香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

將軍澳逍遙跑 (多謝大家一直支持, 繼續長跑長友)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-9-20 18:50 發表
連跑兩日o既活活、JC同Kan 真係堅,我跑左6、7 k已經爆偈。多得256師兄惰後陪我,同埋沿途師兄師姐們o既鼓勵總算跑得完。

今個weekend 真係好充實,成條清水灣道都跑左大半。

哈利起到身已經好堅啦!繼續努力!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jc8866 於 2009-9-21 07:59 發表 昌兄入左貨喇我自已習惯, 我會箸黎行街三至四個鐘之後, 先至箸黎跑步,至於比賽, 其實跑得幾次, 覺得對鞋合脚就冇問題架喇 ^^

買左了......感動中

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-9-21 09:21 發表

又話行斜落番大清~呃鬼我 , 你仲跑得咁鬼快!!!我想跟o架,不過遠遠見到條大斜路, 怕無力跑番上o黎閘口,所以都係番轉頭

今次晨光團路線真係唔錯~要多謝你地幫大家籌劃呢條路線! 期待晨光團再次出動 !! ...

我落斜時真是收慢, 叮叮腳跑架 .不過去到終點前 見到你地企係到打氣 先扮野跨大步到終點" />" />yg  
你吾信問下 rockies 哥 ar . 佢叫我衝落斜我都 say no " />" />" />" />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-9-21 11:57 發表 我落斜時真是收慢, 叮叮腳跑架 .不過去到終點前 見到你地企係到打氣 先扮野跨大步到終點" />" />yg  你吾信問下 rockies 哥 ar . 佢叫我衝落斜我都 say no " />" />" />" />" />

無錯, 係我叫活活大大步衝番去...

第一, 比賽時候, 落斜唔衝真係好笨
第二, 最後1k番終點, 唔習慣衝下, 分分鐘臨尾香, 俾人過頭
第三, 我想試下活活最後1k, 重有無力衝上斜, 再落斜,
真係衝到喎, 証明活活好有潛質走fila果個半馬!

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日出左成日街, 宜家先有機會出post.

上星期六出席既ching/ctse有finewong, 活活, kan, 昌, 哈利, Cat, KK, KK’s , 迪迪, 文ching, 同小弟阿四, 共12人 (希望冇記漏)………….

當我去到運動場門口既時候, 感覺到風勢突然加強, 要用雙手擋風, 係手指隙度望出去睇睇, 原本係加碼小組 (rockiec兄有份跑加碼架) 迎面衝緊埋黎, 嘩…… 加碼都跑到咁快, 一陣肯定又係好快影到唔見架啦.  

去到運動場, 見到今次既新朋友KK同KK’s , 情侶檔真係唔講得笑, KK重揹往佢個愛心小背包, 沿途為KK’s 補水, 實在未跑先心動 ~ 讚!

起步喇, 由於今次係跑新路線, 大家分快慢腳, 唔使多講, finewong緊係快腳領隊啦, 而活活就忍腳就住我地, 帶慢腳組.  正如每次開跑前分組, 個個都話自己係慢腳, 一起步咪又係硫晒形 ~ 剛出運動場, 第二個彎位已經分左兩隊, 仲要緊緊望到吓快腳組既燈尾咋!  至於快腳組跟住發生咩野事, 我就睇唔到喇, 因為我係包尾果個

活活帶住我地慢慢上醫院後山, 入清水灣道, 再上第二斜…….. 之前試過跑落, 今次跑上真係另有一番 “風味” ~ 上到頂睇番個路牌,  原來路頂果段既斜度係 1/4 (澳景路係1/10)  @@”  雖然如此, 見到活活領隊如履平地既步速, 點水式既步法從容上斜, 我地後面一班隊員無不O咀驚嘆快活龍既功力 ~ 勁!.  而另一邊廂, 上緊第二斜既時候, 見到KK一直係KK’s 旁邊默默支持, 我哩個電燈胆跟住佢地後面, 不時見到佢地四目之間閃出既亮光, 可能就係哩一股電力既推動, 佢地雙雙登上第二斜之巔, 我絕對相信…… 當時佢地既汗…… 係…… 甜既 (不過留番佢地自己試味啦 )

可惜由於時間關係, 我同大家跑到科大迴旋處就要折返, 同大家講bye bye後, 自己原路跑返屋
企………….

之後睇返post先知道, 原來今次既行程大家都跑得比較吃力, 可能天氣都還未清涼,此路線既難度又係 *** 級, 再加上地圖既量度既距離偏差, 令大家辛苦了, 真係唔好意思.  日後可以考慮一下, 較難的路線會另日約跑 (例如尋日既 [大清晨光團] ), 又或者放在加碼時段, 而原有約跑則盡量以逍遙為主, 唔知大家有咩意見?

