔好練衝圈啦, 因為會容易剌激條筋舊病復發, 咁就無謂啦~~

圍圍, 其實你今次出事, 最大原因應該係你前半馬跑得太盡(你個半馬record似人哋衝半馬多D~~), 短時間內操得條筋太行, 以至勞損咗. 不過唔怕啦, 今次其實你都有賺ga, 你又認識你嘅身體多D, 無論任何活動或比賽, 最緊要係每刻都keep住聆聽自己嘅身體, 通常佢都會預先發出訊息比你知, 及早作調節, 對自己身體同比賽成績都有好處ga~~

下年一齊再戰呢個全球最強之戰!!Yeah!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-2-9 09:58 發表

如果你真係睇醫生,睇普通料ok啦!不過佢都係比消炎藥過你,叫你休息,如果你今日唔痛,其實真係可以唔睇,但一定要休息,如果唔痛,可以慢跑下,不過唔可以長,再做下負重運動, ...

batbat:
今日打去問咗個保險朋友,原來我幫佢買果份保單係有得claim我都唔知,佢話介紹個骨科比我,諗住一陣攞完回鄉卡去睇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkk88 於 2009-2-9 11:52 發表

係呀batbat講得冇錯, 係呢樣嘢上醫生嘅作用不大, 我之前都試過同一條筋中招, 當你有足夠休息後, 條筋就會慢慢自我康復, 唔會痛ga嘞. 我之前買過一本訓練馬拉松嘅書, 裡面有提過呢種傷患 ...

joejoe:
其實我都知呢條筋既問題如果有足夠時間休息係會自我康復既,去睇醫生都係求個安心。
至於係咪頭段跑得太快應該係唔關事架,因為1'47'xx跑20.3K呢個速度而家對我來講唔會辛苦,當日跑到25K前身體狀況除咗少少攰都冇咩大問題,只係可能休息唔間唔夠,條筋既舊傷未復完先會發作。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-9 12:18 發表

batbat:
今日打去問咗個保險朋友,原來我幫佢買果份保單係有得claim我都唔知,佢話介紹個骨科比我,諗住一陣攞完回鄉卡去睇。

哈~~甘未好!佢有冇話介紹埋普通料你呀?如果全部都係個agent介紹比你,一定可以claim 晒!

升級   0%

該用戶從未簽到

圍圍如果有買意外保 , 多數可全數claim 回的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-9 10:27 發表
我琴晚本來都想上來同你哋吹陣水, 都係太眼訓訓咗
恭喜晒BatBat達成目標
恒恒ching順利完成全馬
圍圍要睇醫生快啲好返, 下年再報愁
仲有其他跑完半馬的, 你ࡺ ...

菲菲:
妳想我又報告D愁野比妳聽呀? 定係要我報仇呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

圍圍 你羅左回鄉card 未呀????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-2-9 12:22 發表

哈~~甘未好!佢有冇話介紹埋普通料你呀?如果全部都係個agent介紹比你,一定可以claim 晒!

佢話唔使轉介架,個醫生仲會幫我寫埋claim form,不過啱啱打去book,最快都要星期三先有得睇。

升級   0%

該用戶從未簽到

午安AR….禽日去完燒魷魚返到屋企已經5:00, 之後一直zzzzz~好想上來看看有無相睇….睇左一陣又中眼訓…zzzzz
今朝真係好唔想起身….小腿好痛~因為禽日無拉根掛~
禽日真係反得好開心…要再一次多謝活活同東東ching..帶我地去白白..對於我個成績~~其實我係好滿意ka la...hahaha
希望圍圍早日康復LA~各位有傷病既隊員都要多多休息~
禽日lunch同已經失聲既活活溝通過∼我地個“跑跑醬油團”已經有大蓋行程∼個行程會盡快REPORT….~暫時參加者係14位…最後2天報名LA…希望有興趣既CTSE/CHING 要把握機會~(報名截止日期係 11/02/2009)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-9 12:34 發表
圍圍 你羅左回鄉card 未呀????

今朝掛住寫blog,10點先去攞籌,好彩都攞到196籌(全曰200),而家要等到4:00pm先去做。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-9 12:41 發表

今朝掛住寫blog,10點先去攞籌,好彩都攞到196籌(全曰200),而家要等到4:00pm先去做。

好野!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-2-9 12:37 發表
午安AR….禽日去完燒魷魚返到屋企已經5:00, 之後一直zzzzz~好想上來看看有無相睇….睇左一陣又中眼訓…zzzzz
禽日真係反得好開心…要再一次多謝活活 ...

I confirm to go la~~~
I mean for the soya sauce trip.

升級   0%

該用戶從未簽到

Hey guys, don't know why i can't type chinese today,
forced me to chat with you like a "Gui Mui", hope you guys don't mind

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-2-9 12:37 發表
禽日真係反得好開心…要再一次多謝活活 ...

同已經失聲既活活
係喇星期六己經有D 沙架喇( 雖然平時都沙). 可能有小小感親掛.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-9 12:58 發表
Hey guys, don't know why i can't type chinese today,
forced me to chat with you like a "Gui Mui", hope you guys don't mind

菲菲 . 3月8日有機賽事CC POST 左件衫出來呀. 幾好睇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-9 13:00 發表

同已經失聲既活活
係喇星期六己經有D 沙架喇( 雖然平時都沙). 可能有小小感親掛.

Wood Wood, take care ar~~~
btw, have you guys send out forms for the Beer Run on 7/3?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-9 13:02 發表

菲菲 . 3月8日有機賽事CC POST 左件衫出來呀. 幾好睇

Yeah, i'll go to pay this afternoon