[大清晨光團] 尋日天矇光6:30出發, 出席既有Wing, 活活, R, rockiec, harry, kan, wty, 256, boloup, chris, 同小弟JC.  一夜之間居然參加人數有成11人, 真夠熱鬧 ~

原先今次約跑比較擔心既係沿途照應問題, 幸得256, boloup, R 同 rockiec 四大識途駿馬, 一路上首尾呼應, 同時控制大家既pacing, 基本上全程行動一致, 沿途一邊跑, 一邊吹下水, 又有美景相伴, 雖然一段又一段既斜路係面前, 大家都跑得好開心, 仲好期望下次再跑 ^^

講番呀kan, harry, rockiec同活活真係唔簡單, 雖然近排跑得咁密, 仍然可以輕鬆完成 ~ 好嘢!  R兄就更加唔使講啦, 大家都睇到, 由於大清之前既路段佢一直幫手帶路, 所以明顯就住我地跑, 去到大清之後果段, 因為係跑去布袋澳折返, R兄知道我地唔好走失, 放下心頭大石之後, 就用番佢自己既pacing, 我地成班晨光團既團友, 見佢一陣風咁跑到幾乎影到唔見, 實在嘆為觀止 ~

最重要既就真係萬二分既多謝256大師兄, 係終點位置預備左成箱清涼甘露, 真係意想不到, 唔該晒大師兄 ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-21 13:27 發表

無錯, 係我叫活活大大步衝番去...

第一, 比賽時候, 落斜唔衝真係好笨
第二, 最後1k番終點, 唔習慣衝下, 分分鐘臨尾香, 俾人過頭
第三, 我想試下活活最後1k, 重有無力衝上斜, 再落斜,
真係衝到喎, 証明活活 ...

rockiec 哥 . 多謝你比d 甘寶貴ge 經驗出來 .
我自己都怕上完布袋澳果段勁斜後即上回程果段 吾知仲有無力.
好在得你指點及 鼓勵下.我先有意志衝埋上斜尾段.   
我資質有限 . 進步空間好小. 難得甘多位ching 指點.   .真是 萬分感激 ~~~~~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jc8866 於 2009-9-21 14:01 發表
尋日出左成日街, 宜家先有機會出post.

上星期六出席既ching/ctse有finewong, 活活, kan, 昌, 哈利, Cat, KK, KK’s , 迪迪, 文ching, 同小弟阿四, 共12人 (希望冇記漏)………….

當我去到運動場門口既時候,  ...

JC ~~ 你d 文筆 怕得住 bolo wor ~~~
鬼馬又生動 低死又攪笑 ~~~

升級   78.3%

該用戶從未簽到

等我都講返幾句先:

其實好少機會星期日晨早出黎跑吓, 今次都係多得 JC 安排加碼團又要咁早同埋星期六自己又無跑, 先可以 join 到你地一齊跑.
平時我好少跑清水灣道入去, 因為嫌多車 空氣唔多好. 不過今次又唔同, 時間夠早車唔多可以接受.

頭半程, 大家都輕輕鬆鬆, rockiec ching 不時提提大家飲水, bolo ching 默默耕耘. 我就唔記得計時, 不時煩呀 wing ctse 跑左幾多分鐘.
半程大澳門, 小休一分鐘後繼續向布袋澳進發, 太陽伯伯開始黎料, 不過還有樹蔭幫忙, 女子組繼續領頭 ,活活 明顯有進步, wing 就繼續保留實力.
落到大清停車場, 見到 paulsiu 己經到達. 等齊人後 JC 同 rockiec 同大家一齊商議最後 5 K 如何, 因大斜多無樹蔭又熱, 各人都要根據自力體力來評估.
商量過後, 大部份人都建議入到布袋澳路口回頭, 不落村, 因上返黎會非常甘. 256 ching, 因腳偒未好決定留守停車場.

小弟見大部份團友都唔打算入布袋澳村, 咁我就先走一步, 完成最後5K.
跟住用返自己步伐向村進發唔想大家等我太耐, 回頭時見到 JC 同我講: "個個話唔落村, 點知個個都落". 我就心諗大家都係口不對心
接著見到 活活, 又話我唔等埋佢. 真激死, 明明佢自己話唔落村   綠綠續續見到其他團友, 見大家努力推進, 十分落力.

終於返到停車場, 見到 wing 在打氣, 256 遞水. 十分之有比賽衝線 feel, 真感動.
最重要係十分多謝 256 ching 走落海灘士多棒住咁多枝水上返黎, 十分辛苦,唔比得我地輕鬆好多.

今次約跑感覺好好, 未試過咁早一大班人走入大清, 又認識倒 wty16 同 chris 二位 ching.
下次有機會一定要再跑, 如果大家有興趣不妨試走郊遊徑.

升級   6.55%

無聊
  • 簽到天數: 2 天

JC 兄o既文筆真係好勁!!!
    o個日如果我唔做水站, 我怕大家要下午茶特訓了. >_<

等我都打下感想先:

今次係第二次到將軍澳運動場, 7:30am 去到, 見到副場已經有好多人跑緊, 但唔知邊個先係長跑網o既 ching ctse. 第一次借 locker, 放低行李, 原來個場朝頭早都幾靜喎.

去到副場呆下呆下做熱身, 諗住相認唔到o既話, 就等到 0815, 一有十人團出發就跟跑 好彩搵到 JC 兄相認集合左準備出發.

0825 o係運動場出發, 唔駛一陣間, 已經見到finewong, 根根, 哈利等 ching 一馬當先, 我就跟住”慢腳組”領隊活活 ctse, 仲有迪迪仔同 cat, JC 同文ching 好好咁o係後面押尾, 辛苦了!!

上第一個斜時已經覺得好吃力, 幾經辛苦o黎到大埔仔, 見到七仔即刻買冰凍電解質飲品, 學到了飲凍野, 真係對身體唔好. 見到 JC 兄番轉頭時, 我都好想跟住閃, 不過o係活活ctse 鼓勵下, 所以繼續了.

經過左幾個斜路後, o黎到壁屋, 點知一個差錯腳, 俾支樹枝click 親, 成個人彈起, 左小腿即時想抽筋.

去到井欄樹, 逆走衛徑, 見到D人練苗圃, 叫我地加油 =_=||| 但我已無油可加.
    平時順行都唔覺辛苦, 因為主要落斜, 今次逆跑, 上斜時即感有心無力... 又想抽筋.

初時以為要逆跑衛徑去到澳景路, 好在係自己諗多左,….. 去到翠琳, 雖然知道望見家鄉, 但意志已經跌到落 0, 偷偷地o係後面急步行左陣, 但俾活活 ctse 發現了. 繼續慢跑......

最後大直路見到運動場, 真係好感動, 2:12 完成左 14.8km o既路. 好開心可以完成左成條路, 真係要燒炮丈慶祝!!

P.S. 我D汗係咸架

升級   0%

該用戶從未簽到

跟住用返自己步伐向村進發唔想大家等我太耐, 回頭時見到 JC 同我講: "個個話唔落村, 點知個個都落". 我就心諗大家都係口不對心
    接著見到 活活, 又話我唔等埋佢. 真激死, 明明佢自己話唔落村   綠綠續續見到其他團友, 見大家努力推進, 十分落力.

unquoted
    我都比呀 rockiec ching "徇 勇"先跑落村 ~~
    我ge 進步都係多得 你同 rockiec  ching 指點 .

升級   0%

該用戶從未簽到

後記小小 趣事 ~~~我地 搭mini bus 返tko 時 . d 汗都好似未停過甘. 落車時 見到個坐位一大灘水 .d人見到一定己為我地 la 尿 ~~~~

升級   6.55%

無聊
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 快活人 於 2009-9-21 16:13 發表
    後記小小 趣事 ~~~我地 搭mini bus 返tko 時 . d 汗都好似未停過甘. 落車時 見到個坐位一大灘水 .d人見到一定己為我地 la 尿 ~~~~

o係小巴咁凍都有汗係咁流, 真係好勁喎......
    下一個乘客見到, 都唔知坐唔坐好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kk52 於 2009-9-21 16:22 發表

見到 甘 所以我地有同 司機單左聲架

升級   0%

該用戶從未簽到

所以我落車時, 同個小巴司機叔叔講唔好意思, 整濕晒D座位, 小巴司機叔叔好好人, 佢話唔緊要, 一陣抹番冇問題.
    不過始終唔係幾好, 下次都係跑返出黎好D, 免得整濕人地架車.
    (因為真係好濕, 可以用"一氹氹"水黎形容)

升級   94.3%

該用戶從未簽到

下次千祈唔好著網衫,如果唔係就會整臭長跑網個名...

升級   94.3%

該用戶從未簽到

多謝Wing Wing 鼓勵
    有朝一日,week day 都可以好似你咁早o的起身去晨跑。

原帖由 WinggniW 於 2009-9-21 09:23 發表

哈利起到身已經好堅啦!繼續努力!

升級   94.3%

該用戶從未簽到

rockiec 師兄,有冇o的可以快o的 recover o既祕方教吓我地?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-9-21 18:55 發表
    rockiec 師兄,有冇o的可以快o的 recover o既祕方教吓我地?

食多 d.. 同埋早 d 訓

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 kk52 於 21-9-2009 15:50 發表
    JC 兄o既文筆真係好勁!!!
    o個日如果我唔做水站, 我怕大家要下午茶特訓了. >_<

等我都打下感想先:

今次係第二次到將軍澳運動場, 7:30am 去到, 見到副場已經有好多人跑緊, 但唔知邊個先係長跑網o既 ching ctse. ...
    kk ching 其實你地都好犀利 gala,第一次黎消遙跑就完成到咁唔消遙既路線,跑多幾次一定有更大進步阿,大家一齊努力丫,其實我地既早餐特訓好多時都當埋午餐 ga,可以慳番一餐都唔錯 ga。下星期同 kk's 再黎一齊跑過丫。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-9-21 18:55 發表 rockiec 師兄,有冇o的可以快o的 recover o既祕方教吓我地?

recover 係指去乳酸? 定係去疲勞?

好似 ee 講, 食多啲, 瞓多啲, 就會精神百倍...

但若果要去乳酸ge 話, 熱水浴+按摩最快見效,
    但我通常會响第二、三日做 slow jog (用帶氧 pacing)
    乳酸只可以通過氧化作用帶走!

若果平時練跑強度逾85%+, 會提高你的忍酸能力,
    即使出盡力去比賽, 賽後都不會積乳酸!